25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Logitech Z-500

Hordozható hangszórók akár Bluetoothon keresztüli zenehallgatáshoz is.

Írta: Dino

A Logitech termékpalettája számos hordozható hangszórót vonultat fel. Ezek némelyikét kifejezetten iPodhoz alakították ki, míg másikak univerzálisabb, utazáshoz vagy a hálószobába szánt zenejátszó eszközök lettek, akár beépített rádióval és ébresztőórával kiegészülve. A széria egyik legfrissebb darabja egy Bluetoothon keresztül is meghajtható aktív hangszóró, notebookokhoz vagy gyakorlatilag bármilyen zenelejátszóhoz történő használatra.

A Z-500 külsőleg az utóbbi idők letisztult designját képviseli. Fényes fekete előlapján négy kerek, 5,1 cm átmérőjű hangszórót találunk, fekete ráccsal fedve, ezüst kerettel körülvéve. A megtámasztásához két kis lábat hajthatunk ki az aljából, ezekkel enyhén döntve helyezhetjük asztalunkra. A hátlap puha gumis tapintású, rajta találhatjuk meg a jack és mini-USB csatlakozásokat. Az ezüstszínű felső részen kaptak helyet a kezelőszervek: a bekapcsoló, a forrásválasztó, a hangerőszabályzó valamint a Stereo XL mód gombjai. A némító gombról sajnos elfeledkeztek a tervezésnél. A 28 cm széles, 7 cm magas és 3 cm mély hangszóró kevesebb mint fél kilót nyom.

Háromféle módon is használhatjuk a Z-500-at: notebookkal vagy akár mobiltelefonnal Bluetoothon összepárosítva, számítógépről USB-n meghajtva, vagy 3,5-es sztereó jack csatlakozóval például egy MP3-lejátszó fülhallgató kimenetét rákötve. A hangminőségtől ne várjunk túl sokat, ezt a hangszórót csak és kizárólag a saját kategóriájához szabad hasonlítani, nem egy komolyabb hangrendszerhez. A célnak viszont teljesen megfelel: utazásnál vagy prezentáció tartásánál a notebook hangszórójánál mindenképpen jobb, tisztább és erősebb hangot nyerhetünk ki belőle. Talán az igazi mélyeket hiányolhatnánk, de a hangszórók méretéből adódóan ez is értelmetlen elvárás lenne. Vezetékes kapcsolatot használva amúgy a Bluetoothnál jobb hangminőséget tapasztaltam. A Stereo XL módot aktiválva a technológia hatása azonnal érezhető volt: jelentősen megnőtt a hangtér, teltebb hangzást eredményezve.

Egyetlen dolog ejtett gondolkodóba a teszt során, mégpedig az, hogy vajon hogyan célszerű elhelyezni a Z-500-at. Mert ha sztereó élményben szeretnék részesülni, akkor ugye magam elé kéne tenni középre, de a notebook előtt igencsak bajosan férne el, ha viszont mögé teszem, akkor a kijelző leárnyékolja valamelyest a hangot. Oldalra téve viszont igen féloldalasan ér a fülemhez belőle a zene. Megoldásnak végülis az tűnt, hogy magammal szemben egy kicsit messzebb kell elhelyezni, akár egy polcra, és valamivel nagyobbra venni a hangerőt.

Az áramellátásról beépített akku gondoskodik, melyet USB-n keresztül tölthetünk fel, és a gyártó adatai szerint akár 12 órás használatra elegendő. A csomagban a hangszóró mellé kapunk egy hordozáshoz használható puha táskát, melybe a Z-500 mellé a szintén a csomag részét képző USB-s töltő is befér. Kapunk még hozzá Bluetooth adó-vevőt, USB kábelt és egy rövid audiokábelt is.

35 ezer forint körüli árával nem éppen egy olcsó hangszóró a Logitech Z-500, azonban cserébe kapjuk a svájci gyártótól megszokott minőséget, legalábbis olyan mértékben, amit egy hasonló méretű eszköztől elvárhatunk (már ami a hangminőséget illeti). Igényes kivitelezésű, elegáns megjelenésű hangszóró lett ez a termék, a csomagban pedig minden szükséges tartozékot megtalálunk hozzá, a hordtáska pedig már csak hab a tortán.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Logitech Z-500
  • Logitech Z-500
  • Logitech Z-500
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!