Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Tomodachi Life

Mii és barátaink egy szigeten alapíthatunk saját közösséget a Nintendo új játékában.

2014.06.30. 15:49 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

Az „életszimulátorok”, avagy számítógépes szappanoperák koronázatlan királya már 2000 óta a The Sims sorozat, amely lassan elérkezik negyedik részéhez, és amely talán a legnagyobb eladásokat produkálta és produkálja mind a mai napig a videojátékok piacán. Nem meglepő hát, ha más fejlesztők is időről időre megpróbálkoznak valami hasonlóval, és egyúttal – a számos elkerülhetetlen hasonlóság mellett – valami egyedivel ebben az igen jövedelmező szegmensben. És habár volt az elmúlt közel másfél évtizedben számos arra irányuló kísérlet, a trónról még mindig nem sikerült letaszítani senkinek Simfölde lakóit. A „csordától” mindig – a szó legjobb értelmében véve – elhúzó Nintendo nem is ezt a célt tűzte ki a Tomodachi Life című 3DS-re és 2DS-re megjelent játékával, mégis sikerült valami egyedit alkotniuk.

Tomodachi Life

A programban egy képzeletbeli szigetet kell benépesítenünk a Miiverse lakóival, vagyis a Miikkel. Ez történhet számos módon: importálás, a StreetPass használata, QR kódok leolvasása vagy egyszerű karaktergenerálás útján. A kis lakókat az utóbbi esetben mintázhatjuk magunkról, családunkról, barátainkról, kedvelt hírességekről – a lehetőségek tárháza szó szerint végtelen. Ezeket a Miiket felruházhatjuk egyedi tulajdonságokkal és személyiségjegyekkel, majd gyakorlatilag majdhogynem magukra is hagyhatjuk őket. Ők ugyanis szépen mennek a saját fejük után, vérmérsékletük és személyiségük szerint, és sorra alakítják ki személyes kapcsolataikat és programjaikat, amelyek tárháza az egyszerű barátságtól kezdve a vitákon és a románcon át egészen a házasságig és a közösségi eseményekig terjed.

Tomodachi Life

Persze mi is beleszólhatunk a dolgaikba, így például segíthetünk egy szerelmespárnak megfelelő randikörülmények kialakításában, vagy egyéb apró-cseprő problémákat oldhatunk meg. Néha több, máskor kevesebb dolgunk akad kis közösségünkkel, amelynek tagjai élik a maguk életét, de persze óhajunk szerint nagyobb szerepet is vállalhatunk ügyes-bajos dolgaikban. Pénz a különféle igények, problémák megoldása után jár, amelyet a közösség az infrastruktúra (például új boltok) fejlesztésére, illetve egyéb, számukra hasznos dolgokra fordít. Így egyre több szolgáltatás válik elérhetővé a lakosok számának növekedése, illetve a feladatok megoldása után kapott pénzmag függvényében. Kifejezett célokkal és feladatokkal teli sztori mód nem került be a játékba, az sokkal inkább egy ad-hoc minijátékokra és véletlenszerű feladatokra, valamint a lakosok gondjainak orvoslására építő program, amely gyakorlatilag hagyja, hogy azt tegyünk mi is és Mii felebarátaink is, amit csak akarunk, illetve akarnak. A játék összetettségében persze nem haladja meg a már említett The Sims szintjét, de nem is az volt a cél. És ami a legjobb az egészben talán az, hogy a program nem büntet minket, és a – valószínűleg nem véletlenül – hasonló nevű, hajdani tamagotchival ellentétben nem történik semmi végzetes kis teremtményeinkkel akkor se, ha napokig rájuk sem nézünk.

Tomodachi Life

A Tomodachi Life egy bájos, szerethető játék, amely a legkisebbektől az idősebbekig minden generációnak számos vidám percet, órát szerezhet. Annak aranyos megvalósítása, remek, robotszerű, ám értelmes angol nyelven megszólaló hangjai és minden aspektusa ezt a szerethetőséget támasztja alá, illetve alapozza meg. Senki ne számítson trónfosztásra a „hozérodrigezármándóhorhedevillalobosz” vagy valami hasonlóan egyszerű nevű főhőssel jellemezhető játékstílusban, arra azonban bárki felkészülhet, hogy a Miik mókás hétköznapjai szívmelengetően üdítőek, és a Nintendótól talán már régen megszokott módon meglehetősen egyediek is. Viva Miispagna! ■

Tomodachi Life
Tomodachi Life

értékelés

Tomodachi Life

Pozitívumok
  • Cuki, aranyos és bájos
  • Nem kell félni az állandó „trial and error” érzéstől
  • Önálló személyiséggel rendelkező, önállóan cselekvő Miik
  • Emberi beszéd jópofa robothangon
Negatívumok
  • Kicsit talán túl nagy önállóság
  • A minijátékok nem jelentenek nagy kihívást
Tomodachi Life
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Tomodachi Life

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló