Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Splatoon 2

Splatoon 2 + Octo Expansion

„Mostan színes tintákról álmodom. [...] Krikszkrakszokat, japán betűket írnék” – Kosztolányi Dezső

2018.06.22. 08:37 | szerző: Sityi | Ismertető/teszt

Nagyon tudom becsülni a Nintendóban azt, hogy mer újítani, mer más lenni. Maga a Switch koncepciója is rendkívüli (asztali és kézikonzol hibrid); a Labóval demonstrálni tudták, hogy a Switchet össze lehet házasítani némi kartonpapírral, és jópofa családi móka lehet belőle; az ARMS pedig üde színfoltot jelent a verekedős játékok műfaján belül (főleg, ha a mozgásérzékelős irányítási módot használjuk). A Splatoon sorozat is valami ilyesmi, csak ezúttal a szokásos TPS sablonokat bolondította meg a kyotói cég. A szokásos megyünk-ugrálunk-lövöldözünk hármas egész érdekes bukét kapott a színes festékben tocsogással – olyannyira, hogy amikor a 2015-ös első rész kijött Wii U-ra, gregmerchet is teljesen elbűvölte. 2017-ben, nem sokkal a Switch megjelenése után jött a folytatás, most pedig ennek kiegészítője is végre napvilágot látott, én pedig elmerültem a tintahalak és polipok kalandjaiban.

Splatoon 2 + Octo Expansion

A játékmenet az első részhez képest nem sokat változott, viszont tartalmilag rengeteget bővült. Egyjátékos módban különféle akadálypályákon kell kis, zapfishnek hívott kacsaszerű lényeket megmenteni a gonosz polipkáktól, többjátékos módban pedig alapvetően a pálya minél nagyobb részét kell a saját csapatunk tintájában áztatni (persze változatos módokon). Ami változott, az az, hogy egyjátékos módban most már mi választhatjuk ki, milyen meggymagtintaköpködővel futunk neki az adott szakasznak. Ez persze azzal is jár, hogy arzenálunkat immáron nekünk kell bővíteni, fejleszteni – ehhez minél több ikrát kell összegyűjtsünk, illetve sardiniumot, amelyekből egy van eldugva minden pályán. Ugyanígy pályánként egy tekercset kutathatunk fel, ebből informálódhatunk a történtekről. 5 szektorban összesen 32 pályát kell teljesítenünk, ez elég jó bemelegítés a multihoz – vagy az Octo Expansionhöz. Ebben ugyanis a föld alá kényszerülünk, és 10 metróvonalon (plusz a végjátékban) 80 állomáson kell helytállnunk! Annyi könnyítés itt azért van, hogy ha három próbálkozásra sem sikerül végigmenni a pályán, akkor lehetőség lesz megoldottnak nyilvánítani az adott pályát – némi pénzmagért cserébe. Ja, és az egyes pályákra (állomásokra) belépődíjat kell fizetni, érdemes tehát minél többet harácsolni, keresgélni játék közben. Ha sikerül végigvinni az összes pályát, multiban az inkling karakterünk helyett az itteni octolingünkkel is csatározhatunk.

Splatoon 2 + Octo Expansion

Ahogy a multiban is haladgatunk előre meccsről meccsre, az ott keresett pénzecskénkből különféle fegyvereket és ruhákat vásárolhatunk. Utóbbi nem csupán öncélú divatolás, ugyanis különféle perköket oldhatunk fel általuk: kevesebb tintát fogyasztanak fegyvereink, nagyobbat ugorhatunk, ilyesmik. A harmadik fő játékmódról még nem tettem említést (ez is újdonság az első részhez képest): a Salmon Run ugyanis igencsak jól fizet – emiatt csak adott időszakokban lehet játszani. Ez tulajdonképpen a PvE horda mód: a tengerből különféle halak jönnek elő, akiket lepuffantva leöntve tintával dől a lé (de szép képzavar... :D ), a nagydarab főnököket elintézve az általuk hátrahagyott nagy arany ikrákat pedig be kell gyűjteni. Csavar a történetben, hogy a játék időlimites, és van egy minimális mennyiség, amit muszáj begyűjteni az arany ikrából... Ha pedig igazi sztachanovista módjára túlteljesítjük az előírt tervet, akkor bónusz üti a markunkat csápunkat.

Splatoon 2 + Octo Expansion

Nagyon súlyosan rá lehet kattanni a Splatoon 2-re, akár az egy-, akár a többjátékos módokat nézzük. Mindkettő kellő kihívást nyújt (az Octo Expansion egyjátékos módban talán kicsit túl sokat is), ráadásul a rajzfilmes grafika és humoros animációk miatt családbarát. Kár, hogy egy gépen nem lehet ketten játszani... A matchmaking is elég lassú tud lenni sajnos. Ezt kompenzálja viszont az, hogy folyamatosan érkeznek új pályák a többjátékos módhoz – a legújabb (Albacore Hotel) hamarosan várható, noha hivatalos megjelenési dátum még nincs. Tintára fel, vár ránk pár elintézendő octotrooper! ■

Splatoon 2 + Octo Expansion
Splatoon 2 + Octo ExpansionSplatoon 2 + Octo ExpansionSplatoon 2 + Octo ExpansionSplatoon 2 + Octo ExpansionSplatoon 2 + Octo ExpansionSplatoon 2 + Octo ExpansionSplatoon 2 + Octo ExpansionSplatoon 2 + Octo ExpansionSplatoon 2 + Octo ExpansionSplatoon 2 + Octo ExpansionSplatoon 2 + Octo ExpansionSplatoon 2 + Octo ExpansionSplatoon 2 + Octo ExpansionSplatoon 2 + Octo ExpansionSplatoon 2 + Octo ExpansionSplatoon 2 + Octo Expansion

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a Conquest Entertainment biztosította.

értékelés

Splatoon 2

Splatoon 2
Pozitívumok
  • A Nintendo sajátos TPS megvalósítása nagyon üt! Stílusos, szórakoztató, mókás!
Negatívumok
  • Az Octo Expansion egyjátékos módja kicsit túl nehéz.
  • A matchmaking lehetne gyorsabb is.
Splatoon 2
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Splatoon 2

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló