25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Cross Racing Championship Extreme

Az 0rület után szabadon...

Írta: Sityi

Az Invicus csapata valahol mindig a szívem csücske lesz, az tuti. Debreceniek, ahogy én is, és szeretik az autós játékokat, ahogy én is. Az 1nsane-nel robbantak be a köztudatba (nem gyenge eredmény volt, hogy a Codemasterst sikerült kiadónak megnyerniük), erről én pár évvel ezelőtt egy nosztalgiázós videót is összeraktam – amit páran a srácok közül megnéztek és osztották tovább, pedig nem is szóltunk nekik. Az ég áldjon meg benneteket!

Cross Racing Championship Extreme

Az 1nsane után nekem a Project Torque/Level-R jött, a kettő között viszont ott volt jelen tesztalanyunk, a Cross Racing Championship is, amely a napokban került ki Steamre, kicsit kipofozott változatban. Ebben benne van az összes hivatalos tartalom, elindul Windows 10 alatt is, és támogatja a ma már megszokott széles képarányú felbontásokat is. Kell ennél több?

Cross Racing Championship Extreme

Az ilyen kérdés megválaszolása messze nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Én már vén motoros vagyok a szakmában, nekem ez nem csúnya, mivel tudom, hogy honnan jött és milyen technikai korlátok voltak akkoriban. Új játékosok tuti rávágják, hogy szögletes, de amilyen szinten tombol a retro mostanság..... Igaz, az csak a 8/16-bites pixelgrafikás stílusban merül ki javarészt. Egy a lényeg: aki abban a korszakban aktív játékos volt, az helyén tudja ezt kezelni, a többieknek meg érdemes megtanulniuk a helyén kezelni a dolgokat: a Cross Racing Championship Extreme nem csúnya! ;-) Azért befértek olyan dolgok, mint a HDR támogatás vagy a pixel shader alapú tükröződés a vízfelületeken...

Cross Racing Championship Extreme

Ami viszont a hátán elviszi az egészet, az a rengeteg játékmód. A gond csupán az, hogy ezek döntő többsége multiban tud kiteljesedni igazán – Steam alapú multiplayer mód pedig akkor lesz, ha kellően jól fogy a cucc. Amit az 1nsane-ben is nagyon szerettem, az a nem épp hagyományos versenyfajták, amik itt tovább bővültek: most már tízféle módon mérhetjük össze tudásunkat másokkal. Adva van persze egy karriermód is, ahol a gép ellen kocsikázhatunk: itt az a pláne, hogy ellenfeleinknek hangulata van, ami hatással van a versenyzési stílusunkra. És tényleg: hátbataszajtjuk a sporttársat kétszer-háromszor, utánunk jön törleszteni!

Cross Racing Championship Extreme

Az irányítást a nosztalgiafaktor kimaxolása miatt billentyűzettel néztem, és tökéletesen működik. Persze ha akad gamepad vagy kormány is valahol, azzal is rendben működik. Sejtésem szerint az 1nsane fizikai motorját dolgozták tovább a srácok, csak most már a rallycross nyújtotta kihívásoknak megfelelően (murva-aszfalt váltások). Nem mondanám szimulátornak, viszont simcade-nek bőven jó, sőt! Az pedig külön öröm, hogy a magyar tudás se veszett el (sajnos a GOG-on lévő 1nsane nem beszélni mádzsár).

Cross Racing Championship Extreme

Nagyon örülök, hogy egy ilyen színvonalas játékot sikerült digitálisan, feljavítva is elérhetővé tenni – az meg hatalmas extra, hogy mindezt egy magyar játékról írhatom. Nincs mese, ez kötelező vétel mindenkinek (nem is drága) – már csak azért is, hogy a multiplayer mód újra működőképes legyen! :-D

A tesztpéldányt a játék fejlesztője biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Cross Racing Championship
  • Cross Racing Championship
  • Cross Racing Championship
  • Cross Racing Championship
  • Cross Racing Championship
  • Cross Racing Championship
  • Cross Racing Championship
  • Cross Racing Championship

Cross Racing Championship

Platform:

Fejlesztő: Invictus Games

Forgalmazó: Digital Reality

Megjelenés:
2004. november 20. PC
n/a: PS2

Minimális rendszerigény: Pentium III 1 GHz, 256 MB RAM, 64 MB-os DirectX 9.0 kompatibilis videokártya, 4xCD-ROM, 800 MB HDD

» Tovább a játék adatlapjára

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!