Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Shardlight

Nem is olyan halott a kalandjátékok műfaja - ezúttal egy pixelgrafikás, poszt-apokaliptikus sztorijú alkotás érkezett.

2016.03.08. 06:01 | szerző: jeszkar | Ismertető/teszt

A filmvilágában gyakorlatilag minden évtizedben megállapítják, hogy a western egy halott műfaj. Senki nem nézi őket és senki nem készít már ilyen filmeket, ennek ellenére csak a tavalyi évből legalább három westernfilmet meg tudnék nevezni. A játékiparban a kalandjáték műfaja jutott hasonló sorsra. Többször is halottnak nyilvánították már, mégis mindig feltámad poraiból. A következőkben a Wadjet Eye Games fejlesztésében készült Shardlight című poszt-apokaliptikus alkotást fogom bemutatni. Ez a csapat leginkább kalandjátékok fejlesztéséről és kiadásáról ismert, tavaly például a Technocrat Games nagyszerű Technobabylon játéka jelent meg tőlük. Kíváncsian vártam hát ezt játékot, remélve, hogy egy újabb remekbeszabott kalandjáték érkezik.

Shardlight

A tavalyi évben már teszteltem egy poszt-apokaliptikus kalandjátékot, mégpedig a Dead Synchronicity: Tomorrow Comes Todayt, amelyről anno igen pozitívan írtam: mind a grafikai stílus, mind a zene, mind az embertelen világ megjelenítése segített a nyomasztó atmoszféra megteremtésében. Bizakodtam, hogy a Wadjet Eye Games alkotása is valami hasonlóan nyomasztó – de talán kevésbé durva – játék lesz. Sajnos azonban a Shardlight hangulatában semmilyen szempontból még csak meg sem közelíti a fentebb említett művet. A zene jellegtelen, nem is érdemes róla beszélni. A poszt-apokaliptikus világgal kapcsolatban bár voltak a fejlesztőknek relatíve egyedi ötletei, mégsem lett annyira kiemelkedő a világ. Ezenfelül itt még a pixelgrafika sem segít beleélésében. Értem én, hogy sok fejlesztő szeretne rámenni erre a retro stílusra, de nagyon gyakran ez a megoldás kétfajta problémát is előidéz. Az egyik a pixelvadászat (bár ez – őszintén megvallva – más grafikai stílusú kalandjátékoknál is előfordulhat), a másik, hogy a drámai jelenetek egyszerűen nem tudnak működni ilyen grafikánál.

Shardlight

Azonban a játék legnagyobb hiányosságának mégse ezt éreztem, hanem azt, hogy túlságosan is egyszerű, és emiatt roppant rövid is. Nagyjából 5 óra alatt végig tudtam vinni, és mindössze egyszer akadtam el benne, akkor is csak azért, mert annyira egyszerű volt a megoldás, hogy arra nem is gondoltam (egy tárgy megkeresése helyet csak beszélnem kellett a mellettem lévő karakterrel). Az egyetlen, ami némileg nehezítette a játékot itt-ott-amott, az a pixelvadászat volt, de az se tartott fel sokáig.

Shardlight

Na de beszéljünk egy kicsit a történetről is. Maga a cselekmény elég alap (poszt-apokaliptikus világ, halálos járvány, elit vs. felkelők), azonban egy-két karakter egész jóra sikeredett. Személy szerint két kedvencem a maszkos Tiberius (aki az Arisztokrácia vezetője) és a Kaszás személyesen (lásd a képeken). Érdekes módon a főszereplő (Amy) kevésbé sikerült egyedire, de azért ő is teszi a dolgát, legalább nem egy névtelen amnéziás, mint a Dead Synchronicity főszereplője.

Shardlight

Szimpatikus volt még, hogy a játéknak több befejezése is van, egészen pontosan három. Az már kevésbé tetszett, hogy gyakorlatilag a végén kiválaszthatod, hogy az A, B vagy C befejezést szeretnéd látni... Ami pedig még tovább ront ezen. hogy gyakorlatilag az egyetlen dolog, amiben különböznek a befejezések, az a végén hallható dialógus. (Hmm, Mass Effect?) És ami fölteszi a koronát az egészre, az az, hogy a befejezés finoman szólva is emlékeztet az utolsó Éhezők viadala film lezárására. Aki játszott ezzel a játékkal és látta az említett filmet, tudni fogja, hogy mire gondolok.

Shardlight

Szóval ez minden, amit el tudok mondani a Shardlightról. Talán annyit érdemes még megemlíteni, hogy a játékban bekapcsolható audiokommentár, valamint egyéb bónusz tartalmak is megnyithatók (például bakik), amelyek szokatlanok egy ilyen játéktól. A szinkron átlagos, nem nagy szám, de elmegy. És ez a tökéletes kifejezés, amellyel jellemezhetem a játékot: elmegy. Ha valami jobbat szeretnétek, továbbra is tudom ajánlani a Technobabylont vagy a Dead Synchronicity-t (ami, ha minden igaz, folytatást is fog kapni). ■

értékelés

Shardlight

Pozitívumok
  • Jó karakterek
  • Bónusz tartalom és audiokommentár
Negatívumok
  • Pixelvadászat
  • Egyszerű és rövid
  • Nincs igazán nyomasztó hangulata
ShardlightShardlightShardlightShardlightShardlight
Shardlight
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Shardlight

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló