Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Samsung Galaxy Note 10.1

Újabb tízcolos tablettel bővült a Samsung kínálata.

2012.11.05. 23:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Még az év elején próbáltuk ki a Samsung Galaxy Note-ot, amely a maga 5,3 hüvelykes kijelzőjével egy érdekes köztes lépcső volt a mobiltelefonok és a tabletek között. Az akkor újonnan bevezetett nevet a dél-koreai gyártó a korábbi Tab széria folytatása helyett most új táblagépéhez használta fel. Lássuk, hogy sikerült a Galaxy Note 10.1!

Samsung Galaxy Note 10.1

Kezdjük szokás szerint a külsővel. Az új tablet a nevében szereplő számnak megfelelően 10,1 hüvelykes kijelzőt kapott, amelyet fényes fehér káva vesz körül. Ez a rész viszonylag széles, de ez kell is ahhoz, hogy rendesen kézbe lehessen fogni a kütyüt. Az előlap tetején találjuk az 1,9 megapixeles frontkamera lencséjét, két szélén pedig a hangszórókat. Leginkább a tetején kaptak helyet a gombok és csatlakozók. Előbbi kategóriába a bekapcsoló és a hangerőszabályzó tartozik, az utóbbiba pedig egy 3,5-es jack és egy kis ajtóval fedett microSD foglalat. Érdekességként még egy infravörös adó is került a felső részre. A töltéshez és vezetékes szinkronizáláshoz, adatcseréhez ezúttal nem egy microUSB portot építettek be, hanem egy saját, 30 tűs csatlakozót, a tablet aljára. Ezen kívül jobb alul találunk még egy, a házba csúsztatott stylust is. A hátoldalon a LED lámpával kiegészített, 5 megapixeles érzékelőjű hátsó kamera lencséje kapott helyet. Az egész borítás műanyagból készült, ami a konkurens fémházas termékekhez képest negatívumnak tűnhet, és biztos lesz, aki emiatt tartja távol magát ettől a modelltől, a teszt során azonban engem nem zavart. Karcolási próbának mondjuk nem vetettem alá...

Második lépésnek pillantsunk röviden a tablet belsejébe! Egy 1,4 GHz-es, négymagos processzor a Galaxy Note 10.1 lelke, amely bőven megfelelő számítási teljesítményt biztosít a zökkenőmentes használathoz. A 2 GB RAM mellett 16 GB háttértároló került bele (de van 32 és 64 gigás változat is), a fentebb említett microSD csatlakozásnak köszönhetően pedig ez tovább bővíthető. A tesztre érkezett változatban nem volt SIM-kártya foglalat, de 3G-s modell is elérhető a Note 10.1-ből. A kijelző képe kép alapvetően szép, az 1280*800 pixeles felbontás is megfelelőnek bizonyult, maximum a konkurencia lehet az, ami mellett ezt már egyesek kevésnek gondolhatják (gondoljunk csak például az iPad 2048*1536-os felbontására).

Samsung Galaxy Note 10.1

Amellett, hogy a tableteknél fontos szempontot jelent mind a design, mind pedig a hardver, a használhatóságot legnagyobb mértékben mégiscsak a szoftverfelhozatal határozza meg. A Galaxy Note 10.1 esetében az alapot az Android operációs rendszer 4.0.4-es (Ice Cream Sandwich) verziója jelenti, amely frissíthető lesz Jelly Beanre. Ahogy azt a Samsung androidos készülékeiben már megszokhattuk, ezúttal is a TouchWiz kezelőfelülettel szerelték fel a kütyüt, amely véleményem szerint egy teljesen jól működő felhasználói interfész, okos és praktikus funkciókkal. Nem maradtak le a Samsung saját alkalmazásai sem, mint például az S Planner naptárprogram (nagyon jó ekkora kijelzőn organizálni időbeosztásunkat!), az S Note jegyzetfüzet (beépített képletfelismerővel és egyéb érdekességekkel), az AllShare Play (DLNA-s videolejátszással), no meg a Samsung saját app-boltja, de olyan programokat is kapunk ezeken kívül, mint például a Polaris Office vagy a Crayon Physics. Kiemelném még az előre telepített programok közül a Photoshop Touch-ot, amely az Adobe képfeldolgozó-programjának egyszerűbb, de remek funkciókkal rendelkező változata. A stylus segítségével ráadásul nagyon jól lehet használni, például a körbevágás funkció egy élmény vele. És mivel a cerka 1024 fokozatban érzékeli a nyomáserősséget, rajzolni is jól lehet vele a kijelzőn.

Érdekes újdonság a Multiscreen funkció, amely bizonyos alkalmazásokat enged egymás mellé rakni a képernyőn. Így például egy böngészőablak mellett nyithatunk egy jegyzetfüzetlapot, vagy levelet írhatunk, miközben videót nézünk. Sőt, a videolejátszásra még csak nincs is szükség a képernyő felére: külön rétegként tetszőlegesen elhelyezhetjük a képernyőn a filmet.
Nem véletlenül került rá az ilyen eszközökön már-már kihaltnak hitt infra port se erre a tabletre: egy Smart Remote alkalmazást is telepítettek ugyanis a memóriába, amely univerzális, programozható tévé-távirányítóvá változtathatja tabletünket, ráadásul nem csak Samsung készülékekhez használhatóvá.

Samsung Galaxy Note 10.1

A 7000 mAh-s akkumulátor nagyjából 7-8 óra üzemidőt biztosít, de persze ez függ a használat módjától is. Ez az érték nem kiemelkedő, de elég, ha nem egész nap a tableten lógunk. A teszt során macerásnak bizonyult kicsit a stylus helyre rakása, ugyanis a szögletes kialakítású ceruzát csak egyféle irányba tehetjük a helyére, így tuti hogy minden második-harmadik alkalommal rosszul fogunk próbálkozni – legalábbis amíg esetleg meg nem tanuljuk vakon érzékelni a megfelelő pozíciót.

A Samsung Galaxy Note 10.1 egy vegyes véleményeket kiváltó tablet. Egyik oldalon ott van a műanyag ház és a ma már inkább átlagos képernyőfelbontású LCD kijelző, no és a magas ár (a wifis változat 16 GB memóriával 140 ezer, míg a 3G-s modell ugyanennyi memóriával 180 ezer forint körül kapható). A másik oldalon pedig ott az erős processzor, a manapság nem sok készülékben megtalálható, de néha praktikusan használható stylus, a remek szoftverkínálat és a jól működő, néhány egyedi funkciót is kínáló felhasználói felület. Ezek között már mindenkinek magának kell mérlegelnie, hogy mi a fontos. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló
Nyugalom vihar idejére - hasznos tudnivalók a túlfeszültség elleni védelemről Nyugalom vihar idejére - hasznos tudnivalók a túlfeszültség elleni védelemről
HyperX Pulsefire FPS gamer egér HyperX Pulsefire FPS gamer egér
Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi  mousepad Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi mousepad