Switch
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Fable: Anniversary

Hála Istennek, itt egy újabb remek remake!

2014.02.22. 11:00 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

A sors inkább érdekesnek, mint furának mondható fintora folytán egymás után a harmadik ismertetőt írom zsinórban remake vagy reboot jellegű alkotásról. Pedig előző cikkem bevezetőjében kifejtettem, miért is tartok ezektől. Ezúttal, Aveline és Lara kalandjait immár magam mögött hagyva, a „jól, avagy kevésbé jól sikerültségi vetélkedő” 1:1-es állásánál vágok bele az idén tízesztendős Fable sorozat első epizódjának újjávarázsolt kiadásába, az Xbox 360-ra nemrégiben megjelent Fable: Anniversarybe. Annak idején az alapkiadás már megélt egy kisebb ráncfelvarrást, amikor némi extra tartalmat is hozzátéve kiadták az eredetileg Xbox-exkluzívnak szánt első epizódot PC-re is, The Lost Chapters alcímmel. Nos, a játék – amely habár semmi forradalmian újat nem mutatott fel, a máskor, máshol már jól bevált játékelemeket azonban kiválóan ötvözte és adaptálta – nagyon szép sikereket könyvelhetett el, amelyek megalapozták annak sorozattá való avanzsálását. Ma már összesen három egyenes ági és több mellékszálat képviselő alkotást számlál a franchise, amelynek tagjai kizárólag a Microsoft fennhatósága alá tartozó rendszereken jelentek és jelennek meg, ami nem is csoda, hiszen Bill Gates vállalata 2006-ban megvásárolta Peter Molyneux cégét. A brit játékfejlesztő-zseni azóta ugyan távozott a Lionhead éléről, a stúdió azonban megtartotta a jól bevált címeket, így a most tárgyalandó alkotás mintegy tizenöt hónapig tartó elkészítését is ők végezték.

Fable: Anniversary

A sorozat Albion világán játszódik, amely epizódról epizódra fejlődik az egyes részek között eltelt évszázadok során. Az első történet egy békés kis faluban éldegélő gyermekről szól, aki hirtelen elveszíti szüleit, amikor haramiák törnek idilli közösségükre. Apját megölik, anyját nővérével együtt elhurcolják, és ő is kis híján erőszakos halált hal, amikor a semmiből ott terem egy nagyhatalmú és -erejű alak, aki Maze-nek nevezi magát. Ő repíti el karakterünket a laza városok szövetségéből álló birodalom legmeghatározóbb intézményébe, a Hősök céhébe. Itt hosszú évek kitartó munkája során bevezetést nyer a játék három fő képességrendszerének (úgy, mint erő, ügyesség és mágia) használatába és fejlesztésébe, míg végül elnyervén a Hősök jelvényét maga is teljes jogú tagja lehet a Céhnek, és elindulhat felfedezni saját énjét, és bejárni a maga útját.

A bevezetőben említett, már 2004-ben is jól bevált játékelemek remek arányban történő keveréke annak idején egy üde, frissítő elegyet alkotott, amely jól kitalált világával, humorával, és megannyi megkapó momentumával írta be magát a játéktörténelembe. Egyik összetevő sem számított újnak, de ez volt talán az első alkalom, hogy így együtt alkottak egy nagy, kerek egészet. Hiszen láttunk már külső nézetes, valós idejű akció-szerepjátékot; a cselekedeteinkre reagáló, nyüzsgő világot; a tetteinktől függő megítélést; a fő történeti szálon kívül számos mellékküldetést tartalmazó sztorit; rengeteg, a programba implementált minijátékot és még számos egyéb, a játék által kínált feature-t, de így, együtt, ilyen jól összerakva addig talán még nem. Ezek miatt lehetett, és lehet ma is az Xbox történetének egyik legmeghatározóbb játéksorozata a Fable.

Fable: Anniversary

Szigorúan játékos szemmel nézve, tíz esztendő alatt legalább egy, de inkább másfél játékosnemzedék cserélődik ki. Az egykor lelkes gamerek helyét átveszik az ifjú titánok, akik legtöbbször csak hallomásból ismernek egy-egy régebbi AAA+-os címet, mintsem tapasztalatból. Ez a leginkább elfogadható mozgatórugója – legalábbis számomra – a rengeteg remake-nek. Benne van persze az időközben bekövetkezett hardvergeneráció-váltás is, de ez a faktor inkább csalódást szokott okozni megelégedettség helyett. De mi a helyzet a Fable-lel? Az eredeti epizód bizony lassan felső tagozatos, avagy kisgimnazista korba lép, és az elmúlt évtizedben immár a második next-gen korszak köszöntött be annak aranylemezre kerülése óta. Mindez bőven megindokolja az újrakiadás létjogosultságát, azért pedig, hogy nem mindjárt az Xbox One-ra, hanem „csupán” annak elődjére, az Xbox 360-ra történik mindez, külön dicséret illeti a készítőket! A játék ugyanis nagyon jól muzsikál szinte minden téren a hetedik generációs masinán, de a nyolcadikat képviselőn nagy valószínűséggel elvérezne.
A grafika az eredetihez képest nagyságrendekkel lett szebb. Újragondolták a fény-árnyék effekteket, és új, tűéles textúrákat is kapott a program, így az immár az eleve Xbox 360-ra írt második és harmadik részhez hasonlít küllemében, sőt, talán felül is múlja azokat. A hangokat is kicsit leporolták, és a zenebona szintén kapott némi digitális felújítást. Az interfész és a vezérlés ugyancsak egyszerűsödött, és a későbbi részekhez hasonló formát öltött, amely jóval egyszerűbb az eredeti epizódban alkalmazottnál. Tartalom terén ez az iteráció is felmutatja a The Lost Chapters címet viselő epilógust, a játékosok kedvükre gyűjthetik az achievementeket, és egy új, az eredetinél egyszerűbb és kedvezőbb mentési rendszer is helyet kapott az évfordulós kiadásban. A többjátékos küzdelmek szerelmeseinek ezúttal csalódniuk kell: a Fable sosem volt sem kooperatív, sem kompetitív elemekkel megáldva, ami ezúttal is maradt a régiben.

Szűk tíz esztendő telt el a Microsoft asztali konzolcsaládja egyik legmeghatározóbb játéksorozatának indulása óta. Időközben az amerikai konglomerátum immár a harmadik masináját dobta piacra, ám nem feledkezett meg a majd’ kilenc esztendeig uralkodó Xbox 360 ma is népes rajongótáboráról, és ígéretéhez híven erre a méltán népszerű gépre is ad ki új játékokat még az Xbox One megérkezését követően. Ezek egyik első, igen impozáns darabja a Fable: Anniversary, amely átdolgozott grafikával, leegyszerűsített vezérléssel, de a megszokott, remek hangulattal, színes világgal, bájjal és humorral fűszerezve került a boltok polcaira, hogy megmutassa a ma játékosainak, mivel játszott annak idején apu/anyu/nagytesó/akárki. Vannak ugyan hibái (a vezérlés még mindig nem tökéletes; sokat töltöget a helyszínek között; a mozgás igencsak „darabos” néha; sőt, a program nálam egy alkalommal le is fagyasztotta a gépet), de ezek valahogy még autentikusabbá, még retróbbá, még nosztalgikusabbá teszik azt. Aki szereti a számos mellékküldetést tartalmazó, tetteire reagáló, színes, nyüzsgő világban játszódó szerepjátékokat, az nagyon is jó helyütt keresgél! Ők is, és azok is egy hiánypótló alkotással lehetnek gazdagabbak, akiknek kimaradt ez az epizód. Akik pedig anno szerették ezt a remek játékot, szintén kiválóan szórakozhatnak ennek a nagyon jól sikerült remake-nek a segítségével. Az én számomra mindenképpen nagyon kellemes időutazást nyújtott a program, és ugyanaz a kellemes melegség fogott el a tesztelése közben, mint annak idején, amikor sok évvel ezelőtt az alapverzióval játszottam. Megfogott, és most sem ereszt, így örömmel mondhatom zárszó gyanánt, hogy az idei év kezdi visszaadni a már-már elveszített hitemet az újragondolások és újrakiadások érdemeit illetően. Pedig még csak február közepe van... ■

Fable: Anniversary

értékelés

Fable Anniversary

Fable Anniversary
Pozitívumok
  • Jól átdolgozott HD grafika
  • Továbbra is kiváló hangok és zene
  • Színes, élő, lélegző világ
  • Számos tennivaló
  • Átgondolt vezérlés
  • Külön megvásárolható applikáció okostelefonokra és tabletekre a térkép és titkos helyszínek nézegetéséhez
Negatívumok
  • Az irányítás még mindig nem tökéletes
  • Nosztalgia ide vagy oda, azért meglátszik rajta a kor
  • Sokat töltöget
  • Stabilitási problémák
8,0
grafika 8
hangok 8
játszhatóság 8
hangulat 9
Fable Anniversary
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Fable Anniversary

hozzászólások (2)

VodevilX
VodevilX 2014.02.22. 13:15
Lehetne PC-n is egy ilyen, vagy esetleg egy Fable 2 port végre...
GustyX
GustyX 2014.02.22. 16:10
Így van! Vagy esetleg egy új Fable PC-re.
Talán a Legends vagy micsoda is jönni fog PC-re, ami alapvetően egy MMO lesz, de egyedül is játszhatunk majd.
ajánlott olvasnivaló