25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Minecraft (X360)

Kipróbáltuk az Xbox 360-ra is megérkezett népszerű játékot.

Írta: JOKER 2 hozzászólás

A Minecraft egy, a PC-s univerzumban már sokmillió játékos által ismert és hallatlan népszerűségnek örvendő, sandbox típusú játék. Mivel a játékosok száma lassan megközelíti a hatmilliót is a világon, ezért azon ritka esetek közé tartozik, amikor is a PC-s verzióból fejlesztettek konzolos programot. Egyelőre csak az Xbox 360-tulajdonosok élvezhetik ezt, az Xbox Live Arcade piactéren keresztül hozzájutva. A siker ezen a platformon sem maradt el, rövid idő alatt eladási rekordot döntött az xboxos Minecraft: öt nap alatt több mint egymillióan vásárolták meg.

Minecraft (X360)

Mi is a titka ennek a sikernek? Első ránézésre nem is érti az ember. A grafika a C64-es időket idézi – ha Marty McFly most érkezne meg a jó öreg DeLorean fedélzetén, akkor ezt a programot látva szomorúan jegyezné meg, hogy a számítógépes technika nem sokat változott az elmúlt 30 év alatt. Ugyanis az elnagyolt pixelek, a LEGO-jellegű építmények nem éppen nyújtanak szemet gyönyörködtető látványt. Ám a Minecraft lényege nem is a kinézetben rejlik. Itt a minket körülvevő világban tudunk építeni, rombolni, a környezetben található anyagokat felhasználva, átalakítva. Egész városokat tudunk kialakítani, bonyolult úthálózattal, épületekkel, díszítésekkel együtt. Amikor végeztünk egy világgal, akkor odébbállhatunk és folytathatjuk máshol, hiszen konkrét végcélja nincs a játéknak. Időnként megtámadnak minket szörnyek is, ezek ellen jó erős fallal védett épületekben, barlangokban bújhatunk el. Egy hátizsákba gyűjthetjük össze a kibányászott és fellelt anyagokat, amelyeket felhasználva és kombinálva tudunk újabb és újabb dolgokat, épületeket, tárgyakat, szerszámokat létrehozni. Ha sikerül munkapadot is készítenünk, akkor a kombinációk száma még tovább nő, még különlegesebb fejlesztéseket tudunk végrehajtani.

Azonban, ha mindig csak egyedül játszanánk, hamar megunnánk ezt a játékmenetet. A Minecraft igazi ereje a multiplayer játékban rejlik. Amikor hálózaton keresztül, vagy ha van több kontrollerünk, akkor akár osztott képernyőn barátainkkal együtt négyen játszhatunk is játszhatunk. Igazán nagy városokat, különleges és bonyolult fejlesztéseket tudunk így létrehozni. A kialakított, akár monumentális városokat kedvünk szerint formálhatjuk, büszkélkedhetünk vele, megoszthatjuk a képét a világhálón, ahol már szép számmal találhatóak más játékosok által kreált lenyűgöző épületek.

A PC-s verzióhoz képest azért van némi változás az Xbox 360-as változatban. A rendelkezésre álló pályák mérete kisebb, hamarabb bejárhatóak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy akár pár perc alatt is elérhetjük a végét. Azért ezeken a pályákon is van helyünk építkezni és terjeszkedni, de a transz-szibériai vasútvonal 1:1 változatát nem fogjuk tudni lemodellezni. Aki azonban nem tapasztalta meg a PC-s változat nyújtotta hatalmas tereket, annak ez nem fog különösebb frusztrációt okozni, mert az alapvető hatalmas szabadságérzést így is megtapasztalhatja. A különféle extra bővítések és fejlesztések sem érkeztek még meg a konzolra, de bízom benne, hogy a PC-n már jól bevált kiegészítések és frissítések ide is megjönnek idővel.

Minecraft (X360)

Mindezek ellenére az X360-as változat is ugyanazt az kellemes játékélményt és szórakozást nyújtja, mint a másik platformon megjelent társa. Egy kicsit megtapasztalhatjuk az „isteni” hatalmat a játék során, amikor is szinte korlátlanul teremthetjük meg a környező világot, kihasználva a saját és a társaink kreativitását. Ez az alkotás szabadsága, amely igazán lenyűgözővé és népszerűvé teszi a Minecraftot. Magába szippant és fogva tart az egyedi játékmenet. Ajánlom mindenkinek, aki nem szereti néhány óra alatt végigjátszani egy programot, nem fogja megbánni. Több millió ember nem tévedhet a világon... :-)

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Minecraft
  • Minecraft
  • Minecraft

Minecraft

Platform:

Fejlesztő: Mojang Studios

Megjelenés:
2011. november 18. PC
n/a: PS3, X360, Mobil

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

en vagyok az
en vagyok az [138]
Egyel tehensz*rt, tobb millio legy nem tevedhet! :-)
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (2 db)