25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Nokia N8

Tavaly év végén jelent meg az első Symbian^3 rendszerű Nokia telefon.

Írta: Dino 4 hozzászólás

Tavaly év végén jelent meg a Nokia N8-as mobilkészülék, az N sorozat legújabb csúcsmodellje, nagy teljesítménnyel, multimédiás képességekkel és a Symbian operációs rendszer legújabb, ^3 jelölésű változatával. Mi is kipróbáltuk, milyen lett a finn gyártó új okostelefonja.

Egy masszív, fém házba szerelt telefonnal van dolgunk, 3,5 hüvelykes, kapacitív AMOLED érintőképernyővel, 360*640-es felbontással. A kijelző alatt egyetlen gombot találunk (menü), felette pedig az előlapi kamerát vehetjük észre. A hátlapon egy kisebb kitüremkedő részbe építették a fő kamerát, amellyel 12 megapixeles képeket készíthetünk. Design szempontjából ez egy kicsit fura része a készüléknek, de talán jobb így, mintha emiatt az egész telefont vastagabbra veszik. Felül egy műanyag ajtó védi a HDMI csatlakozót, mellette a 3,5-es jack aljzat és a bekapcsoló gomb kapott helyet. A bal oldalon szintén kihajtható műanyag lapok alatt van a SIM és microSD foglalat (ezek mondjuk kicsit gyenge megoldásnak tűnnek, de úgyse szokás sűrűn cserélgetni a mögéjük kerülő kártyákat), valamint itt található a microUSB csatlakozás. Jobb oldalra került a hangerőszabályzó, a billentyűzár csúszkája és az exponálógomb.

Az N8-ban 16 GB memória található, ezt bővíthetjük tovább microSD kártya segítségével. Egy 680 MHz-es processzor hajtja meg a készüléket, ami a gigahertzes, sőt, kétmagos mobiltelefon-CPU-k mellett már haloványnak tűnhet, de szerencsére nem nagyon volt tapasztalható akadás, az új oprendszert megfelelően sikerült optimalizálniuk a fejlesztőknek, hogy elég legyen ez a proci.

Bár az új telefonon Symbian^3 operációs rendszer fut, ebből elsőre nem sokat fogunk észrevenni, mivel a kezelőfelület maradt a már megszokott. Persze a bevált dolgokon minek kellene változtatni – gondolhatnánk –, de a konkurens oprendszerekhez viszonyítva már érezni, hogy nem az igazi a megújult Symbian. A fejlesztések olyan dolgokban érhetőek tetten, mint a többujjas vezérlés vagy a HDMI támogatás megjelenése. A főképernyő végre többoldalassá vált, összesen három képernyőt pakolhatunk tele különböző widgetekkel. Sajnos azonban megmaradt az a korlát, hogy ezek mindegyike egy-egy sort foglal el, akkor is, ha csak 1-2 indítóikonra lenne szükségünk, és akkor is, ha jobb lenne egy dupla magasságú doboz, például a friss levelek listájának megjelenítésére.
A Microsofttal való együttműködés bejelentését követően megindultak a találgatások, hogy miközben a Nokia elindul a Windows Phone irányába (és jövő évtől már azzal felvértezett telefonokat is piacra fog dobni), mi lesz a Symbian rendszeres készülékekkel. A cég munkatársai azt ígérik, hogy nem maradnak magukra a felhasználók, a korábbi rendszerhez is készülni fognak továbbra is alkalmazások. A konkurens okostelefonok operációs rendszereivel – Android, iOS, Windows Phone 7 – szemben azonban sajnos egyértelmű, hogy a Symbian^3 nem az a rendszer, amely fel tudja venni a harcot.

Kamera terén egyöntetűek azok a vélemények, hogy a Nokia N8-nál nincs egyelőre jobb minőségű a mobiltelefonok között. Erről egy Carl Zeiss lencse és a mögötte lévő 12 megapixeles szenzor gondoskodik, amelyet gyengébb fényviszonyok között egy xenon vaku segít ki. A képminőség valóban kiemelkedő (bár sajnos a tesztfotókon a nem épp tökéletes időjárás miatt ez nem feltétlenül jön ki teljesen), részletgazdag, jó fotók kerülnek a telefon memóriájába. (A kapcsolódó galériában tekinthetőek meg ezek.) Emellett pedig 720p-s videofelvételeket is készíthetünk a segítségével.

A Nokia N8 összességében egy jól összerakott készülék: a masszív fém házba csodás kijelző, kiváló minőségű kamera és megfelelően használható, megszokott kezelőfelületű szoftver került. Azonban úgy gondolom – és másokkal beszélgetve ezzel úgy tűnt, nem vagyok egyedül –, a jelenlegi okostelefon-kínálatban már nem igazán állja meg a helyét az N8. Az Android vagy iOS telefonok szebb, kényelmesebb, gördülékenyebb és jobban testre szabható felületet biztosítanak, és hardver terén is jóval előbbre járnak már. Amiben talán egyelőre még a Nokia verhetetlen, az a telefonokhoz képest igencsak kiemelkedő minőségű kamera, így akinek ez a fontos mobilválasztás során, az jól járhat az N8-cal. Vagy azok is, akiknek bevált a Symbian rendszer és nem szeretnének másra váltani, más kezelőfelületet megszokni. Kártyás előfizetéssel jelenleg 125 ezer forint körüli áron található a szolgáltatók listáján, előfizetéssel együtt pedig ennél olcsóbban is hozzá lehet jutni.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Nokia N8
  • Nokia N8
  • Nokia N8
  • Nokia N8
  • Nokia N8
  • Nokia N8
  • Nokia N8
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

goodboy007
goodboy007 [9163]
Szerintem aki ilyen telefont akar venni, az.......verje ki a fejéből ezt az őrült gondolatot és nézzen másik készüléket.
Kalwa
Kalwa [4370]
http://shop.nokia.hu/288/nokia-n8

99.990 Ft,-

Esetleg valamely mobiltelefon szolgáltatónál érdemes lenne utána érdeklődni.
orsi515
orsi515 [1]
És mennyibe kerül?Na meg hol kapható?????
:-|
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (4 db)