New Super Nintendo Bros. U Deluxe
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Sony PlayStation Move - I. rész

Megérkezett a boltokba a Sony mozgásérzékelős kontrollere. Bevezető cikkünk a főbb tulajdonságait foglalja össze.

2010.10.04. 19:30 | szerző: Dino | Ismertető/teszt

A Nintendo Wii pár évvel ezelőtti megjelenése nagy vihart kavart. Igaz, nem a konzol teljesítménye miatt, hiszen az jóval alatta maradt az új konzolgeneráció másik két képviselőjének, azonban hozott egy olyan valamit, ami az elmúlt időkben forradalmasította a játékok irányítását. Ez volt a Wii Remote, egy mozgásérzékelő kontroller, amely amellett, hogy tényleg újszerű volt, egészen új közönséget is meghódított a videojátékoknak, olyanokat, akiknek addig eszükbe nem jutott volna gamepadet a kezükbe venniük. A sikert nem nézte aztán tétlenül a két nagy konkurens, a Sony és a Microsoft sem, nekiláttak saját fejlesztéseknek. Mindkettő cég idén őszre időzítette a premiert, és elsőként a Sony új kontrollere érkezett meg, a szeptember 15-én boltokba került PlayStation Move. Lássuk hát, mit tud ez az új eszköz!

Sony PlayStation Move - I. rész

Alapvetően tehát egy mozgásérzékelő vezérlőről van szó itt is, amely azonban kerekebb formákat kapott, mint a Wii Remote: egy legömbölyített végű hengert kell kézbe vennünk, amelynek tetején egy puha gumigömb található. Azonban míg a Wii-nél a pozíció érzékeléséhez használt kamera magába a kontrollerbe került (és a két infra-LED-et tartalmazó kis lécet a tévé alá vagy fölé kell helyeznünk), úgy a Sony esetében a három éve boltokban lévő PlayStation Eye kamerával oldották meg ezt a funkciót, amely a vezérlőn lévő, játék közben valamilyen színben világító gömb helyzetét érzékeli. (Mellesleg a PS Eye alapvetően nem volt igazán újdonság a Sony konzoljához, hiszen a PS2-höz 2003-ban jelent meg a hasonló EyeToy.) A PlayStation Move a benne található háromtengelyű gyorsulásérzékelő és giroszkóp segítségével állapítja meg, hogyan is tartjuk a kontrollert, a kamera pedig a térbeli pozícióját érzékeli – a kamerától való távolságát a színes gömb méretéből tudja kikalkulálni. Mindez eddigi tapasztalatunk szerint jóval pontosabb vezérlést tesz lehetővé, mint a Wii vezérlője. Gombok is vannak persze a Move-on: a szokásos háromszög-kör-négyzet-iksz között egy új, Move emblémás gombot találunk, alattuk a PS gomb, két oldalt pedig a Start és Select gombok helyezkednek el. Mutatóujjunk alá pedig egy analóg ravaszgomb került. A Move-ban akku van, amit a SIXAXIS kontrollerhez hasonlóan USB kábelen tölthetünk. Végül egy csuklópánt is került rá, hogy ne hajítsuk el véletlenül a játék hevében.

Ahogy a Wii esetében a Nunchuk kapcsolható a Remote-hoz, úgy itt is van egy másodlagos vezérlő, amely a Navigation Controller nevet kapta. A Sony viszont megoldotta, hogy a kettőt ne kelljen kábellel összekapcsolnunk: ez is külön kommunikál Bluetooth kapcsolaton keresztül a konzollal. Ez gyakorlatilag azokat a vezérlőeszközöket tartalmazza, mint a SIXAXIS bal fele: analóg kar (benyomva L3 gomb funkcióval), D-pad, két ravaszgomb, X és kör gombok, valamint PS gomb. Ebből nem kaptunk a teszthez, viszont igazán nagy hiányát egyelőre nem éreztük, a normál gamepadet használtuk helyette.

Sony PlayStation Move - I. rész

A Move alapkészlet doboza két dolgot tartalmaz: egy PlayStation Eye kamerát és egy Move kontrollert. A Wii-hez hasonlóan tehát itt is külön kell megvennünk a másodlagos irányítót. Azonban sok játékhoz nem is arra lesz igazán szükségünk, hanem egy második Move-ra: ha egyet bal, egyet pedig jobb kezünkben tartunk, igazán érdekes irányítási módokra nyílik lehetőség. (Ilyenkor – illetve többszemélyes játék esetében – mindegyik Move lámpája más színű, így tudja megkülönböztetni azokat a kamera.) A dobozban kapunk még egy Blu-ray korongot is, amelyen egy rakás játék demója található, hogy azok segítségével el tudjuk kezdeni az ismerkedést a Move-val. EyePet, Echochrome II, Sports Championship, Start the Party, The Shoot és még jó pár cím szerepel a listán, de ezekre még visszatérünk később.

A Starter Pack 19990 forintos kisker áron került a boltokba, egy önálló kontrollert 13990-ért vásárolhatunk meg (ez elég akkor is, ha már van PS Eye-unk, igaz, így a demo szoftvereket nem kapjuk meg, azok némelyikét a PSN-ről tölthetjük le). A Navigation Controller 9990 forintba kerül. Tehát ha négyen is szeretnénk játszani, 60 ezer forint körül kell legalább költenünk PS3-unkhoz (vagy olyan barátokat elhívni multiplayer partyra, akik hozzák a saját Move-jukat :-) ).

Sony PlayStation Move - I. rész

Jelen cikkünket igazából bevezetőnek szántuk: a hét folyamán sorra mutatjuk majd be a Move-hoz jelenleg elérhető játékokat, hosszabb-rövidebb ismertetők keretében. Addig is álljon itt a Sony rövid bemutató videója a Move-ról.

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló