Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Blood Bowl 2 Blood Bowl 2

Blood Bowl 2

Egy lassan 30 éves társasjáték eddigi legjobb videojáték-adaptációja.

2015.09.29. 10:55 | szerző: Sityi | Ismertető/teszt

Nem tudom, a kedves olvasók közül mennyien ismerik a Vérfocit, azaz a Blood Bowlt, amely egy lassan 30 éves, elég népszerű táblás stratégiai társasjáték. Sokan komolytalan amerikai futball paródiának tartják, ami valahol igaz is, ámde én komolytalannak semmi esetre sem nevezném, ugyanis egy rendkívül élvezetes, stratégiát, taktikát és szerencsét ötvöző játékról van szó. Számítógépen és konzolokon sajnos nem sokszor volt eddig szerencsénk hozzá: először 1995-ben volt egy nem igazán jól sikerült próbálkozás, aztán a Cyanide Studios próbálkozott be Chaos League címmel 2004-ben, ami miatt a Games Workshop, az eredeti táblás játék kiadója beperelte, mivel túlságosan is hasonlított az igazi Vérfocira. A történet végül happy enddel zárult: a felek megegyeztek, 2009-ben meg jött az új, hivatalos Blood Bowl játék, és ha nem is aratott zajos sikert, de egész jól sikerült, és a kritikusok is szerették. Az évek során jöttek a bővített kiadások (Legendary Edition, Chaos Edition), de most végre eljött az igazi folytatás, a Blood Bowl 2.

Blood Bowl 2

Mi is változott az előző részekhez képest? Az első, ami szembetűnik, az a grafika: végre 2015-ös színvonalon rúghatjuk a bőrt és a másik csapat játékosait. Azt túlzás lenne állítani, hogy az idei év egyik legkiemelkedőbb grafikai teljesítményét sikerült a franciáknak megalkotniuk, de az összkép azért egész pofás lett. Animációkból ugyan egy kicsit kevés van, és ez így egy idő után kicsit unalmassá teszi a meccseket, de ez legyen a legnagyobb baj. Veterán Vérfociedzők talán meglepődhetnek, hogy mindössze 8 faj közül lehet választani (illetve ott van az előrendelői két extra faj), ami a Chaos Edition 23 faja után kevésnek tűnhet, de van egy olyan sanda gyanúm, hogy DLC-k formájában érkezni fog szép sorban a többi is. Kívülállók számára lehet, hogy ez lehúzásnak tűnik – ők jobb, ha tudják, hogy egy új faj sok esetben nemcsak a kinézet megalkotásában és a statisztikák összeállításában merül ki, hanem új, speciális szabályok is jöhetnek velük. Természetesen új stadionok is kerültek a játékban, amelyeket aztán jó pénzért bővíthetünk, csinosítgathatunk, így téve őket egyedibbé. Bekerült egy karriermód, ami tulajdonképpen egy jó hosszúra nyújtott oktatómód: meccsről meccsre vezet be minket a Vérfoci szabályaiba. Ezen felül a már megszokott módok állnak rendelkezésünkre: saját liga indítása, online liga indítása vagy csatlakozás egyhez, barátságos (?) mérkőzés, ilyesmik. Szerencsére megmaradt az a lehetőség is, hogy egy gépen gyepáljuk el egymást kedvenc haverunkkal – és az előző rész borzasztó valós idejű játékmódja is kikerült. Ritkán lehet annak örülni, ha egy funkció kikerül egy játékból, de a Vérfoci egyszerűen nem alkalmas arra, hogy valós időben élvezetes módon játszható legyen, így ez most egy szabályerősítő kivétel.

Blood Bowl 2

Gondolom, a fentiek tükrében mindenkinek leesett, mennyire tetszik a Blood Bowl 2, de nem mehetek el szó nélkül amellett, ami tulajdonképpen változatlan maradt, és sajnos nem feltétlenül az előnyére: és ez pedig a mesterséges intelligencia. Az előző részben is az volt vele a gond, hogy nem annyira az okosságával, hanem a mázlifaktorával tudott megverni. Nem reménytelenül hülye, ez tény, de sokszor vannak furcsa megmozdulásai, plusz valahogy neki többször vannak jó dobásai, nekem meg gyanúsan sokszor peches. Persze mondhatjuk azt is, hogy innen szép nyerni – csak nem feltétlenül olyan áron, hogy a fél csapat megnyomorodik a sérülések miatt, nekünk meg a kemény munkával összekapargatott aranyainkat új, zöldfülű játékosokra kell pazaroljuk... Bár tegyük hozzá, ezen kicsit segít az újonnan bevezetett játékospiac, tehát ha mély fájdalommal is, de kincsesládánk mélyére nyúlunk, tapasztalt játékosokat is vehetünk. A tanulság: ahogy a kampányt letudja az ember/ork/törp/stb., irány az online ligák világa, hogy emberi/ork/törp/stb. intelligenciát verjünk agyon, így a gép sem tud csalni a dobásokkal. A másik sirámom az lehetne, hogy Jim és Bob, a két kommentátor elég hamar ismételni kezdik magukat, de legalább addig is jópofák – utána meg nem vétek őket kikapcsolni. ;-)

Blood Bowl 2

Csak azt tudom mondani, hogy nagy hibát vét az, aki kihagyja a Blood Bowl 2-t – már amennyiben valaki kicsit is szereti a taktikai és sportjátékokat. Öregvilág legnépszerűbb sportja, a megújult Cabalvision HD rendszerén keresztül megérkezett végre. Akit pedig a szabályok taglóztak le kissé (apropó, itt a jelenleg használt legfrissebb angol szabálykönyv, itt pedig egy régebbi magyar fordítás), azok számára egy félidőben mutatom be nagyjából a lényeget az alábbi videóban.

Blood Bowl 2

értékelés

Blood Bowl 2

Blood Bowl 2
Pozitívumok
  • Hamisítatlan Vérfoci hangulat
  • Méltó folytatása az elődnek
Negatívumok
  • Azok a fránya dobókockák valahogy nekem rosszabbul dobnak a gép ellen
  • 8-10 faj picit kevés, lehetett volna párral több, DLC-k ide vagy oda
Minimális rendszerigény: AMD vagy Intel Dual Core 2,5 GHz processzor, 3 GB RAM, Radeon 5670 vagy GeForce GTX 260, 768 MB videomemóriával, 8 GBHDD, Windows Vista/7/8/10
Blood Bowl 2Blood Bowl 2Blood Bowl 2Blood Bowl 2Blood Bowl 2Blood Bowl 2Blood Bowl 2Blood Bowl 2Blood Bowl 2Blood Bowl 2Blood Bowl 2Blood Bowl 2Blood Bowl 2Blood Bowl 2Blood Bowl 2Blood Bowl 2Blood Bowl 2Blood Bowl 2Blood Bowl 2Blood Bowl 2
Blood Bowl 2
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Blood Bowl 2

hozzászólások (15)

PanzerWolf
PanzerWolf 2018.01.01. 20:37
Nekem pont ez a fül hiányzik.
Sityi
Sityi 2018.01.02. 17:40
Rejtély... Milyen nyelven használod a Steamet? Friss a Steam kliens és a Blood Bowl 2 is? Honnan vásároltad a játékot?
PanzerWolf
PanzerWolf 2018.01.02. 18:34
Persze friss.Azt, hogy honnan vettem már nem emlékszem.Valahol neten. :D
Sityi
Sityi 2018.01.02. 21:08
Jaaa, ha "valahol a neten" (már ha jól értem a célzást ;-) ), akkor jó eséllyel valami egynyelvű verziót sóztak rád - abból pedig volt pár... Ha viszont rendes helyről van, akkor meg kellene reklamálnod - bár hogy ennyi idő után mit tud a kereskedő tenni, az jó kérdés.
PanzerWolf
PanzerWolf 2018.01.04. 16:33
Végül is már meg tudom oldani, úgyhogy nincsen gond. :)
ajánlott olvasnivaló