Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

DVD

U2 360° at the Rose Bowl DVD

A No Line on the Horizon albumot követő turnéról is megjelent koncert DVD.

2010.12.29. 16:00 | szerző: Dino | DVD

Manapság a népszerűbb együttesek már minden turnéhoz kapcsolódóan kiadnak egy koncert DVD-t is. Sőt, volt már arra is példa, hogy ennél többet is, például a U2 rajongói kiharcolták egyszer, hogy a bostoni felvétel után az írországi Slane Castle-ben rögzített koncert is megjelenjen DVD-ként. Ezúttal szintén ennek az ír négyesnek a kiadványáról írunk, mégpedig az elmúlt két évben, a No Line on the Horizon album megjelenését követően zajlott U2 360° turnéról készült DVD-ről.

U2 360° at the Rose Bowl DVD

A normál verzió műanyag tokja egyetlen korongot tartalmaz, amelyen a kétórás koncert található meg. Hangsávnak PCM sztereo, Dolby Digital 5.1 és DTS 5.1 került a korongra, ami gyakorlatilag a maximumot nyújtja ezen az adathordozón. Extra semmi, legalábbis ami az alap kiadást illeti. Ha ezt választottuk, meg kell elégednünk a 2009. október 25-én a kaliforniai Pasadenában található Rose Bowlban rögzített számokkal.
A koncertfelvételen felhangzó 23 szám úgy gondolom, nem nevezhető az együttes pályafutásának legjobb setlistjének, és ezt U2-szakértőnk, LeMon is megerősítette, szerinte sokkal jobb számlisták is előfordultak a legutóbbi turné során. A No Line on the Horizon album 11 számából hatot hallhatunk, köztük vegyesen régebbi és kevésbé régi számokkal (The Unforgettable Fire, Sunday Bloody Sunday, Where the Streets Have No Name, Until the End of the World, Mysterious Ways, One, Elevation, Beautiful Day). Persze kétségtelen, hogy egy rengeteg slágerrel büszkélkedő együttes nem válogathatja a setlistet úgy, hogy minden egyes rajongó elégedett legyen, úgyhogy végülis alapvetően azért nem bánkódhatunk, biztos, hogy mindenki talál kedvére valót. A DVD-hez egy kis füzetke is jár, néhány jól sikerült koncertfotóval.

A fentiek alapján igazából erősen azon voltam, hogy negatívan zárom a cikket, azonban közben kölcsönkaptam a Blu-ray változatot, ami mindjárt szépített a véleményemen. A koncertből ugyanis megjelent egy kétlemezes Deluxe kiadás és az említett Blu-ray verzió is. Ezeken pedig további két órányi extra anyag található, ami több ponton számomra jobbnak bizonyult magánál a koncertnél. A legfontosabb extra egy dokumentumfilm a turnéról, amely bepillantást ad a tervezési folyamatba és a kulisszák mögé – úgy vélem, ez jobban visszaadja, milyen grandiózus lett a színpad, mint ahogy a koncertfelvételen látható. Emellett kis videókat, pár videoklipet, valamint két klip (Get on your Boots és Magnificient) "hogyan készült" videóját nézhetjük még meg, plusz egy extra számot, amelyet szintén a pasadenai koncerten vettek fel. Mindezzel kiegészítve már egy jó kiadványnak könyvelhető el a U2 360°, igaz, az lett volna az igazi, ha maga a koncertfelvétel önmagában is felejthetetlen élményt ad. (Bár az is lehet, hogy az együttes iránti rajongásom kezdett csökkenni az elmúlt évek során... :-) )

U2 360° at the Rose Bowl DVD

A U2 360° leginkább rajongók számára ajánlható nyugodt szívvel, nekik ha más nem, a teljesség kedvéért illik a polcra tenniük a kiadványt. Persze ők valószínűleg úgyis az extrákkal ellátott, sokkal tartalmasabb verziót választják... ■

U2 360° at the Rose Bowl DVDU2 360° at the Rose Bowl DVDU2 360° at the Rose Bowl DVDU2 360° at the Rose Bowl DVD

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló