Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Előzetes

Mount & Blade: With Fire and Sword

Egy Sienkiewicz-regényhez kapcsolódik a pár hónapon belül érkező új M&B játék.

2011.03.29. 13:25 | szerző: Pras | Előzetes

A XVII. század derekán járunk, amikor a Bogdan Hmelnickij vezette zaporozsjei kozákok, megtámogatva a Krími Tatár Kánság által küldött sereggel, felkelnek a Lengyel-Litván Unió ellen. Mondhatnánk, lengyel barátaink számára nem újdonság, hogy valahogy mindenki őket veri, mint a répát, azonban Henryk Sienkiewicz regénye mégis átemelte a korszakot a "világhírbe", nagyjából hasonlóképp, csak nagyobb léptékben, mint Gárdonyi tette Egerrel. Ezzel gyakorlatilag áttekintettük a Mount & Blade: With Fire and Sword kezdőfelállását. Első alkalommal kapunk a gyári Mount & Blade-ben valós helyzetet, tekintve mind a térképet, a szembenálló feleket és az egységeket. A rendelkezésre álló területen a fent említett frakciókon kívül a svédek és az oroszok tudnak majd alaposan belekavarni a levesbe.
Egy előzetes tesztverzió érkezett a játékot kiadó Paradox Interactive-tól, ez alapján mutatjuk most be az M&B sorozat új epizódját.

Mount & Blade: With Fire and Sword

Karakterünknek ezúttal nincs különösebb előzménysztorija, és kezdésképp a modokon nem edződött játékosok számára kemény lesz megtapasztalni, ahogy elmúlt a Mount & Blade lovagnimbusza, mialatt egy közönséges útonálló a keréklakatos karabélyával ledurrantja őket a lóról. A With Fire and Sword legmarkánsabb játéktechnikai újítása ugyanis egyértelműen a puskapor. Hűen a korszakhoz, katonáinkon ezúttal már nem dominál a vas, hanem – végvári korszakunkhoz hasonlatosan – kaftános-szablyás könnyűlovasság és pikás-muskétás gyalogság keveredik össze a harctereken, időként feltűnő szárnyas huszárokkal vagy páncélos kozákokkal.

Általánosságban elmondható, hogy a játékmenet valamivel harcközpontúbb lesz. A városok, falvak pofásak és magukon viselik a lakók jellegzetes kultúráját, akárcsak ahogy azt a trailerekben láthattuk, de ami a Warbandben még hagymával elment, itt már – legalábbis a fejlesztés jelenlegi szintjén – nem oké; nevezetesen a kihalt, lézengő, statikus, egyáltalán nem élő települések. Egy zsúfolt nord favárosban ez kevésbé volt feltűnő, itt viszont, ahol a városok nagy alapterületűek, már kimondottan zavaró a jelenség. Az előzetes tesztverzióban érdekesség, hogy ezúttal az erődítésekben is hozzáférünk a piachoz és a kocsmához (valószínűsítem, hogy ez a kész játékban is így lesz), így viszont jó eséllyel még kevésbé fogunk a városokban az utcákon nézelődni. Gyökeresen eltér a toborzás is az eddigiektől, ezúttal zsoldosokat bérelhetünk fel a megfelelő táboraikban, egyszerűen és olcsón, a falvakból újoncokat nem nyerünk. Mindebből kifolyólag minden eddiginél korábban, nagyobb és tapasztaltabb hadsereggel eshetünk neki a katonaélet örömeinek, ami újfent alátámasztja, hogy a With Fire and Sword nem a faluépítgető, uradalommal bíbelődő nemesség játéka lesz.

Mount & Blade: With Fire and Sword

Most már csak az a kérdés, hogy hogyan domborít a játék ott, amire kihegyeztetett? A csaták hozzák a megszokott Mount & Blade színvonalat. Fő fegyvereink a szablyák, lándzsák és a korai tűzfegyverek lesznek, de elérhetőek természetesen a rivaldafényben lévő népek íjai, kétkezes kardjai, pajzsai, gránátjai, handzsárjai stb. is. Páncélzatban, főképp eleinte, búcsút inthetünk a lovagkornak, hajdúköpönyegünkben, de még a huszárvértezetben is az eddigieknél jobban oda kell figyelnünk a hátsónkra, mert az ólomgolyó elől nehéz elhajolni... Szerencsére a korai huzagolatlan lőfegyverek pontatlanok, de még így is ér majd minket pár kellemetlen meglepetés. Kompániánk menedzselése a harctéren és azon kívül is ismerős lehet a Warbandből, a kocsmákban ugyanúgy vehetünk magunk mellé nevesített karaktereket, akik – esetenként – ugyanúgy nem kérnek egymásból. A küldetések ugyancsak a város elöljáróitól illetve a nemességtől jönnek, kérhetünk ún. speciális küldetéseket is, aminek keretében ajándék lovat viszünk a lengyel királynak, vagy egy faluban elásott pénzt kaparunk elő Hmelnickijnek.

Mindenképpen megemlítendő még, hogy a történelmi/regényszereplők túlnyomó része helyt kapott a programban, tehát, ha éppen kedvünk támadna eltaposni Ivan Bohunt, Wiśniowiecki herceget, vagy Tuhaj béget, mint egy csikket, esetleg ebben a sorrendben, ennek sincs semmi akadálya, csak győzze a karunk-kardunk.
Kimondottan nagy dobásra tehát ne számítsunk az új Mount & Blade játéktól, de pár kellemes órára mindenképpen. De még van idő a megjelenésig, meglátjuk, mi lesz ebből. ■

Mount & Blade: With Fire and SwordMount & Blade: With Fire and SwordMount & Blade: With Fire and SwordMount & Blade: With Fire and SwordMount & Blade: With Fire and SwordMount & Blade: With Fire and SwordMount & Blade: With Fire and SwordMount & Blade: With Fire and Sword
Mount & Blade: With Fire and Sword
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Mount & Blade: With Fire and Sword

hozzászólások (2)

Retee
Retee 2011.03.29. 16:43
A harc kapcsán eddig sem volt gond. De jobban örülnék, ha a fejlesztők rámásznának az egyéb témákra, mert azért hiba van. Az említett kihalt faluk, az idővel unalmas játékmenet mellett apróságokra is figyelhetnének. Nekem például halálom volt, hogy a zsákmányolt fegyvereket a lókereskedő ugyanannyiért vette meg (egyáltalán miért vesz a lovak mellé kardot?), mint a kovács, vagy a pajzskészítő... Kis életet kéne lehelni a világba, mert amennyire izgalmas elsőre a játék, annyira unalmas lesz némi idő után.
ajánlott olvasnivaló