Switch
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

##game_title##

Nintendo Labo Variety Kit

Amikor az IKEA találkozik az origamival...

2018.05.23. 15:53 | szerző: Sityi | Ismertető/teszt

A Nintendo nem először próbálkozik valami olyasmivel, amire mások nem gondoltak – elég a Wiire és annak az újfajta irányítására gondolni, hogy ne menjek nagyon messze vissza a múltban. Hogy lehet egy játékkonzolt kartonpapír tárgyakkal összepárosítani? Ehhez kellett a zseniális Switch a maga „hibridségével” (azaz egyszerre kézi- és asztali konzol) és a két lecsatolható Joy-Con a maguk fura formatervével. Ravaszak ezek ott Kyotóban, mert a Labóval sikerült valami egyedit alkotniuk megint – a kérdés csupán az, hogy ez most siker vagy kudarc lett? Személy szerint én vártam a találkozást, mert a kíváncsiságomat igencsak piszkálta a dolog; ugyanakkor az Ubtech Alpha 1 és Jimu robotos tapasztalataim óvatosságra intettek…

Nintendo Labo Variety Kit

Dino és GeryG az európai premier alkalmából pár órán át próbálgathatta a különféle kartonjátékokat, amiket a Nintendo szerényen (?) csak Toy-Conoknak hív. A gond ezzel csupán az, hogy ilyen rövid idő alatt csak a felszínt tudták kapargatni egy kicsit, a Labónak meg nem csak a játék része az, ami szórakoztató. Így nagy örömmel vettük, amikor megérkezett a forgalmazótól a Variety Kit csomag, amely végül nálam (és a két és fél éves kislányomnál) landolt. Pont emiatt az összetettség miatt ez egy hosszabb, tagoltabb cikk lesz, így nem is húzom tovább a bevezetőt, kezdjünk bele!

Nintendo Labo Variety Kit

A csomagolás
Muszáj erre is kitérnem, ugyanis nem szokványos a Variety Kit. A doboza alapterületre körülbelül másfélszer nagyobb, mint a Switch konzolé, de annál valamivel vékonyabb – és súlya is van rendesen ahhoz képest. 28 ív kartont, 3 ív fényvisszaverő matricát, 3 apró öntapadó szivacscsíkot, két darab zsinórt, 5 darab műanyag gyűrűt és ha jól számoltam, 14 db „befőttesgumit” kapunk a szoftver mellé. Miután mindent összeraktunk, maradni fog mindenből némi tartalék, illetve némi extra a későbbi dekoráláshoz és programozáshoz.

Nintendo Labo Variety Kit

A szoftver
Első indításkor egy gyors oktatórészen kell túlesnünk, amelynek során egy Joy-Con tartót kell összehajtogatnunk, és utána nyílik meg előttünk a teljes játék. Már itt kiderül: némi kézügyességen kívül másra nem lesz szükségünk, a kartonlapból az egyes elemeket kézzel ki tudjuk emelni (nem kell olló), az instrukciók pedig egyértelműen és könnyen követhetőek. Három részre van osztva a program: a sárga Make az építésről szól, a piros Play szekcióban lehet játszani a Toy-Conokkal, a kék Discover pedig megmutatja, hogyan is működnek az egyes játékok – illetve innen érhető el a Garage, ahol új Toy-Conokat készíthetünk.

Nintendo Labo Variety Kit

A kisautó bogár
Nem, ez nem autó, nincs kereke! Ellenben hat lába van, mint egy bogárnak! Ezt akkor tisztáztuk... 10 perc alatt készen van, ez a legkönnyebben elkészíthető játék. A Joy-Conok rezgését használja az előrehaladáshoz, kanyarodni meg amolyan tank módra tud. A jobb oldali Joy-Conba épített infrakamera segítségével képes automatikusan követni fényes foltokat, így a maradék fényvisszaverő matricákból akár pályát is lehet építeni neki, amin automatikusan végigmegy. Ha pedig van egy extra pár Joy-Conunk, akkor versenyezni vagy szumózni is lehet velük – két bogár van ugyanis a szettben.
Sajnos ez a bogár pont olyan, mint a bevezetőben emlegetett robotok: jópofa, de hamar ráunhat az ember a kunsztjai dacára. Bemelegítésnek viszont oké.

Nintendo Labo Variety Kit

A horgászbot
Ez egy remek partijáték lehet egy buli alkalmával, amely nem csak gyerekek számára szórakoztató. Bő másfél óra alatt sikerült összeraknom. Mókás, ahogy a madzag automatikus visszatekerését megoldották – amúgy a két Joy-Con giroszkópjai és gyorsulásmérői alapján irányítjuk a játékot. Maga a játékmenet egyszerűnek tűnik: megvárjuk, míg kapás van, beakasztunk, fárasztunk, aztán ha bírja a zsinór, kifogjuk a halat. Minél mélyebbre eresztjük a horgot, annál nehezebb dolgunk lesz, mert a nagyobb, erősebb halak jobban ellenkeznek, és nehezebb is őket fárasztani. Az igazi kihívást a cápák és hasonszőrű ragadozók jelentik: őket a már kifogott halakat csaliként használva tudjuk elkapni. Apropó, már kifogott halak: van ám akváriumunk is, ahol megcsodálhatjuk az eddigi fogásainkat, illetve a zongora segítségével (mi mással...) beszkennelhetünk saját fajátákat – pár példát mellékeltem (nem tudom, elrettentő példának vagy jó poénnak... :D ).

Nintendo Labo Variety Kit

A motor
Ezt úgy két óra alatt raktam össze. Méreteiből adódóan ez leginkább gyerekeknek lesz kényelmes, de azért elboldogultam vele. Maga a verseny kicsit snassz, sok ötlet nincs benne, az MI sem épp Valentino Rossi digitális klónja – viszont az irányítás módja ezt egész ügyesen elfedi egy jó ideig. Viszont ott tud kompenzálni ez a játék, hogy saját pálya- és stadiontervezője is van, igencsak sajátos kezelési módszerrel. Pályát gyakorlatilag úgy tervezhetünk, hogy a bal Joy-Connal „hadonászunk”, stadiont pedig a jobb Joy-Con infrakamerájával szkennelve. Mindent összevetve ezt a gyerekek jobban fogják élvezni, a kihívás szintje is inkább rájuk lett szabva. Ami felett viszont nem tudok szemet hunyni, az az egyféle stadion – akkor sem, ha pár időjárási effekttel (köd, éjszaka, ilyesmi) lehet picit variálni.

Nintendo Labo Variety Kit

A házikó a szőrmók lénnyel
Ezt bájos asszisztensemmel raktam össze: ő másfél órán át bírta, aztán pizsamaosztás volt, utána még szűk egy órát elszüttyögtem vele egyedül. A látszattal ellentétben ez nem tamagochi-utánérzés, hanem egy minijáték-gyújtemény, ahol szőrmók kis barátunkkal kell tekézni, mókuskerékben futni, csillében smaragdokat gyűjteni, ugrókötelezni és így tovább. Háromféle jutalmat kaphatunk a teljesítménytől függően: vagy zselécukorkát, amivel a kis lény bundáján a minta színét változtathatjuk meg; valami kaját, amivel magának a bundának a színét (bár hogy a szappan hogy minősül kajának, fel nem foghatom – a döglött hal és a még élő, sisakos csiga valahol még talán érthető; vagy a kis lényünk Gollam álcázva); illetve nagy cukorkát, amelynek a csomagolásának a mintája a bunda mintáját váltaztatja meg. Ha sikerül egy tetszetős kombinációt összehozni, a fodrásznál menthetjük el. Érzésem szerint ebben azért több is lehetett volna, mint ami lett, mert a szoba dekorációja sajnos tényleg csak dekoráció – pedig a tévével, a falóval, a ceruzával mind-mind lehetne kezdeni valamit. Mondanom se kell, hogy kócos kis Maszatkámnak ez a kedvence…

Nintendo Labo Variety Kit

A zongora
Próbáltam összerakási idő szerint sorbaállítani az egyes játékokat, a zongora volt a leghosszabb: ezt úgy 3 óra alatt sikerült összeraknom. Feleségemmel együtt néztük meg alaposabban, mivel ő klasszikus énekes és magánénektanár, így zenészi szemszögből tudta értékelni. Maga a zongora csupán egy oktávot tud, de stúdió módban az oldalán lévő karral összesen 5 oktáv között vándorolhatunk. Zongora módban 4+1 hangszer hangját utánozza: a zongora mellett van macska, női énekes és férfi énekes – a +1 a bal Joy-Con rezgése lenne, amit különféle méretű dobozokra rakva más-más karakterű hangot ad. Ez inkább a mi pici lányunk pályája, ő élvezettel „nyúzta” a cicákat, miközben csendre próbálta őket inteni... :D

Nintendo Labo Variety Kit

A stúdió mód már komolyabb, itt a mellékelt lyukkártyával ütőshangszer-kíséretet tudunk összerakni magunknak; a bal Joy-Cont karmesteri pálcának használva állíthatjuk be a tempót, és 8 sávon tudjuk rögzíteni klimpírozásunkat; ráadásul ahogy saját halat, úgy saját hangmintát is létre tudunk hozni szkennelés útján, csak papírból kell kivágnunk a megfelelő hanghullámformát. Ugyan 8 sávon tudunk rögzíteni (szépen egymás után feljátszva az egyes szólamokat), de ezt elmenteni nem tudjuk (vagy én nem találtam meg a módját). Azt viszont nem árt észben tartani, hogy ettől a Labo még nem lesz hangszer, csak egy nagyon ügyes játék – és ilyen szempontból lényegesen jobb vétel, mint a gagyi párezer forintos játékszintetizátorok, mert ennek lényegesen jobb a hangja. Viszont egy bulit feldobhat egy kellően nyitott társaság esetében. :-)

Nintendo Labo Variety Kit

A Discover mód és a Garage
„Értem én, hogy gőzgép, na de mi hajtja?” – csak hogy a klasszikust idézzem, a válasz pedig itt van. Gyerekek számára is érthető módon magyarázza el a Discover rész, hogy hogyan működnek a Joy-Conok, és ezáltal hogy működnek az egyes játékok. Kapunk tippeket az egyes Toy-Conok kidekorálásához is (még az ideális festék-víz arányhoz is), illetve tanácsokat a javításukhoz, ha esetleg elszakadna a karton, vagy a nagy kreatítv díszítés sikerül félre.

Nintendo Labo Variety Kit

Itt található a Garage is, ami a programozási felülete a Labónak: egyszerű input-output viszonylatben definiálhatjuk, hogy milyen eseményre mivel válaszoljon a játék. A dobozon már tippként ott a teniszütő-gitár fotója, természetesen a neten már fellelhető a pontos leírás is, az AliExpressen pedig potom 8 dollár körüli összegért megrendelhető a (nem hivatalos) kartongitár is hozzá. Elvileg csak a fantázia szabhat határokat, gyakorlatilag majd meglátjuk, mert azért ez elhangzott már a Jimu robotoknál is... Nem akarom ezt a részét temetni a Labónak, de ha valakinek nincs affinitása a programozáshoz (márpedig nem sokaknak van), akkor ez a része bizony kihasználatlan marad – de ha a neten sikerül jó projekteket összehozni, amiket egyszerűen lehet kézzel lemásolni a saját Switchünkre (a régi szép (?) idők, amikor Commodore-on és Spectrumon könyvekből másoltuk be a játékok forráskódjait...), akkor ez a része is diadal lehet.

Nintendo Labo Variety Kit

Jó tíz órányi IKEA-origami (gregmerchtől nyúltam – az ő engedélyével ;-) ), legalább ennyi játék, és úgy 4-5 órányi Discover fejtágítás után ha összegeznem kellene, jó játék-e a Nintendo Labo, akkor azt mondanám: alapvetően igen, de nem mindenki számára. Játékos és gyermekded lelkületű felnőttek fiatalodhatnak jó pár évet a Labóval; ha pedig a családban van 6-14 éves gyerek, akkor együtt kiváló családi móka. Akárcsak a Wii esetében, a Nintendo itt is próbál egy szélesebb közönséget megszólítani a Labóval – a kérdés már csak az, sikerül-e, sikerülhet-e ez neki egy ilyen szokatlan termékkel. Szerintem igen, bár az tény, hogy a vásárlói oldalról szükséges a nyitottság a szokatlan dolgok felé. ■

Nintendo Labo Variety Kit
Nintendo Labo Variety KitNintendo Labo Variety KitNintendo Labo Variety KitNintendo Labo Variety KitNintendo Labo Variety KitNintendo Labo Variety KitNintendo Labo Variety KitNintendo Labo Variety KitNintendo Labo Variety KitNintendo Labo Variety KitNintendo Labo Variety Kit

A tesztpéldányt a Nintendo magyarországi forgalmazója, a Conquest Entertainment biztosította.

értékelés

Pozitívumok
  • Hosszú időre képes lekötni a család apraját (és a nagyját is, ha játékosabb mentalitású).
Negatívumok
  • A motoros és a házikós játékban én több potenciált láttam.

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló