Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

The LEGO Movie Videogame

Itt az idei első LEGO játék, ezúttal saját forrásból.

2014.02.24. 09:00 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

Bevallom, nem rajongok sem a filmekből készült játékokért, sem a játékokból készült filmekért. Ezek az alkotások rendszerint messze alulmúlják a velük szemben támasztott elvárásokat, és csúnyán aláaknázzák az eredeti művek renoméját. Gondoljunk csak a rettentően gyenge Doom, vagy a Silent Hill mozikra, illetve a legtöbb film hasonlóan összecsapott videojáték adaptációjára. Vannak persze kivételek, amelyek időről időre kellemes meglepetéssel szolgálnak, már amennyiben nem csupán a marketing stratégia részeként, hanem gondos tervezés és odafigyelés mellett készülnek. Nos, jelen ismertetőnk alanya, a mozikban most futó The LEGO Movie (A LEGO-kaland) játék adaptációja, a The LEGO Movie Videogame is ezt az utóbbi, ritka fajtát képviseli a magam, és minden játékos nagy örömére. És ha LEGO játék, akkor ki is állhatna mögötte, mint az erre specializálódott TT Games, illetve TT Fusion névre hallgató leány-csapata, akik immár tíznél is több hasonló programot tettek le az asztalra, amelyek nagyfokú hasonlóságuk ellenére mégis mindig képesek magukkal ragadni az embert. Most is ez történt velem a teszt során, illetve annyi kivétel azért akadt, hogy ezúttal az üdítő egyediség legalább a körítés és a történet terén megvolt, hiszen nem egy rég bevált franchise, hanem a LEGO saját filmje szolgált az adaptáció alapjául.

The LEGO Movie Videogame

Kockaföld hatalmas veszélybe kerül, mikor Vitruvius, a nagy mágus nem tudja megakadályozni a gonosz Lord Business-t a mindenható szuperfegyver, a Kragle elbitorlásában. A heroikus harc során megvakult varázsló még távozása előtt elmond egy ősi próféciát antihősünknek, amely szerint „eljövend majd egy Hős, kinek arca sárga, és aki békét hoz a kockavilágra; Speciális lesz ő, végez minden kínnel, ez pedig mind igaz, mert, hogy bizony rímel”. Jó pár évvel később, egy átlagos építőmunkás, Emmet Brickowski éppen végez a napi rutinnal (amit szó szerint kell érteni, mert az idő közben Business elnökké avanzsált rosszfiú által uralt játékbirodalomban tiltott a kreativitás, és csakis a valódi LEGO-s dobozokban talált építési leírásokhoz hasonló útmutatók alapján szabad építeni), mikor találkozik egy furcsa alakkal. Követi őt, de lezuhan egy mélységes-mély verembe, ahol megtalálja a fenti prófécia által megjövendölt mágikus hatalommal bíró elemet. Ezáltal ő lesz a Specialista, akinek előre elrendelt sorsa, hogy békét hozzon világukra, és megakadályozza annak elpusztítását. Ebben persze több segítője is akad az „Építőmesterek” személyében, akik instrukciók nélkül is képesek építeni bármit, mert minden tiltás ellenére megőrizték kreativitásukat. Az ellenoldalt a gonosz Business elnök, és hű csatlósai képviselik, akik természetszerűleg minden eszközzel a prófécia beteljesülésének megakadályozásán, és Kockaföld elpusztításán fáradoznak.

A játék legnagyobb erőssége, mint azt a bevezetőben már említettem, annak egyedisége. A történet, a világ, és a zenebona egyaránt saját alkotás, és nem egy már régóta ismert sorozat újabb feldolgozása. Mindez ráadásul annyi humorral van átitatva, hogy az már szinte fáj! Egyébiránt a játékmenet követi a sorozat korábbi részeiből már megszokottat: első végigjátszáskor rendszerint 2-3 adott karakterrel kell teljesítenünk a pályákat, amelyek mindegyike másban jártas. Ezek a jártasságok pedig feltétlenül szükségesek az adott szintek sikeres abszolválásához. Teljesítményünk függvényében aztán különböző számú, és fajtájú karaktert, összegyűjthető tárgyat, és egyebet zsebelhetünk be, akik, és amelyek felhasználásával újra visszalátogathatunk a megnyílt teleportok segítségével a már bejárt helyszínekre, hogy ezúttal a magunk verbuválta csapattal is körbenézhessünk. Ezek az újbóli próbálkozások aztán kiválóan alkalmasak mind több titok feltárására, hiszen mindenhol akad olyan dolog, amivel az „alap karakter készlet” nem boldogul. Arra kell csak vigyáznunk, hogy legalább egy Építőmester is velünk tartson. Csapatunk tagjai között egyébiránt a régebbi részekből már ismerős, maximum nyolc fő tárolására alkalmas „karakter keréken” váltogathatunk. Ebben az epizódban ismét sok jó ötlettel találkozhatunk. Az egyes szereplők különböző speciális képességein kívül remek játékmenetbeli megoldások és mini-játékok is szerepelnek a repertoárban. Ilyenek például a nem is olyan régen még hihetetlen népszerűségnek örvendő ritmusjátékokra hajazó zenés-táncos feladatok, a megtalált építési instrukciók alapján történő konstrukció során a szükséges elemek időre történő kiválasztása, vagy a különböző járművekkel történő üldözés közben való lövöldözés, hogy csak néhányat említsek. Apropó járművek: minden gazdátlan autót és egyebet kipróbálhatunk, és ezúttal nem feltétlenül kötelező végigjátszáskor konzekvensen a feladatokat csinálni egymás után, kicsit kalandozhatunk is közben. A soron következő fősztori eseményeket pedig most – ha nem is a sárga utat, de a – zöld (pénzhez hasonlító, de értéket nem képviselő) elemeket követve találhatjuk meg. Összegezve tehát ismét egy ismerős, ám mégis önálló alkotással találkozhatunk, amely számos újítást, egyedi vonást tartalmaz a sok bevált összetevő mellett.

The LEGO Movie Videogame

A megvalósítást szintén a fentiekben leírtak jellemzik. Egyfelől a jó öreg LEGO brandet képviseli, ám vannak azért ezen a téren is önálló vonásai. Mindjárt az első, legszembetűnőbb dolog az, hogy itt végre minden kockából van! Ez számomra különösen kellemes színfolt tekintve, hogy a hideg kirázott, amikor a LEGO Star Wars III: The Clone Wars elején a Geonosison tartott, félresiklott kivégzési jelenetben a „rémsáskának” csak a végtagjai voltak LEGO-ból. Az átvezetők a filmből lettek kiollózva, így azok is betekintést nyerhetnek abba, akik még nem látták a mozit. Ennél fogva a szinkronhangok ilyenkor szintén az eredeti, igen neves gárda tolmácsolásában szólalnak meg, de hogy játék közben is ez-e a helyzet, arról már nem vagyok meggyőződve. Bárhogy is áll a dolog, a szinkron minden esetben nagyon jól sikerült, ami ugyancsak igaz a zenére is. Ez volt számomra a megvalósítás másik kellemes aspektusa, ami nagyon jó hangulatot adott az egész mókának. Engem kicsit a The Sims soundtrack-jére emlékeztetett a muzsika, és egész jó kedvem lett tőle, pedig nem különösebben „rózsás” hangulatban álltam neki a tesztelésnek. A vezérlés szintén maradt a megszokott mederben, vagyis a fő feladatokat rögzített kameraállásokból tolhatjuk végig, míg azok között a karakterek szabadon kóricálhatnak, amerre a kedvük tartja (no meg a lehetőségeik azt megengedik). Habár egyedül is nagyon jól elszórakozhatunk a játékkal, az ezúttal is kooperatív módban az igazi, amikor hús-vér társunk segítségével vághatunk neki a kalandoknak, amit most dinamikusan változó, vagy fixen kettéosztott képernyőnézet segítségével is megtehetünk.

A TT Games Isten tudja már, hányadik alkalommal tett le egy a világ legismertebb játékkocka gyártójával, és egy nemzetközi kiadó-óriással közösen elkészített alkotást az asztalra. A The LEGO Movie Videogame üdítő, kizárólag kockából felépített világával, remek hangulatával, szuper hang- és zeneanyagával, egyedi történetével és megoldásaival, valamint irdatlan mennyiségű, gyakorta igen fájdalmas humorával lophatja be magát a szívünkbe. Akik eddig is szerették a sorozatot, azok ezért, akik pedig nem ismerik, azok azért adjanak neki egy jókora esélyt, mert talán ez a legmegfelelőbb módja a szériával történő első találkozásnak. Engem mindenesetre ismét el-, és magával ragadott LEGOfölde LEGOnépe, és kicsit sem bántam meg, hogy ezúttal is én tesztelhettem az itt játszódó, legújabb alkotást. ■

értékelés

The LEGO Movie Videogame

The LEGO Movie Videogame
Pozitívumok
  • Egyedi sztori és világ
  • Végre minden kockából van
  • Remek hangok és hangulatos zene
  • Kellő mennyiségű újítás
  • Jó megoldások
  • A filmből kiollózott átvezetők nagyon jól illeszkednek hozzá
Negatívumok
  • Minden erénye ellenére azért ez megint „csak egy újabb LEGO játék”
  • PlayStation 3-on néha enyhén beszaggat
  • Hatalmas újítást nem hoz a sorozatba megvalósításán kívül
8,5
grafika 8
hangok 9
játszhatóság 8
hangulat 9

A The LEGO Movie Videogame minden aktuális platformra megjelent. A cikk a PlayStation 3-as verzió alapján készült.

The LEGO Movie VideogameThe LEGO Movie VideogameThe LEGO Movie VideogameThe LEGO Movie Videogame

Kulcsszavak: LEGO

The LEGO Movie Videogame
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
The LEGO Movie Videogame

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló