25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Egyéb

Vaják – Az utolsó kívánság [könyv]

Magyarul is megjelent a The Witcher játék világát megteremtő Sapkowski novelláskötete.

Írta: TheHolyOne

Mint ahogy arról már híreinkben is beszámoltunk, Magyarországon is megjelent Andrzej Sapkowski novelláskötete, Az utolsó kívánság. Kis hazánkban a szerző, illetve egészen pontosan az általa teremtett világ a négy évvel ezelőtt megjelent The Witcher játék révén lehet ismerős, mely mind Európában, mind a tengerentúlon nagy sikert aratott.
Sapkowski első witcher történetét még 1986-ban jelentette meg egy lengyel fantasy magazinban (Fantastyka), míg Az utolsó kívánság első (lengyel) kiadása '93-as, és bár a szerző több lengyel és nemzetközi díjat is nyert írásaival, elsősorban Lengyelországban vált ismertté. Nem véletlen, hogy a játék fejlesztését is egy lengyel csapat, a CD Projekt RED merte bevállalni. Ez meghozta a Sapkowski által teremtett világnak a széles(ebb) körű ismertséget, és 2007-től (ez a játék megjelenésének éve) elkezdték angolul is kiadni a műveit. A magyar kiadás apropóját – az első játék sikerén túl – a közelgő, májusban esedékes második rész adja, nem véletlenül díszeleg a hátsó borítón Assassins of Kings logója.

A Vaják – Az utolsó kívánság tehát egy novellagyűjtemény. Nincs benne egy nagy, mindent összefogó, az egész könyvön átívelő cselekményszál, hanem inkább egymáshoz különösebb módon nem kötődő történetek láncolata. Köztük a kapcsot a főszereplő, Riviai Geralt jelenti, akinek különböző kalandjait ismerhetjük meg ezekben a történetekben, melyek többnyire egy azonos sémát követnek. Geralt megérkezik egy faluba vagy egy fogadóba, egy nemes vagy egy király udvarába, tájékozódik a kialakult helyzetről, majd felbérelik egy, a szakmájába vágó feladat teljesítésére (ez többnyire ugye szörnyeket és azok legyőzését jelenti). Majd miután a szörnyet le és a királylányt meg, fogja magát és „ellovagol a naplementébe”.
Azonban ez nem jelenti azt, hogy a történetek egysíkúak lennének, vagy ne lennének érdekesek. Kedvenc részeim azok, amikor Geraltot felfogadják, mert ezt általában hosszú és részletes beszámolók előzik meg, melyekből nagyon sokat meg lehet tudni ennek a világnak a történetéről, hatalmi és politikai viszonyairól, hiedelmeiről, legendáiról. Amolyan történetek a történetben, legalább annyira élveztem, mint magát a feladat megoldását.
A történetek nagy része ismerős lehet akkor is, ha nem olvastunk semmi mást Sapkowskitól. Az egyik történetben például a Hófehérke és a hét törpe című. klasszikus egy meglehetősen kifordított újragondolását olvashatjuk, míg a címadó novella (Az utolsó kívánság) középpontjában egy dzsinn és az általa teljesített három kívánság áll. Az első novella végjátékát a The Witcher játék intrójában már meg is „filmesítették,” hiszen az egész játék fő történetszála ezen novella cselekményének továbbgondolása.

A Vaják – Az utolsó kívánság tehát egy kimondottan élvezetes olvasmány (olvastam már jobbat is, rosszabbat is), a könyv gerincén szereplő római I-es szám pedig azt sejteti, hogy a könyvet kiadó PlayON egy egész sorozatban gondolkodik. Kíváncsian várjuk!

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Vaják – Az utolsó kívánság [könyv]
TheHolyOne

TheHolyOne
Baldur's Gate és Drangleic veteránja, a kollégái szerint egy „elvetemült stratéga”. Immár nem csak a Crusader Kingsben nevel gyereket.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!