Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü

Samsung NX30 sajtóbemutató

Az etyeki Korda Filmparkban próbáltuk ki az új tükörnélküli cserélhető objektíves gépet.

2014.03.17. 13:45 | szerző: Dino | kategória: Kütyü

Rendhagyó sajtóbemutatót tartott nemrég a Samsung, amelynek témája a cég új kompakt rendszerkamerája, az NX30-as digitális fényképezőgép volt. A szép számban összegyűlt újságírókat buszra ültették és a közeli Etyekre vitték, ahol aztán a Korda Filmparkban tartották a sajtótájékoztatót. Itt először a Samsung munkatársaitól röviden hallhattunk az NX30 új képességeiről, majd Kapitány Iván rendező, operatőr és producer (Üvegtigris, Kútfejek stb.) beszélt kicsit a filmezés világáról. Ezt egy kis western kaszkadőrshow követte a New York-i díszletek között, majd a filmes kiállítás pár érdekesebb pontján vezettek körbe – mindeközben pedig ki lehetett próbálni magát a gépet is.
Érdekesség: Az etyeken felépített utcadíszletet használták a Sony egyik PlayStation 4-es reklámjának forgatása során is, a helyszínen még most is Knack meg Infamous: Second Son plakátok voltak a falakon. A cikk végén erről is találsz egy fotót.

Samsung NX30 sajtóbemutató

A Samsung 2010-ben, az NX10-zel elkezdett NX szériája tükörnélküli cserélhető objektíves fényképezőgépeket takar, amelyekhez számos különböző objektívet gyártanak már. A termékcsalád legújabb jövevénye az NX30, olyan funkciókkal, mint a másodpercenként 9 másodperces sorozatfelvétel, az 1/8000 mp-es rövid záridő vagy a hibrid (azaz kontraszt- és fázisérzékelést egyaránt alkalmazó) autofókusz rendszer. Elkészített felvételeinket wifi kapcsolaton keresztül akár azonnal meg is oszthatjuk, és szintén a drótnélküli kapcsolat teszi lehetővé, hogy egy ingyen letölthető alkalmazás segítségével okostelefonunkról vezéreljük a fényképezőgépet (ilyenkor azért valamekkora késleltetés természetesen tapasztalható, míg a kép a mobilon megjelenik). A könnyű wifi kapcsolódást pedig az NFC technológia is segíti. Az APS-C szenzoros fényképezőgép amúgy 20,3 megapixeles felvételeket készít, videót pedig Full HD (1080p) felbontásban 60 fps-sel is képes rögzíteni.

Samsung NX30 sajtóbemutató
Kaszkadőrbemutató - teszt alatt a 9 kép/mp-es fotózási sebesség

A hátoldalon egy szép nagy, 3 hüvelykes Super AMOLED kijelzőt találunk, amely kihajtható és elforgatható. Emellett találunk rajta egy külön elektronikus keresőt is, amely akkor kapcsol be, ha odarakjuk szemünket (ez mondjuk kicsit zavaró lehet azoknak, akik az átnézeti keresőhöz szoktak). A kis kijelző több mint kétmillió képpontot tartalmaz, így elég részletes képet látunk rajta, ráadásul ez a kereső is elforgatható felfelé. A gép maga elég könnyű, ami a fémvázas DSLR-ekhez szokott fotósoknak furcsa lehet, de aki kompaktok közül vált, az inkább örülni fog, hogy nem húzza le a kezét a masina.

Samsung NX30 sajtóbemutató
60 mm-es makroobjektívvel készült fotó

Az NX rendszer két újabb objektívvel is bővült, az egyik 16-50 mm-es, 2-2.8-as fényerejű, UPSM-mel (ultraprecíz léptetőmotorral) felszerelt, por és fröccsenő víz ellen védett modell, míg a másik egy 16-50-es, 111 grammos, F3.5-5.6 fényerejű objektív. Közös tulajdonságuk a beépített képstabilizátor. Végül újdonság még egy 58-as kulcsszámú vaku is, az ED-SEF580A, akár 1/200 másodperces szinkronizációs móddal. A teljes kínálatban amúgy zoomobjektívek mellett több fix gyújtótávolságú lencsét is találni, egyik közülük még 3D-s felvételi módra is alkalmas.

Samsung NX30 sajtóbemutató
Gasztrofotó kísérletezés

A sajtóesemény során természetese ki is lehetett próbálni az NX30-at: négy-öt fényképezőgép járt körbe az újságírók között, különböző objektívekkel felszerelve. Alaposabb tesztre persze ezek a párperces időszakok nem voltak elegendőek (főleg, hogy a kezelőszervekkel se feltétlenül lehetett ilyen rövid idő alatt megbarátkozni, miközben mondjuk pont a kaszkadőrbemutató zajlott és így arra is érdemes volt figyelni), de rövid ismerkedésre és pár tesztkép készítésére azért elég volt ez is. A kültéren készült fotók jó minőségűek, a gyors sorozatkép pedig olyan eseményekhez nagyon jól jött, mint amikor egy erkélyről ugrott le az egyik kaszkadőr. Beltéren már érdemesebb játszadozni a beállításokkal, de utána már ott is teljesen jó képek készültek. (Nagyon gyenge fényviszonyok között amúgy akár 25600-ra is feltolható az ISO érzékenység, a tesztképek között pedig az ISO 3200-as felvétel se volt túlzottan zajos.)

Samsung NX30 sajtóbemutató
Fotó 10 mm-es széleslátószögű objektívvel (készítette: ifj. Sipos Zoltán)

A Samsung NX30 ára egy 18-55 mm-es (F 3.5-5.6) alapobjektívvel bruttó 294900 forint. Az ED-SEF580A vaku 139900 forintba kerül, a jobb fényerejű objektív ajánlott fogyasztói ára 399900 forint, míg a másik új objektívhez 119900 forintért lehet hozzájutni. ■

Samsung NX30 sajtóbemutató
A Sony PS4 reklámfilmjének forgatási helyszíne (kakukktojás: ez a kép nem a Samsung NX30-cal készült)
Samsung NX30 sajtóbemutató

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló