Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Rendezvények

gamescom 2012 - A Paradox újdonságai

A svédek Kölnben bejelentették az Europa Universalis IV-et is.

2012.08.24. 10:20 | szerző: Blade Runner | Rendezvények

A svéd Paradox Interactive a gamescom Business Center sűrűje helyett idén egy közeli szállodát választott bemutatói helyszínéül. Ide látogattunk el mi is, hogy megnézzük főként stratégiai játékokat felvonultató kínálatukat. Négy játékról foglaljuk most össze a prezentációkon látottakat, van köztük bázisépítős, bányászós és építős stratégia is.

gamescom 2012 - A Paradox újdonságai
A Game of Dwarves

A Game of Dwarves
A Zeal Game Studios fejlesztése egy földalatti világban játszódik. Egy törp herceggel és néhány dolgos kis bányásszal indulhatunk neki a mélyben lévő terület meghódításának. A bányászat révén részben erőforrásokhoz juthatunk (mint például különböző ásványokhoz), emellett a kibányászott üregekben építhetjük ki földalatti birodalmunkat, amelyhez persze több fontos tárgyat is el kell majd helyeznünk, hogy az ott lakók otthonosan érezzék magukat. Így például építhetünk nekik egy kis hálószobát, hogy ha a bányász kezéből már szinte kiesik a csákány, szépen elbandukolhasson a hálószobába és ott álomba szenderülhessen A játékban jó adag humor is van, ilyen például a tárgyak elnevezése, leírása, de sok mókás animáció is lesz, így például a már említett bányász gyakran jókat kortyol egy söröskupából, és amikor álmos lesz, a csákányt maga után húzva vonul aludni.
A herceg a játék elején még nem sok vizet zavar, a későbbiekben azonban specializálhatjuk három irányba is, így mindenki a saját stílusához igazíthatja, és jól használhatja a végjátékban. Elég komplex kutatási fa és szintén összetett erőforráslista is része a játéknak, de ez ne riasszon el senkit, mert az A Game of Dwarves szépen lassan adagolja ezeket, így mindenkinek elég ideje marad elsajátítani a játék minden csínját-bínját. A grafika jól illeszkedik a hangvételhez, élénk színekkel, jópofa tárgyakkal és díszítőelemekkel is gazdagon ellátták. A játék fejlesztői csak egyjátékos módot terveznek (a játékmenethez szerintük ez illik csak), a megjelenés október 9-én várható, 9,99 eurós áron, PC-n és Macen, valamint a PSN-en.

gamescom 2012 - A Paradox újdonságai
Impire

Impire
A következő játék felszínesen hasonlít ugyan az előzőre, de mivel az ördög itt is a részletekben – és Ardania katakombáinak mélyén – lakozik, valójában teljesen más játékmenetet takar. A történet azzal kezdődik, hogy egy gonosz varázsló, Oscar van Fairweather át akarja hívni az egyik legfélelmetesebb gonosz lényt, Báal-Abaddont a másvilágról, azonban a varázslat egy kicsit félresikerül és a hatalmas bestia helyett egy inci-finci törpe imp képében sikerül a gonoszt megidéznie, akinek ehhez persze egy cseppet sem fűlik a foga. El is határozza, hogy ha törik, ha szakad, csak feltápolja magát igazi szörnnyé. Itt kezdődik számunkra a játék. Az Impire egy egészen érdekes bázisépítős RTS, RPG hibrid, valójában nagyon nehéz bárhova is besorolni, kicsit mindenhonnan kilóg. Például az imp karakterfejlődése RPG-szerű, de ha több harcossal együtt elindul kalandozni, az már RPG és RTS keverék (mert az imp ekkor is tapasztalati pontokat gyűjt), míg ha egy-egy kóbor portyára küldi csapatát, az inkább RTS jellegű. Ez alatt az impünk építgeti földalatti birodalmát, ami egyszerre RTS és bázisépítős stratégiai menedzsment. A föld alatti építgetés mellett impünk is felmehet kalandozni a felszínre, de felküldhetünk rablócsapatokat is, míg ezalatt a mélyben építkezhetünk, kutatgathatunk és harcolhatunk. A játék nemcsak egyjátékos, hanem max. négyszemélyes multiplayer módot is tartalmazni fog. A Cyanide Studio játéka várhatóan 2013 első negyedében kerül a boltokba.

gamescom 2012 - A Paradox újdonságai
Cities in Motion 2

Cities in Motion 2
A tömegközlekedés-szimulációs játék folytatása a The Modern Days alcímet kapta. Az elődhöz hasonlóan itt is villamos- és buszjáratokat menedzselhetünk, utakat (akár buszsávval) és villamossíneket fektethetünk le, megállókat építhetünk és menetrendeket szerkeszthetünk. Az utóbbi mellett új elem még a napszakok változása, a dinamikus városok, valamint a multiplayer játékmódok megjelenése. Várhatóan 2013 második negyedévében jelenik meg.

gamescom 2012 - A Paradox újdonságai
Europa Universalis IV

Europa Universalis IV
A bemutató végére hagyták az igazi nagyágyút, a gamescom keretében bejelentett Europa Universalis IV-et. A fejlesztők folyamatosan készítgették a kiegészítőket a harmadik részhez, de már jó ideje érezték, hogy sok olyan ötletük halmozódott fel, amit feltétlenül bele akartak építeni a játékmenetbe, hogy erre az EU III rendszere már nem volt alkalmas. Szerették volna a grafikát is továbbfejleszteni, így alakultak ki szépen az EU IV alapjai.
Maga a játék nagyon szép, igazi 3D-s motort kapott. Vadonatúj megoldásként került bele a térképszerűen vezérelhető kereskedelem, amely az eddigi listás változatot váltja majd fel. Itt a játékos az egyes területek kereskedelmét saját országa felé irányíthatja. Másik érdekes újítás a történelmi események játékba építésének új koncepciója. Az eddigi részekben vagy villámcsapásszerűen történtek meg ezek az események, vagy szinte teljesen kimaradtak. Az új epizódban a fejlesztők ezeket rugalmasan az egyes játékosok akcióihoz kapcsolódó történésekhez kötik. Másik lényeges újítás a különböző uralkodók személyiségének sokkal fontosabb szerepe. Ha egy történelmi személyiség nagyon tehetséges és rátermett volt, akkor az a birodalom könnyen elindul a terjeszkedés hódítás és gazdagság irányába. Ha az utódja viszont tehetségtelen, lusta, akkor azt az eddigi EU játékokban a játékosok viszonylag könnyen ki tudták bekkelni, legfeljebb egy ideig nem terjeszkedtek olyan mohón. Az új részben azonban ilyen esetben kapaszkodhat a játékos a birodalmába, mert veszteségek nélkül szinte lehetetlen lesz végigvinnie a tehetségtelen uralkodók alatti időszakokat. Az új epizódban több mint 300 évnyi időszakot játszhatunk le, 250 ország és több ezer történelmi vezető közül válogatva. Multiplayer játékban akár 32-en állhatnak össze, hogy kooperatív módon, közösen irányítsanak egy nemzetet.
A napokban bejelentett játék még erősen fejlesztés alatt áll, de a Paradox fejlesztőcsapatának bőven van is még ideje dolgozni rajta, hiszen 2013 harmadik negyedévét tűzték ki a megjelenés időpontjául. Addig pedig több mint egy teljes évük van hátra.

gamescom 2012 - A Paradox újdonságai
War of the Roses

Cikkünkben a bemutató négy játékára koncentráltunk most, de ezen kívül is sok minden várható még a Paradoxtól. Október 2-án jelenik meg a War of the Roses, amelynek elindult a bétája is, így híreinkben többször is foglalkoztunk már vele mostanában. Szeptember 26-án egy Hearts of Iron III kiegészítő érkezik, Their Finest Hour címmel. A negyedik negyedévben jelenik meg a Salem: The Crafting MMO, 2013 elején pedig olyan címekre számíthatunk még, mint a Dungeonland és a The Showdown Effect.
A Paradox Interactive tehát szokása szerint inkább rétegjátékokkal állt a nagyérdemű elé, külön kedvezve a különböző stratégiai stílusok szerelmeseinek. Kíváncsian várjuk az újdonságokat. ■

Kulcsszavak: gamescom 2012 , Paradox Interactive , A Game of Dwarves , Impire , Cities in Motion 2 , Europa Universalis IV

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló