Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Transformers: War for Cybertron

Bombanők nélkül, de végre a Transformers-kultuszhoz méltó játékban tértek vissza gyermekkorunk hősei.

2010.07.21. 10:10 | szerző: Toki (pcdome) | Ismertető/teszt

A Transformers hosszú idők óta tartozik a képregények legnagyobbjai közé. Rengetegen rajonganak az Alakváltók történetét elmesélő TV sorozat iránt, az utóbbi években pedig már a mozivásznat is meghódították az óriásrobotok. Michael Bay irányítása alatt eddig két film készült el – felemás sikerrel –, de jaj nekünk, mert jön a harmadik epizód is. Az első rész (Transformers: The Game) a Traveller's Tales (LEGO Star Wars és számos további LEGO játék fejlesztői), a második pedig a Beenox (Monsters vs Aliens) kezei közül került ki, de legyünk őszinték, borzalmasra sikeredtek. A legújabb, Transformers: War for Cybertron című játék már a High Moon Studios (The Bourne Conspiracy) fejlesztésében készült, teljesen önálló sztorival felvértezve. A végeredmény úgy tűnik, meggyőzte a nemzetközi szaksajtót, viszont ha nem Transformers-fanatikusként esünk neki a játéknak, akkor minden beleölt másodpercünk könnyen és gyorsan a feledés homályába veszhet.

Transformers: War for Cybertron

A történet szerint az Álcák és az Autobotok épp egymásnak feszülnek saját bolygójukon, mivel Megatron szeretné megszerezni magának a Dark Energon névre keresztelt különleges erőforrást, amivel hatalma alá vonhatná a teljes univerzumot. Optimus és a többi Autobot ezt természetesen minden erejével igyekszik megakadályozni, táptalajt adva egy véget nem érő áramkör-kaszabolásnak. Mi választhatjuk meg, hogy melyik oldalon szeretnénk megkezdeni a mészárlást, de már csak a könnyebb követhetőség kedvéért is célszerűbb inkább az Álcák oldalán nyomulni először, hogy aztán az Autobotokkal éppen a maga idejében tudjunk bekapcsolódni a történetbe.

Amint belekezdünk a játékba, gyakorlatilag rögtön a közepén találjuk magunkat az egész mindenségnek: megyünk, lövünk, ajtót nyitunk, megyünk, lövünk, ajtót nyitunk. Így nem hangzik valami izgalmasan, de azért el kell ismerni, hogy vannak kellemes részei is ennek a kissé monoton shooter történetnek. Ezek közé tartozik az átváltozás, mely mindkét kampányban érdekesre sikerült. A sötét oldalon légi járművekké, míg a másikon autóvá vagy kamionná transzformálódhatunk. Mondjuk az elég vicces, hogy ott, a Föld bolygótól messze, mikor még az embereknek semmi közük nem volt az Transformerekhez, már ilyen számunkra is hétköznapi tárgyakká tudtak átalakulni. Mindenesetre majd a multiplayer módozatban lehet igazán jól kiaknázni ezekben az alakváltoztatási dolgokban rejlő lehetőségeket.

Alaphelyzetben két fegyverrel irthatjuk ellenfeleinket, amit a pályákon folyamatosan fellelhető utánpótláskockákból tudunk újratölteni. Ha ezekből netán kifogynánk, akkor még mindig ott van a járművünkre szerelt ágyú, amivel kicsit hatásosabban apríthatjuk fajtársainkat. Egyes pályákon rögzített fegyverek is segítségükre lehetnek, egy nagyobb invázió alatt például biztosan nem éljük túl a csatát ezek nélkül.
Bármelyik oldalon is álljuk, jó pár boss fight színesíti majd utunkat, de szerintem ettől függetlenül egy kicsivel több változatosság is elfért volna a játékban. Oké, igaz, hogy nem csak csőrendszerekben kell futkorásznunk elejétől a végéig, de többnyire azért elég statikus a környezet. Érdemes azt hiszem kisebb adagokban végigtolnunk a pályákat, mivel egyszerre igencsak lélekölő tud lenni.

Transformers: War for Cybertron

A látványra különösebb panaszunk nem lehet. Az aktuális Unreal motor szépen teljesít itt is, de mivel minden annyira fémes ebben a világban, így sokszor összecsúszik a szemünk előtt az egész. Az indokolatlan szaggatás rossz pont, mentéseknél elég sokszor előjön ez a probléma, ami nem életbevágóan zavaró, de hát azért na. A karakterek kidolgozásánál nagyon ügyeltek a fejlesztők, hogy megtartsák a klasszikus Transformers képregényekből ismert szereplők legfontosabb stílusjegyeit. Apróbb változtatásokat hajtottak csak végre Optimus és Megatron esetében is, a modernizálás végett. Ezzel biztosan sikerül majd belopni magukat a vérbeli rajongók szívébe, bár az biztos, hogy egy Transformers fan számára ez az egész játék úgy, ahogy van egy szelet a mennyországból.

A szinkron rendesen visszaadja a történet hangulatát, igaz ez sincs azért túlbonyolítva: Megatron galádul, Optimus megnyerően beszél. Végül is a játékhoz passzol, innentől kezdve nincs is értelme belekötni ebbe. Sikerült egy kis humort is csempészni az íróknak a dialógusokba, néha tényleg egész viccesen beszélgetnek egymással a robotok. Megatron például előszeretettel hülyézi le bérenceit, vagy tart nekik kiselőadást ármánykodásból. Az aláfestő zenék számomra semmitmondóak, stílusosan egy kis heavy metallal viszont lehet pótolni ezt a hiányosságot.

Miután kivégeztük az egyjátékos módot, még csak véletlenül se jusson eszünkbe a szekrény mélyére suvasztani a programot, a multiplayer ugyanis elég jól sikerült. Fejlesztheted saját karakteredet, gyakorlatilag harcról harcra erősödhetsz újabb fegyverekkel. Több játékmód is rendelkezésünkre áll, hogy kipróbálhassunk magunkat az online játékossal szemben, de számomra talán az Escalation viszi eddig a prímet a legtöbbünknél. Itt amolyan Gears of Warhoz hasonló módon kell visszavernünk a ránk támadók hullámát úgy, hogy közben több játékossal is szövetkezhetünk.

Transformers: War for Cybertron

Nem kérdés, hogy a War for Cybertron eddig messze a legjobb Transformers játék, amihez eddig egyáltalán szerencsénk volt. A rajongók nagy része már nyilván maga is nyüstöli otthon a játékot, ők feltételezhetően maximálisan meg vannak elégedve az élménnyel. Én, mint egyszerű mezei játékos már nem tudok teljes mértékben lelkendezni, a monotonitás ugyanis nagyon rányomja a bélyegét az egészre. Amellett, hogy elismerem a program érdemeit, nem valószínű, hogy sokat fogok majd nyomulni vele. Viszont aki egy egyszerű és könnyen kezelhető akcióra vágyik, az nyugodtan tegyen vele egy próbát. ■

Transformers: War for CybertronTransformers: War for CybertronTransformers: War for CybertronTransformers: War for CybertronTransformers: War for Cybertron

A Transformers: War for Cybertron PC, PS3, Wii, DS és X360 platformokra jelent meg, a teszt a PS3 verzió alapján készült.

értékelés

Transformers: War for Cybertron

Transformers: War for Cybertron
Pozitívumok
  • Az eddigi legjobb Transformers játék
  • Élvezetes multiplayer mód
Negatívumok
  • Túlságosan monoton
  • Kevés kihívást tartogat
7,5
grafika 8
hangok 6
játszhatóság 7
hangulat 7
Transformers: War for Cybertron
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Transformers: War for Cybertron

hozzászólások (7)

LordMatteo
LordMatteo 2010.07.26. 17:13
Gondolom Te most a cikk megírója-Toki vagy?

Jó kis érvekkel véded a cikked....:D
Ghoost
Ghoost 2010.07.26. 17:39
Nem igazán üti meg a Pc Dome színvonalát a cikk, de a monotonitásban igaza van, én se bírok vele 15-20 percnél többet egy huzamban játszani vele, pedig nagy TF rajongó vagyok.
Gobiakos
Gobiakos 2010.07.26. 18:19
Nem ő az! :-P;-)
Toki (pcdome)
Toki (pcdome) 2010.07.26. 19:11
Jó tudni :-) De a lehetőség számodra is adott, írj cikket ;-)
megadethmen
megadethmen 2010.07.29. 20:45
A játék egész jó a grafika is "türhető" :-P
SZóval egy próbát mindenképp megér.
ajánlott olvasnivaló