Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Baldur's Gate II Enhanced Edition

Felújított és bővített kiadást kapott a legendás RPG második része is.

2013.11.27. 12:14 | szerző: TheHolyOne | Ismertető/teszt

A ma már klasszikusnak számító Baldur's Gate sorozat feljavított (ún. enhanced) kiadását szinte már a majd’ két évvel ezelőtti bejelentése óta viták és ellentmondások kísérik. Ennek természetéről elmélkedtem én is a Baldur's Gate Enhanced Edition kapcsán az ismertetőben. Érte kritika a kiadó Beamdogot, hogy egy egyszerű PR fogásnak használja a sokak számára oly kedves sorozatot saját online áruházuk promótálására. De a játékot fejlesztő Overhaul Games is megkapta a magáét, hogy mennyire is lett feljavítva az a feljavított kiadás. Lett-e elég új tartalom, vagy ők is csak a Baldur's Gate hírnevéből szerettek volna kihasítani maguknak egy szeletet?

Baldur's Gate II Enhanced Edition

Sajnos az első rész tavaly novemberi megjelenése sem csillapította le a kedélyeket, hallgattatta el a kétkedőket. Az újítások zöme, mint például a nagyobb felbontás, az interface fejlesztése vagy a BG2 szabályrendszerének átültetése hozzáférhető volt már ingyenes modokban is. A fejlesztők munkájuk során jelentősen egyszerűsítették a játék kódját is, de ezt legfeljebb csak a szakmabeliek tudják értékelni. A laikusok számára maradt a három új karakter, egy-egy új bejárható területtel és a Black Pits standalone minikaland. Ellenben megjelenéskor az Enhanced Edition meglehetősen instabil és bugos volt, amelyek közül az egyik legszembetűnőbb az volt, hogy Intel grafikai chipseten eleve el sem indult. Az Overhaul egymás után adta ki hozzá a patch-eket és a mobilplatformos megjelenés is csúszott. Közben viszont a Baldur's Gate szerzőijog-tulajdonos Atari szemében is felcsillantak a dollárjelek és az Overhaul tudta nélkül feltolták a játékot a Steamre, amihez így a patch-ek csak lassan, késve érkeztek meg. A vásárlók viszont joggal kérhették számon, hogy a termék, amelyért pénzt adtak, miért rosszabb minőségű. A megpróbáltatásoknak azonban még nem volt vége. Idén nyáron jogi vita támadt az Atari és a Beamdog között, amelynek eredményeként leállt a játék értékesítése és a technikai támogatás is, vagyis nem voltak új javítások. Az Overhaulnál azonban a háttérben valószínűleg tovább folyt a munka, ugyanis a Baldur's Gate II Enhanced Edition megjelenését nem halasztották el, és miután a nézeteltérések tisztázódtak a felek között és a játék újra zöld utat kapott, a fejlesztők egy több mint 2 GB-os patch-csel jelentkeztek az első részhez, amellyel minden jelentősebb és sok apróbb problémát orvosoltak.

Baldur's Gate II Enhanced Edition

De milyen is lett a most megjelent Baldur's Gate II Enhanced Edition? Először is a játék egyszerre jelenik meg a Beamdognál és a Steamen, a fejlesztők pedig kezdettől fogva hozzáférnek mindkét buildhez, így ezúttal nem fordul elő az, mint az előző rész esetében. A BG2EE tartalmazza a Shadows of Amn alcímre hallgató alapjátékot és a Throne of Bhaal kiegészítőt is. (Bár technikailag kiegészítő volt, a ToB-ban mégis több tartalom van, mint sok mai rendes játékban, DLC-kről pedig nem is beszélve.) A Baldur's Gate II esetében nehezebb Enhanced Editiont csinálni, mint az első részből, mert már annak idején sokat javított az előd hibáin. Lehetett választani nagyobb képernyőfelbontást, jobb volt a napló, a markerek a térképen pedig megkönnyítették a tájékozódást, a kibővített szabályrendszerben pedig már voltak class-specializációk, valamint új osztályok, mint a barbár vagy a szerzetes. A második rész javított kiadásában visszaköszönnek az első rész fejlesztései is. Kicsinosították az interface-t, lehet zoomolni, megszűnt a töltési idő két terület között vagy mentések idején, valamint egyes varázslatok is új effekteket kaptak. A legszembetűnőbb azonban mégis az új tartalom. Folytatást kapott a Black Pits és visszatérnek az első Enhanced Editionből megismert új karakterek, Dorn, Rasaad és Neera, és folytatódnak az ő egyedi történetszálaik, új bejárható területekkel, mind a SoA-ban, mind a ToB-ban. Hozzájuk csatlakozik itt, a második részben egy teljesen új karakter is, Hexxat, akinek a történetszála szintén tartogat érdekes fordulatokat.

Baldur's Gate II Enhanced Edition

Őszintén szólva eléggé elfogult vagyok a Baldur's Gate II iránt. Nekem ez volt az első BG, hamarabb játszottam vele, mint az első résszel, és rengetegszer végigvittem. Az Enhanced Edition pedig nem tett semmit, hogy ezen változtasson: alig bírtam letenni, hogy megírhassam végre ezt a cikket. Zárásként pedig ugyanazt tudom mondani, amit az első résznél is. Mindenki döntse el, hogy neki megér-e 20 eurót a kicsit feljavított grafika és a négy új karakter, vagy inkább megpróbálja ugyanezt elérni az ingyenes modok használatával. ■

Baldur's Gate II Enhanced EditionBaldur's Gate II Enhanced EditionBaldur's Gate II Enhanced EditionBaldur's Gate II Enhanced EditionBaldur's Gate II Enhanced EditionBaldur's Gate II Enhanced EditionBaldur's Gate II Enhanced EditionBaldur's Gate II Enhanced EditionBaldur's Gate II Enhanced EditionBaldur's Gate II Enhanced Edition
Baldur's Gate II: Enhanced Edition
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Baldur's Gate II: Enhanced Edition

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló