Assassin's Creed Origins
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Norton Internet Security 2010

Új felismerési technológia mellett megőrizte gyorsaságát a védelmi szoftver.

2009.12.07. 00:00 | szerző: Viper | Egyéb

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a Symantec minden évben előrukkol a biztonsági szoftverkínálatának legújabb verzióival. Az ősz a Norton AntiVirus és Internet Security termékek megújulásának évszaka, így meg is érkeztek belőlük a friss, 2010-es sorszámú változatok. Az ígéretek szerint a legújabb verzió is szebb, gyorsabb, hatékonyabb az előzőnél – lássuk, tényleg így van-e!

Norton Internet Security 2010
A Norton Internet Security 2010 főképernyője

A telepítő futása szép gyors, és kellemesen fájdalommentes, winchesterünkre kb. 400 MB adatot pakol fel. Nincs külön menet az előző verzió eltávolításához újraindítás utáni telepítéskezdéssel, helyette nemes egyszerűséggel feltelepül az új verzió, egy újraindítás és máris kész vagyunk. A fejlesztők egy percnél rövidebb installálásról beszélnek, és ez általában igaz is (nem számítva bele az előző verzió eltávolításának idejét).

Funkcionalitás tekintetében mindent ugyanúgy megtalálunk, mint az előző verzió esetében: védelem vírusok, trójai programok és rendszermag-fertőzés ellen, tűzfal, behatolásvédelem, továbbá e-mail és webes védelem. A fejlődést a felismerési mechanizmusok terén a Quorum technológia bevezetése jelenti. Égető probléma ugyanis, hogy ha megjelenik egy kártevő, nagyon gyorsan tud terjedni az első időben, amíg a vírusellenes cégek be nem azonosítják a problémát, illetve fel nem települ a felhasználók többségénél a felismerést biztosító adatbázis. A Symantec erre próbált megoldást találni oly módon, hogy az egyes alkalmazásokhoz megbízhatósági besorolást rendel. A megbízhatóságot olyan tényezők befolyásolják, mint az alkalmazás kora, letöltésének helye illetve előfordulásának gyakorisága. Ez utóbbi faktor a Community Watch hálózathoz kapcsolódó számítógépek (anonim) statisztikája alapján kerül megállapításra: minél több felhasználó gépén található meg egy adott program (és minél régebb óta), annál valószínűbb, hogy nem kártevő. A másik oldalról viszont, ha egy nem kimondottan közismert címről valaki letölt egy programot, ami más felhasználók gépein eddig még nem bukkant fel soha, az bizony gyanús besorolást kap: lehet, hogy egy új fertőzés első példányával van dolga a rendszernek. A Quorum technológia persze önmagában még nem jelent megfelelő védelmet, ezt egészíti ki a szignatúra- és viselkedés-elemzésen alapuló, hagyományosnak mondható védelem.

A háttérben található újdonságok közé tartozik egy új spamszűrő motor, amely az ígéretek szerint jóval nagyobb pontossággal dolgozik, mint az elődje. És ráadásul a sok levél esetén igencsak lassú betanításra sincs már szükség.

Norton Internet Security 2010
A rendszer teljesítményét mutató információs ablak

A webböngészést során megtaláljuk az eddigi funkciókat: a Norton Toolbarban továbbra is elérhetők az elmentett jelszavaink, illetve a leggyakrabban használt formulákhoz tartozó adatok. Emellett a legnépszerűbb keresők találati listáiban megjelenik egy besorolást jelző ikon, amely az adott webhely biztonságosságát mutatja. Ezúttal már a böngészőn keresztül történő letöltéseinket is figyeli a rendszer, és amint leért a file, rögtön tájékoztatást kapunk, hogy a fentebb említett módszer biztonságosnak minősítette-e vagy sem.

A kezelői felület bár átesett kisebb ráncfelvarráson, alapvetően mégis a 2009-es verzióban bevezetett koncepciót követi. Az áttekintő képernyőn gyorsan felmérhetjük a legfontosabb elemek állapotát, Számítógép, Hálózat és Internet kategóriákba osztva. Ezeket a legfontosabb komponenseket igény szerint ki-be kapcsolgathatjuk, és innen férünk hozzá a részletes beállításokat tartalmazó panelekhez is. A főablakon az előd által kitaposott helyen jelenik meg a teljesítménymonitor, ahol figyelhetjük, mennyi CPU-t fogyaszt maga a Norton Internet Security. Ha ennél részletesebb jelentésre is vágyunk, egy mozgó időskálán is áttekinthetjük a processzor- és a memóriahasználatot. Emellett elérhető a Norton Insight áttekintő ablaka is, ahol megnézhetjük a Community által figyelt fájlok számának folyamatos növekedését. Ehhez kapcsolódik még az Alkalmazás-besorolások ablaka, ahol részletesen áttekinthetjük, melyik futtatható állomány milyen besorolást kapott. Végezetül rendelkezésünkre áll még a Norton Tasks ablak, ahol a tétlenségi időre beütemezett feladatokat és azok legutóbbi futásának statisztikáit tekinthetjük meg.

A teljesítmény tekintetében viszonylag jók a tapasztalataim: a számítógép használata közben alig lehet észrevenni, hogy egy viszonylag komplex rendszer működik a háttérben – aki ismeri a Symentec korábbi termékeit, az valószínűleg emlékszik rá, hogy ez azért nem mindig volt így. Az észrevétlenség viszont korántsem mondható el a számítógép tétlenségi idejében. Ezen időszakra ugyanis jó pár feladat futtatására kerül sor: frissítések keresése, gyakran fertőzött területek ellenőrzése, teljes rendszervizsgálat és pár optimalizációs folyamat. Ezek közül a teljes rendszervizsgálat bizony tud idegesítő is lenni, legalábbis személyes tapasztalataim alapján. Méghozzá azért, mert egy jó középkorú masinán, sok-sok adattal a merevlemezen a teljes rendszervizsgálat beletelhet akár 6-8 órába is. Ennyi időre viszont általában nem hagyja az ember érintetlenül a gépét, ha már egyszer be van kapcsolva. Viszont ha nem fut végig a beütemezett teljes rendszervizsgálat, akkor a következő tétlenségi alkalommal újrakezdődik az elejétől. Ennek pedig az a következménye, hogy a képernyővédő megjelenése egyet jelent a merevlemez folyamatos kerregésével. A beütemezett feladatokat ráadásul csak egyben lehet kikapcsolni – úgyhogy vagy lemondunk a frissítések kereséséről és a gyors rendszervizsgálatról is, vagy marad az állandó kerregés.

Norton Internet Security 2010
Biztonsági előzmények - karanténba rakott file-ok

A Symantec a tavalyi, 2009-es sorszámú Norton termékeivel jelentősen javított védelmi szoftvercsaládjának reputációján: egy tényleg gyors és jól működő szoftvert dobott piacra. Az idei Norton Internet Security folytatta a sort, jelentősebb újításokat hozva a kártékony szoftverek felismerésében, de mindemellett megőrizve a sebességet. Ezek fényében továbbra is elégedett vagyok a Symantec legújabb átfogó védelmi megoldásával, esetleg néhány további testreszabási lehetőséget tudnék még elképzelni benne. ■

Norton Internet Security 2010Norton Internet Security 2010Norton Internet Security 2010Norton Internet Security 2010Norton Internet Security 2010Norton Internet Security 2010

hozzászólások (4)

Playbahnosh
Playbahnosh 2009.12.08. 11:28
Szerintem az a gond, hogy sokfelé még mindig az a tévhit terjeng, hogy a Norton egy erőforrás-zabáló, eltávolíthatatlan terminátor, ami ha egyszer felkerül egy gépre kőkorszaki szintre lassít mindent, kékhalálokat meg hibákat okoz és önkényesen letöröl mindenfélét kérdezés nélkül.

Valóban volt egy korszaka a Nortonnak, jópár évvel ezelőtt, amikor ez félig-meddig igaz is volt. Valóban voltak erőforráskezelési gondok és a spártai módszereket sem nagyon szerette mindenki. Viszont mostanra egy tényleg felhasználó- és számítógépbarát védelmi rendszer vált belőle, amire egyeltalán nem lehet panasz. Én, amióta számítógépem van, mindig Norton cuccokat használtam, NAV, NSW, NPF és NIS. Nekem az ég világon semmi gondom nem volt még egyikkel sem. Persze ahoz, hogy rendesen működjenek, be is kellett állítani ezeket, és ezt felejtik el nagyon sokan. Valóban, a Norton néha tényleg spártai módszerekkel dolgozik, ő töröl és csak utánna kérdez, vagy még akkor sem. Persze ez a "Letöröltem, nem baj? [N]em, [D]ehogy" mentalitás sok embernek nem tetszett, főleg ha olyasmi került megsemmisítésre, ami fontos volt. Persze be lehet állítani a Nortonban az autonómia szintjét ill. hogy milyen keményen lépjen fel az esetlegesen gyanús fájlokkal szemben. Sőt, ha valaki direkt ilyen fájlokkal dolgozik, akkor akár egy egész meghajtót is kijelölhet, amihez a Norton nem nyúlhat hozzá, és probléma megoldva. A törölt fájlokat pedig a karanténból vissza lehet állítani általában.

Az a baj, hogy ezeket a védelmi szoftvereket nem lehet csak úgy ráhúzni minden gépre out-of-the-box. Minden számítógép más veszélyeknek lehet kitéve és más védelmi beállításokat igényel, ami függ attól, hogy a gépet mire használják ill. hol található. Egy telepítésnél rendesen beállított Nortonhoz soha többet nem kell hozzányúlni, csendben teszi a dolgát, updateli magát és fű alatt eltüntet minden veszélyforrást és meggátol minden behatolást, csak egy kis ablakocskát kapunk néha, hogy "gond volt, megoldottam". Persze aki akarja, sokkal interaktívabbá is teheti a rendszert, így mindig engedélyt kér, mielőtt bármit is csinálha, szóval ha attól fél valaki, hogy véletlenül kárt okoz a rendszer (amit egyébként nem szokott), akkor választhatja ezt is.

Az erőforrás-zabálásról annyit, hogy jelen pillanatban a Norton a gépemen 5 mega memóriát eszik (a 2 gigából). Van egy Silent Mode nevű fícsör is, ami magától bekapcsol, ha nagyobb, teljes képernyős alkalmazásokat futtatunk (pl játékok), és ebben a módban kikapcsol minden extra Norton szolgáltatást, jelentéseket (tehát nem szól, ha éppen gondja van) és elmegy aludni (persze a tűzfal és a állandó védelem aktív marad), így odaadja az erőforrásokat az éppen aktuális gamának vagy programnak és nem idegesít popupokkal és asztalra kilépéssel. Ezt persze kézzel is bekapcsolhatjuk, ha éppen nem akarjuk, hogy a Norton bármiben is megzavarjon minket egy ideig. Van rajta egy Idle mód is, hogy ha éppen nem vagyunk a gép előtt, akkor a Norton bekapcsol és teszi a tervezett dolgait, teljes víruskeresést végez, updateli magát, stb. Amikor visszülünk a gép elé, akkor illedelmesen abbahagyja amit csinál, és hagy minket dolgozni. Többé nincs olyan, hogy megdöglik a frame-rate játék vagy filmnézés közben vagy kifagy mert éppen kedve támadt vírust keresni vagy éppen nagyon közölni akar valamit.

Tudom, hogy eléggé reklámszagú ez a poszt, de tényleg hosszú évek tapasztalatai után mondom ezeket. Aki eddig kételkedett a Nortonban, vagy személyes rossz tapasztalatai vannak egy régebbi verzióval, adjon egy lehetőséget az új NIS-nek, nem fog csalódni. :)
74656
74656 2009.12.08. 12:34
Playbahnosh véleményével 100% ig egyetértek.
Volt egy kis idő amig nem tudtam egy norton terméket sem használni és ezalatt több ingyenes és több fizetős termék próbaverzióját is kipróbáltam.Sajnos mindnek voltak kisebb-nagyobb hibái így alig vártam hogy újra használhassam.
Legelőször a NAV használtam majd a NIS, ezután volt a fél év kihagyás ahol pl spyware terminator,Nod32,Avast,Panda,Kaspersky t is kipróbáltam de a fél év után a NIS maradt és azóta is jól megvan.
bneder
bneder 2009.12.09. 08:40
hát nem tudom, tegyek fel egy olyan progit, ami egymaga felügyel mindent :( ha meg valami baja lesz, akkor az egész gépnek annyi, még hozzá férni sem fogok. Maradok inkább annál, hogy külön vírusírtó és tűzfalat használok! ha az egyik meghal, attól még működni fog rendesen.:-D
kovjoci
kovjoci 2009.12.23. 08:54
Immáron másfél éve használom a NIS 2009-et. Csak jót tudok mondani róla. Munkámból kifolyólag olyan szerencsés helyzetben voltam, hogy részt tudtam venni Symantec-es bemutatón. Elég szkeptikusan mentem a bemutatójukra, az volt a véleményem, hogy nekik az a lényeg, hogy minél több példányt minél nagyobb marketinggel eladjanak. Nos kellemesen csalódtam. A marketing megvolt, de az igazság az, hogy van alapja, van amire építsenek, mert a termékük jónak mondható. A cikkben némi háttal ütőként az jött le számomra, hogy a tétlen állapotot használva, mikor az ember újra leül használni a gépet, majd megint otthagyja újra indul a teljes scan. Ez nem így van, a teljes vizsgálatot onnan folytatja ahol abbahagyta az előző tétlenség után. Lehet hogy a teljes rendszervizsgálat 6-8 óra, de ha napi 1 órát hagyjuk bíbelődni egy héten belül mindent átnéz. Ez ránk felhasználókra van bízva... Csak ajánlani tudom, jók a tapasztalataim, rendszerösszeomlást soha nem okozott.
ajánlott olvasnivaló