25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Egyéb

Sziget Fesztivál 2009. programajánló

Fellépők a Szigeten, valamint a Volt és Balaton Sound fesztiválokon.

Írta: Gerry 8 hozzászólás

Ha nyár, akkor Sziget. Legalábbis keserédes országunkban mindenképpen, de mivel a legnagyobb közép-európai zenei fesztiválra évről évre egyre többen érkeznek a Lajtán túlról is, lassan-lassan összeurópai rendezvénynek örülhetünk. Augusztus 12-17. között kerül megrendezésre a második "tömörített", ötnapos Sziget, amely azonban a korábbi, hétnapos fesztiválra jellemző programkínálattal vár kicsiket, nagyokat, rockereket és technoőrülteket egyaránt. Korábbi programajánlónk óta új információk is napvilágot láttak, így most némi átfedéssel ugyan, de összefoglaljuk az idei fesztivál fontosabb várható eseményeit, fellépőit.

Szebb, jobb, és ha nem is feltétlenül nagyobb, de jelentően átszervezett. A megszokott több-kevesebb szokásos éves átalakítás után idén a szervezők a lovak közé csaptak, melynek folyományaként a táncdalnak le is út, fel is út, viszont lesz magyar nagyszínpad, a metált pedig összevonják az antimetállal.

Az előző években megszokottak szerint a fesztivál "hivatalos" időtartamán kívül sor fog kerülni két extra napra is. Jelen esetben a "mínusz egyedik" nap (augusztus 10. hétfő) az idén húszéves Tankcsapda jubilálását jelenti, melynek jegyében a szervezők minden idők leglátványosabb Tankcsapda koncertjét ígérik, vendégekkel. A tervek szerint két és fél órás koncert előtt három együttes melegíti be a közönséget, köztük egy fiatal debreceni csapattal. A nulladik nap ezúttal a Rock Against Racism mozgalomhoz kapcsolódik, velük, valamint a Love Music Hate Racismmel és a Brit Nagykövetséggel közösen szervezik az eseményt. A Nagyszínpadon déltől este 11-ig lesznek koncertek, a hazai fellépők mellett néhány külföldi vendéggel is, míg ezzel párhuzamosan a Világzenei Nagyszínpadon a magyar jazz képviselői állnak színpadra. A Nagyszínpad fellépői között többek között az alábbi nevekkel találkozhatunk: LGT, Kispál és a Borz, Heaven Street Seven, Balázs Fecó, KFT, Deák Bill Gyula, a Quimby, a Beatrice, a Kaukázus, Rúzsa Magdi, Péterfy Bori Love Band, Novák Péter, Bródy János, Bikini, Fish!, Irie Maffia, Pannonia Allstars Ska Orchestra, Turbo, Subscribe, Republic, Zanzibár, Jamie Winchester, 30Y, Müller Péter Sziámi. Este 11 órától az A38-WAN2 sátorban többek között fellép még az Animal Cannibals, a Ladánybene 27, Dopeman és az Anna and the Barbies. Az ottalvós hetijegyeseknek a nulladik nap ingyenes, mások félárú, 5000 forintos napijegyért juthatnak majd be.

A Sziget "normál" idejét tekintve a szent és sérthetetlen Nagyszínpadon idén is igen érdekes fellépők sorjáznak. A szerdai nyitás utolsó fellépője a dallamos, ugyanakkor kegyetlenül cinikus számairól ismert brit Lily Allen, míg csütörtökön délután helyére a méltán népszerű Die Toten Hosen lép, hogy az estét Fatboy Slim lemezpakolgatása zárja. Pénteken az igen régi motoros Primal Scream után a tavaly elmaradt Pendulum jön, hogy az egyszer régen szintén elhalasztott koncertjén 2007-ben már pótló The Prodigy újfent felemésszen mindent és mindenkit – Keith Flint révén a vizuális horror garantált.

A szombati nap a brit gitárpop (és oldalhajtásai) kedvelőinek alighanem igen emlékezetes lesz, hiszen jön az Editors és a Klaxons. Vasárnap a műfajok keveredésének értelmében a kora esti órákban előbb a kaliforniai szörfpunk ősmasszívuma, a The Offspring érkezik, majd záróakkordként az (egyelőre) európai turné erejéig újraegyesült Faith No More következik.

Mindez természetesen nem jelenti a fesztivál egészének programját, hiszen például a jól megszokott Világzenei Nagyszínpadon megfogyva bár, de törve nem lesz Orquesta Buena Vista Social Club, az évek óta biztos fellépőnek számító Besh o droM, és a Sziget végét jelző ötödik napon egy különleges formációval (Brotherhood of Bass) érkezik a Frank London’s Kelmer Brass Allstars karöltve a Boban Marković Orkestarral.

Némileg új formátumban, az idén debütáló Rock Színpadon jelentkezik majd az északi Turbonegro, avagy a svéd Backyard Babies, miközben a Party Aréna hatalmas sátrában a "Call on Me" klipje révén minden férfiú által szívébe zárt Eric Prydz keltheti a zavart olyan DJ-k mellett, mint például Pete Tong avagy a méltán népszerű Paul Oakenfold. Az említett helyszíneken kívül a szokásokhoz híven lesz még kistrilló színpad és átalakított fellépési hely (Jazz, Blues), régi, megszokott színtér más köntösben (A38-WAN 2), s mint azt már igen régóta megszokhattuk: ezek felsorolásához folytatásos teleregény jellegű programtájékoztatókat kellene írnunk.

Érdemes azonban szót ejtenünk a Szigettel kapcsolatban két másik nyári hepajról is. Az egyik a honi fesztiválszcéna egyik alapkövének számító VOLT, amely idén rendkívül erős felhozatallal büszkélkedhet. A tetszhalálból újjáéledő Limp Bizkit neve minden bizonnyal kellemes melegséggel tölti el a 90-es évek végén, 2000-es évek elején szocializálódottakat, ahogyan a külcsínében és reklámjában szende és gyermeki Marilyn Manson fellépése is. Rajtuk kívül lesz még a nevével ellentétben roppant mód brit Franz Ferdinand, és a diszkókorszak jegyében Al McKay és az Earth Wind & Fire, hogy a további külföldi, és számtalan neves magyar előadót ne is soroljuk.

A másik említést érdemlő fesztivál a friss, de máris közkedvelt Balaton Sound, amely a jelek szerint remekül ötvözi a lokális tengernek számító Balatont a megfelelő sörökkel és az elektronikus zenebonákkal. Lesz itt minden, mi szemnek, szájnak és hangfalnak ingere: Underworld, a hajszálai számánál lényegesen több nagylemezzel büszkélkedő Moby, a lassan negyven éves, német Kraftwerk, és többek között David Guetta, Röyksopp, hogy Carl Coxról és a Groove Armadaról meg ne feledkezünk.

Mint az a rövidke, de annál többet sejtető felsorolásból bizonyára kiderült, az idei Sziget, és a többi növekedő hazai fesztiválok is tartogatnak jó pár zenei csemegét, legyen szó popról, rockról, jazzről, technóról avagy éppen a világzene különféle aspektusairól. És a java még csupán ez után érkezik, hiszen a programfüzet jelenleg is folyamatosan feltöltés alatt áll. Addig is mindenki látogassa nagy szorgalommal a sziget.hu honlapot, amelyről értékes információk derülhetnek ki az elkövetkezendő bő két hónapban.

Fotók: Sziget.hu; Éberling András

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Sziget 2009.
  • Tankcsapda
  • Faith No More
  • Turbonegro
  • Balaton Sound 2009.

HOZZÁSZÓLÁSOK

vortób
vortób [12314]
Engem a szigeten maximum a Die Toten Hosen, Subways, Offspring, Faith No More érdekelne. De ezek se annyira, hogy kimenjek.
kopé
kopé [38449]
Nyugi nem fogom kihagyni. :D
Ha már megvan a bérletem.:D
LiT
LiT [20136]
Franz Ferdinand a VOLT-on pedig alap.
Aki szereti a műfajt, annak ott a helye.
LiT
LiT [20136]
Felhívnám a kedves cikkíró figyelmét, hogy a WHITE LIES megemlítése megint kimaradt!!

Amúgy én aug.15-én megyek a Klaxons, Editors, Subways és Manics miatt.:-)
White Lies másik nap lesz, de ők jönnek külön ausztriába is, majd akkor megnézem őket.
Toki
Toki [5086]
Azért a primal scream, jet, pendulum, prodigy féle péntekre felhívnám a figyelmed.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (8 db)