25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

RetroDome: Insane

A hazai Invictus 15 éves autós játékával folytatódik sorozatunk.

Írta: Sityi 2 hozzászólás

Videós retro rovatunk újabb epizódjában a debreceni Invictus Games 15 évvel ezelőtt megjelent arcade autós játékát, az Insane-t vette elő Sityi.

„Insane in the Membrane” – az is egy jó szám volt a Cypress Hilltől, ámde most a RetroDome keretein belül a debreceni Invictus Insane című off-road mókáját vettem elő. Az a mintegy 15 év igazából maximum a grafikán látszik meg, mert a játékélmény továbbra is kiemeli a többi autós játék közül. Egyszerűen mai szemmel is élvezet ezeket a terepjárókat, kamionokat vezetni a hepehupás pályákon, ráadásul olyan szokatlan játékmódok választhatóak, mint a Capture the Flag, Return the Flag, Jamboree, és még sorolhatnám – a megjelenéskor Peac által elkövetett ismertetőben ott van részletesen minden, tessék elolvasni! Emiatt is tűnik még mindig friss, üde foltnak a játék még így, 15 év távlatában is.

A külcsínt illetően azért ez a másfél évtized már erősen látszik, ezt kár tagadni. Ma már a mobileszközök is képesek ennél jobb grafikára, viszont akkoriban igencsak úttörőnek számítottak az olyan megoldások, mint a működő visszapillantó tükör vagy a végtelenített játéktér. Igen, nem tudtunk a pálya végére érni, mert a másik oldalon bukkantunk fel újra, amúgy körülbelül 360 ezer négyzetméteren száguldoztunk és/vagy küzdöttünk. Na és persze nagy dolog volt az is, hogy terepen élethűen mozogtak, viselkedtek, borultak, sérültek járgányaink. Apropó, járgányok: humorérzéke is volt az Invictusnak, hiszen akár kerekeken guruló gnún vagy kétfedeles repülőgépen is próbálkozhattunk.

Pár éve kapott folytatást is, de az már nem a magyar srácok műve volt, hanem az orosz Targem és Game Factory Interactive-é. Nem lett olyan rossz, a szokatlan játékmódokat is nagyjából megtartotta (és még újakat is kapott), de a fizikát sikerült agyonütni, és ezzel elveszett a játék sava-borsa is.

A játék jelenleg a Good Old Games oldalán kapható – ráadásul egyike a legrégebben elérhető címeknek. Az egyetlen dolog, amit sajnálok a digitális kiadás kapcsán az az, hogy a magyar nyelv sajnos nincs benne, pedig a Kerozin frontembere volt a bemondó.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Insane

Platform:

Fejlesztő: Invictus Games

Kiadó: Codemasters

Megjelenés: 2000. IV. negyedév

Minimális rendszerigény: Pentium II 233, 64 MB RAM, 4xCD-ROM

Ajánlott konfiguráció: Pentium II 500, 128 MB RAM, 8xCD-ROM

» Tovább a játék adatlapjára

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Gobiakos
Gobiakos [13193]
A Terep 2-t mi is nyomtuk látástól Mikulásig.
somesz83
somesz83 [3324]
Döbbenetes mennyit ökörködtünk ezzel anno! (Na meg a Terep 2-vel :-)) Egyébként az Invictus nagyon sok jót letett az asztalra. A CRC is máig páratlan és zseniális játék volt, persze teljesen más kategóriát képviselt, mint az Insane.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (2 db)