25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Dance Central 2 (X360)

Végre rendes kétszemélyes résszel érkezett a Kinectes táncjáték.

Írta: Dino 2 hozzászólás

A táncjátékok története úgy nagyjából valahonnan a Dance Dance Revolutiontől eredeztethető. A játéktermi ugráló platformok aztán táncszőnyegek formájában bejutottak később a nappalikba is, hogy az otthon biztonságában is mindenki lelkesen ugrálgathasson. A Wii mozgásérzékelős kontrollerével megkezdődött a stílus reneszánsza, amely nemrég, a Move és a Kinect megjelenésével csúcsosodott ki: sorra jelennek meg manapság a különböző táncikálós játékok (mi is írtunk például a Michael Jackson: The Experience-ről). A dobogó legfelső fokát pedig minden kétséget kizáróan a Dance Central foglalja el, amelynek második része járt nálunk nemrég.

A fejlesztőkről annyit érdemes tudni, hogy anno az ő kitartásuknak köszönhetően váltak igen népszerűvé pár évre a gombnyomogatós zenei ritmusjátékok. A Dance Central mögött ugyanis a Harmonix csapata áll, akik bár az első Guitar Heróval még nem arattak osztatlan sikert, a második epizódot követően már tömegesen keresték az emberek a boltokban a plasztik gitárokat. Az Activisionnel való szakítás után az Electronic Arts berkeiben fejlesztették ki a dobbal és mikrofonnal mindezt egy lépéssel továbbgondoló Rock Bandet, a Microsoft megbízásából pedig ismét új vizekre eveztek: a Kinect megjelenésére készültek el a Dance Central első részével. Egy évvel később érkezett meg a folytatás, amely tovább polírozta a népszerű programot.

A Dance Central tehát egy táncjáték, amelyben a különböző népszerű (bár általam túlnyomó részt nem igazán ismert) könnyűzenei dallamokra kell a megfelelő koreográfiát eltáncolni. A Kinect nagy előnye a többi megoldáshoz képest, hogy folyamatosan az egész testünket figyeli, tehát nincs lazsálás, csak akkor kapunk sok pontot, ha lábunkkal, törzsünkkel és kezeinkkel egyaránt jól utánozzuk a képernyőn látható virtuális táncosokat. Játszhatunk egyedül vagy ketten, és ez utóbbit végre tényleg jól értelmezi a program: egymás mellett ugrándozva kooperatívan vagy egymás ellen versengve gyűjthetjük a pontokat (az első részben egyszerre egy játékos táncolhatott). Feltéve persze, ha van a nappaliban elegendő hely, máskülönben igen veszélyes, hogy a feladat teljesítése közben rendesen arcon csapjuk a másikat. A kétszemélyes játékot drop-in/drop-out megoldással teljesen jól kezeli a Dance Central 2, azaz bármikor csatlakozhat mellénk egy második játékos, vagy ki is léphet.

A kategória játékaihoz hasonlóan itt is előre jelzi a program, hogy milyen mozdulat következik, ezt kell megfelelően értelmeznünk és a megfelelő pillanatban elvégeznünk. Lehet, hogy némi tánctudás kellett volna, de nekünk sokszor meggyűlt a bajunk a kirajzolt ábrákkal és a melléjük feltüntetett megnevezésekkel, ezért legtöbbször inkább valós időben néztük a képernyőn lévő táncosokat, és így kis késéssel ugyan, de több-kevesebb sikerrel utánoztuk mozgásukat. A játékmódok közül legjobban az az egymás elleni rész tetszett, amelyben egy-egy szám során két alkalommal a koreográfia négy mozdulata jelent meg a képernyőn, és amelyikünknek előbb sikerült az egyiket teljesíteni, az kapott érte pontot, aztán jött a helyére másik. Nagyon sok múlott ezeken a részeken a végső pontszám kialakulásában.

A számlista számomra túlnyomórészt ismeretlen volt, de ez leginkább annak köszönhető, hogy a zenei paletta egészen másik végleteit hallgatom szívesen (értsd: metal és rock különböző változatai). Lady Gaga, Bruno Mars, Bobby Brown, Rihanna, Daft Punk, Britney Spears és sok más hasonló előadótól kapunk dalokat, túlnyomó részt már a XXI. századból, de üdítő volt egy-két olyan klasszikust felfedezni a listán, mint Donna Summertől a Hot Stuff vagy a Bananaramától a Venus.

A Dance Central 2 egy szórakoztató és meglehetősen fárasztó játék – az utóbbi a szó fizikai értelmében értendő. Még úgy is jót játszottam vele a tesztelés során, hogy máskülönben a tánc igen távol áll tőlem, 15-20 perc után pedig kisebb pihenőt is kellett tartani. Nem véletlenül van benne külön fitness menüpont is, amikor az elégetett kalóriákat is kijelzi a játék. Az első rész jelentősen továbbpolírozott változatát kaptuk a Harmonixtól, a mai kinectes felhozatal egyik legjobb játékát.

A Dance Central 2 kizárólag Xbox 360-ra jelent meg, használatához Kinect érzékelő szükséges.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Dance Central 2
  • Dance Central 2
  • Dance Central 2

Dance Central 2

Platform:

Fejlesztő: Harmonix

Kiadó: Microsoft

Megjelenés: 2011. október 21.

» Tovább a játék adatlapjára

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

afro
afro [283]
Az első rész se volt rossz, de pont ami a kinectes játékok lényege lenne (számomra) a családi/bulis többjátékos mód tényleg nagyon hiányzott. Bár jókat röhögtünk egymáson :-) Amikor az ember nem "táncolni akar", hanem lemásolni valami hip-hop mozdulatot, akkor szinte mindig ilyen 3CPO szerű mozgás jön ki :-D legalábbis nekem
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (2 db)