Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

EyeFly3D

3D a zsebben – kipróbáltuk az iPhone-t 3D-sítő fóliát.

2014.10.01. 22:38 | szerző: csfefe | Kütyü+hardver

Az elmúlt napok során egy egészen különleges, Apple termékekhez készült kiegészítőt nyílt lehetőségem kipróbálni. Az okostelefonok elterjedésével a kijelzővédő fóliák is egy új iparággá nőtték ki magukat, és egyrészről tesztünk alanya, az EyeFly3D is ebben a mezőnyben erősít. Azonban attól lesz különleges, hogy emellett képessé teszi telefonunkat vagy tabletünket 3D-s megjelenítésre is, ami ebben az igen telített mezőnyben is egyedülállóvá teszi. Viszonylag régóta használok már iPhone-t, így elmondhatom magamról, hogy megfordult pár hasonló termék a kezem között. Minőség tekintetében a paletta igen színes, az abszolút prémiumtól kezdve az „ezt még ti sem gondoltátok komolyan” típusú termékekig megtalálható minden. A kérdés már csak az, hogy tesztünk alanya hol helyezkedik el ezen a színes termékskálán.

EyeFly3D

Az EyeFly3D két legyet üt egy csapásra, ugyanis ahogy azt már említettem, a kijelző védelme mellett egy extra funkciót is hozzáad a készülékhez. Ám az alkalmazott megoldás ott domborít igazán nagyot, hogy bármiféle szemüveg vagy további kiegészítő nélkül képes a készülékbe integrálni a 3D élményét. Meglehetősen lelombozó lenne, ha egy beszélgetés során az ember bedobja a közösbe, hogy „Amúgy tud 3D-t a telefonom!”, mire mindenki felélénkül, majd hozzáteszi: „Kérjük, helyezzék fel a bejáratnál átvett szemüvegeiket!” Ezúttal azonban nincs szükség semmi másra: a plusz dimenzió által nyújtott szemüvegmentes örömökért a fóliába „épített” félmillió nanolencse felel (az iPad verzió esetében 2,5 millió). Persze önmagában a fóliától nem fog minden azonnal 3D-ben működni, a funkcióhoz szükség van az EyeFly3D saját alkalmazásaira is. Két ingyenes programról van szó, amelyek közül az egyik a képeket, a másik pedig a videókat veszi célba.

A fotókat kezelő app esetében lehetőségünk van saját 2D-s képeinket is átalakítani. Az izgalmas rész, hogy ez manuálisan történik, az egyes objektumok távolság szerinti körülrajzolásával. Miután ez megtörtént, remekművünket a többi kép között, a galériában érhetjük el, és később akár háttérképként is alkalmazhatjuk. A videós alkalmazásban a YouTube-on keresgélhetünk (jelenleg a side-by-side típusú 3D-s felvételek között), valamint a készülékünkön lévő videókat játszhatjuk le 3D-ben. A videókat egy programmal a telefonunkra le is tölthetjük YouTube-ról, de a teszt során, stabil netkapcsolat mellett abszolút nézhető volt minden anélkül is. Mind a képek, mind a videók esetén rendelkezésre áll egy csúszka a kijelzőn, amely segítségével a fókuszpontot lehet állítani, így szabályozva a 3D-s kép mélységét.

EyeFly3D

Mivel a fólia folyamatosan telefonunkon van, fontos hogy a 3D-s megjelenítés mellett a 2D-s funkcionalitás se szenvedjen csorbát. Az EyeFly3D szerencsére simán veszi az akadályt, a normál képminőség szinte kifogástalan marad.
Akinek volt már okostelefonja, az valószínűleg tudja, hogy a kijelzővédő fóliák esetében a leghálátlanabb feladat a felhelyezés. Ez az EyeFly3D esetében is fennáll, sőt, hatványozottan igaz, mivel ha nem megfelelően kerül a készülékre, bizony csorbul az élmény, nem lesz pontos a 3D-s kép. A helyes felhelyezést az említett alkalmazásokon belül található installációs képernyő segíti: úgy kell felraknunk a fóliát, hogy a csíkok vízszintesen, párhuzamosan fussanak. A segítség ellenére azért kicsit meggyűlt vele a bajom, pedig nem az első fóliát ragasztottam fel életemben, pár próbálkozás után azonban sikerült megfelelően applikálni az EyeFly3D-t.

A gyártó kétféle terméket dobott piacra: az egyik a Nanotech, a másik pedig a Nanoglass nevet kapta. Az előbbi egy egyszerűbb és vékonyabb (0,15 mm) műanyag fólia, míg az utóbbi dupla ilyen vastag edzett üvegből készül, amely ráadásul ujjlenyomat-taszító bevonattal is rendelkezik. Külön fekete és fehér változat kapható belőle, így célszerű telefonunkhoz passzolót választani. Az Apple telefonjai közül az iPhone 4S, 5, 5S és 5C, iPod Touch 5 és iPad Air készülékekhez gyártanak EyeFly3D-t (és feltételezhetően hamarosan megjelenik a kínálatban a 6/6 Plus verzió is). A fóliát – leginkább a Nanoglasst – szükség esetén levehetjük és visszatehetjük a készülékre, azonban hosszú távon valószínűleg célszerű inkább rajtahagyni, hogy ne kerüljön alá szennyeződés.

EyeFly3D

Végszóként azt tudom mondani, hogy nekem bejött az EyeFly3D. Ha az ember felszenvedi a készülékére, onnantól kezdve megy minden, mint a karikacsapás. Negatívumként talán annyit lehet felhozni, hogy a technológiából fakadóan a 3D fárasztja szemet (ahogy az például a Nintendo 3DS-nél is megfigyelhető). Véleményem szerint azonban ez így, hogy mobilkészülék a platform, nem kimondottan mérvadó, hiszen a többórás folyamatos filmnézés nem annyira gyakori ilyen eszközökön. Továbbá ez teljes mértékben szubjektív is, hiszen a mozikban is van, akinek szinte azonnal megfájdul a feje a 3D-től, mások pedig szinte rezisztensek.
A teszt során igazán érdekes volt olyan emberek kezébe adni az EyeFly3D-vel szerelt telefont/tabletet, akik nem tudták előre, hogy 3D-t fognak nézni. Mulatságos látvány, amikor első körben nem tudják eldönteni, hogy a szemük káprázik-e, vagy tényleg az van, amit látnak. Majd ezen túllendülve a következő lépcsőfok a meglepődés, hogy ilyen van? Eddig valóban nem volt, viszont most már igen. ■

hozzászólások (1)

KRISZ46
KRISZ46 2014.10.02. 15:48
Bakker ln azt hittem hologram féle lessz :(
cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.