Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Nokia Lumia 920

Kipróbáltuk a finn gyártó Windows Phone 8-as csúcsmodelljét.

2013.06.18. 09:35 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Nokia elég sokáig uralta az okostelefonok piacát, az 1996-os Communicator megjelenésével kezdve. Azonban a 2000-es években megjelent Androiddal, majd az iOS-sel szemben igen nagy vereséget szenvedett, 2011-től kezdődően fokozatosan vesztett piaci részesedéséből, miközben a Google és az Apple rendszerei meghódították a világot. A finn gyártó a visszaesést látva stratégiai szövetséget kötött a Microsofttal, és 2012 elejétől megkezdték a Windows Phone-ra alapuló telefonok értékesítését. Igaz, ezt sokan pesszimistán fogadták, a két vezető rendszer mellett nem sok esélyt láttak egy újabban, még akkor sem, ha két ilyen nagy múltú cég áll mögötte teljes vállszélességgel. A Lumia 800-at és 710-et aztán folyamatosan követték az újabb modellek, tavaly ősszel pedig megérkeztek az első WP8-at használó telefonok is. Nemrég kipróbálhattuk közülük a jelenlegi csúcsmodellt, a Lumia 920-at.

Nokia Lumia 920

A 4,5 hüvelykes, 1280*768 pixel felbontású kijelzővel felszerelt telefonról elsőre azt állapítja meg az ember, hogy igen nagy és nehéz. Pedig a design igen mutatós, a képernyőt védő Gorilla Glass üvegfelületet körben színes perem veszi körbe (a tesztre a piros változat érkezett), amely a készülék hátlapjának „meghosszabbítása”, unibody házként kialakítva. Az illesztékek tökéletesek, a lekerekített oldal jó fogást biztosít, jó ránézni az egészre, de a mai csúcskészülékekhez képest 185 grammos tömegével igencsak lehúzza zsebünket ez a telefon (összehasonlításul: a Samsung Galaxy S 4 130 gramm, az iPhone 5 pedig 112 gramm).
A Lumia 920-ba microSIM kártyát kell helyeznünk. 32 GB memóriát kapott, amely nem bővíthető, de alapvetően ekkora tárterület elég kell, hogy legyen, úgyse a telefonon fogjuk tárolni teljes filmgyűjteményünket.

A kétmagos, 1,5 GHz-es processzor gördülékenyen hajtja meg a Windows Phone 8-at. A megjelenésekor még szokatlannak számító operációs rendszer használatát aránylag könnyen meg lehet szokni, főleg, ha valaki a Windows 8-cal is megbarátkozott már. A működése kicsit ugyan más logikájú néhány helyen, mint az iOS vagy az Android, de pár nap, vagy rosszabb esetben pár hét után már úgy vélem, gond nélkül használható ez is. (Nekem az egyik legfurább megoldás az volt, hogy a képernyő alatti Vissza gomb nem a főképernyőig vezetett vissza, hanem a korábban használt programok között navigált visszafelé.)
Az alapból felpakolt alkalmazások között jó pár Nokia-specifikus programot találunk, mint például a HERE Maps térképcsomagot és a Drive navigációs szoftvert, amely teljesen ingyen használható. Böngészőnek természetesen egy Internet Explorer jár, és kapunk Office-t és OneNote-ot is. Természetesen mindez az Store-ból számos ingyenes és fizetős alkalmazással bővíthető (bár a választék messze van még a másik két rendszer shopjaitól).
A felület testreszabására ellenben nem kapunk akkora szabadságot, mint például egy androidos telefon esetén, úgyhogy akinek ez fontos, annak nem a Lumia sorozat lesz a jó választás.

Nokia Lumia 920

A Nokia csúcskészülékeinek általában közös jellemzője volt, hogy kiemelkedő fotózási képességekkel látták el azokat. Nagyjából az N82-vel kezdődött ez a sorozat, aztán még olyan lépést is megtettek a finnek, hogy kijöttek egy nem kevesebb, mint 42 megapixeles fotók készítésére képes telefonnal, a PureView 808-cal. Felbontás terén ezúttal meg kell elégednünk 8,7 megapixellel, azonban ahhoz képest, hogy ez is elsősorban egy telefon, egész jó képeket eredményez a 26 mm-es nagylátószögű Carl Zeiss optika, amely mobilokban ritkának számító optikai képestabilizálást is kapott. Az f/2-es fényerő sötétben is egész jó képeket ad, szükség esetén pedig LED fényforrás segíti a fotózást. Videót akár 1080p felbontással készíthetünk. Az előlapi kamera 1,3 megapixeles, ez videotelefonálásra bőven elegendő.

A Lumia 920-asban egy 2000 mAh akku található, amely átlagos felhasználás mellett kb. egy napig tart ki. Töltésére vásárolhatunk külön vezeték nélküli, indukciós elven működő töltőt is, amelyre elég ráhelyeznünk a telefont, nem kell kábelekkel és csatlakozókkal bajlódnunk.

Nokia Lumia 920

Bár igen szép, jól összerakott és alapvetően kényelmesen kezelhető készülék lett a Nokia Lumia 920, a mai okostelefon-csúcsmodellek mellett valahogy nem tűnik versenyképesnek. Egyrészt nagyon ormótlan és nehéz, másrészt pedig szoftverellátottság terén is messze van még a Windows Phone-os Store az Androidra és iOS-re elérhető kínálattól. Mindezt figyelembe véve inkább azoknak ajánlható ez a telefon, akik szeretnének pár netes alkalmazást, okostelefonos funkciót, de nem vágynak igazán nagy extrákra a telefontól. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló