25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

HipShotDot célkereszt LED

Egy újabb különös kütyüt találtak ki az FPS-játékok kedvelőinek.

Írta: Dino 5 hozzászólás

Egy igen fura kiegészítő érkezett nemrégiben az egyik forgalmazótól: a HipShotDot tetszetős kis dobozkájából egy USB csatlakozóban végződő, közel 2 méteres kábel került elő, rajta két tapadókoronggal, amelyek egyikén – a drót legvégén – egy piros LED kapott helyet. És hogy mindez mire jó? Cikkünkből kiderül.

HipShotDot célkereszt LED

A HipShotDot gyakorlatilag nem más, mint egy USB-ről táplálkozó LED lámpa, egyetlen piros fénypont, amelyet az áttetsző tappancsnak köszönhetően bármilyen sima felületre odatapaszthatunk. Persze értelme és haszna igazából akkor lesz, ha ez a bármilyen felület tévénken van, mégpedig annak közepén, pontosan ott, ahol egy FPS-játékban a célkereszt található. Ekkor ugyanis folyamatosan láthatjuk, hova lő fegyverünk, anélkül, hogy célzó módba váltanánk játék közben. Tehát akár futás közben is egész pontos találatunk lehet, ha jók a reflexeink. Arról persze igencsak megoszlanak a vélemények, hogy ez csalásnak minősül-e vagy sem, de úgy gondolom, nem ettől lesz valaki profi Call of Duty-ban vagy Battlefieldben. Minimális javulás azért úgy tűnt, hogy elérhető vele, de csodák nincsenek.

A cucc felszerelése igazán egyszerű. Elindítjuk kedvenc FPS-ünket, és megjelenítjük benne a tévé közepén a célkeresztet. Ezt követően megfogjuk a kábel végén lévő tapadókorongot, és pontosan a kereszt közepére illesztjük a rajta lévő LED-et, majd óvatosan (de azért megfelelő erősséggel) odanyomkodjuk a képernyőhöz, úgy, hogy lefelé jöjjön belőle a drót. Ezt követően a kábelen lévő másik tappancsot a kijelző alsó részéhez nyomjuk, hogy lehetőleg minél jobban feszüljön a vezeték (minél kevésbé zavarjon játék közben), majd végül egy szabad USB csatlakozóba kötjük az egészet. Ez lehet konzolunkon vagy akár a tévén is, hiszen csak annyi feladata van, hogy áramot adjon a lámpácskának. A teszt során PC-n is kipróbáltam, de ezt egyrészt a gyártó se ajánlja, másrészt féltettem is a monitort, mert biztos nem egészséges neki a nyomkodás... A tapadókorongok eltávolítását amúgy kis fülek segítik.

HipShotDot célkereszt LED

A tesztelés során igazából nem tudtam rájönni, hogy miért kell USB ehhez az egészhez, hiszen egy LED nem fogyaszthat annyit, hogy egy elemről ne használhassuk megfelelően hosszan (jó, tény, hogy környezetbarátabb így, hogy egyáltalán nincs elem, a konzolt meg úgyis a tévé közelébe szokás tenni, tehát elérhető közelségben van az áramforrás). Ha pedig csak egy kisebb tévén játszunk, problémát jelenthet, hogy a LED és a körülötte lévő foglalat jó pár pixelt kitakar a képernyő közepéből, ami néha zavaró lehet.

Az Airdrop Gaming termékének célközönsége tehát egyértelműen a konzolos FPS-játékosok tábora, kérdés persze, hogy megér-e 6000 forintot egy ilyen kiegészítés. Persze tény, hogy sokkal feltűnőbb egy aktív lámpa, mintha például celluxot raknánk a képernyőre és azon alkoholos filccel jelölnénk meg a középpontot. PC-sek esetében akár szoftveresen is megvalósítható ez (ahogy pl. a Fraps folyamatosan kijelzi az fps értéket a sarokban, ugyanúgy overlay-ben megoldható lenne egy színes pötty is), sőt, nemrég már olyan monitor is a boltokba került, amely alapból biztosít célkereszt-megjelenítési funkciót.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Pras
Pras [5483]
Jajj, dehogy jobb! Hát azokért a megoldásokért nem lehet pénzt kérni! :D
david139
david139 [18268]
Én ezt a problémát már 10 éves koromban megoldottam egy filctollal :D Akkoriban mondjuk még üveg volt a monitor, és könnyen lejött, de ennél a megoldásnál minden jobb.
Skorpio90
Skorpio90 [5498]
Egyrészt suttyó megoldásnak tartom ezzel a dróttal, másrészt bizonyos játékokban igenis csalás, pl. egy Counter Strike-ban. (a CS:GO van konzolokra) Egy BF-ben nem annyira, mert ott hiába lősz csípősből a mesterlövész puskával ezzel pontosan középre, teljesen random lesz a lövés iránya a célkereszt tartományán belül.
Dino
Dino [5961]
erpy: Konzolokhoz inkább tévét szoktak használni, nem monitort, nem a PC-sek a célközönsége ennek. :) Valószínűleg minél nagyobb a tévé amúgy, annál kevésbé lesz zavaró, igaz, a kábelnél jobban zavart a LED-et körülvevő perem.
erpy
erpy [158]
olcsó megoldás gamer monitor helyett. Engem piszkosul zavarna a drót, akármilyen vékony...
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (5 db)