Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Beyond: Two Souls Beyond: Two Souls

Beyond: Two Souls Remastered

Egy tökéletes játék, amelyet csak egyetlen esetben lehet őszintén ajánlani.

2015.12.23. 10:00 | szerző: GeryG | Ismertető/teszt

A Quantic Dream csapata megalakulása óta mindent az innovatív, egyedi megoldásokra és a bivalyerős történetvezetésre tett fel. A 2010-es Heavy Rain a PlayStation 3 egyik akkori húzócíme volt az Uncharted széria első két része mellett. Egy kőkemény thriller, nagyon erős érzelmi töltettel, amelyet egyedi megoldásokkal és QTE-re épülő játékmenettel tálaltak. De nem ez volt az utolsó, amit a francia csapat letett az asztalra. Már szinte minden az érkező PlayStation 4-ről szólt, amikor megérkezett a Beyond: Two Souls, a PS3 egyik utolsó nagy exkluzív címe, amelyhez olyan hollywoodi sztárokat nyertek meg maguknak, mint Willem Dafoe és Ellen Page. A fejlesztők kisajtolták a maximumot a korosodó konzolból, és olyan látványt prezentáltak, amitől eldobtuk az agyunkat. A játékmenet ugyan picit megosztotta a rajongókat, viszont a történet, és főleg a színészi játék mély nyomokat hagytak maguk után.
Ahogy az elmúlt években megszokhattuk, lassan az összes PlayStation 3 sikercím átvándorol PlayStation 4-re is. Így tett az Uncharted trilógia és a The Last of Us is. Nem maradhatott ki a sorból a Quantic Dream két játéka sem, közülük elsőként a Beyond: Two Souls érkezett meg november végén, míg a Heavy Rain jövő tavaszra várható.

Beyond: Two Souls Remastered

A Beyond: Two Souls története egy különleges lány életét követi nyomon. Jodie (Ellen Page) egész kis korában egy kutatóintézetbe került, ugyanis állandóan furcsa dolgok történtek körülötte. Úgy tűnt, Jodie nagyon erős telepatikus képességekkel bír, ám ez csak a látszat volt, ugyanis valójában egy titokzatos jelenés (akit ő csak Aidennek hív) kíséri őt mindig, mindenhová. Az intézetben ezt kutatják Nathan Dawkins (Willem Dafoe) vezetésével, aki sajátjaként szereti a kislányt.
A játék nem kronológiai sorrendben meséli el Jodie történetét, ezért egy picit nehéz arról úgy mesélni, hogy ne áruljak el fontos részleteket róla. Ezzel viszont sokat rontanék az élményen azok számára, akik még nem ismerik a játékot. Legyen elég annyi, hogy érzelmileg az egyik (ha nem a) legerősebb játék, amivel valaha találkoztam. Jodie-t hihetetlen könnyű megszeretni és ezáltal sokkal nehezebb is meghozni bizonyos döntéseket játék közben.

Beyond: Two Souls Remastered

E téren a Remastered kiadás egyetlen ponton tér el az eredeti verziótól. Mint említettem, a játék nem követi a kronológiát, vagyis ugrál a különböző események között: hol az öt-hat éves Jodie-t irányítjuk, hol a felnőttet, máskor pedig a tinit. Így áll össze apránként a történet. A PS4-es verzióban rögtön a játék elején felkínálják nekünk a lehetőséget, hogy a fejezeteket időrendi sorrendben teljesítsük. Ez jóval átláthatóbbá teszi a sztorit, ugyanakkor sokat csorbít az élményen, szóval inkább csak azoknak merem ajánlani, akik legalább egyszer már végigjátszották.
Újdonságként még meg lehet említeni, hogy minden egyes teljesített fejezet végén a játék készít egy statisztikát. Ebből megtudhatjuk, hogy a mi döntéseink és cselekedeteink mennyiben térnek el az összes többi játékos választásaitól. Érdekes kis statisztika, de túl sok gyakorlati haszna nincs.

Beyond: Two Souls Remastered

A játékmeneten semmi sem változott, hiszen nem egy ’90-es vagy ’80-as évekbeli játék felújításáról van szó, hanem egy alig két éveséről. Éppen ezért a látvány drasztikus megszépülésére sem szabad számítani, sőt. Mivel már PlayStation 3-on is az utolsó exkluzívak között volt, ráadásul ott is az egyik legszebb játék, így nagyon nem volt mit javítani a grafikán. Lényegében csak a szokásos ráncfelvarráson esett át: a felbontást 1080p-re emelték, és megszórták néhány extra effekttel, amelyekkel a PS3 talán már nem bírt volna el. Ez persze csak az én véleményem, de szerintem talán picit túlzásba is estek a sok blur effekttel. Míg az eredeti kiadás tű éles volt mindenhol, a textúráktól kezdve az árnyékokig bezárólag, addig a PS4-es verzió a sok elmosódás miatt kopottabbnak hat. Lehet, hogy a filmszerű hatást szerették volna ezzel kiemelni, de ez nem nagyon sikerült nekik. Persze csúnyának most sem csúnya a játék, hiszen a két évvel ezelőtti megjelenésével is bőven beférne a vadonatúj PS4-es játékok közé is és nem lenne rá panasz.

Beyond: Two Souls Remastered

A Beyond: Two Souls Remasteredről ennél sokkal többet nem lehet elmondani, de nem is kell. Azok, akik anno játszottak vele, az új kiadástól lényegében semmi újat nem fognak kapni, amit azért nem rónék fel neki. Érezni rajta, hogy minimális befektetéssel szerették volna újra eladni az egyszer sikeres játékot. De hát erről szól az összes remastered, enhanced, ultimate és hasonló kiadás, nincs új a nap alatt. Azok a játékosok viszont, akik anno kihagyták, de most kedvet éreznek, hogy pótolják, ne habozzanak. Olyan maradandó élményben lesz részük, amilyet csak nagyon kevés játék képes prezentálni. Előtte talán épp a Quantic Dream előző játéka, a Heavy Rain volt hasonló. És kíváncsian várom, hogy az ősszel bejelentett Detroit: Become Human folytatja-e majd a sort, ha egyszer elkészül. ■

értékelés

Beyond: Two Souls

Beyond: Two Souls
Pozitívumok
  • Nagyon erős történet
  • Remek színészi játék
Negatívumok
  • Semmi lényegi újítás
  • A látvány nem szépült, talán még hangyányit romlott is a túl sok
  • elmosódás miatt
PlayDome TOP

Beyond: Two Souls Remastered kizárólag PlayStation 4-re jelent meg.

Beyond: Two Souls
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Beyond: Two Souls

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló