Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Trials Fusion Trials Fusion

Trials Fusion

A jövőben folytatódik az őrült motoros ugrálás, immáron trükkökkel is megspékelve.

2014.05.06. 16:30 | szerző: GeryG | Ismertető/teszt

Mindenki emlékszik még az Elasto Mania című, 2000-ben megjelent motoros játékra? A veteránok mindenképp. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy valójában egy teljesen magyar fejlesztésű játékról volt szó. Arra pedig még kevesebben emlékezhetnek, hogy ugyanebben az évben megalakult a RedLynx nevet viselő stúdió, akik egy nagyon hasonló alkotással rukkoltak elő, amely a Trials címet kapta. Ez volt a csapat első játéka, amelyet a mai napig rengeteg más cím követett (akadt köztük Warhammer 40,000 játék is), ám az is kétségtelen, hogy a legtöbben a motoros szériával azonosítják őket. Az elmúlt években egyre nagyobb rajongótábort tudhatott magáénak a sorozat, amely idén két új résszel is gazdagodott: a Trials Fusion PC-re és konzolokra készült el, míg a Trials Frontier iOS-en és Androidon hódíthat. Jelen tesztem előbbi játékot igyekszik elemeire cincálni.

Trials Fusion

A Trials Fusion a széria első epizódja, amely már PlayStation 4-re és Xbox One-ra is elérhető, ezért – és a fejlesztői ígéretek miatt – joggal várhattuk tőle, hogy minden téren előrelépést jelent majd az előző játékhoz, a Trials Evolutionhöz képest. Nos, azt előre leszögezhetem, hogy ezen elvárásainkat csak részben tudta teljesíteni. De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük sorban, miről is van szó!
A főmenüben a szokásos ranglista, beállítások és hasonló pontok mellett két fő opciót találunk: Ride és Create, vagyis mehetünk egyből versenyezni vagy meglátogathatjuk a beépített pályaszerkesztőt. Én természetesen az előbbivel kezdtem, azon belül is mindjárt belevetettem magam a karriermódba. Itt nyolc modult találunk, amelyeket sorban tudunk feloldani. Egy-egy modul hét-nyolc pályából áll, amelyek közül néha az első egy-egy oktatómód. Itt megtanulhatjuk a legalapvetőbb irányítástól kezdve a legbonyolultabb trükkökig az összes fontos mozdulatot, és ezekre bizony szükségünk is lesz, ha minden pályát aranyéremmel szeretnénk teljesíteni. Az egyes modulok mind eltérő helyszíneket takarnak: a távoli jövő városaitól kezdve a trópusi erdőkön át egészen a havas tájakig vagy épp sivatagokig. Végül minden modul végén van egy ügyességi játék, amelyek mind egyediek és teljesen eltérnek a hagyományos futamoktól.

Trials Fusion

A pályák természetesen nehézségi szintjük szerint csoportosulnak, vagyis eleinte pofonegyszerű futamokat kell teljesítenünk, ám idővel egyre keményedik a helyzet, és már a közepes nehézségűnek titulált pályák között is akadt olyan, amelyet (nem túlzok) legalább 100-szor meg kellett próbálnom, mire hiba nélkül teljesíteni tudtam.
A Trials Fusion egyik nagy újdonsága a trükkök megjelenése. A PS4-en az irányítást okosan és egyszerűen oldották meg: jobb ravasszal gyorsítunk, ballal lassítunk, bal analóg karral tudunk az egyensúlyunkkal játszani, míg a jobb karral hajthatjuk végre a trükköket. Ezekből van szép számmal, nem mindegy ugyanis, hogy épp milyen szögben áll a motor a levegőben, mi ahhoz képest merre mozdulunk el róla, sőt az sem, hogy épp forog-e a motor vagy egy helyben áll. Piros pont a fejlesztőknek, triviális újdonság, mégis rengeteget dob az egyébként is remek hangulaton.

Trials Fusion

Egy-egy sikeres futam után nem csupán érmeket kapunk (ezek számának növelésével tudjuk az egyes új részeket feloldani), hanem tapasztalati pontokat is, ám ezt a részt egy picit elnagyoltnak éreztem. Az egy dolog, hogy XP-t gyűjtünk – a pálya teljesítéséért, valamint a minden pályán található kihívások teljesítéséért –, de a szintlépés nagyon túlzsúfoltnak tűnik. Gyakorlatilag szinte minden verseny után ugrunk egy szintet (de legalábbis minden második után biztosan), így az egész teljesen értékét veszíti. Bizonyos szinteken új motorokat és új motorosruhákat oldhatunk fel, persze utóbbiakat ettől függetlenül még meg is kell vásárolnunk, hogy használni is tudjuk. Motorok terén nem túl bőséges a választék, de legalább változatos. Találunk ugyanis quadot és BMX-et is a kínálatban, utóbbin pedig nagyon vicces, ahogy karakterünk őrült tempóban pedálozik. A motorokat egyébként át is alakíthatjuk, új kerekeket vagy kasznit tehetünk rájuk és persze a színüket is megváltoztathatjuk.

Trials Fusion

A játékban találunk többjátékos módot is, ahol helyben egyszerre akár négyen is versenyezhetünk egymással. Ehhez alapjáraton tíz különböző nehézségű pálya áll rendelkezésünkre, de ezek száma idővel bizonyára bővülni fog. Ami pedig még fontosabb, hogy a karrier- és többjátékos módok mellett található egy Track Central menüpont is, ahol a további (jelenleg 6999) pálya közül válogathatunk. A szám tehát óriási, sok hónapos mutatvány lenne mindent kipróbálni és hibátlanul teljesíteni is.
Itt térnék ki a korábban már említett pályaszerkesztőre is. Használata első ránézésre egy picit bonyolultnak tűnhet, ám alig néhány perc alatt megtanulható és onnantól csak a játékosok képzelete szabhat határt az őrültnél őrültebb pályáknak.

Trials Fusion

A Trials Fusion, mint a széria első képviselője az új konzolgeneráción sajnos nem hozza az általam elvárt grafikai szintet (igen, nem ez az első ilyen játék...). Ugyanakkor egyáltalán nem nevezhető csúnyának sem, csak épp szinte semmivel sem nyújt többet, mint a 2012-es Trials Evolution. Persze lehet, hogy a felbontás magasabb vagy épp részletesebbek a modellek, viszont valahogy az összhatás sokkal sivárabbnak tűnik. A pályák változatosságától sem estem le a székről, e tekintetben egy picit visszalépésnek érzem a játékot az előző részhez képest. Arról pedig már csak halkan szólok, hogy a pályák elején tapasztalható textúratöltögetést (ami az Unreal Engine 3 esetében jellemző) most sem sikerült eltüntetni, sőt, néha még be is ragadnak az ocsmány, alacsony felbontású textúrák. Szerencsére azonban ez kifejezetten csak a rajtpozíciónál tapasztalható, a futam során sosem láttam hasonlót.

Trials Fusion

A Trials Fusion összességében jó játék lett, pici hiányosságokkal és elenyésző számú és hatású hibákkal. A hangulat most is a régi, órákra a monitor (vagy TV) elé képes szögezni az embert, hiszen azonnal magával ragad a híres „csak még egy próbát” érzés. Másfelől a körítés és a látványvilág valahogy számomra elmaradt a várakozásoktól, a pályák kreativitása is egy kicsi csalódást okozott. Cserébe viszont ott van a pályaszerkesztő és a brutális mennyiségű rajongói pálya, így biztosan mindenki talál kedvére valót. A trükkök és a szerkesztő miatt nem mondhatjuk, hogy semmi innováció nincs a játékban, csak épp ezekkel együtt is bennem maradt némi hiányérzet a teszt végére. ■

Trials Fusion
Trials FusionTrials FusionTrials FusionTrials FusionTrials FusionTrials FusionTrials FusionTrials FusionTrials FusionTrials FusionTrials Fusion

A Trials Fusion PC, PlayStation 4, Xbox 360 és Xbox One platformokra jelent meg. A cikk a PS4-es verzió alapján készült.

értékelés

Trials Fusion

Trials Fusion
Pozitívumok
  • A hangulat jottányit sem változott az elődökhöz képest
  • Mindig előjön az emberben a „még egyszer megpróbálom!” érzés
  • A trükkök tényleges újdonságként hatnak, sokat dobnak az egyébként is jó hangulaton
  • A feloldható tartalmakért megéri küzdeni
Negatívumok
  • A grafika itt-ott kopottas
  • A pályák elején tapasztalt textúratöltögetést ezúttal sem sikerült megoldani
7,0
grafika 7
hangok 7
játszhatóság 9
hangulat 8
Trials Fusion
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Trials Fusion

hozzászólások (1)

Dark Archon
Dark Archon 2014.05.09. 07:37
Az előző játékkal csak az volt a bajom, hogy amikor ez a "még egyszer megpróbálom" már a nagyon sokadik volt, akkor hanyagoltam az egészet a francba. Egy ponton túl iszonyat nehéz lesz és egyszerűen nem tud az ember továbbhaladni. Baromi állat lett volna - ha már a jövőben játszódik - egy Prince of Persia féle pár mp-s idő visszatekerés vagy akár előretekerés és a gép átsegít. Ekkor nyilván nem számítana az online toplistába, de legalább végig lehetne játszani.
ajánlott olvasnivaló