New Super Nintendo Bros. U Deluxe
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Ratchet & Clank: All 4 One (PS3)

A sárga lombax és társai ismét visszatértek.

2011.11.17. 11:17 | szerző: Zoo_Lee | Ismertető/teszt

A Ratchet & Clank széria a Sony egyik legöregebb, legnépszerűbb és legismertebb exkluzív sorozata. A rágcsálóra emlékeztető Ratchet és a többnyire az ő hátán utazó kis robot, Clank a PlayStation 2 óta a Sony minden konzolján több játékban is megjelent, most pedig megérkezett az első komolyabb kalandjuk Playstation 3-ra a zseniális Future-trilógia óta. A játékstílus azonban megváltozott, és a korábbi részek platformozós TPS jellege helyett most egy többjátékos funkcióra kihegyezett beat 'em-upot kaptunk.

Ratchet & Clank: All 4 One (PS3)

A galaxisban teljes a nyugalom, annak ellenére, hogy az elnöki pozíciót minden idők legostobább és legalkalmatlanabb szuperhőse, Qwark kapitány tölti be. Ratchet és Clank éppen visszavonulnának a világegyetem sorozatos megmentésétől, amikor visszahívják őket egy utolsó küldetésre, és testőrként meg kell védeniük Qwarkot egy díjátadón. A kihalt park, a pódium mögé felállított óriási hibernált szörny és a mikrofon elé rajzolt óriási vörös X miatt hőseink gyanakodni kezdenek, és bizony belesétáltak Nefarious doki újabb csapdájába, aki a már említett óriási szörny, a fényzabáló Z'Grute segítségével akarja likvidálni őket. Tervébe azonban hiba csúszik, és hamarosan más lehetőség híján együtt kell működnie ellenfeleivel, ha menteni akarja a bőrét. A Z'Grute legyőzése után azonban nincs megállás, ugyanis a kis csapatot felszippantja egy idegen, és a jelek szerint meglehetősen ellenséges anyahajó, majd némi ütés-vágás után egy gravitációtól megfosztott, lebegő szigetekből álló bolygóra dobja őket. A kaland természetesen hamarosan ismét a világ megmentéséhez vezet, amelyhez ezúttal a négy hős együttműködése szükséges.

Őszintén megvallva, az első videók után féltem az új Ratchettől. Tartottam tőle, hogy a PlayStation Move Heroes mintájára csak egy egyszer fogyasztható, ezúttal többjátékos osztásra kihegyezett bugyuta kis LEGO Star Wars klónt fogunk kapni, de szerencsére az Insomniac bebizonyította, hogy továbbra sincs okunk kételkedni bennük. A srácok amellett, hogy nemrég elkápráztattak minket a Resistance harmadik részével, a Ratchet & Clank minőségéből sem adtak alább, és büszkén kijelenthetem, örülnék, ha csak ilyen pozitív csalódások érnének minden kétesélyesnek tűnő játék kapcsán.

Ratchet & Clank: All 4 One (PS3)

Az új stílus a játékmeneten nem sokat változtatott. Egyedül a célzás vált kissé nehézkesebbé, mivel nincs felette közvetlen irányításunk, automatikusan pedig nem tudjuk célba venni a ládákat vagy a rombolható pályaelemeket. Ettől függetlenül feladatunk ugyanaz, mint a korábbi részekben: ugrálni, futni, ütni, vágni és a szétvert tárgyakból összegyűjtött csavarok segítségével folyamatosan bővíteni elmebeteg, és kisebb apokalipszis erejével felérő fegyvertárunkat. A négy karakter arzenálja 90%-ban megegyezik, de mindegyiküknek van egy-két egyéni tömegpusztító szerszáma, amelyek ismerősek lehetnek a korábbi részekből.
A történet különböző helyszínek szerint van felosztva, amelyeket átvezető jelenetek kötnek össze (tehát rendes, történet alapú a móka végig, nem csak egymás mellé dobált scenariók), azokon viszont feltűnő töltési idők és jelentős megszakítások nélkül folyamatosan haladhatunk előre. Egyedül az egyes pályaszakaszok végén kapunk egy rövid kis statisztikát addigi teljesítményünkről, annak függvényében extra csavarokat, illetve általában ekkor tudunk vásárolni és tuningolni is.

Az egyik legérdekesebb újdonság, és a játékosok közötti együttműködés alapja (azon kívül, hogy ha együtt dolgozunk, minden fegyverünk nagyobbat sebez és több pontot gyűjtünk) a vákuumfegyver. Ez elengedhetetlen egyes kapcsolók beindításához, de előfordul olyan is, hogy egy nagy szakadék előtt egyik társunkat ebbe kell beszippantani, átlőni a túloldalra, majd a társainkhoz kapcsolódó linket aktiválva átrántani magunkat hozzá (ez nagy segítség akkor is, ha lemaradnánk a csapattól, vagy ha lezuhannánk egy szakadékba, és egy haver még ott áll valamelyik oldalon). Sőt, társaink felélesztéséhez is a vákuumot fogjuk használni, ha csatában haltak meg, és beszippantjuk őket, mielőtt a fejük feletti számláló leperegne, automatikusan feltámadnak és nem kell várnunk a respawnra. A ládák rombolását és az egyéb gyűjthető dolgok (ruhák megnyitását szolgáló óriáscsavarok, őshonos állatkák, amikért extra pontok járnak) is megkönnyíti ez a fegyver, mivel ugyanúgy magába szívja őket.

Ratchet & Clank: All 4 One (PS3)

Az All 4 One prezentációja egyszerűen kolosszális. A Ratchet sorozattól már megszokhattuk, hogy nagyon látványos, jól felépített pályákon kalandozhatunk, hogy remek zenéket élvezhetünk játék közben, és a karakterek rajzfilmszerű, idióta poénjait is. Ez mind-mind ugyanolyan kiválóan működik a jelenlegi részben is, mint az összes előzőben, de az óriási pályák és a csodálatos grafika szinte megduplázza az élményt. Már az első pálya a Coruscantot idéző hatalmas, kivilágított várossal, a háttérben tomboló óriási szörnnyel és a csővezetékes lesiklásokkal sem volt piskóta, de erre még csak rátett pár lapáttal az idegen űrhajó belseje és az Avatar Pandoráját idéző lebegő szigetekből álló Aldarous bolygó. Ellenfélből pedig annyi van, mint a tenger, a játékmenet kellemesen addiktív ahhoz, hogy órákra belefeledkezhessünk, és a nehézségi szintet is kellemesen lőtték be minden korosztály számára.

Hibából nem sokat tudok felhozni, ami van, azt azonban a többjátékos mód optimalizálatlansága okozza. Rengeteg buggal találkozhatunk még mind offline, mind online többjátékos esetén, és elég sűrűn érkeznek a patchek is, viszont a másik problémán egyelőre még ezek sem képesek segíteni – a lagen. Ha valaha játszottatok játékkal, amelyben idegesítő volt, ha valami nem stimmelt az egyik játékos internet elérésével, akkor a Ratchet & Clank: All 4 One még azt is überelni fogja. Ráadásul az új játékosok becsatlakozása egy már zajló meccsbe egyszerűen katasztrofális, ugyanis nemcsak percekre leáll ilyenkor a játék, de vissza is dob minket a legutóbbi ellenőrzőpontig. Ne tudjátok meg, milyen nyomdafestéket nem tűrő szavak hagyták el a számat, amikor egy játékos éppen egy pár ugrással a következő checkpoint előtt csatlakozott be, és visszavetett minket jó öt perccel a pályán, majd gondolt egyet, és nem sokkal később ki is szállt...

Ratchet & Clank: All 4 One (PS3)

De ettől a kis apróságtól eltekintve (aki nem akar a multival szívni, annak ott az ugyanolyan élvezetes egyjátékos menet is) szinte semmi rosszat nem tudok mondani az új Ratchet & Clank játékra. Ha össze kéne hasonlítanom a korábbi részekkel, akkor a Future-trilógiához (nyilvánvalóan) nem ér fel, de a sorozat rajongói nem fognak csalódni benne, a négyfős co-op pedig azoknak is csábító lehet, akik csak egy jó játékot szeretnének közös végigjátszáshoz. ■

Ratchet & Clank: All 4 One (PS3)Ratchet & Clank: All 4 One (PS3)Ratchet & Clank: All 4 One (PS3)Ratchet & Clank: All 4 One (PS3)Ratchet & Clank: All 4 One (PS3)Ratchet & Clank: All 4 One (PS3)Ratchet & Clank: All 4 One (PS3)Ratchet & Clank: All 4 One (PS3)

A Ratchet & Clank: All 4 One kizárólag PlayStation 3 konzolra jelent meg.

értékelés

Ratchet & Clank: All 4 One (PS3)

Ratchet & Clank: All 4 One (PS3)
Pozitívumok
  • Teljes értékű darabja a szériának
  • A hangulata órákra leköti az embert
Negatívumok
  • A többjátékos mód bugos
  • Online többjátékosban a becsatlakozás futó játékba egy katasztrófa
  • A célzás a fegyverekkel kissé nehézkes
8,5
grafika 9
hangok 9
játszhatóság 8
hangulat 10
Ratchet & Clank: All 4 One (PS3)
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Ratchet & Clank: All 4 One (PS3)

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló