Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Knights of Pen & Paper +1 Edition

Szerepjáték a szerepjátszó szerepjátékosokról.

2013.07.18. 10:00 | szerző: Playbahnosh | Ismertető/teszt

Anno az őskorban, még a számítógépek elterjedése előtt is léteztek szerepjátékok. A legismertebbek, mint például a Dungeons & Dragons, Cyberpunk, Earthdawn vagy az itthon jobban elterjedt Mágus világa sok-sok ezer ember szabad délutánját tette kalandossá. De mivel még nem volt a mesebeli világ megjelenítésére alkalmas eszköz, így a játékosok papírral, ceruzával és szabálykönyvekkel felszerelkezve indultak kalandozni billentyűzet vagy gamepad helyett. Kézzel rajzolt térképek, összefirkált karakterlapok, süti, narancslé és haverok.

Knights of Pen & Paper +1 Edition

A Behold Studios most ebbe a világba repít vissza minket Knights of Pen & Paper című játékukkal. Ám ezúttal nem egy szokványos RPG-re kell gondolni, ugyanis itt nem simán egy fantasy világ karakterének bőrébe bújunk, hanem eggyel kijjebb zoomolunk, és egy szerepjátszó asztaltársaság felett vesszük át az irányítást, így rajtuk keresztül élhetjük át a kalandokat a fantasy világban. Játékosaink gyakran kommentálják is a történéseket (jó szerepjátékosok lévén), így nem lesz hiány a néhol erősen szarkasztikus és utalásokkal teli humorból. Amúgy maga a játék is csurig van szerepjáték- és videojáték-utalásokkal, így a KoPP bőven kiérdemli a meta címet.

Amikor kalandjainkhoz karaktereket alkotunk, gyakorlatilag egy új embert ültetünk az asztalhoz. Először is ki kell válasszuk magát a játékost az elég színes listából. Választhatjuk például a pizzás csávót, a tanárnénit, a jókislányt, az izomagyat de akár a nagyit vagy egy földönkívülit is behívhatunk kalandozni. Mindegyik játékos rendelkezik egy különleges képességgel, amely hatással lesz karakterére. Ezután választhatjuk ki a karaktertípust, oszthatjuk el a skillpontokat stb. Karakterfajtából alapvetően nem sok van, de játék közben nyithatunk ki újabbakat, akiket aztán be is hozhatunk a játékba kedvünk szerint. Egyetlen díszletelem folyamatos a játék során, ez pedig az asztal, amelynél a mesélő és játékosaink ülnek. Kalandozás közben a háttér és minden más aszerint változik, hogy éppen merre járunk, ami jópofa ötlet és rendesen beleélhetjük magunkat a játékba.

Knights of Pen & Paper +1 Edition

A papíros szerepjáték felszíne alatt viszont egy vérprofi RPG-t találunk. A világ, a térkép és a benne lévő fajok, helyek és történetek, a harcrendszer és minden más mind szépen kidolgozottak. Az első nagy különbség, hogy a játék nehézsége totál rajtunk múlik. Teljesen mindegy, hány karakterrel megyünk kalandozni, mehetünk hatan, de akár egyetlen játékossal is simán játszható. Menet közben a kocsmában szabadon cserélgethetjük játékosainkat, kivehetjük őket, tehetünk be újakat, ahogy tetszik (már ha sikerül eljutnunk egy faluba, ahol van kocsma). A harcrendszer kő-RPG, körökre osztott, teljesen tradicionális, annak minden előnyével és hátrányával. Viszont a nehézséget itt is mi állíthatjuk be. A küldetések során általában csak egy számot kapunk, hogy például X ellenfélből Y-t kell megölnünk vagy valamilyen tárgyból mennyit kell kihentelnünk az ellenfelekből, viszont azt mi döntjük el, hogy csatánként egyszerre hány és milyen szörnnyel kívánunk harcba szállni. Ha nem érezzük magunkat túl erősnek, egyesével is ölhetjük őket, de ha elég elszántak (vagy hülyék) vagyunk, akár egész hordáknak is nekimehetünk. Ilyenkor több XP-t és több aranyat is kapunk, már ha túléljük persze. Nagyobb kockázat, nagyobb nyereség.

Ha már itt tartunk, a játékban minden aranypénzbe kerül. Ezt jórészt ellenfelek leöléséből és küldetések teljesítéséért kapunk. Jó RPG-s módjára ebből vehetünk csapatunknak mindenféle ellátmányt és felszerelést, de például a kovácsolásért és a térképen való utazásért is ebből fizetünk. Ez eddig elég szokványos, viszont újdonság, hogy a játékosainkat és a berendezést is tuningolhatjuk. Néha elfelejti az ember, de a játékban egy asztalnál ülünk egy szobában. Aranypénzből vehetünk például új asztalt, mondjuk színaranyból vagy márványból, de akár biliárdasztalnál is játszhatunk. Vehetünk ilyen-olyan berendezési tárgyakat, szőnyeget, kisállatot, mindenféle csetrest az asztalra stb. Ezek mind valamilyen hatással vannak magára a játékra is. Vehetünk nasit a játékosoknak is, kólát, kávét, chipset, ami egy bizonyos ideig ugyancsak jótékonyan befolyásolja játékosaink – és rajtuk keresztül karaktereink – kalandjait. A mostanában eléggé elterjedő mikrotranzakciók keretében pedig valódi pénzért is válthatunk aranyat, amit aztán a játékban költhetünk el.

Knights of Pen & Paper +1 Edition

Grafikai szempontból nem fog sérvet kapni a videokártyánk, ugyanis a manapság dívó retro stílust képviseli a Knights of Pen & Paper is. Az erősen 8 bites grafika viszont egyáltalán nem lett csúnya, sőt, szerintem sokkal jobban illik ehhez a játékhoz, mintha valamilyen modernebb megjelenítést kapott volna. A környezetet, a háttereket, a szörnyeket és az egész játékot profin kidolgozták, egyszerűen jó ránézni. A hangokkal és a zenével sincs semmi gond, nagyon jól illik a játékhoz. Kezelhetőség tekintetében, mint minden jobb RPG-nél, kicsit itt is tanulni kell az irányítást, de nagyon hamar megy és jól kézre áll minden, gratula a készítőknek.

Összességében egy vérprofi, retro stílusú RPG-t kaptunk igencsak egyedi körítéssel, marha jó meta poénokkal és élvezetes „csak még egy szintet” játékmenettel, ami elől igencsak nehéz felállni. Aki játszott már papíros szerepjátékkal vagy számítógépes RPG-kkel, azok garantáltan jól fognak szórakozni, a többieknek pedig mindenképpen megér egy próbát. Jó játékot! :-) ■

Knights of Pen & Paper +1 Edition
Knights of Pen & Paper +1 EditionKnights of Pen & Paper +1 EditionKnights of Pen & Paper +1 EditionKnights of Pen & Paper +1 EditionKnights of Pen & Paper +1 EditionKnights of Pen & Paper +1 EditionKnights of Pen & Paper +1 EditionKnights of Pen & Paper +1 Edition

értékelés

Knights of Pen & Paper +1 Edition

Knights of Pen & Paper +1 Edition
Pozitívumok
  • Profi RPG rendszer
  • Hangulatos körítés
  • Meta humor
Negatívumok
  • Néha kicsit ellaposodik
8,0
grafika 7
hangok 6
játszhatóság 8
hangulat 9
Knights of Pen & Paper +1 Edition
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Knights of Pen & Paper +1 Edition

hozzászólások (6)

Lovi Tommy
Lovi Tommy 2013.07.18. 12:29
Nekem bejön ez :) képek alapján hozza azt, amit annyira hiányolok az őskorból :D
főleg ha elolvasod, akkor rájöhetsz hogy grafika nem is nagyon kell ide, mert kb egy helyben ülsz végig
stero
stero 2013.07.18. 13:31
Így van. A Clash of Heroes-nak is gyenge volt a grafikája bizonyos értelemben, de mégis élvezhető, nem pixeles, nem okádékfos valami. Miért ragaszkodnak annyira ezekhez a rohadt pixelekhez? Komolyan én játszanék vele, de van az a grafika amit már nem bírok lenyelni. Ilyen pl ez és a teleglitch (azzal is nagyon szívesen játszanék, de az már tényleg ultragáz, gyakorlatilag ki se lehet venni semmit az egészből, még a szöveget sem tudom elolvasni annyira pixeles, mire jó ez?)
Heroes 2 és 3-al is mai napig nyomom pedig utóbbi 98-as játék asszem és hát nem egy 22"-os monitorra találták ki anno mégis nagyon szép és élvezhető .. ismétlem: 98-as játék. Most meg jönnek nekem retro címszó alatt ilyen pixelfossal?
Keelia
Keelia 2013.07.18. 15:08
Nekem tetszik, és a grafikájával sincs baj. RPG Makeres játékokat is imádom, amik szintúgy pixelekből állnak, de jobban élvezem egynémelyiket, mint akármilyen csilivili vackot.
Sasikaa
Sasikaa 2013.07.29. 17:07
kár hogy nem magyar.. és nincs magyarosítása sem...
Lovi Tommy
Lovi Tommy 2013.07.29. 17:13
nem kell zseinek lenni, hogy megértsd, elég egyszerű (pozitív értelemben)
ajánlott olvasnivaló