Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Left 4 Dead 2

Remek hangulattal, új fegyverekkel és ellenfelekkel érkezett a Valve új zombigyilkoló játéka.

2010.02.03. 00:00 | szerző: Retee | Ismertető/teszt

Az amerikai óriáskiadóvá nőtt Valve valahogy mindig ziccerbe kerül, és aztán be is talál új játékaival, hisz láthatóan – a többiekkel ellentétben – kimondottan szeretnek a játékmenettel kísérletezni, és az új, kreatív ötletektől sem fosztják meg fejlesztőiket. Elég csak a Portalra, vagy épp a 2008-ban megjelent Left 4 Deadre gondolni. Pedig ez utóbbi látszólag csak egy egyszerű akciójáték, mégis akkorát robbant, hogy az őt követő években szabályos zombi imádat vette magát úrrá mindenütt – és ez nemcsak a játékoknál, hanem a filmeknél is megmutatkozott.

Left 4 Dead 2

Az első rész pedig annak ellenére lett sikeres, hogy azt a bizonyos képzeletbeli poharat finoman szólva sem töltötték tele, hiszen gyakorlatilag két nap alatt be lehetett járni a Left 4 Dead összes pályáját és misszióját. Ezért is keltett felhördülést, amikor a Valve bejelentette a második rész készültét, melytől sok feldúlt rajongó érezte azt, hogy az első rész borsos áráért túl keveset kapott, és igazán rászolgáltak volna több extrára a folytatás előtt. A második dühhullám aztán a gameplay videók után tört fel, mivel ezeken a videókon úgy tűnt, mintha a csapat csak néhány skint cserélt volna le, sokan gondolták úgy, hogy a kiadó egyszerűen újracímkézett egy lejárt szavatosságú játékot. De tévedtek/tévedtünk, mert a második rész ennél jóval többet ad. Gyakorlatilag a grafikai motort leszámítva mindenütt beújítottak a fejlesztők, így véletlenül sem DLC utánérzés a folytatásban a zombik elől futni.

Négy új karakterrel kezdhetünk neki szent küldetéseinknek: Coach, Rochelle, Ellis, illetve Nick az intro tanúsága szerint sikeresen lekésték a menedéket jelentő helikopterüket, mely után kénytelenek gyalogosan nekiindulni az USA déli partvidékének. Ennek során öt kampányt kell teljesítenünk azért, hogy hőseink elégedetten dőlhessenek be a Dallas elé, valami biztonságos ház biztonságos kanapéján. A kampányok néhol picit az előző részre hasonlítanak, de azért új élmények is fognak minket érni. Például egyből az elején, mert a fejlesztők maguk is belátták, hogy az első rész túl kevés féle és fajta fertőzöttet invitált a puskáink el, s ezt a szomorú állapotot enyhítendő, ezúttal jóval több üveges szemű próbálja megrágni a fejünk. Ez pedig már a „közönséges” zombik kapcsán is megnyilvánul. Egyrészt a ruháikban, másrészt a képességeiben. Így aztán mind az öt kampány során kapunk a hely jellegéhez illő speciális, de nem a nagyokhoz méltó falánkokat, akik ugyan nem túl erősek, de azért néhol megkeseríthetik a túlélők menekülését. Az első kampányban a CEDA-s srácok villognak, akiket – tűzálló ruhájuknak hála – nem nagyon perzsel meg szerelmünk vagy Molotovunk. A második, cirkuszos pályacsomagban pedig mi más, mint a bohócok ámokfutása jelenthet vidám vagy épp ijesztő pillanatokat, akik ráadásul halálukban is közönségcsalogató hatással bírnak... a holtakra nézvést. Később aztán a megfelelő kampányokban találkozhatunk még mocsárban bujdokoló nyálkás izékkel, golyóálló mellényes rendőr zombikkal, vagy épp elszánt segédmunkásokkal, akik már annyit fütyörésztek nők után, hogy a pipe bomb csiripelése nem is hat rájuk.

Persze ők még mindig csak parasztok a sakktáblán, és náluk jóval erősebb ellenfelek is belevigyoroghatnak a képünkbe. Szerencsére a régiek is maradtak (Smoker, Witch, Boomer, Hunter, Tank), de új, vagy speciális társakkal is gazdagodtak. A Witch például itt már rendelkezik egy mozgó társsal is, aki beleunva a helyhez kötött depressziójába, ide-oda mászkál. Ez erősen megnehezíti, hogy óvatosan ellopakodjunk mellette, vagy esetleg az elődhöz hasonlóan közelről az arcába toljuk a shotgunt. A Boomer feleséget kapott, aki a férjtől eltérően nem elvakítani kíván személyiségével – mégiscsak férjes asszony –, hanem jó adag savval szeretné szétmaratni az alfelünk. Sokak kedvence Jockey: ő gyönyörű neve ellenére egy aljas kis féreg – kedvenc mutatványa az, hogy meglátva minket a fejünkre ugrik. Ráadásul ezt nem is olyan egyszerű elhárítani, mert a Hunterhez hasonlóan igen gyors, ha pedig egyszer kalapnak képzeli magát, akkor másnak kell lelőnie a fejünkről, mert mi már tehetetlenek vagyunk ellene. Versus módban mondjuk igen kedvelt fajzat, hiszen a sikeres ugrás után kedvünkre irányíthatjuk a játékost ide-oda – mondjuk a horda elé. De még a tank is kapott egy tesót a Charger személyében, aki ugyan nem olyan erős, mint a bátyó, de azért ha elkap a szétgyúrt kezével (a másik nem erős), akkor Goro-transzba esve feltörli velünk a padlót.

Left 4 Dead 2

Az tehát egyértelműen kijelenthető, hogy az elődnél sokkal erősebb és ravaszabb ellenfelek állják utunkat a folytatásban, kárpótlásul viszont mi is jobban felfegyverkezhetünk ellenük. Amit nagyon gyorsan észre fogunk venni, az a közelharci fegyverek megjelenése, amelyekkel kiküszöbölhető az előző rész „körbevettek az idegenek, és a puskatus kevés” helyzet. Ezekből a fegyverekből amúgy rengeteg féle akad: elektromos gitár, serpenyő, baseballütő, láncfűrész, gumibot stb. De – természetesen – a puskák, pisztolyok száma is nőtt, ráadásul már gránátvetővel is zsűrizhetjük a horda előadását, szóval a második részben nem csak a Colt és a Shotgun között kell döntenünk. Ehhez pedig még hozzájönnek a specialitások: a sima golyók mellett robbanó- és gyújtólövedékekre is szert tehetünk, de a Molotov és Pipe bomb után megjött a fertőzötteket megfertőző, ezzel egymás ellen fordító Bile Bomb is. Robbantani viszont nemcsak így, hanem a talált tárgyak osztályáról elcsórt tárgyakkal is lehet: míg az elődben csak a benzineskanna és a gázpalack várt ránk, ezúttal ezek módosulatait is megtalálhatjuk.

Ami a játékmódokat illeti: a régiek maradtak, és melléjük néhány új ötletet is bepakoltak a Valve-nál. A sima küldetés, az egymás ellen lenyomott Versus és a Survival után az olajgyűjtögetős Scavenge és a Realism is bekerült a felhozatalba. Ez utóbbi simán veri a kampánymód Hard fokozatát, hiszen semmiféle szokásos „falakon átlátás” képességgel nem fogunk bírni, ráadásul még a sima zombik is kiröhögik a testükbe lőtt golyókat, és csak a headshotra reagálnak pozitívan. Úgyhogy csak sok szabadidővel és türelemmel, no meg Gerry csapatgyilkos módszereit nélkülöző társaságoknak ajánlom...

Összefoglalásképp tehát elmondhatom, hogy a Valve megint jól lőtte be, hogy mivel tudná megújítani az ilyen jellegű akciójátékok piacát, mivel a rengeteg új fegyver, zombi és persze az öt új kampány jó időre el tudja varázsolni a túlélő horrorok szerelmeseit. Még akkor is, ha a játék közel sem tökéletes: a világos pályák például nálam nem nagyon találtak, és persze a grafika sincs CryEngine 3 szinten. De aki az első részt élvezte, az most sem fog csalódni. Zombira fel! ■

Left 4 Dead 2
Left 4 Dead 2Left 4 Dead 2Left 4 Dead 2Left 4 Dead 2Left 4 Dead 2

értékelés

Left 4 Dead 2

Pozitívumok
  • Pozitívumok:
  • Remek hangulat
  • Sok új fegyver és zombi
  • Izgalmas
Negatívumok
  • Fényben néhol csúnyácska és kevésbé hangulatos
Minimális rendszerigény: 3 GHz-es processzor, 1 GB RAM (Vista esetén 2 GB), 128 MB-os videokártya, DVD-ROM, 7,6 GB HDD, internetkapcsolat
8,5
grafika 7
hangok 9
játszhatóság 9
hangulat 9
Left 4 Dead 2
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Left 4 Dead 2

hozzászólások (7)

PanzerWolf
PanzerWolf 2010.02.03. 15:03
Az első rész az anagyon el lett találva de,ez...
A nagy esős őályán kívűl nem sok olyan van ami megfogott engem.Sok a nappali pálya,és ez teljesen elrontja a hangulatot.A sok újítást az egy kiegjeként kellett volna kiadni szerintem.Nekem a második rész elég nagy csalódás.
Zacsi
Zacsi 2010.02.05. 12:56
kb ennyi az én véleményem is
leszámítva azt hogy nem vettem meg
majd megveszem ha normális kiegészítős ára lesz 5-6 ezer
ennyit ér nem többet nem kevesebbet (talán még kevesebbet figyelembe véve hogy gyakorlatilag pénzért béta teszteltem nekik amikor megvettem az első részt)
serious sam gold
serious sam gold 2010.02.05. 15:40
Segítséget kérnék

A Left 4 Dead 2 demoját szeretném letölteni a Steamről, de nem találom a demók között, megkérhetnék valakit, hogy kitegyen ide egy linket, közvetlenül a demo adatlapjához, a segítséget előre is köszönöm.
Retee
Retee 2010.02.05. 15:45
A Steam csak addig tartja meg a demót, amíg ki nem jön a végleges változat, aztán törli. Szóval már nem fogod megtalálni.
serious sam gold
serious sam gold 2010.02.05. 16:27
Ezt nem tudtam, köszönöm a segítséget
ajánlott olvasnivaló