Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Blackguards 2

Blackguards 2

Egy hataloméhes nőszemély kalandjai egy lecsúszott törpével, egy magát istennek képzelő barbárral és egy nőcsábász varázsló rabszolgával.

2015.03.07. 17:16 | szerző: Sityi | Ismertető/teszt

Egy évvel ezelőtt értekeztem a Daedalic Entertainment első taktikai RPG próbálkozásáról, a Blackguardsról. Alapjaiban véve nekem bejött a játék, bár a külsőségekkel azért nem voltam teljesen kibékülve. A kérdés adott: mi változott alig egy év alatt? Megérdemli a 2-es számot a cím?

Blackguards 2

A válasz: igen! A szabályrendszert átgyúrták egy kicsit a németek: az alapok megmaradtak, de több újítás is bekerült. Az első, ami szembetűnhet: egy újabb, sárga csík jelent meg a csatatéri portrék fölött, amely az állóképességet jelöli. Minden speciális támadás most már ebből is levesz többet-kevesebbet, nem csak a találat esélye csökken. Emellett nagyobb szerepet kaptak a csapdák – bár a környezetet cserébe már nem tudjuk úgy kihasználni. Emellett karaktereink tulajdonságai, képességei is át lettek dolgozva: talán némiképp átláthatóbb lett (azt nem mondom, hogy egyszerűbb, mert igen sokrétűen tudjuk még mindig tápolgatni hőseinket).

Blackguards 2

A történet szerint Cassia, egy nemes hölgy ismeretlen okból tömlöcbe kerül, ahonnan négy év fogság után sikerül kiszabadulnia (hathatós segítségünkkel, ugyanis ez az oktatórész is egyben). Innentől már csak a bosszú hajtja, és ellenfelét, Mengbilla uralkodóját, Marwant akarja letaszítani a trónjáról, hogy a helyére ülhessen. Ehhez segítségére lesz az előző részből megismert Naurim, Takate és Zurbaran. És akkor itt álljunk is meg egy pillanatra. Mivel gyakorlatilag egy országot készülünk elfoglalni, ezért sereget kell szereznünk és irányítanunk. A térképen való mozgás és történések emiatt mások lettek, mint az előző részben: megszerzett területeinket ugyanis alkalomadtán meg kell védenünk Marwantól – így egyfajta „Heroes of Might & Magic Light”-beütést is kapott a Blackguards 2. Azért csak „light”, mert nem komplett seregeket irányítunk a csaták alatt, hanem inkább amolyan „kommandós” csapatot. Minden harc előtt kiválaszthatjuk, mely hőseinket vetjük be, illetve a zsoldosaink közül milyen arányban keverjük az íjászokat, a kard- és lándzsaforgatókat. További változás, hogy most már a csatáknak nem csupán egyetlen célja van (lenyomni mindenkit, aki nem velünk van), hanem cél lehet egy vagy több fogoly kiszabadítása, valamilyen tárgy megszerzése, vagy akár csak eljutni a pálya végébe.

Blackguards 2

Újdonság még, hogy a történet során apróbb döntéseket kell hoznunk, amelyek kihatással vannak későbbi megítélésünkre. Például egy halászfalu elfoglalása közben jön elő a kérdés, miután a katonákat leöltük: szeretnénk-e végezni a falut védő egyszerű halászokkal is, vagy inkább megadásra szólítjuk fel őket, hátha így életben tudjuk őket hagyni. Ezen döntéseink szép lassan kihatással vannak a népre, ennek tükrében ítélnek meg minket, illetve a történetet is befolyásolja valamennyire, hogy véreskezű diktátort vagy jóságos uralkodót faragunk Cassiából.

Blackguards 2

Ami viszont nem változott, az a külcsín. Ugyanúgy baltával faragott mindenki, homályosak kissé a textúrák, egyszerűcskék a speciális effektek. A ripacskodás mintha kicsit csökkent volna a szereplők hangjai terén, de ezt nem garantálom – a zene viszont továbbra is fantasztikus. Ami viszont a hátrányára változott, az a nehézség. Még könnyű fokozaton is nagyon nehéz a játék az elején – utána mintha enyhülne egy kicsit. Nem hiszem, hogy a belerázódás miatt ilyen, szerintem a teszteléskor már mindenki oda-vissza kente-vágta a szabályrendszer lehetőségeit, így nekik nem volt nehéz – egy friss játékosnak viszont elveheti a kedvét a dolog. Ezen kívül viszont nem tudok különösebb panasszal élni a játék kapcsán.

Blackguards 2

Egy év nem túl sok idő egy játék fejlesztéséhez. Az alapok már adottak voltak a Blackguards 2 esetében, és ezt sikerült a megfelelő irányba továbbgondolni – de ez csak a tartalomra igaz. A grafika és a hangok maradtak a régiben, ami nem túl hízelgő, hiszen az első rész is inkább stílusos, semmint szép volt. A játék nehézsége az, ami miatt azt mondom: csak óvatosan! Akiknek viszont bejött az első rész, bátran vágjon bele ebbe is! ■

Blackguards 2
Blackguards 2Blackguards 2Blackguards 2Blackguards 2Blackguards 2Blackguards 2Blackguards 2Blackguards 2Blackguards 2

értékelés

Blackguards 2

Blackguards 2
Pozitívumok
  • Előnyére változott a szabályrendszer
  • Taktikusabb csaták
Negatívumok
  • Ez a grafika már az előző résznél is kissé ciki volt...
  • Kicsit túl nehéz lett az eleje
Minimális rendszerigény: 2 GHz-es kétmagos processzor, 4 GB RAM, GeForce 8600/Radeon HD 2600 XT, 12 GB HDD, Windows XP
Ajánlott konfiguráció: 2,4 GHz-es négymagos processzor, 4 GB RAM, GeForce GTX 275/Radeon 4770, 12 GB HDD, Windows Vista SP2/7 SP1/8
7,0
grafika 5
hangok 7
játszhatóság 8
hangulat 8
Blackguards 2
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Blackguards 2

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló