Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

DVD

Zuhanás (The Fall) DVD

A sejt rendezőjének újabb lélegzetelállító képi világú filmje.

2009.05.09. 00:00 | szerző: Dino | DVD

Az indiai rendező, Tarsem második rendezéséről először csak pár képet láttam, de már az alapján tudtam, hogy ezt meg kell nézni. Mivel a moziról addigra már lekéstem, lelkesen vártam a DVD megjelenését, miközben többektől is hallottam, hogy egy igazán zseniális filmre számíthatok. A DVD nemrég végre a boltokba került, így minderről magam is meggyőződhettem.

Zuhanás (The Fall) DVD

Az 1920-as években, egy Los Angeles-i kórházban játszódó történet főszereplője Alexandria, egy törött karú kislány (a bukaresti Catinca Untaru), valamint Roy Walker (Lee Pace), egy súlyos baleset eredményeként lebénult lábú kaszkadőr. Az unalmas kórházi napok során ők ketten összebarátkoznak, Roy pedig egy lenyűgöző sztorit mesél Alexandriának hat kalandorról, akik közös ellenségük legyőzésére indulnak. Hamarosan azonban összemosódik valóság és fikció, miközben kiderül, hogy az egész történetet a kaszkadőr csak eszközként használja fel, hogy a kislány morfiumot szerezzen neki.

Tarsem első filmje (A sejt - The Cell) is megmutatta már, hogy a reklámfilm-rendező igen egyedi és erőteljes képi világgal operál a mozivásznon. Nincs ez másként a Zuhanás esetében sem: amellett, hogy egy megható történet bontakozik ki előttünk, a csodálatos és nagyszabású felvételek azok, amelyek elsődlegesen a képernyő elé szögezik a nézők. A helyszínek összeválogatása már önmagában is fantasztikus, öt kontinenst járt be a stáb a forgatás során. Filmeztek a Fidzsi-szigeteken, Indiában, Fokvárosban, Balin, Szumátrán és még sok egyéb helyen, egy sereg érdekes tájat vagy épületet felvonultatva. Mindezt a színes-díszes jelmezekkel kiegészítve teremtették meg a film remek hangulatát.

Zuhanás (The Fall) DVD

A korongon 5.1-es és 2.0-ás angol hangsáv mellett sztereo magyar szinkront kapunk, feliratnak pedig magyar, angol és portugál választható. Extraként mindenekelőtt újranézhetjük a filmet a két audiokommentár-sáv valamelyikével. Az egyikben a rendező, a másikban a főszereplő, Lee Pace egy író és egy író-producer közreműködésével kommentálja a filmet. Két kimaradt jelenetet nézhetünk meg, majd két, együttesen 60 percnyi werkfilm vár még ránk. Ezekben bepillanthatunk a kulisszák mögé, és bár néha kicsit talán lassúnak tűnik, azért jó pár érdekes momentumra derül fény. A leginkább megdöbbentő számomra az volt, hogy Tarsem megkérte Lee Pace-t, hogy a forgatás első felében tegyen úgy, mintha valóban le lenne bénulva, így hihetőbbé téve helyzetét a stáb – de leginkább a nyolcéves Catinca – előtt, akinek tényleg hitelesebbé vált ettől az alakítása. Egyetlen hiányosság talán, hogy az extrákhoz nem készült felirat, ami a werkfilmnél nem annyira nagy gond, mert nagy részében nem sokat beszélnek, az audiokommentár követésében viszont sokat segített volna.

Csodás fantáziavilágba repíti nézőjét a Zuhanás, melynek DVD-je megfelelő mennyiségű extrával látja el a háttér iránt is érdeklődőket. Egyértelműen a gyűjtők polcán a helye. ■

Zuhanás (The Fall) DVD
Zuhanás (The Fall) DVDZuhanás (The Fall) DVDZuhanás (The Fall) DVD

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló