Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech Z-500

Hordozható hangszórók akár Bluetoothon keresztüli zenehallgatáshoz is.

2009.06.24. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Logitech termékpalettája számos hordozható hangszórót vonultat fel. Ezek némelyikét kifejezetten iPodhoz alakították ki, míg másikak univerzálisabb, utazáshoz vagy a hálószobába szánt zenejátszó eszközök lettek, akár beépített rádióval és ébresztőórával kiegészülve. A széria egyik legfrissebb darabja egy Bluetoothon keresztül is meghajtható aktív hangszóró, notebookokhoz vagy gyakorlatilag bármilyen zenelejátszóhoz történő használatra.

Logitech Z-500

A Z-500 külsőleg az utóbbi idők letisztult designját képviseli. Fényes fekete előlapján négy kerek, 5,1 cm átmérőjű hangszórót találunk, fekete ráccsal fedve, ezüst kerettel körülvéve. A megtámasztásához két kis lábat hajthatunk ki az aljából, ezekkel enyhén döntve helyezhetjük asztalunkra. A hátlap puha gumis tapintású, rajta találhatjuk meg a jack és mini-USB csatlakozásokat. Az ezüstszínű felső részen kaptak helyet a kezelőszervek: a bekapcsoló, a forrásválasztó, a hangerőszabályzó valamint a Stereo XL mód gombjai. A némító gombról sajnos elfeledkeztek a tervezésnél. A 28 cm széles, 7 cm magas és 3 cm mély hangszóró kevesebb mint fél kilót nyom.

Háromféle módon is használhatjuk a Z-500-at: notebookkal vagy akár mobiltelefonnal Bluetoothon összepárosítva, számítógépről USB-n meghajtva, vagy 3,5-es sztereó jack csatlakozóval például egy MP3-lejátszó fülhallgató kimenetét rákötve. A hangminőségtől ne várjunk túl sokat, ezt a hangszórót csak és kizárólag a saját kategóriájához szabad hasonlítani, nem egy komolyabb hangrendszerhez. A célnak viszont teljesen megfelel: utazásnál vagy prezentáció tartásánál a notebook hangszórójánál mindenképpen jobb, tisztább és erősebb hangot nyerhetünk ki belőle. Talán az igazi mélyeket hiányolhatnánk, de a hangszórók méretéből adódóan ez is értelmetlen elvárás lenne. Vezetékes kapcsolatot használva amúgy a Bluetoothnál jobb hangminőséget tapasztaltam. A Stereo XL módot aktiválva a technológia hatása azonnal érezhető volt: jelentősen megnőtt a hangtér, teltebb hangzást eredményezve.

Logitech Z-500

Egyetlen dolog ejtett gondolkodóba a teszt során, mégpedig az, hogy vajon hogyan célszerű elhelyezni a Z-500-at. Mert ha sztereó élményben szeretnék részesülni, akkor ugye magam elé kéne tenni középre, de a notebook előtt igencsak bajosan férne el, ha viszont mögé teszem, akkor a kijelző leárnyékolja valamelyest a hangot. Oldalra téve viszont igen féloldalasan ér a fülemhez belőle a zene. Megoldásnak végülis az tűnt, hogy magammal szemben egy kicsit messzebb kell elhelyezni, akár egy polcra, és valamivel nagyobbra venni a hangerőt.

Az áramellátásról beépített akku gondoskodik, melyet USB-n keresztül tölthetünk fel, és a gyártó adatai szerint akár 12 órás használatra elegendő. A csomagban a hangszóró mellé kapunk egy hordozáshoz használható puha táskát, melybe a Z-500 mellé a szintén a csomag részét képző USB-s töltő is befér. Kapunk még hozzá Bluetooth adó-vevőt, USB kábelt és egy rövid audiokábelt is.

Logitech Z-500

35 ezer forint körüli árával nem éppen egy olcsó hangszóró a Logitech Z-500, azonban cserébe kapjuk a svájci gyártótól megszokott minőséget, legalábbis olyan mértékben, amit egy hasonló méretű eszköztől elvárhatunk (már ami a hangminőséget illeti). Igényes kivitelezésű, elegáns megjelenésű hangszóró lett ez a termék, a csomagban pedig minden szükséges tartozékot megtalálunk hozzá, a hordtáska pedig már csak hab a tortán. ■

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.