Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

2Dark

Az Alone in Dark alkotója egy túlélőhorrorral tért vissza.

2017.03.21. 09:14 | szerző: jeszkar | Ismertető/teszt

Őszinte leszek, nem vagyok a legnagyobb rajongója a modern túlélőhorroroknak, mint amilyen az Amnesia vagy az Outlast. Míg a klasszikus túlélőhorrorok inkább arról szóltak, hogy miképp osztod be erőforrásaidat – úgy, mint lőszert vagy gyógyítócsomagokat –, addig az újabbakban nem is feltétlenül van mit beosztanod. Nincs mivel megvédened magad, futhatsz és/vagy elrejtőzhetsz, de más nem mindig áll a rendelkezésedre. Ezért is örültem, amikor láttam, hogy tesztalanyom, a 2Dark nem tartozik bele minden tekintetben ebbe az utóbbi kategóriába.
A 2Dark egy felülnézetes túlélőhorror-játék, amelyben egy ex-rendőrnyomozót, Charles Smith-t irányítjuk. Hősünknek hét éve megölték a feleségét, és elrabolták mind a két gyermekét. A többéves nyomozás csak most hozta meg gyümölcsét (hogy miért, az ismeretlen), és Smith elkezdi feltárni a Gloomywoodot átélő gyerekrabló-hálózatot.

2Dark

Először is kezdjük a játék legerősebb elemével, az atmoszférával. Nyilván már maga a téma megadja az alaphangot, de a játék nem áll meg ott. Ez egy felnőtt alkotás: sötét, véres, kegyetlen. A történet folyamán jó pár kísérteties helyre ellátogatunk, ahol látjuk, hogy a gyerekeket milyen célból rabolták el. Találkozunk őrült bohóccal, szervkereskedő orvossal és a hentescsaláddal. Úgy érzem, nem kell tovább fejtegetnem ezt a témát.
Kicsit tartottam attól, hogy a gyerekek kimentése egy kimondottan rossz pontja lesz a játéknak, hiszen mint tudjuk, van egy-két dolog, amit szinte minden játékos utál. A követős küldetések ilyenek, és a játék részben arra épül. Szerencsére többségben nincs vele baj. A gyerekek amikor követnek, nagyon ritkán csinálnak furcsa dolgokat, és igazából gyakorlatilag nem is kell velük foglalkozni. Végigviheted nélkülük is a játékot.

2Dark

Azonban a 2Darknak vannak problémái, amelyekkel rögtön az elején szembesül. Az első pálya messze a legrosszabb és a legidegesítőbb, minden létező probléma megjelenik rajta. Később javul a helyzet, de azért a gondok még itt-ott akkor is felütik a fejüket. Elsőnek is a játéknak egy fontos része a sötétben való rejtőzködés. Olyankor nyilván nem használhatsz semmilyen fényt, mert azt meglátják az ellenfelek. De miért vannak feneketlen lyukak és halálos csapdák ott, ahol ezeket nem láthatod? Csak akkor fogsz tudni róluk, ha már egyszer meghaltál. Ezen kívül probléma, hogy az ellenfelek mozgása gyakran bugos. Beakadnak tárgyakba, forognak saját tengelyük körül, vagy egyszerűen befagy a szkript. De az se egészen tiszta, hogy miért hallanak meg mindent vastag falakon keresztül is...

2Dark

Audiovizuális szempontból vegyesek az érzéseim. A zene például remek, a főtéma kísérteties. Viszont a szinkron hiánya zavart. Most mondhatnátok, hogy ilyen játékokban az amúgy sem általános, de a pályák közti átvezető szövegek szinkronizálva vannak, így zavaróbb, hogy hirtelen mindenki elnémul. Na mindegy, az ottani felolvasás amúgy se kimondottan jó. Grafikai szempontból pedig kapjuk a tipikus 2D-s pixelgrafikát, amivel amúgy nem szokott bajom lenni, de akkor például a karakterek miért pszeudo-3D-s alakok? Azon kívül a játék sajnos hajlamos átmenni pixelvadászatba: nemcsak a felszedhető tárgyakról nem tudom elsőre megállapítani, hogy tényleg azok, de még rosszabb, hogy a csapdákról se. És ahogy már említettem korábban, azokkal alapból vannak problémák.

2Dark

Nagyjából ennyit tudok elmondani a 2Darkról. Mindössze egyetlen kérdés maradt: érdemes-e beszerezni? Megint őszintének kell lennem: nem tudok egyértelmű választ adni. A játékot semmiképp se tudnám rossznak nevezni, sőt mindenképp egyedi élményt ad, de nem tudom, hogy megéri-e azt a pénzt, amit kérnek érte (hogy a játék túl van árazva, azt szerte a világon kritizálják). Bár van olyan 8-9 órás hosszúsága, de ez nagyban annak köszönhető, hogy gyakran valami buta bug vagy játékmechanikai elem miatt meghalsz. Emellett a Denuvo DRM-rendszer is sokakat eltántoríthat (a fórumokat olvasva: meg is teszi), és azért úgy érzem, hogy egy a játékosok által finanszírozott indie projektnél, talán mégsem kéne ezt erőltetni. Végső soron úgyis neked kell dönteni, hogy mindez megéri-e. ■

értékelés

2Dark

Pozitívumok
  • Jó atmoszféra.
  • Egyedi játékmenet.
  • Remek zene.
  • Hiánypótló alkotás.
Negatívumok
  • Nehéz a bugok és a rossz játékmechanizmusok miatt.
  • Pixelvadászat.
2Dark2Dark2Dark2Dark
2Dark
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
2Dark

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló