Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Insane

RetroDome: Insane

A hazai Invictus 15 éves autós játékával folytatódik sorozatunk.

2015.12.07. 21:20 | szerző: Sityi | Ismertető/teszt

Videós retro rovatunk újabb epizódjában a debreceni Invictus Games 15 évvel ezelőtt megjelent arcade autós játékát, az Insane-t vette elő Sityi.

„Insane in the Membrane” – az is egy jó szám volt a Cypress Hilltől, ámde most a RetroDome keretein belül a debreceni Invictus Insane című off-road mókáját vettem elő. Az a mintegy 15 év igazából maximum a grafikán látszik meg, mert a játékélmény továbbra is kiemeli a többi autós játék közül. Egyszerűen mai szemmel is élvezet ezeket a terepjárókat, kamionokat vezetni a hepehupás pályákon, ráadásul olyan szokatlan játékmódok választhatóak, mint a Capture the Flag, Return the Flag, Jamboree, és még sorolhatnám – a megjelenéskor Peac által elkövetett ismertetőben ott van részletesen minden, tessék elolvasni! Emiatt is tűnik még mindig friss, üde foltnak a játék még így, 15 év távlatában is.

A külcsínt illetően azért ez a másfél évtized már erősen látszik, ezt kár tagadni. Ma már a mobileszközök is képesek ennél jobb grafikára, viszont akkoriban igencsak úttörőnek számítottak az olyan megoldások, mint a működő visszapillantó tükör vagy a végtelenített játéktér. Igen, nem tudtunk a pálya végére érni, mert a másik oldalon bukkantunk fel újra, amúgy körülbelül 360 ezer négyzetméteren száguldoztunk és/vagy küzdöttünk. Na és persze nagy dolog volt az is, hogy terepen élethűen mozogtak, viselkedtek, borultak, sérültek járgányaink. Apropó, járgányok: humorérzéke is volt az Invictusnak, hiszen akár kerekeken guruló gnún vagy kétfedeles repülőgépen is próbálkozhattunk.

Pár éve kapott folytatást is, de az már nem a magyar srácok műve volt, hanem az orosz Targem és Game Factory Interactive-é. Nem lett olyan rossz, a szokatlan játékmódokat is nagyjából megtartotta (és még újakat is kapott), de a fizikát sikerült agyonütni, és ezzel elveszett a játék sava-borsa is.

A játék jelenleg a Good Old Games oldalán kapható – ráadásul egyike a legrégebben elérhető címeknek. Az egyetlen dolog, amit sajnálok a digitális kiadás kapcsán az az, hogy a magyar nyelv sajnos nincs benne, pedig a Kerozin frontembere volt a bemondó. ■

Kulcsszavak: RetroDome

Insane
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Insane

hozzászólások (2)

somesz83
somesz83 2015.12.09. 14:31
Döbbenetes mennyit ökörködtünk ezzel anno! (Na meg a Terep 2-vel :-)) Egyébként az Invictus nagyon sok jót letett az asztalra. A CRC is máig páratlan és zseniális játék volt, persze teljesen más kategóriát képviselt, mint az Insane.
Gobiakos
Gobiakos 2015.12.09. 19:18
A Terep 2-t mi is nyomtuk látástól Mikulásig.
ajánlott olvasnivaló