25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Ricoh Theta S

360 fokban fotóztunk és filmeztünk.

Írta: Dino

Tavaly nyáron hallottam először a Ricoh Theta kameráról, amely igen érdekesnek tűnt már pusztán a weboldalán fellelhető információk alapján is. A 360 fokos filmezés egy érdekes új téma, és bár okostelefonokon is megnézhetőek az így készített alkotások, a VR előretörésével lett igazán komoly megtekintési lehetőség hozzájuk. És bár számos kütyü létezik ilyen felvételek készítésére (az elég drága megoldásnak számító, hat GoPrót összefogó keret és a hozzá tartozó megfelelő szoftvertől a direkt ilyen célra készült céleszközökig), a Ricoh megoldása tűnt az egyik legkompaktabbnak. Végre idén tavasszal befutott hozzánk egy tesztpéldány belőle, ráadásul épp jókor, hiszen két rendezvényen – a PlayIT-en és a ReGamEX-en – élesben is ki tudtuk rögtön próbálni.

A Ricoh Theta S (amely már a második szériája a gyártó 360 fokos kameráinak) egy apró, lekerekített szélű házba szerelt kütyü, két halszemoptikás lencsével, valamint pár gombbal. Kijelző nincs rajta, csak a státuszlámpák világítanak rajta, miután bekapcsoljuk az oldalán lévő legfelső gombot megnyomva. A második gombbal a wifit kapcsolhatjuk ki/be, a harmadikkal pedig fotózás és filmezés között válthatunk. Az egyik oldali lencse alatt találunk még egy nagyobb méretű gombot, ezzel lőhetünk fotót vagy indíthatjuk el a felvételt. Ha pedig az időzítőt szeretnénk aktiválni, két gombot egyszerre lenyomva kell bekapcsolnunk a Thetát. Alapvetően már így is egész jól használható a cucc, leszámítva egyetlen furcsaságot: az exponálógomb feletti LED nem akkor világít, amikor megy a felvétel, hanem pont olyankor kapcsol ki. És ez sajnos pont éles használat után derült ki (a PlayIT-en a wifin keresztüli üzemeltetést pár kísérlet után mellőztük, annyira rossz volt a kapcsolat, feltételezhetően a túl sok elektronikai cucc közelsége miatt), így lett egy csomó felvételünk arról, ahogy két stand között mászkálunk és beszélgetünk – majd pont akkor állt le a video, amikor eredetileg felvételt szerettünk volna készíteni. Persze ha előre alaposan elolvastuk volna a leírást, mindez elkerülhető lett volna...

Ricoh Theta S

Ha viszont telefonról, a megfelelő – androidos vagy iOS-es – alkalmazás letöltése után irányítjuk a Thetát, mindjárt sokkal több funkciót kapunk, és a fenti probléma is elkerülhető. Fotózásnál ilyenkor lehetőségünk van például záridőt is állítani, és így érhető el a timelapse mód is. Utóbbinál két kép között min. 8 másodpercnek kell eltelnie (de persze ennél több is beállítható), és vagy korlátlanul készíti a képeket a kamera, vagy megadhatunk egy limitet, legfeljebb 200-ig. Telefonunk képernyőjén pedig folyamatosan láthatjuk az élőképet, akár egy széles téglalapra kiterítve, akár úgy, hogy mi az ujjunkkal változtathatjuk rajta azt, hogy milyen irányba nézzünk. Természetesen a videofelvétel is ugyanilyen kényelmesen vezérelhető innen, csak meg kell nyomni a képernyőn a megfelelő gombot.

A legfontosabb kérdés a teszt során számunkra az volt, hogy vajon milyen minőségű képet/videót állít elő a Ricoh Theta S. És ezen a téren vegyes eredmények születtek. Fotózáshoz teljesen jónak bizonyult a kamera, még belső térben is teljesen jó képek készültek vele (köszönhetően az F2.0-s optikának), amelyeket aztán a Ricoh saját programjában visszanézve vagy Facebookra feltöltve kényelmesen körbenézhettünk. 360 fokos filmfelvételre viszont kevésnek bizonyult a kicsike. Mert míg az állóképeket 14 megapixeles felbontásban készíti, a filmfelvétel mindössze 1920*960-as felbontást eredményez (ebbe helyezi el a két lencse kerek felvételeit), és ez bizony nagyon kevés az éles és részletes videóhoz. A YouTube ajánlásától is igazán messze van ez a felbontás, ott 7168*3584-es minimumot javasolnak – nem véletlenül. Persze poénnak jó, de aki komolyabb célokra szeretne 360 fokos videót felvenni, annak ez a kamera tuti kevés lesz. Ha viszont a timelapse fotókat fűzzük össze videónak, az a fényképek nagy (5376*2688 pixeles) felbontása miatt már elég jó eredményt ad.

Ricoh Theta S

A kamera fix akkumulátorral érkezik, és elég jól bírta a nap folyamán, inkább a 8 GB beépített memória telt meg hamarabb (igaz, ebben közrejátszott az, hogy nem akkor csináltunk felvételt, amikor akartunk), és sajnos nem bővíthetjük memóriakártyával a kapacitást. Telefonunkra viszont bármikor áttölthetjük wifin keresztül a felvételeket, majd törölhetjük is az alkalmazás segítségével a Thetáról, így szabadítva fel az értékes helyet.

Nem tudtuk, mire számítsunk az illesztéseknél (hiszen a két optika képét valahogy össze kell „ragasztania” a gépnek), de kellemesen csalódtunk: nem volt annyira zavaró igazából sehol se. Persze minimális pontatlanságok azért adódtak, valamint hosszabb záridő esetén az emberek kicsit bemozdultak, de alapvetően jól nézett ki egy-egy fotó körbeforgatva és zoomolva is. És még a kamera alá rakott állvány nagy része is látható maradt, ami azt jelenti, hogy a holttér igen minimális.

A Ricoh Theta S egy jópofa készülék, de tapasztalatunk alapján igazából azoknak lehet inkább hasznos, akik elsődlegesen fotózni szeretnének vele 360 fokban. Izgalmas lehet például egy-egy ingatlanhirdetésben látni ilyen felvételeket, vagy egy eladásra kínált autó belsejében nézni szét ilyen formában. Filmezni tényleg maximum inkább szórakozás céljára alkalmas, komolyabb felvételi minőséget ne várjunk el tőle. A Ricoh Theta S 120 ezer forint körüli áron kapható.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!