Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Sziget 2009 augusztusban - újdonságok és fellépők

Ez évben augusztus 12-17. között várja a látogatókat a fesztivál.

2009.04.10. 00:00 | szerző: Dino | Egyéb

A tizenhetedik alkalommal megrendezésre kerülő Sziget fesztivál jelentős újításokkal várja majd idén augusztus 12-17. között látogatóit.

Sziget 2009 augusztusban - újdonságok és fellépők
Fatboy Slim

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján összevonnak színpadokat, de ugyanakkor egy új nagyszínpadot is kialakítanak: az mr2 Petőfi színpad az idei évben magyar nagyszínpaddá alakul, melyen az aktuális hazai sztárok sora fog fellépni – ezzel egyidejűleg a Nagyszínpad mostantól csak csak külföldi sztároknak ad helyet. A WAN2 nagysátra pedig az A38 programjait fogja magába foglalni idén. Összeolvad még a pop-rock és metálzenei helyszín is, a Táncdalfesztivál sátor pedig az érdeklődés hiányában megszűnik, és a műfaj fellépői más színpadokon kapnak majd helyet. Pub jellegű helyre költözik a jazz műfaj, és hasonlóan kocsmai helyszínt kap a blues műfaj is ez évben.

Amellett, hogy gazdasági okok miatt a jegyárakat növelni kellett, a szervezők igyekeznek a hazai fiatalokat kedvezményes jegyekkel támogatni. Így a felsőoktatásban tanuló diákokra különböző kedvezmények várnak, csoportos ottalvós illetve hazamenős bérletek formájában. A kedvezmény mértéke a csoport létszámától függ: egy 46 fős csoport a maximális 50%-os kedvezményt is megkaphatja. A részletekről a www.sziget.meex.hu oldalon lehet további információkat megtudni. A későn, 11 után szórakozni indulók részére is kedvezményes jegyek lesznek: este 11 óra után féláron juthatnak be a látogatók a Szigetre. A fesztiválra jegyet pedig különböző csekkekkel és utalványokkal is lehet vásárolni (Üdülési csekk, Sodexo, Accor, Cadhoc), de ezen vásárlási mód nem kombinálható a többi kedvezménnyel.

Újdonság lesz a Hungarikum Falu: a több mint egy hektárnyi területen a hazai kulináris, kézműves és iparműves termékek széles skálája vonul fel, népzenei programokkal övezve, ráirányítva a figyelmet a meglévő és születőben lévő vidéki értékekre. A Pécs2010 – Pécs, a balkán kapuja alcímű – programot támogatva két színpad is ezzel kapcsolatos eseményeknek ad helyet. Az Amfiteátrum – Pécs2010 színpad főleg Magyar, balkáni és mediterrán produkciókat vonultat fel, míg a Meduza-Pécs2010 helyszín aktuális hazai és nemzetközi underground és elektronikus zenei műfajoknak ad majd otthont.

Sziget 2009 augusztusban - újdonságok és fellépők
The Prodigy

Az idei évtől a szervezők minden évben kiválasztanak néhány olyan eseményt, régiót vagy országot, mely kiemelt hangsúlyt kap a program összeállítása során. Idén Németország, Japán, Izrael és Katalónia kerül a fókuszba. Így például a berlini fal 20 évvel ezelőtti lerombolására emlékezve a Német Nagykövetséggel együttműködve felállítanak egy Falat, mely az ARC és a Sziget közös produkciójaként egyedi képzőművészeti alkotássá fog válni.

Az idei évtől VIP kemping is vár a látogatókra, melyben koncentráltan lehet igénybe venni a Sziget szolgáltatásait. Így az őrzött területen külön ABC, vendéglátás, internetelérés, telefontöltő, mosoda, csomag- és értékmegőrző, valamint éjjel-nappal nyitva tartó recepció nyújt kényelmet az ezt igénybe vevő látogatóknak.

A Sziget 2009 "mínusz egyedik" nappal kezdődik, melyen a 20 éves Tankcsapda tartja majd nagy születésnapi buliját, egyedi fénytechnikával és erre az alkalomra épülő színpadi díszletekkel. A nulladik nap a tolerancia jegyében telik, a Rock Against Racism szervezőivel karöltve.

Sziget 2009 augusztusban - újdonságok és fellépők
The Ting Tings

Végül, de természetesen nem utolsósorban essék szó az eddig bejelentett fellépőkről is. A Nagyszínpadon lép fel a sikeres Invaders Must Die albumával ismét fókuszba került The Prodigy, és jön Fatboy Slim is (azaz Norman Cook, aki idén Brighton Port Authority néven adta ki legújabb nagylemezét). Los Angelesből érkezik az egyik legsikeresebb punk zenekar, a The Offspring, fellép a U2-t idei turnéjára elkísérő északír Snow Patrol, és ismét a Szigeten köszönthetjük majd a düsseldorfi Die Toten Hosent. Június 8-án jelentkezik új albummal a Placebo, akiket szintén a Nagyszínpadon köszönthetünk majd. De ugyanitt lép fel majd a sci-fi punk-funk zenét játszó Klaxons, a Bloc Party brit indie rock zenekar, a 2006-ban alakult brit indie-pop duó The Ting Tings, a breakbeatet játszó Pendulum és a spanyol Ska-P. A Sziget 2009 fellépői között találjuk még az ukrán etno-ska Haydamakyt, a svéd újhullámos glam punk Backyard Babiest, a ska-t játszó Matatu zenekart, a drum'n'bass Miloopat, a Holland De Staatot, a Birdy Nam Namot és a német Donots punk rock együttest.

A Világzenei Nagyszínpadon lép majd fel az arizonai Calexico, a kongói So Kalmery, a barcelonai 08001, a francia-algériai Speed Caravan és az olasz Figli Di Madre Ignota. A Sziget visszatérő vendégei között találhatjuk majd az Orquesta Buena Vista Social Club tagjait: Guajiro Mirabalt, Jesus Ramost és Manuel Galbánt, aki pedig a roots-reggae-re vevő, annak az elefántcsontparti Tiken Jah Fakoly. ■

Sziget 2009 augusztusban - újdonságok és fellépőkSziget 2009 augusztusban - újdonságok és fellépőkSziget 2009 augusztusban - újdonságok és fellépőkSziget 2009 augusztusban - újdonságok és fellépőkSziget 2009 augusztusban - újdonságok és fellépőkSziget 2009 augusztusban - újdonságok és fellépők

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló