Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Nokia N97

Kipróbáltuk a finn gyártó zászlóshajó okostelefonját.

2010.02.16. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A tavaly novemberi őszi szoftverfrissítés után került hozzánk tesztre a Nokia nyáron megjelent okostelefonja, az N97-es típusszámú készülék. A telefon pár hetet tölthetett nálunk, mely idő alatt kiderült, hogy a finn gyártó által is jelzett célokra teljesen jó megoldást kínál az N97, még ha nem is nevezhető tökéletesnek.

Nokia N97
Nokia N97

Ahogy azt már a bejelentéskor a sajtótájékoztatón is megtudhattuk, a multimédiás számítógépként titulált N sorozatba érkezett N97-et elsősorban azoknak ajánlják, akik folyamatos online jelenlétre vágynak, azaz leveleikhez azonnali hozzáférésre van szükségük, a különböző weboldalakat és a legfrissebb híreket szeretnék olvasni telefonjukon, emellett meg például Facebookon vagy twitteren is szeretik megosztani az aktuális információkat magukról, és ehhez egy kényelmesen használható készülékre vágynak. Lássuk, hogy teljesíti mindezt a valóságban az N97!

A telefon alaphelyzetben nem sok szemmel látható kezelőszervet tartalmaz: nagyméretű kijelzője alatt találunk egy fizikailag is érzékelhető (menüelőhívás) és két, érintésre reagáló gombot (hívásfogadás és -elutasítás), az egyik oldalán egy billentyűzárat aktiváló tolókapcsolót, a másikon pedig a hangerőszabályzókat és a fotózásra szolgáló gombot. Ez persze így kevés lenne a használathoz, így egyrészt az érintőképernyő segítségével kezelhetjük az N97-et, másrészt pedig oldalirányban szétcsúsztatva jön elő egy teljes QWERTY billentyűzet, amely a telefon 90 fokos elforgatása után kényelmes gépelést biztosít, miközben a képernyő döntött állapotban jól látható marad. Az előjövő alsó rész bal oldalán egy szögletes kialakítású D-paddel oldották meg az iránynyilak elhelyezését, mellette három sorban vannak az angol kiosztás gombjai. Bal alulra került a Shift, jobb oldalon pedig egy Sym feliratot és egy kék nyilat tartalmazó billentyű segít a többi karakter elővarázslásában. Az előbbi az érintőképernyőn jeleníti meg a speciális karaktereket, míg az utóbbival a gombokon kék színnel jelzett másodlagos karaktereket hívhatjuk elő – ezek között találhatóak meg a magyar nyelv ékezetes betűi is. Kis hozzászokás után elég gyorsan és pontosan lehet gépelni az N97-es billentyűzetén, úgy vélem, a fizikai gomboknak köszönhetően sokkal jobban, mintha az érintőképernyőn jelenne megy egy virtuális billentyűkiosztás. Itt említeném még meg, hogy a kinyitást biztosító zsanér műanyagból készült, ami kisebb aggodalomra adhat okot tartósság terén – mindenesetre a teszt során masszívan és stabilan kitartott, és azt is igen jól eltalálták, hogy mekkora erő kelljen a szétnyitáshoz, hogy véletlenül ne csússzon el oldalra a két réteg, de jól tartson kinyitás után is.

Nokia N97
Az angol qwerty kiosztás

A 150 gramm tömegű telefon 3,5 hüvelykes (8,9 cm) képátlójú, 640*360 pixel felbontással rendelkező érintőképernyőt kapott. Az alapcsomagban találunk hozzá egy kis stylust is, melyet például kulcstartónkra rakhatunk, de igazából erre nem volt szükségem, ujjbegyemmel vagy körmömmel általában jól kezelhető volt minden. Használat során a kiválasztásnál sok esetben dupla kattintás szükséges, ezzel kiküszöbölve az esetleges véletlen mellékattintásokat – ez részemről némi hozzászokást igényelt. A görgethető listák (például a telefonkönyv vagy az 5-6 elemnél hosszabbra nyúló menük) esetén valahogy nem volt az igazi a kezelhetőség, a listában vagy az oldalsó csúszkán navigálva kicsit máshogy reagált a rendszer, mint ahogy arra alapvetően számít az ember, talán ez is megszokást igényel.

Az N97 főképernyőjét saját preferenciáink szerint alakíthatjuk át. A hat blokkból egy fix van, az órát, dátumot és aktuális profilt jelző rész, a többibe egy-egy alkalmazást, négy kedvenc kontaktot (az illető fotójával és nevével) vagy különböző programok elérési ikonjait pakolhatjuk (egy blokkba négyet). Nagyon hiányoltam, hogy mindössze egyetlen ilyen képernyő összeállítására ad lehetőséget a telefon, sokkal jobb lett volna, ha lapozgatva korlátlan lap lehetne, de legalábbis 2-3, annyin már kényelmesebben elférne az összes sokat használt alkalmazás. (Többek között a HTC telefonjain és az iPhone-on is lapozgathatunk oldalra, itt a képernyőn oldalra simítva ujjunkkal mindössze annyit érünk el, hogy az órán kívül minden eltűnik – ha nem akarjuk, hogy mások lássák a kijelző saját elemeit, így gyorsan elrejthetjük azokat.) Az említett alkalmazások (widgetek) az Oviról tölthetőek le, találunk köztük például Facebook programot, de számos magyar szoftver is felkerült már, ráadásul ingyenesen, mint például az iwiw, valamint a FigyelőNet, az MTI, a PC World és a HVG híreit megjelenítő programok.

Nokia N97
A kezdőképernyő, a főmenü és a PC Dome oldala

A teszt során jelentősebb gyenge pontnak bizonyult az N97-es beépített kamerája. A lencsét a hátoldalon elcsúsztatható, ezüst színű fedél védte, a lencse mellett pedig LED-es vakumegoldást találtunk. Csakhogy a vakuval készített fotók bal oldala durván fátyolos lett. A neten utánanézve kiderült, hogy egy típushibáról van szó: a vakufény bejut az optikába, és ez ad fehéres színt a kép bal felének. Megfelelő fényviszonyok között amúgy a telefonoknál megszokott, megfelelő minőségű felvételek készültek (lásd például itt), és akár filmet is rögzíthettünk a készülékkel.

Kommunikáció terén természetesen mindennel felszerelték az N97-et: GPRS, 3G/HSDPA, wifi, Blutooth, így bárhol és bármikor felkapcsolódhatunk az internetre. További technikai paramétereit nézve meg kell említeni a 32 GB beépített memóriát, melyet microSD kártyával max. további 16 GB-tal bővíthetünk. 3,5 mm-es jack és mini-USB csatlakozók találhatók a készüléken, az előbbinek köszönhetően bármilyen fülhallgatót ráköthetünk, az utóbbival pedig az adatátvitel mellett tölthetjük is a telefont. Nem maradt ki az (A-)GPS se, amely a cellainformációk alapján is megbecsüli pozíciónkat, amíg nem találja meg a műholdakat. A Nokia Térképekkel kiegészülve navigációra is alkalmas (a térképeket célszerű előre letölteni, hogy ne folyamatos adatkommunikációval szerezze be a program azokat menet közben).

Nokia N97
Háttérvilágításos billentyűk

Annak ellenére, hogy a teszt során néha lassúnak bizonyult az N97, és a hasonló árú telefonokhoz képest hiányzottak belőle azok a kezelőfelületi finomságok, amelyek sokkal elegánsabbá teszik az iPhone-t vagy például a HTC Herót, nehezemre esett visszaadni a készüléket. A fizikai QWERTY billentyűzet segítségével könnyedén megválaszolhattam a letöltött e-maileket, Facebookra postolhattam, weboldalak URL-jét írhattam be stb. – mindezt hagyományos telefongombokkal jóval macerásabb megtenni, a virtuális billentyűzetek pedig tapasztalatom szerint több odafigyelést igényelnek, azokkal kísérletezve lassabban sikerült csak gépelnem. Persze megfelelő mobilinternetes előfizetés is szükséges mellé, ha az online funkcióit bárhonnan ki akarjuk használni. Folyamatos használat mellett nem ártott naponta tölteni, de azt hiszem, ez a hasonló telefonoknál jelenleg átlagosnak nevezhető.

A Nokia okostelefonjainak zászlóshajójaként tavaly nyáron megjelent N97 ha nem is egy tökéletes kütyü, de rengeteg funkciójának köszönhetően a tőle elvárt célokra teljesen megfelelőnek bizonyult: apró számítógépként kényelmes netezést és levelezést biztosított, kiváltotta a PDA sokat használt funkcióit (telefonkönyv, határidőnapló, MP3 lejátszó stb.), és még telefonálni is lehetett vele. A tavalyi év végére pedig megjelent a felújított verziója is, a kisebb méretű, 16 GB memóriával felszerelt, de további technikai paramétereiben gyakorlatilag megegyező N97 mini. A Nokia N97 telefon ára szolgáltató-függetlenül 130 ezer forint körül van. ■

Nokia N97
Nokia N97 mini, a magyar widgetekkel a képernyőjén
Nokia N97Nokia N97

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló