Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Samsung NX30

Kipróbáltuk a tükörmentes cserélhető objektíves NX széria legújabb darabját.

2014.06.26. 10:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A márciusi sajtóbemutató után nemrég pár napot nálunk töltött a Samsung legújabb tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgépe, az NX30.
Az általam általában használt masszív, fémvázas Canon EOS 40D után kicsit szokatlan volt eleinte a könnyű, méreteiben is kisebb váza az NX30-nak, a tesztre kapott objektív azonban ellensúlyozta a tömeget: egy 50-200-as teleobi került a gépre a kipróbálás során. Hozzá lehetett azért szokni, a markolat kialakítása pedig kényelmes fogást biztosított.

Samsung NX30

A 20,3 megapixeles fotókat készítő fényképezőgépet alaposan ellátták hardveres és szoftveres funkciókkal. Az előbbiek közé sorolható a ma már eléggé elterjedtnek mondható – és igen praktikus – kihajtható LCD kijelző, amit az NX30-on egy külön elektronikus kereső egészít ki. Mivel tükörmentes gépről van szó, átnézeti keresője nem lehet, ezt helyettesíti az EVF, amely kihúzható és 80 fokban fel is hajtható. A jóval nagyobb LCD mellett mondjuk ennek nem feltétlenül van értelme, sokkal nagyobb szabadságot ad a normál kijelző, viszont aki a tükörreflexes gépek után jobban szereti a kisméretű keresőket, az ezt is tudja használni. A menüből kapcsolhatjuk be az EVF-et, de beállíthatjuk úgy is, hogy automatikusan kapcsoljon át, ha odaemeljük szemünkhöz (az utóbbi esetben napos időben előfordult, hogy ha nem takartam ki teljesen a szememmel a kereső peremét, akkor a mellette beérkező fény miatt még nem kapcsolt be). A kihajtható LCD amúgy érintőképernyős, így például fókuszpontot is választhatunk a segítségével, ami egy praktikus megoldás.

Samsung NX30

A technikai paraméterek között olyanokat találni, mint az 1/8000-től 30 másodpercig választható záridő, az akár 25600-ra növelhető ISO érzékenység, a hibrid AF rendszer, a RAW felvétel készítésének lehetősége, valamint a másodpercenkénti 9 képet készítő sorozatfelvétel mód. Ez utóbbit igen élvezetes volt használni gyors akciók fotózása során. Ha nem szeretnénk manuális beállításokkal ügyeskedni, választhatunk különböző felvételi módok közül is, mint például a tájkép vagy a panoráma, de olyan kreatív módok is vannak, mint például a kétszeri expozíció.
Használat során alapvetően jól működött az NX30, talán egyetlen probléma az volt vele, hogy néha lassúnak bizonyult az autofókusz: vagy egyáltalán nem találta az élességet, és ilyenkor nem is engedett fotózni. (Az nem derült ki, hogy ez a tesztgép hibája vagy az objektív problémája lett volna.)

Samsung NX30

Egyre több fényképezőgépbe kerül manapság wifi funkció, és nincs ez másként az NX30 esetében se. A megfelelő eszközökkel könnyebb kapcsolódást az NFC megoldás segíti, de anélkül is elég könnyű volt összepárosítani a fényképezőgépet egy mobiltelefonnal: az NX30 biztosította a wifi hálózatot, amelyre egyszerűen rá kellett kapcsolódni a telefonnal. Ezt követően az ingyenesen letölthető Samsung Smart Camera app segítségével nézhetjük a fényképezőgép keresőjének képét, onnan végezhetünk el beállításokat és lőhetünk fotókat (fel kell készülni, hogy a kép kicsit késik, de ennek ellenére néha hasznos lehet ez a lehetőség), de akár gyerekfigyelőnek is használhatjuk a gépet. Szintén a beépített wifi segítségével kapcsolódhatunk rá tetszőleges hálózatra, és a fényképezőgépről közvetlenül közösségi oldalra vagy felhő alapú tárterületre (Dropbox, Flickr).

Samsung NX30

Természetesen videofelvétel készítésére is alkalmas az NX30: 1080p-s FullHD felvételt 50 fps-sel készíthetünk vele, de olyan felvételi mód is került bele, mint például a mozis 24p-s felvétel, 1920*810 pixel méretű felbontás mellett. A filmezést segíti még a mikrofoncsatlakozó is, ha nem elégszünk meg a fényképezőgép beépített sztereo mikrofonjával.
A már említett mikrofon jacken kívül HDMI és microUSB csatlakozó található a fényképezőgépen. Az előbbivel tévénkre köthetjük rá például, míg az utóbbi adatátvitelre, valamint az akku töltésére használható. A képek tárolására SD/SDHC/SDXC memóriakártyát használhatunk. Ha pedig gyenge számunkra a beépített vaku, külső villanót is rárakhatunk a vakupapucsra.

A Samsung NX30 fényképezőgéphez az NX széria teljes eddigi objektívparkja használható, különböző zoom és fix fókuszos objektívekkel, köztük egy 3D-s felvétel készítésére is alkalmas obival. A 18-55-ös alapobjektívet tartalmazó kitben az ára majdnem 300 ezer forint. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló
Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi  mousepad Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi mousepad
HyperX Pulsefire FPS gamer egér HyperX Pulsefire FPS gamer egér
ADATA SD600 külső SSD ADATA SD600 külső SSD