Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Samsung NX30

Kipróbáltuk a tükörmentes cserélhető objektíves NX széria legújabb darabját.

2014.06.26. 10:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A márciusi sajtóbemutató után nemrég pár napot nálunk töltött a Samsung legújabb tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgépe, az NX30.
Az általam általában használt masszív, fémvázas Canon EOS 40D után kicsit szokatlan volt eleinte a könnyű, méreteiben is kisebb váza az NX30-nak, a tesztre kapott objektív azonban ellensúlyozta a tömeget: egy 50-200-as teleobi került a gépre a kipróbálás során. Hozzá lehetett azért szokni, a markolat kialakítása pedig kényelmes fogást biztosított.

Samsung NX30

A 20,3 megapixeles fotókat készítő fényképezőgépet alaposan ellátták hardveres és szoftveres funkciókkal. Az előbbiek közé sorolható a ma már eléggé elterjedtnek mondható – és igen praktikus – kihajtható LCD kijelző, amit az NX30-on egy külön elektronikus kereső egészít ki. Mivel tükörmentes gépről van szó, átnézeti keresője nem lehet, ezt helyettesíti az EVF, amely kihúzható és 80 fokban fel is hajtható. A jóval nagyobb LCD mellett mondjuk ennek nem feltétlenül van értelme, sokkal nagyobb szabadságot ad a normál kijelző, viszont aki a tükörreflexes gépek után jobban szereti a kisméretű keresőket, az ezt is tudja használni. A menüből kapcsolhatjuk be az EVF-et, de beállíthatjuk úgy is, hogy automatikusan kapcsoljon át, ha odaemeljük szemünkhöz (az utóbbi esetben napos időben előfordult, hogy ha nem takartam ki teljesen a szememmel a kereső peremét, akkor a mellette beérkező fény miatt még nem kapcsolt be). A kihajtható LCD amúgy érintőképernyős, így például fókuszpontot is választhatunk a segítségével, ami egy praktikus megoldás.

Samsung NX30

A technikai paraméterek között olyanokat találni, mint az 1/8000-től 30 másodpercig választható záridő, az akár 25600-ra növelhető ISO érzékenység, a hibrid AF rendszer, a RAW felvétel készítésének lehetősége, valamint a másodpercenkénti 9 képet készítő sorozatfelvétel mód. Ez utóbbit igen élvezetes volt használni gyors akciók fotózása során. Ha nem szeretnénk manuális beállításokkal ügyeskedni, választhatunk különböző felvételi módok közül is, mint például a tájkép vagy a panoráma, de olyan kreatív módok is vannak, mint például a kétszeri expozíció.
Használat során alapvetően jól működött az NX30, talán egyetlen probléma az volt vele, hogy néha lassúnak bizonyult az autofókusz: vagy egyáltalán nem találta az élességet, és ilyenkor nem is engedett fotózni. (Az nem derült ki, hogy ez a tesztgép hibája vagy az objektív problémája lett volna.)

Samsung NX30

Egyre több fényképezőgépbe kerül manapság wifi funkció, és nincs ez másként az NX30 esetében se. A megfelelő eszközökkel könnyebb kapcsolódást az NFC megoldás segíti, de anélkül is elég könnyű volt összepárosítani a fényképezőgépet egy mobiltelefonnal: az NX30 biztosította a wifi hálózatot, amelyre egyszerűen rá kellett kapcsolódni a telefonnal. Ezt követően az ingyenesen letölthető Samsung Smart Camera app segítségével nézhetjük a fényképezőgép keresőjének képét, onnan végezhetünk el beállításokat és lőhetünk fotókat (fel kell készülni, hogy a kép kicsit késik, de ennek ellenére néha hasznos lehet ez a lehetőség), de akár gyerekfigyelőnek is használhatjuk a gépet. Szintén a beépített wifi segítségével kapcsolódhatunk rá tetszőleges hálózatra, és a fényképezőgépről közvetlenül közösségi oldalra vagy felhő alapú tárterületre (Dropbox, Flickr).

Samsung NX30

Természetesen videofelvétel készítésére is alkalmas az NX30: 1080p-s FullHD felvételt 50 fps-sel készíthetünk vele, de olyan felvételi mód is került bele, mint például a mozis 24p-s felvétel, 1920*810 pixel méretű felbontás mellett. A filmezést segíti még a mikrofoncsatlakozó is, ha nem elégszünk meg a fényképezőgép beépített sztereo mikrofonjával.
A már említett mikrofon jacken kívül HDMI és microUSB csatlakozó található a fényképezőgépen. Az előbbivel tévénkre köthetjük rá például, míg az utóbbi adatátvitelre, valamint az akku töltésére használható. A képek tárolására SD/SDHC/SDXC memóriakártyát használhatunk. Ha pedig gyenge számunkra a beépített vaku, külső villanót is rárakhatunk a vakupapucsra.

A Samsung NX30 fényképezőgéphez az NX széria teljes eddigi objektívparkja használható, különböző zoom és fix fókuszos objektívekkel, köztük egy 3D-s felvétel készítésére is alkalmas obival. A 18-55-ös alapobjektívet tartalmazó kitben az ára majdnem 300 ezer forint. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló