New Super Nintendo Bros. U Deluxe
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

EyeFly3D

3D a zsebben – kipróbáltuk az iPhone-t 3D-sítő fóliát.

2014.10.01. 22:38 | szerző: csfefe | Kütyü+hardver

Az elmúlt napok során egy egészen különleges, Apple termékekhez készült kiegészítőt nyílt lehetőségem kipróbálni. Az okostelefonok elterjedésével a kijelzővédő fóliák is egy új iparággá nőtték ki magukat, és egyrészről tesztünk alanya, az EyeFly3D is ebben a mezőnyben erősít. Azonban attól lesz különleges, hogy emellett képessé teszi telefonunkat vagy tabletünket 3D-s megjelenítésre is, ami ebben az igen telített mezőnyben is egyedülállóvá teszi. Viszonylag régóta használok már iPhone-t, így elmondhatom magamról, hogy megfordult pár hasonló termék a kezem között. Minőség tekintetében a paletta igen színes, az abszolút prémiumtól kezdve az „ezt még ti sem gondoltátok komolyan” típusú termékekig megtalálható minden. A kérdés már csak az, hogy tesztünk alanya hol helyezkedik el ezen a színes termékskálán.

EyeFly3D

Az EyeFly3D két legyet üt egy csapásra, ugyanis ahogy azt már említettem, a kijelző védelme mellett egy extra funkciót is hozzáad a készülékhez. Ám az alkalmazott megoldás ott domborít igazán nagyot, hogy bármiféle szemüveg vagy további kiegészítő nélkül képes a készülékbe integrálni a 3D élményét. Meglehetősen lelombozó lenne, ha egy beszélgetés során az ember bedobja a közösbe, hogy „Amúgy tud 3D-t a telefonom!”, mire mindenki felélénkül, majd hozzáteszi: „Kérjük, helyezzék fel a bejáratnál átvett szemüvegeiket!” Ezúttal azonban nincs szükség semmi másra: a plusz dimenzió által nyújtott szemüvegmentes örömökért a fóliába „épített” félmillió nanolencse felel (az iPad verzió esetében 2,5 millió). Persze önmagában a fóliától nem fog minden azonnal 3D-ben működni, a funkcióhoz szükség van az EyeFly3D saját alkalmazásaira is. Két ingyenes programról van szó, amelyek közül az egyik a képeket, a másik pedig a videókat veszi célba.

A fotókat kezelő app esetében lehetőségünk van saját 2D-s képeinket is átalakítani. Az izgalmas rész, hogy ez manuálisan történik, az egyes objektumok távolság szerinti körülrajzolásával. Miután ez megtörtént, remekművünket a többi kép között, a galériában érhetjük el, és később akár háttérképként is alkalmazhatjuk. A videós alkalmazásban a YouTube-on keresgélhetünk (jelenleg a side-by-side típusú 3D-s felvételek között), valamint a készülékünkön lévő videókat játszhatjuk le 3D-ben. A videókat egy programmal a telefonunkra le is tölthetjük YouTube-ról, de a teszt során, stabil netkapcsolat mellett abszolút nézhető volt minden anélkül is. Mind a képek, mind a videók esetén rendelkezésre áll egy csúszka a kijelzőn, amely segítségével a fókuszpontot lehet állítani, így szabályozva a 3D-s kép mélységét.

EyeFly3D

Mivel a fólia folyamatosan telefonunkon van, fontos hogy a 3D-s megjelenítés mellett a 2D-s funkcionalitás se szenvedjen csorbát. Az EyeFly3D szerencsére simán veszi az akadályt, a normál képminőség szinte kifogástalan marad.
Akinek volt már okostelefonja, az valószínűleg tudja, hogy a kijelzővédő fóliák esetében a leghálátlanabb feladat a felhelyezés. Ez az EyeFly3D esetében is fennáll, sőt, hatványozottan igaz, mivel ha nem megfelelően kerül a készülékre, bizony csorbul az élmény, nem lesz pontos a 3D-s kép. A helyes felhelyezést az említett alkalmazásokon belül található installációs képernyő segíti: úgy kell felraknunk a fóliát, hogy a csíkok vízszintesen, párhuzamosan fussanak. A segítség ellenére azért kicsit meggyűlt vele a bajom, pedig nem az első fóliát ragasztottam fel életemben, pár próbálkozás után azonban sikerült megfelelően applikálni az EyeFly3D-t.

A gyártó kétféle terméket dobott piacra: az egyik a Nanotech, a másik pedig a Nanoglass nevet kapta. Az előbbi egy egyszerűbb és vékonyabb (0,15 mm) műanyag fólia, míg az utóbbi dupla ilyen vastag edzett üvegből készül, amely ráadásul ujjlenyomat-taszító bevonattal is rendelkezik. Külön fekete és fehér változat kapható belőle, így célszerű telefonunkhoz passzolót választani. Az Apple telefonjai közül az iPhone 4S, 5, 5S és 5C, iPod Touch 5 és iPad Air készülékekhez gyártanak EyeFly3D-t (és feltételezhetően hamarosan megjelenik a kínálatban a 6/6 Plus verzió is). A fóliát – leginkább a Nanoglasst – szükség esetén levehetjük és visszatehetjük a készülékre, azonban hosszú távon valószínűleg célszerű inkább rajtahagyni, hogy ne kerüljön alá szennyeződés.

EyeFly3D

Végszóként azt tudom mondani, hogy nekem bejött az EyeFly3D. Ha az ember felszenvedi a készülékére, onnantól kezdve megy minden, mint a karikacsapás. Negatívumként talán annyit lehet felhozni, hogy a technológiából fakadóan a 3D fárasztja szemet (ahogy az például a Nintendo 3DS-nél is megfigyelhető). Véleményem szerint azonban ez így, hogy mobilkészülék a platform, nem kimondottan mérvadó, hiszen a többórás folyamatos filmnézés nem annyira gyakori ilyen eszközökön. Továbbá ez teljes mértékben szubjektív is, hiszen a mozikban is van, akinek szinte azonnal megfájdul a feje a 3D-től, mások pedig szinte rezisztensek.
A teszt során igazán érdekes volt olyan emberek kezébe adni az EyeFly3D-vel szerelt telefont/tabletet, akik nem tudták előre, hogy 3D-t fognak nézni. Mulatságos látvány, amikor első körben nem tudják eldönteni, hogy a szemük káprázik-e, vagy tényleg az van, amit látnak. Majd ezen túllendülve a következő lépcsőfok a meglepődés, hogy ilyen van? Eddig valóban nem volt, viszont most már igen. ■

hozzászólások (1)

KRISZ46
KRISZ46 2014.10.02. 15:48
Bakker ln azt hittem hologram féle lessz :(
ajánlott olvasnivaló