25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Samsung Galaxy Note 10.1

Újabb tízcolos tablettel bővült a Samsung kínálata.

Írta: Dino

Még az év elején próbáltuk ki a Samsung Galaxy Note-ot, amely a maga 5,3 hüvelykes kijelzőjével egy érdekes köztes lépcső volt a mobiltelefonok és a tabletek között. Az akkor újonnan bevezetett nevet a dél-koreai gyártó a korábbi Tab széria folytatása helyett most új táblagépéhez használta fel. Lássuk, hogy sikerült a Galaxy Note 10.1!

Samsung Galaxy Note 10.1

Kezdjük szokás szerint a külsővel. Az új tablet a nevében szereplő számnak megfelelően 10,1 hüvelykes kijelzőt kapott, amelyet fényes fehér káva vesz körül. Ez a rész viszonylag széles, de ez kell is ahhoz, hogy rendesen kézbe lehessen fogni a kütyüt. Az előlap tetején találjuk az 1,9 megapixeles frontkamera lencséjét, két szélén pedig a hangszórókat. Leginkább a tetején kaptak helyet a gombok és csatlakozók. Előbbi kategóriába a bekapcsoló és a hangerőszabályzó tartozik, az utóbbiba pedig egy 3,5-es jack és egy kis ajtóval fedett microSD foglalat. Érdekességként még egy infravörös adó is került a felső részre. A töltéshez és vezetékes szinkronizáláshoz, adatcseréhez ezúttal nem egy microUSB portot építettek be, hanem egy saját, 30 tűs csatlakozót, a tablet aljára. Ezen kívül jobb alul találunk még egy, a házba csúsztatott stylust is. A hátoldalon a LED lámpával kiegészített, 5 megapixeles érzékelőjű hátsó kamera lencséje kapott helyet. Az egész borítás műanyagból készült, ami a konkurens fémházas termékekhez képest negatívumnak tűnhet, és biztos lesz, aki emiatt tartja távol magát ettől a modelltől, a teszt során azonban engem nem zavart. Karcolási próbának mondjuk nem vetettem alá...

Második lépésnek pillantsunk röviden a tablet belsejébe! Egy 1,4 GHz-es, négymagos processzor a Galaxy Note 10.1 lelke, amely bőven megfelelő számítási teljesítményt biztosít a zökkenőmentes használathoz. A 2 GB RAM mellett 16 GB háttértároló került bele (de van 32 és 64 gigás változat is), a fentebb említett microSD csatlakozásnak köszönhetően pedig ez tovább bővíthető. A tesztre érkezett változatban nem volt SIM-kártya foglalat, de 3G-s modell is elérhető a Note 10.1-ből. A kijelző képe kép alapvetően szép, az 1280*800 pixeles felbontás is megfelelőnek bizonyult, maximum a konkurencia lehet az, ami mellett ezt már egyesek kevésnek gondolhatják (gondoljunk csak például az iPad 2048*1536-os felbontására).

Samsung Galaxy Note 10.1

Amellett, hogy a tableteknél fontos szempontot jelent mind a design, mind pedig a hardver, a használhatóságot legnagyobb mértékben mégiscsak a szoftverfelhozatal határozza meg. A Galaxy Note 10.1 esetében az alapot az Android operációs rendszer 4.0.4-es (Ice Cream Sandwich) verziója jelenti, amely frissíthető lesz Jelly Beanre. Ahogy azt a Samsung androidos készülékeiben már megszokhattuk, ezúttal is a TouchWiz kezelőfelülettel szerelték fel a kütyüt, amely véleményem szerint egy teljesen jól működő felhasználói interfész, okos és praktikus funkciókkal. Nem maradtak le a Samsung saját alkalmazásai sem, mint például az S Planner naptárprogram (nagyon jó ekkora kijelzőn organizálni időbeosztásunkat!), az S Note jegyzetfüzet (beépített képletfelismerővel és egyéb érdekességekkel), az AllShare Play (DLNA-s videolejátszással), no meg a Samsung saját app-boltja, de olyan programokat is kapunk ezeken kívül, mint például a Polaris Office vagy a Crayon Physics. Kiemelném még az előre telepített programok közül a Photoshop Touch-ot, amely az Adobe képfeldolgozó-programjának egyszerűbb, de remek funkciókkal rendelkező változata. A stylus segítségével ráadásul nagyon jól lehet használni, például a körbevágás funkció egy élmény vele. És mivel a cerka 1024 fokozatban érzékeli a nyomáserősséget, rajzolni is jól lehet vele a kijelzőn.

Érdekes újdonság a Multiscreen funkció, amely bizonyos alkalmazásokat enged egymás mellé rakni a képernyőn. Így például egy böngészőablak mellett nyithatunk egy jegyzetfüzetlapot, vagy levelet írhatunk, miközben videót nézünk. Sőt, a videolejátszásra még csak nincs is szükség a képernyő felére: külön rétegként tetszőlegesen elhelyezhetjük a képernyőn a filmet.
Nem véletlenül került rá az ilyen eszközökön már-már kihaltnak hitt infra port se erre a tabletre: egy Smart Remote alkalmazást is telepítettek ugyanis a memóriába, amely univerzális, programozható tévé-távirányítóvá változtathatja tabletünket, ráadásul nem csak Samsung készülékekhez használhatóvá.

Samsung Galaxy Note 10.1

A 7000 mAh-s akkumulátor nagyjából 7-8 óra üzemidőt biztosít, de persze ez függ a használat módjától is. Ez az érték nem kiemelkedő, de elég, ha nem egész nap a tableten lógunk. A teszt során macerásnak bizonyult kicsit a stylus helyre rakása, ugyanis a szögletes kialakítású ceruzát csak egyféle irányba tehetjük a helyére, így tuti hogy minden második-harmadik alkalommal rosszul fogunk próbálkozni – legalábbis amíg esetleg meg nem tanuljuk vakon érzékelni a megfelelő pozíciót.

A Samsung Galaxy Note 10.1 egy vegyes véleményeket kiváltó tablet. Egyik oldalon ott van a műanyag ház és a ma már inkább átlagos képernyőfelbontású LCD kijelző, no és a magas ár (a wifis változat 16 GB memóriával 140 ezer, míg a 3G-s modell ugyanennyi memóriával 180 ezer forint körül kapható). A másik oldalon pedig ott az erős processzor, a manapság nem sok készülékben megtalálható, de néha praktikusan használható stylus, a remek szoftverkínálat és a jól működő, néhány egyedi funkciót is kínáló felhasználói felület. Ezek között már mindenkinek magának kell mérlegelnie, hogy mi a fontos.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!