25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Előzetes

The Next BIG Thing

Hamarosan újra lecsap a Runaway humoros fejlesztőcsapata.

Írta: Lacko 2 hozzászólás

Néha a Call of Dutyzást is abba kell hagyni. Nem csak akkor, ha már szédülünk a pörgős játékmenettől, hanem ha valami humoros, mégis izgalmas kalandra vágyunk. Ilyenkor kell elővenni valami minőségi kalandjátékot. Kalandjátékból szerencsére nincs hiány mostanában, de olyanból, ami minőségi és mégis megtestesíti a kaland szó eredeti jelentését, azért nem vagyunk elhalmozva. Szerencsére három Runaway résszel ezelőtt feltűnt a spanyol Pendulo csapat, akik – kicsit a LucasArts játékok nyomdokain, de – saját stílust teremtve szállították ez ideig Brian és Gina izgalmas, de annál is viccesebb kalandjait.

The Next BIG Thing

A sorozat – kicsit vitatott módon – véget ért és a fejlesztők egy új játékba kezdtek. Ennek a preview verzióját volt szerencsénk most kipróbálni. A játék a The Next BIG Thing nevet viseli és a 40-es évek Hollywoodjában játszódik. Egy olyan filmstúdió környékén, amely horrorfilmekre szakosodott, ám sminkesek helyett valódi torzszülötteket alkalmaznak. Ez nem is csoda, hisz a stúdió milliomos tulajdonosa is rendelkezik néhány születési rendellenességgel. Adott tehát a furcsa szereplőkből álló karaktergárda. Szerencsére főhősünk, sőt, főhőseink – mivel Brian és Ginához hasonlóan ezúttal is egy párost irányíthatunk majd felváltva – humanoidok.

Dan és Liz valóban emberszabásúak – külsőre! Ám két lökött újságírót humanoidnak nevezni nagy bátorság a részemről. Adva van tehát minden egy érdekes, izgalmas kalandhoz. Ám ha a Pendulo keze van a dologban, az garancia a humorra is! A képeket elnézegetve biztosak lehettek abban, hogy a spanyol srácok hozzák a Runawayekből megszokott minőséget, a képregényszerű, bohókás rajzokat. Ám ezúttal mindezt HD-ben, azaz most még jobb felbontásban nézhetjük végig az újságírók kalandjait.

Az irányítás továbbra is point-and-click, ám bevezettek nehézségi szintet is a játékban, ami korábban nem volt. Ez azt jelenti, hogy kezdéskor el kell döntenünk, hogy szeretnénk-e lekérésre látni a pálya kiemelt helyeit (hotspot), illetve elérhető legyen-e a beépített segítség. Ezt kicsit furcsának találom, mert sokkal jobb, ha a játék saját – humoros és talányos – segítségét vesszük igénybe elakadáskor, mintha a netről töltenénk le pontos és száraz végigjátszást. Illetve soha nem voltam híve a játékélményt leromboló pixelvadászatnak. Így én mindkét segítséget kértem már a játék legelején. Tehát ez nem azt jelenti, hogy kevesebb vagy könnyebb fejtörő lesz, hanem hogy több beépített segítséget kapunk, ha elakadunk.

The Next BIG Thing

És hát sajnos el fogunk. Az előzetes tesztváltozatban még csak az első két fejezetet próbálhattuk ki, de itt is akadt olyan rész, amire nem igen gondolnánk józan paraszti ésszel. Tehát jól fog jönni az a segítség. Azonban csínján kell bánnunk vele, hisz többé nincs végtelen hotspot megjelenítés vagy segítségadás. Spórolnunk kell még könnyebb fokozaton is vele, hisz ha sokat használjuk ezeket, előbb-utóbb elfogy és akkor többet nem kérhetjük le. Ez mondjuk érdekes megoldás. A két fejezet alatt nem derült ki, hogy elég lesz-e a teljes játékhoz, mindenesetre jobb ez, mintha egyáltalán nem használhatnánk ezeket.

A másik furcsaság a sztori felütése. Már a Runaway harmadik része is úgy kezdődött, hogy hirtelen azt se tudtuk, mi van. Persze kaptunk feladatot és azt meg tudtuk oldani, de egész váratlanul csöppentünk egy szituációba, amit csak később értettünk meg. Persze ott régi ismerősökről volt szó, hisz Ginával és Briannel hosszú órákat játszottunk az első két részben. Itt azonban két új szereplőnk van, akiket nem ismerünk, no meg egy teljesen furcsa és új világba kerülünk. Az események pedig elkezdődnek és főhőseink úgy beszélnek – számunkra tök ismeretlen dolgokról –, mint triviális tényekről. Olyan személyeket említenek ismerősnek, akiket mi nem ismerünk. Így a játék elején igen csak el vagyunk veszve és nehéz beleélni magunkat a játszható karakter bőrébe.

Ezen furcsaságok ellenére úgy vélem – bár ezt kipróbálás nélkül, csukott szemmel is megmondtam volna egy készülő Pendulo játékra – hogy jó lesz ez! Bár a sztorit még nem teljesen értem, a környezet jó, a főhősök jók és legalább olyan viccesek, mint a Runawayben, a grafika zseniális, a feladatok – általában – megoldhatók, és – bár nem alanyi jogon jár, de – elérhető a beépített segítség, amire akkor lehet szükségünk, ha csak élvezni szeretnénk a kalandokat. Egyszóval minden adott arra a lehetőségre, hogy egy újabb jó kis kalandjátékkal gazdagodjunk.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • The Next BIG Thing
  • The Next BIG Thing
  • The Next BIG Thing
  • The Next BIG Thing
  • The Next BIG Thing
  • The Next BIG Thing
  • The Next BIG Thing
  • The Next BIG Thing

The Next BIG Thing

Platform:

Fejlesztő: Pendulo Studios

Kiadó: Focus Home Interactive

Forgalmazó: PlayON

Megjelenés: 2011. április 21.

Minimális rendszerigény: 2 GHz-es processzor, 1 GB RAM (Vista/Win7: 2 GB), 256 MB-os videokártya (Radeon X800/Intel GMA 3000/GeForce 6800 vagy jobb), DVD-ROM, 8 GB HDD

» Tovább a játék adatlapjára

Lacko

Lacko
Még ZX Spectrumon kezdte stratégiai játékokkal. Azóta megkedvelte a taktikai FPS-eket, a point'n'click kalandjátékokat, a gazdasági- és társadalomszimulátorokat. Örök Arma-játékos és tartalomfejlesztő.

HOZZÁSZÓLÁSOK

ABal
ABal [317]
A Runawayt imádtam, ezt is fogom. Ma már nagyon keveset játszom, de van amihez most is ragaszkodom, és a Pendulo művei ilyenek.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (2 db)