25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Versenyszimulátorok

Aryx
#16 Aryx [3552]
Belevetettem magam a Richard Burns Rallyba... nem az eredetibe, hanem a rallysimfans.hu-s, szarrá moddolt változatba. A régi RBR volt anno az első szimulátor, amire komolyan ráfüggtem, szóval nevezhetjük kapudrognak is. Bár kormányom akkor nem volt, meg egzisztenciám se, csak emiatt megvettem az első gamepadem , ugyanez volt, csak a menő lángnyelvek nélkül. Olyan szinten kopogós műanyag volt, hogy a mai napig nem értem, hogy nem tört ketté a kezemben.

Na és kb. ~16 éve ezzel a fenti eszközzel mentem végig pályákon, meg single bajnokságon. Ez a rallysimfans.hu-s változat (a továbbiakban RSF) egy magyar csapat által fejlesztett plugin, ami azon túl, hogy jelentősen kibővíti kb. végtelen contenttel az alapjátékot, egy teljesen újraírt fizikai motort és egy rakás extrát is nyújt. Merem állítani, hogy még élethűbb, ezzel együtt nehezebb lett a játék, már a rally iskolában megszenvedtem. Kipróbáltam, és rögtön egyértelművé vált, miért kínozzák magukat sokan, 2024-ben is ezzel a játékkal a Dirt Rally-k és a WRC-k helyett. Amilyen avíttas a körítés, pont olyan jól működik benne minden, ami a motorháztető alatt van. Már az ledöbbentett, hogy bár még mindig egy, modderek által életben tartott 20 éves játékról beszélünk, nem csak a kormányomat, de a H-váltót is egyből felismerte a játék, nem kellett semmit kalibrálnom vagy mókolnom. Az új autók minősége és vezethetősége elég változó (a régi kis Polski veri a fél mezőnyt), de a Subarukkal nem lehet mellé lőni. Pályáknál ugyanez van: majd' 120 gigányi pályát tölthetünk le a telepítéskor, ami elég tekintélyes. Youtube-on majdnem mindegyikről van fent videó, de így is sok idő lesz kiválogatni a nekünk tetszőket. A cseh és a lengyel pályák pl. egész jók. SŐT. Ilyen durva virtuális rally-élményben még nem volt részem. Érdemes bekapcsolni a realisztikus törést, onnantól kezdve nem hibázhatunk. Ha Dirt Rally 2.0 szigorú volt, akkor ez rátesz arra még egy lapáttal. Ott is könnyen a játék végét jelentette, ha 40-nel nekicsapódtunk a fának, de kellő szerencsével és ügyességgel még éppen, hogy be lehetett gurulni a célba... az RSF már nem ilyen elnéző.

Alapvetően nem vagyok a modok és a rommá moddolt játékok híve, mert a vanilla változatokhoz képest folt hátán folt lesz tőlük a játék. Az RSF sem kivétel ez alól (már önmagában, a töltőképernyőkön sorakozó vidéki kft-k logói is megmosolyogtatók), de meglepően hamar felül lehet ezeken kerekedni. Nem csak, hogy sikerült megőrizni az eredeti játék esszenciáját, de az újragondolt fizikával, új pályákkal és az új feature-ökkel máig az RBR a ralliszimulátorok királya. Csak ne nézne ki ilyen iszonyúan 32"-os ívelt monitoron.

„A tanítómesterem egy macska volt. Tőle tanultam meg a jelenben élni.”

Válasz erre

Aryx
#15 Aryx [3552]
Na, milyen jól tettem, hogy nem rendeltem elő... napokig ment a hype a youtuberektől, hogy ilyen jó, meg olyan jó, most a launchkor meg mindenki teljesítmény-problémákra panaszkodik. Így most tök boldogan Automobilistázhatok a szabim alatt, miközben mások próbálják a bika gépeiken az EA WRC-ből kicsikarni a 60 fps-t.

„A tanítómesterem egy macska volt. Tőle tanultam meg a jelenben élni.”

Válasz erre

Előzmény: Aryx 2023.10.18. 17:45
Aryx
#14 Aryx [3552]
Assetto Corsa Competizione Steamen most olcsó.

„A tanítómesterem egy macska volt. Tőle tanultam meg a jelenben élni.”

Válasz erre

Aryx
#13 Aryx [3552]
Pár napja eltörölték az embargót azoknak a youtubereknek, akik korai hozzáférésben megkaptak egy kb. egy hónapos buildet. Azóta el van árasztva a YT gameplay videókkal, amikre folyamatosan csorgatom a nyálam. Nem linkelek most százat, Jardier videója szerintem kezdésnek egész korrekt, a többit meg úgyis dobálni fogja felfele az algoritmus.

Az feltűnt, hogy még most is lagol sokaknál, szóval nálam ez mindenképp akkor lesz aktuális, ha lesz gépem hozzá... amin nem csak ez, hanem majd az Assetto Corsa 2 is gond nélkül el fog futni. Addig marad a nyálcsorgatás... nagyot fog ütni ez a játék, a valaha volt legjobb rally-játék lesz a Richard Burns Rally óta! Minden, amit sokan hiányoltak a Dirt Rally-kból (rally iskola, pályakínálat, normális aszfaltfizika), azt pótolták, ami meg már eddig is jól működött, ahhoz nem nyúltak. A hangok brutálisan jók! Eszméletlen jó lesz ez!

„A tanítómesterem egy macska volt. Tőle tanultam meg a jelenben élni.”

Válasz erre

Előzmény: Aryx 2023.10.10. 10:58
Aryx
#12 Aryx [3552]
Kijött a pályalista, egész impozáns.

Fú nagy dilemmában vagyok most már. Egyrészről múltkor egyértelműsítve lett, hogy nem UE5, hanem UE4 engine-nel készül a játék. Ami azt is jelenti, hogy azzal még nagy valószínűséggel elfutna a gépemen (ACC is szépen és gyorsan fut, ha nem is pont maxon és nem is esőfüggönyben, de ott azért még vannak rajtunk kívül kb. 20-an a pályán). Másrészt, ha úgy nézem a grafikát, hogy ezt UE4-ből hozták ki, rögtön sokkal jobban tetszik, ki érti ezt. És ha előrendelem, a szabis hetemet jól rá tudnám szánni....
De már megfogadtam, hogy idén már nem veszek játékot magamnak, basszus, képtelenség így dönteni...

„A tanítómesterem egy macska volt. Tőle tanultam meg a jelenben élni.”

Válasz erre

Előzmény: Aryx 2023.10.04. 21:12
Aryx
#11 Aryx [3552]
Az első gameplay-montázs az EA Sports WRC-ből

Erre mondom azt, hogy ez már valami. A felvételeken Jon Armstrongot láthatjuk vezetni, aki egyrészről kipróbált rally-pilóta, másrészt a Dirt Rally 1-2 vezetési modelljét is az ő segítségével dolgozták ki, így vélhetőleg van lövése a rallyhoz. Azon persze lehet vitatkozni, meg vérre menő kommentháborút folytatni, mennyire voltak realisztikusak a Dirt Rally-k, ahogyan ezt a vitát sokan a mai napig nem hagyták abba. Én mindenesetre szerettem, és a mai napig jól megvagyok vele.
Na de vissza a gameplay-hez, ez így már majdhogynem telitalálat. Figyeljétek a sofőr kezét! Ezt még sehol máshol nem láttam így kidolgozva, tényleg úgy mozognak azok a kezek, ahogy a valós ralipilóták forgatják a perecet. A cockpit is végre normálisan ki van dolgozva. Maga a vezetési rész a látottak alapján nagyon is rendben van.
A grafika... hát... azt kell mondjam, az előző trailerekben sokkal korszerűtlenebbnek tűnt, amikben csupa külső felvételt mutattak. Továbbra sem mondanám szépnek, de a gameplay meggyőzött, hogy egyrészt vezetés közben úgy sem lesz időnk figyelni a részletekre, másrészt tonnányi effekt és egyéb sufni megoldás van, amivel elfedték a készítők, hogy ez a játék nem szép. Az eső sajnos nagyon gyatra, de legalább a közönség most már előkapja az esernyőit. A felvétel végén, amikor Jon az éjszakában begurul a célegyenesbe, elég látványosan nincs árnyéka kb. semminek. Kövezzetek meg, de én a Dirt Rally 2.0-t mai napig szebbnek látom, mint ezt. Jó, igaz, abban meg a cockpit volt ronda.
Az FPS dropokat viszont nem tudom mire vélni szűk egy hónappal a megjelenés előtt, egy hivatalos gameplay-videóban. Tényleg szinte alig volt olyan rész, ahol végig folyamatos lett volna a mozgás.
És bár végre többet hallhattuk a navigátorokat, de mind a férfinél, mind a nőnél azt éreztem, mintha egy stúdiószobából vették volna fel előre a felvételeket. Nyilván nem ez a baj, hogy így vették fel, hanem hogy nem hitetik el velem az ellenkezőjét; kicsit sem érezni azt, mintha a verseny hevében ott ülnének mellettünk az anyósülésen. Phil Mills esetében anno ez a rész is jobb volt.

Nekem sajnos-nem sajnos, de még egy darabig marad Phil Mills, mert enyhén szólva nem bírná el a konfigom a Dirt Rally 3 EA Sports WRC-t. Nemrég megleptem magam egy TH8A H-váltóval, elképesztő sokat dob az élményen, hiába 4 éves, még mindig az egyik legjobb a kategóriájában a Dirt Rally 2.0. Lehet, hogy kissé leszóltam a fenti videót, de az ember legyen kritikus azzal, ami fontos neki. Másrészt minden jel arra mutat, hogy ami eddig is jól működött, ahhoz nem nyúltak: minden esély megvan rá, hogy az év nagy durranása legyen és a no. 1 rally-játékká váljon. Ha nem is rögtön a megjelenés napján...

„A tanítómesterem egy macska volt. Tőle tanultam meg a jelenben élni.”

Válasz erre

Aryx
#10 Aryx [3552]
Hopsz, ACC, avagy Assetto Corsa Competizione ma még ingyen kipróbálható, és olcsóért vihető a Steamen.

„A tanítómesterem egy macska volt. Tőle tanultam meg a jelenben élni.”

Válasz erre

SMBX-fan
#9 SMBX-fan [2025]
Ja hogy úgy.
Na igen akkor ez nálam is kilőve. Örülhetek majd annak ha egy Codemasters-t meg tudok majd venni.

Az ambíció a hatalomvágy eufemizmusa | Fejétől bűzlik a hal.

Válasz erre

Előzmény: Aryx 2023.09.06. 20:42
Aryx
#8 Aryx [3552]
Eléggé, azt mondják. Sokan tekintik etalonnak mondván, annál közelebb semmi nincs a valós pályaversenyzéshez. A hivatásos pilóták körében is nagy kedvenc. Első kézből nincs tapasztalatom, mert az aztán már tényleg ****** drága mulatság. Nem elég, hogy havidíjas, még az autókat és pályákat is egyesével vásárolhatod össze, hát kösz. A Raceroom-ban szintén egyesével vásárolgathatod össze az autókat, viszont ott legalább maga a játék ingyen van.

Ez nekem már nem fér bele... Assetto Corsa, ACC, Automobilista 2, az elmúlt 3 évben ezeknek az összes dlc-jét összevásároltam, akar a fene ennyi tartalom mellett még pluszban költekezni. És akkor erre rá most ETS2 dlc-kre költök, és még mindig fontolgatom az új WRC előrendelését na bazdmeg, nem kell ide iRacing, látod, tönkre tesznek ezek anélkül is.

„A tanítómesterem egy macska volt. Tőle tanultam meg a jelenben élni.”

Válasz erre

Előzmény: SMBX-fan 2023.09.06. 19:33
SMBX-fan
#7 SMBX-fan [2025]
iRacing az mennyire jó?

Az ambíció a hatalomvágy eufemizmusa | Fejétől bűzlik a hal.

Válasz erre

Aryx
#6 Aryx [3552]
Pár infó még, amit már biztosan tudunk... először is, ki kell, hogy javítsam magam, mert az új WRC már Unreal motorral készül. Az első pár kép alapján ezt meg nem mondtam volna, mert annyira azért még nem tűnik ez szépnek. Ránézésre rendben van, de ez még nem az a szint, mint amit a Kunos-nál az ACC-ben kihoztak a motorból. Igaz, nekik is kellett hozzá pár év, hogy csodát műveljenek vele, és ha úgy vesszük, hosszabb távon mindenki jól járhat az Unreal-lel.

Nagyon úgy tűnik sajna, hogy a ralikrossz egyelőre kimarad, legalábbis a hallgatás és az autólista erősen utal erre. 78 autó lesz, de a többségét még nem leplezték le, a hivatalos oldalon jelenleg csak a kategóriákat látni. Hibrid autók ezúttal is lesznek, mint a legutóbbi WRC-ben, sőt, végre saját ralliautót is építhetünk.

A fizikát és a vezethetőséget is újratervezték és újraírták. A mai trendeket követve, lesznek napi kihívások és fotó mód is. Engem meggyőzött, számomra a legobban várt játék lett - már csak 2 hónap van a megjelenésig. Sok múlik majd az EA-n, hogy a mikrotranzakciókra épülő üzletpolitikájukkal el ne k*rják!

„A tanítómesterem egy macska volt. Tőle tanultam meg a jelenben élni.”

Válasz erre

Előzmény: Aryx 2023.09.05. 20:26
Aryx
#5 Aryx [3552]
EA SPORTS WRC - OFFICIAL TRAILER

Először is, az ám. Ritkán (értsd: soha sem) nézek meg útközben, telefonról trailert, de erre a bejelentő trailerre már előre beállítottam az értesítőt, és persze, hogy azonnal látnom kellett. Aztán most, itthon gyorsan megnéztem még 4x egymás után.

Aki nem ismerné, annak röviden a zárójeles sztori: az EA egyik kezével felvásárolta a Codemasters-t, a Dirt és a Dirt Rally ip-k alkotóit, a másik kezébe meg a WRC licenc vándorolt, így a jövőben a hivatalos WRC játékokért a kódmesterek felelnek.

Vissza a trailer-re: először is, teljesen fel vagyok hype-olva. Bár egyelőre nem sokat láttunk a játékból, de ahhoz eleget, hogy rögvestmost játszani akarjak vele. Az egyik, ha nem 'a' legbíztatóbb jel, hogy már a trailer elején a Dirt Rally-t tekintik hivatkozási alapnak, így most már majdnem biztos, hogy nem egy konzolos, Dirt-féle ökörködést akarnak lenyomni a torkunkon, WRC licensszel. Szimpatikus az is, hogy a Historic verdákon belül megmaradnak a Group B autók is, aka a guruló koporsók. Bár a WRC-szériával nem játszottam, a trailerben jól hallható, hogy az új rész megörökli a választható navigátorhangokat. Ezt is egyfajta üzenetnek lehet venni: sokak óhajának eleget téve, lehet, hogy végre egy játékban egyesülnek a Dirt Rally és a WRC franchise legjobb elemei?

A grafika, bár nem UE5 engine-szint (azért az eső még mindig jól néz ki), már most szimpatikus; bevallom, a Dirt Rally 2.0-nál borzasztóan zavart az a szemet kiégető, agyonszaturált grafika. Az új rész a korábbi WRC-k fakóbb színvilágára hajaz, ami határozottan jobban áll neki. Nem szoktam ilyet csinálni, de komolyan elgondolkodtam egy előrendelésen.

És akkor az aggályok. A ralikrosszból egyelőre semmit se mutattak - lehet, hogy ezúttal kimarad? Nagy kár lenne érte, mert véleményem szerint, sok órányi gyakorlás után az egyik legszórakoztatóbb része volt a Dirt Rally-knak.

A másik, komolyabb aggodalmam a kiadóhoz köthető. Az EA révén már most borítékolható, hogy mélyen a zsebünkbe kell majd nyúlni a teljes játékélményért (egyelőre 50 euróért rendelhető elő a standard kiadás). Kicsit ehhez is kapcsolódik az is, hogy nem lepne meg, ha innentől kezdve minden évben kiadnák ugyanazt a játékot, kicsit polírozva, AAA teljes áron, amihez vedd meg paraszt megint az összes DLC-t... az lenne az optimális a fejlesztőknek és a játékosoknak is, ha kiadnák EGYSZER az alapjátékot, majd az évenkénti ráncfelvarrások frissítések formájában érkeznének hozzá később. Egyre többen így csinálják manapság (főleg a szimulátoroknál), nem véletlenül. Azt nem kell ragoznom, a játékosoknak miért jobb ez a modell, de a fejlesztőknek is több idejük jutna így az érdemi fejlesztésekre. Ha van esze az EA-nek, ezt a modellt választja, de erre egyelőre borzasztó kevés esélyt látok.

„A tanítómesterem egy macska volt. Tőle tanultam meg a jelenben élni.”

Válasz erre

Aryx
#4 Aryx [3552]
Most olcsón.
Bundle-ban:

Assetto Corsa Ultimate Edition
Assetto Corsa Competizione
Automobilista 1-2
Drift 21
Nascar Heat 5 Ultimate Edition
rFactor 2

Linket küldeném mindenkinek, aki szereti: link

„A tanítómesterem egy macska volt. Tőle tanultam meg a jelenben élni.”

Válasz erre

Aryx
#3 Aryx [3552]
"Try it before buy" - erre hivatkozva július 13-ig meghosszabbították az ingyenes hozzáférést a Raceroom Racing Experience-hez. Akinek van bármilyen, működőképes kormánya, mindenképp tegyen vele egy próbát, mert egy méltatlanul alulértékelt címről van szó, amivel egy idő után már senki nem játszott a mindig is népszerűbb AC, ACC, Project Cars 1-2 stb. árnyékában. Én most huppanok is vissza a WTCR-be.

„A tanítómesterem egy macska volt. Tőle tanultam meg a jelenben élni.”

Válasz erre

Előzmény: Aryx 2023.06.24. 11:34
Aryx
#2 Aryx [3552]
Kezdem rögtön két jó hírrel.

A Raceroom Racing Experience még ezen a hétvégén ingyen játszható, valamennyi tartalommal együtt. Korábban sosem próbáltam, de a napokban mentem vele pár kört. Bár vannak hiányosságai, a fizika és vezethetóség egész rendben van, a DTM, és a WTCR-autókkal való csapatás elképesztően hangulatos. Főleg, ha a visszapillantó tükörben Micheliszt vagy Tassi Attikát látjuk közeledni. De formula autók, Le Mans és kamionok is elérhetők többek közt. 26-tól óriási summer sale-t ígérnek, így bár nem terveztem, komolyan elgondolkodtam, hogy ebből is bevásárolok majd.

Az AMS2-höz hamarosan (pontos dátum még nincs) érkezik az 1.5-ös frissítés, ami várhatólag lesz akkora léptékű game changer, mint az 1.4 volt. A legfontosabbak (a fizikai tupíron kívül): lesz 24 órás Le Mans és ralikrossz is, valamint végre először a játéktörténelemben látható lesz a biztonsági autó. Várjuk szeretettel.

„A tanítómesterem egy macska volt. Tőle tanultam meg a jelenben élni.”

Válasz erre

Előzmény: Aryx 2023.06.24. 11:19
Aryx
#1 Aryx [3552]
Az utóbbi időkben egyre többet kommenteltem Sityi itteni, immáron több éves Assetto Corsa Competizione tesztjéhez. Mivel ezek a hsz-ek egyre ritkábban szóltak a cikk alanyáról, és egyre többször használtam személyes blogfelületként a topicot, ha más versenyszimulátorokkal kapcsolatban támadt közlési kényszerem, ezért a jövőben jobbnak látom itt folytatni a témával kapcsolatos agymenéseimet. A topicnak várhatólag továbbra sem lesz más célja, mint saját érzelmeim levezetése 1-1 szimulátoros hírrel, fejleménnyel vagy élménnyel kapcsolatban, de ez nyilván idővel változhat, ha mondjuk más is ír majd. Vagy nem ír, csak olvas, mert érdekli a téma. Nem tudok róla, hogy túl sokan simracingelnének itt a fórum közösségén belül, de az eredeti ACC-s topicban is tudtam örülni az outsider véleményeknek. Szóval ezt most elkezdem, és legfeljebb később még alakul.

A hivatkozott topic itt található.

Mini szakzsargon-szótár, avagy címek es kifejezések, amik a jövőben előfordulhatnak (később még bővülhet):

AC - Assetto Corsa. Az olasz Kunos Simulazioni lassan 10 éves szimulátora, amit azóta rommá modoltak, jelenleg a folytatást heggesztik.
ACC - Assetto Corsa Competizione, a definitív GT3-as szimulátor (bár a fizika kevésbé realisztikus), és bár ugyanaz a fejlesztő és brand, csak nevében van köze az AC-hez.
AMS2 - Automobilista 2, a brazil Reiza Studios válasza az AC-re, a Project Cars 2 alapjaira építve, jelenleg is aktívan fejlesztik.
FF, FFB - Force Feedback, magyarán erővisszacsatolás.
Rennsport - a németek jövőre megjelenő csodafegyvere, UE5 engine-nel, nem titkolt céljuk az e-sport szcéna leuralása és az ACC online közösségének elszipkázása. Ezt talán nem kell majd rövidíteni.
RR, RRE - Raceroom Racing Experience, az AC-vel nagyjából egyidős szim, amiben túraautók is helyet kaptak.
Szim - a könnyebség jegyében így fogok hivatkozni a szimulátorokra.

A fentieken túl természetesen van még egy rakás másik szim is, én ezeket ismerem közelebbről. Félreértések elkerülése végett én magam is csak lelkes műkedvelő vagyok, nincs milliós direct drive-os felszerelésem (mondjuk ami van, az így is elfoglalja a lakás egyik sarkát), béna, tehetségtelen és lassú is vagyok, aki örül, ha tiszta köröket tud futni, vagyis magáért az élményért játszok. Azért segítek szívesen, ha tudok.

„A tanítómesterem egy macska volt. Tőle tanultam meg a jelenben élni.”

Válasz erre

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.