Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Filmek - mozi, TV, DVD

»» Christopher Nolan

1449 levél
Válasz 20.01.23. 15:36 #20
quervo
Pont múltkor találtam egy paradoxonokról szóló kis filmet, amiből az jött le, hogy napjainkban nincs paradoxon, minden, amit annak ismerünk, az vagy rossz felfogásból származik (nyúl vs. teknős verseny, amikor a nyúl soha nem tudja megelőzni a teknőst) vagy elméleti síkon létezik (A: B igazat mond; B: A hazudik) vagy a tudomány nem tart ott, hogy a természetével foglalkozzon (nagypapa-paradoxon).

Nyilván a párhuzamos univerzum egy kis extrát tud adni a sztori bonyolultságához, és szerintem teljesen szabadon lehet értelmezni így is a dolgokat, de én úgy vélem, hogy LiT válasza kielégítő, és a sorok mögött azért tényleg agyzsibbasztó dolgok történnek.

Kicsi Tenet spoiler, ami még csak feltételezés, a sztoriról semmit nem mond el, csak a mögöttes világról, viszont kapcsolódik a darkos felvetéshez:
SPOILER
A trailer munkacíme Möbius, ami ugye utal a megcsavart, egyoldalú szalagra, lehet, hogy a téridőt is így kell elképzelni, önmagába tér vissza, csak "fordítva". Akit érdekel, keressen rá youtube-on Real Möbius strips you can ride on címen van egy videó, ami jó támpontot ad a dolgokhoz.


Kicsit bizakodom benne, hogy a Tenet olyan téren az Interstellar szellemi örököse lesz, hogy egy elméleti fizikussal konzultáltak a forgatókönyv megírásakor, bár az is lehet, hogy inkább filozófiai megközelítése lesz a dolgoknak.
23219 levél
Válasz 20.01.23. 12:00 #19
Peace
Nem a szingularitás egyszerű, ne kötekedj!!!

"tehát a tér és idő is egyszerre történik, nem lineárisan. Mivel az idő nem lineáris, ezért már paradoxonról sem beszélhetünk."

Ez így olyan egyszerű és kényelmes leírva.
"We do not know what we are facing, so we fight as if it was the dark gods themselves...."
1449 levél
Válasz 20.01.23. 10:29 #18
quervo
Jaja, a szingularitás egyszerű.

Teljesen egyetértek azzal, hogy ennyi idő után is lehet beszélni a filmről a filozófiája, belső világa miatt. Viszont nagyon meglepődtem, mennyire elegánsan megfeledkeznek arról az emberek, hogy a tudományra a történelemben talán egy film sem volt ilyen hatással, elvégre a Double Negative emberei segítettek vizualizánli Kip Thorne elképzeléseit, amiket a tavalyi fekete lyukas képek vissza is igazoltak. Mégsem nagyon látom a címet az elmúlt évtized összefoglalóiban.
23219 levél
Válasz 20.01.23. 09:32 #17
Peace
Ez is egyszerű és kényelmes megoldás. Ami nem is feltétlenül olyan rossz. Nekem mondjuk még mindig nem vette be teljesen a gyomrom. Egyszerre elegáns és taszító számomra. Imádom a Dark-ot ettől függetlenül és kíváncsian várom a folytatást. De az a szuper, hogy Interstellar-nál is igazából bárki bármit gondolhat. Ami neki a kényelmes magyarázat.
Van, amikor jobb is, ha nincs minden szájbarágósan megmagyarázva és még 6 évvel a film után is felmerül témaként és nem hagyja nyugodni az embereket.
"We do not know what we are facing, so we fight as if it was the dark gods themselves...."
815 levél
Válasz 20.01.22. 18:58 #16
Ricsi1976
Ránéztem a szingularitásra.. Nekem ez zöldség "Sok fizikus szerint a gravitációs szingularitások „nem fizikaiak”, abban az értelemben, hogy ha a gravitációt és a kvantummechanikát sikeresen egyesítjük egy kvantumgravitációs elméletben, akkor az általános relativitáselmélet által jósolt szingularitásokban a "végtelenek" eltűnnek az elméleteinkből. "
19737 levél
Válasz 20.01.22. 18:39 #15
LiT
A magyarázat nagyon egyszerű:

SPOILER
Az 5. dimenzióban a film felvetése szerint szingularitás van, tehát a tér és idő is egyszerre történik, nem lineárisan. Mivel az idő nem lineáris, ezért már paradoxonról sem beszélhetünk. Ezeket a paradoxonokat például a Dark c. sorozat kezeli a legjobban. A kezdet a vég és a vég a kezdet.
We are the Universe... Observing itself... Observing itself... Destroying itself...
23219 levél
Válasz 20.01.22. 12:03 #14
Peace
Igen, ez is teljesen lehetséges, csak ez nekem már nagyon fapados. Én szeretek sokkal jobban elrugaszkodni.
"We do not know what we are facing, so we fight as if it was the dark gods themselves...."
13256 levél
Válasz 20.01.22. 12:00 #13
McCl@ne
A film az A és a B tervek közti különbséget feszíti ki, a B verzió mindig is sanszos, igazi tétje annak van, hogy összejön-e az A. Innen nézve a SPOILER
jövőből segítő emberiség lehet a B verzióból kifejlődő, akik segítenek visszamenőleg, hogy összejöjjön az A!
Aminél bedőlnek ezek az amúgy elfogadható elméletek, azok a NASA koordináták, azt kb. semmi nem magyarázza.
Respect is not given. It's taken.
23219 levél
Válasz 20.01.22. 11:01 #12
Peace
Félbemaradt a gondolatmenet meló miatt.....szóval két "földhözragadtabb" elmélet, ha valakinél esetleg kicsapná a biztosítékot a SPOILER
párhuzamos univerzumok elmélete.
1. Egész nyugodtan kifejlődhetett emberi vagy emberhez nagyon hasonló humanoid létforma akár a Tejútrendszeren belül, akár egy másik galaxisban. Ha semmi gondot nem okoz nekik a térben és időben utazás meg féregjáratok elhelyezése, akkor galaxisokkal arrébbról is röhögve megtehették ezt.
2. Csak Cooper okfejtése szerint jövőbeli emberek műve a hiperkocka. Lehetett egész nyugodtan más életformák vagy entitások műve, nem feltétlenül embereké.


Mindazonáltal szerintem elvész a varázs nagy része, ha megpróbálunk észszerű magyarázatokat találni a homályos részekre.
"We do not know what we are facing, so we fight as if it was the dark gods themselves...."
1449 levél
Válasz 20.01.22. 10:13 #11
quervo
Pedig szerintem ott vannak azok a lyukak (fekete- és féreg- mindenképp, höhö). Én világéletemben úgy értelmeztem a dolgot, hogy annyira a távoli jövőből jön a visszahatás, hogy már nem is számít igazán a paradoxon. Gyanús, hogy ez márpedig össze lett csapva egy kicsit, és letudjuk annyival, hogy Cooper szemszögéből nézzük a dolgokat, ő sem ért mindent, engem jobban zavar az, hogy egyszercsak kipattan a fejéből, hogy mi is ez az egész hiperkocka dolog, azonnal tudja, kik építették. Itt ugye nem az idő megértése a küldetés, hanem a gravitációé.

A Jonathan-féle forgatókönyvben, úgy rémlik, földönkívüliek intéztek minden deus ex-szerű dolgot, Christopher viszont teljesen ki akarta hagyni őket a buliból, és ennyire futotta, de én ezeket elfogadom, mert az egész film tényleg felfoghatatlan dolgokkal dolgozik, az idő természetét sem tudjuk felfogni csak azért, mert mi valahogy megéljük és értelmezzük.

Nekem tényleg kedvencem Nolan, de be kell látni, hogy az Inception és a Batman-trilógia is tele van lyukakkal, és "ez van, fogadd el"-dolgokkal. A következtetések alapján a Tenet nagyon mélyrehatóan foglalkozik majd az idővel olyan formában, ahogy még filmen nem láttuk, lehet, hogy utána könnyebb lesz magyarázatot találni az Interstellarra is.
13256 levél
Válasz 20.01.22. 09:12 #10
McCl@ne
Jó, ezeket értem, de a filmről nem tudom elképzelni, ha egy ilyen kézenfekvő megfejtése van, akkor azt ne hozta volna valamilyen formában a tudtunkra. Viszont a NASA koordinátákat ez sem magyarázza meg ilyen formában, illetve ha mégis, semmiféle utalás nincs a filmben erre vonatkozólag. Hogy világos legyen: én azt nem gondolom, hogy egy ilyen tudományos szempontból gondosan felépített sztoriban ne kapott volna helyet valamilyen utalás egy ilyen megfejtésre. Egyszerűen a belső világa annyira következetes, hogy túlságosan felületesnek érzem ezeket az ellentmondásokat, inkább hajlok arra, hogy én értettem félre valamit, minthogy Nolan ilyen lyukakat hagyjon az amúgy tökéletesre csiszolt filmjén.
Respect is not given. It's taken.
23219 levél
Válasz 20.01.22. 08:56 #9
Peace
Azért jó, mert paradoxon, tehát logikus válasz nem igen lehet, csak elvont.
SPOILER
Én úgy tudom elképzelni, hogy azok a fejlett emberek, akik odahelyezték a féregjáratot, azok egy párhuzamos dimenzióban léteztek és nem pusztították el a Földet. Ahogy a fekete lyuk belsejében látja a végtelen számú hálószobát Cooper, az nem feltétlenül csak kismillió különböző idősík, hanem akár végtelen számú párhuzamos világ is. Ezek a szuperfejlett jövőbeli emberek látták, hogy egy párhuzamos térben és időben az emberiség elbukni készül, a bolygójuk pusztul, így segítettek nekik. Olyan fejlettek voltak már, hogy nem csak a tér-idő leküzdése ment nekik játszi könnyedséggel, de párhuzamos valóságokba behatolni is sikerülhetett nekik. A filmben látott események mellett lehet még több milliárd párhuzamos valóságban zajlott ez, vagy ehhez hasonló vagy egészen más történés. Csak párhuzamos dimenziókkal lehet megmagyarázni a megmagyarázhatatlant. Ez ugyanaz, mint a sima időutazás elmélet. Hogy egy adott idősík van és minden azon változik. Vissza a jövőbe fénykép például. Vagy minden beavatkozás létrehoz egy alternatív létsíkot. Skynet megsemmisül és veszítenek a gépek, de ha a visszaküldött gyilkos robot elvégzi a feladatát, akkor létrejöhet egy olyan alternatív idővonal, ahol a gépek győzedelmeskednek. Ha az Interstellart egy idővonalon próbáljuk elképzelni, akkor elvérzik nagyon csúnyán. Csak a végtelen számú párhuzamos univerzum lehet a válasz, ha mindenképpen választ szeretnénk találni és nem csak hátradőlni és élvezni.
"We do not know what we are facing, so we fight as if it was the dark gods themselves...."
13256 levél
Válasz 20.01.22. 06:38 #8
McCl@ne
Amíg várjuk a Tenetet, egy kérdés: van már valamiféle magyarázat az Interstellar paradoxonjaira? Újranéztem a napokban a filmet, imádom, szerintem Nolan legjobbja, legalábbis leginkább ambiciózus filmje, de a időparadoxonok kiakasztanak. Nem is az, hogy nem találok rájuk magyarázatot, mert a netet bújva, vagy akár a saját elmémet megerőltetve is fel lehet oldani valamennyire, de ez itt nem áll meg. Ha van is bármilyen elmélet, ami megmagyarázza nekem, hogy SPOILER
a jövőbeli emberek hogyan tudták odatenni a hiperkockát Coopernek, ha épp azt az emberiséget készül megmenteni, amiből ők majd kialakulnak
vagy (mert erre még csak mondok valamit) ami még zavaróbb, hogy SPOILER
hogy kerül oda a hiperkockába az a Cooper, aki aztán visszamorzézza magának a NASA bázis koordinátáit, amik által egyáltalán eljut oda
, akkor ezeket megosztanátok velem? Igen, értem, hogy a film hogyan kezeli az időt, és elolvastam a komolyabb, mélyebbre futó teóriákat is, sőt, amennyit megértettem a tudományos hátteréből, azt is hozzátettem, de ez egy film. Kizárt, hogy Nolan úgy tekintene a nézőkre, mint potenciális tér-idő szakértőkre, és azt sem gondolom róla, hogy egyszerűen csak úgy otthagy ilyen kaliberű paradoxonokat, mondván, hogy van nekik mélyen tudományos megfejtésük, fogadjuk el és kész. Amennyire agyonmagyarázta az Inceptiont, abból azt gondolom, hogy vagy nagyvonalúan nem foglalkozott ezzel (csak akkor fura, hogy a film amúgy nagyon komolyan vehető tudományos igényességét egy ponton így feladja), vagy én nem értettem valamit, ami simán belefér, azért írok, hogy ez kiderüljön
Respect is not given. It's taken.
2638 levél
Válasz 20.01.07. 20:04 #7
neumark
Szüpermen nem repűsz?
1449 levél
Válasz 20.01.07. 15:43 #6
quervo
Lehet válogatni Jómagam mostantól a KÉMÉK címet fogom használni a film kapcsán, elvégre kémfilm.

Pici spoiler:
SPOILER
Nagyjából már félig-meddig hivatalos, hogy a Sator-négyzet szerepelni fog valamilyen szinten (SATOR AREPO TENET OPERA ROTAS), tehát felesleges lefordítani
12637 levél
Válasz 20.01.07. 14:35 #5
Gobiakos
Meg nehéz lenne egy palindrómát találni a magyarban, ami szépen is mutatna a plakáton.
"You don't wanna be my enemy I promise you!"
29490 levél
Válasz 20.01.07. 14:23 #4
Germinator
Ezek szerint bevállalják a "Tenet" magyar címet Amúgy adom... meg hát más esélyük szegény fordítóknak sincs, gondolok ők sem tudnak semmit a filmről.
Donut wrong, yo. No special dead, just... dead.
1449 levél
Válasz 20.01.07. 11:26 #3
quervo
Nem tudom, van-e hozzáadott értéke bárki számára, de itt van a szinkronos előzetes.
3671 levél
Válasz 20.01.03. 21:53 #2
Raistlin666
Én ezt most 0 tudással fogom megnézni! Ez lesz az első Nolan cucc aminél nem akarok semmit tudni! De nektek jó szórakozást a cincáláshoz...a bemutató után majd benézek...
"Yesterday: a mytical place where stuff has to be ready according to info from tomorrow"
1449 levél
Válasz 20.01.03. 18:42 #1
quervo
Úgy látom, hogy a korábbi filmjeihez készültek külön topikok, szerintem ez most indokolatlan lenne, viszont elő-előkerülhetnek az eddigi filmjei is. Természetesen a következő bő fél év elsődleges témája a TENƎ⊥ lesz.

Vagyunk egy páran rajongói a művész úrnak, nekem konkrétan a szabadidőm jelentős részét teszi ki, hogy a filmjeivel foglalkozom. Van-e igény arra, hogy a felmerülő pletykákat, teóriákat spoiler dobozban kitárgyaljuk? Mindjárt van nálam pár olyan infó, ami érdekes lehet, és egyáltalán nem köztudott, ezeket a nolanfans fórumról szedem össze.

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.