Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Farming Simulator 19

Farming Simulator 19

Eddig tartott a lendület?

2018.12.03. 23:28 | szerző: Sityi | Ismertető/teszt

Tíz éve már, hogy traktorainkkal, kombájnjainkkal járhatjuk szántóföldjeinket, mindenféle veteményt vetve és aratva, megspékelve némi állattartással. Van valami titkos összetevője ennek az amúgy messze nem tökéletes játéksorozatnak, ami miatt rengetegen ülnek a képernyő elé, és dolgoznak szorgalmasan. Engem talán az kapott meg benne a legjobban (mint ahogy az már írtam is még a Farming Simulator 2013 kapcsán), hogy kifejezetten relaxáló tud lenni, ahogy fel-le sertepertélünk a szántóföldön, és csak bámuljuk mondjuk a naplementét vagy a földről felszálló varjakat (bizony ám, ez új grafikai elem). Nagyon szerethető sorozat a Farming Simulator, minden hibája ellenére. Hogy akkor mire fel a fentebb feltett kérdés?

Farming Simulator 19

A Farming Simulator 19 tesztelése közben elfogott az az érzés, hogy tulajdonképpen alig változott valami. Persze történtek finomhangolások a rendszerben, de most először éreztem azt, hogy új résznek ezt kicsit nehezen lehet nevezni, főleg az előző epizódok által felmutatott fejlődéssel összevetve. Azt például nehezen lehet fejlődésnek nevezni, hogy kivették a napenergia-paneleket, méhkaptárt, ilyesmiket... A grafika is fejlődött, látszik is rajta, de nekem valahogy mégsem áll össze egy tetszetős egésszé. Pedig a változatosságra se lehetne panaszom: a német pályán még egy várrom is van, az amerikain pedig egy építkezés – de valahogy mégsem kapott el az „ez igen!” érzés. A Pure Farming 2018 továbbra is egy kicsivel ugyan, de tetszetősebb.

Farming Simulator 19

De térjünk rá a jó dolgokra: végre van John Deere! A 181 (!) éves márka mezőgazdasági gépeit nagyon sokan hiányolták a sorozatból – eddig. Most megkaptuk hivatalosan is, hurrá! Persze akik nem feltétlen buknak a zöldre, azoknak is marad bőven választék: mintegy 300 gépből válogathatunk kedvünkre. Azért azt tegyük hozzá, hogy bizonyos felhasználási területeken nem nagyon van választék – nagy fűkaszálógépből például csak egy van. De a kínálat így is lenyűgöző. Újdonság még, hogy lehetnek lovaink is, sőt, nemcsak saját nevet adhatunk nekik, de meg is lovagolhatjuk őket. Változás érte a menürendszert is, most már egyszerűbben érhetőek el az egyes statisztikák, árfolyamok, a térkép – és ide költöztek a küldetések is. Az előző részben ez jó lehetőség volt arra, hogy kicsit megszedjük magunkat (mondjuk a játék elején), most viszont csavartak egyet rajta. Ha a gazda gépeit használjuk a feladat abszolválásához, akkor ő azért bérleti díjat szed, de van lehetőség a saját gépeink használatára is. A gyors munka keveset fizet; ami viszont szépen tejel, az előfordulhat, hogy annyi időt követel meg, hogy annál már az is jobb, ha magunknak melózunk (persze ez később lesz jellemző igazán, amikor már sok földünk van). Ja, és kutyánk is lehet, de ez csak a hangulat fokozására jó.

Farming Simulator 19

Szerencsére azt a jó szokását is megtartotta a játék, hogy ékes anyanyelvünkön szól hozzánk – és a fordítás minősége nem hagy kívánnivalót maga után. Az már csak az én személyes kötözködésem, hogy néha „annyira le van fordítva” minden, hogy picit nehézzé vált eligazodnom a különböző gépkategóriák között: például a „betakarítógépek”-et látva nem ugrott be egyből, hogy azok ott kombájnok. De biztos, hogy én nem vágom a szakzsargon eléggé. Aki viszont a tipográfiáért felelt, annak adnék egy körmöst: nem egy csupa nagybetűs feliratnál az ékezetes betűk bizony kicsik, emiatt pedig rondák.

Farming Simulator 19

Viszont kezdem nem érteni, miért nem lehet az olyan nagyobb gondokkal mit kezdeni, mint mondjuk a járművekre vonatkozó fizika javítása. Elég idétlen helyzetekben sikerült párszor felborulnom (mintha ezeknek a gépeknek nem volna tömege, vagy a súlypontjuk lenne túlzottan magasan), hogy aztán a föld felé kormányozva padlógázzal mégis fel tudjak állni. Aztán ott vannak olyan apróságok, mint mondjuk a kihaltság érzésének kísértete: van ugyan némi mozgás az utcákon és az utakon, de sokszor fogjuk magunkat magányosnak érezni... Illetve továbbra sem látjuk magunkat (a végtagjainkat), ha belső nézetben vezetünk, míg kívülre kapcsolva a kamerát ott van a játék elején létrehozott karakterünk. Nem a világ vége egyik utóbbi probléma sem, de azért na, csak 2018-at írunk (annak is a végét).

Farming Simulator 19

Kicsit csalódott vagyok, be kell valljam. Eddig minden sirámom alapjául szolgáló baki, hiányosság javításra került (például anno morogtam a zene hiánya miatt: beletették) – idén valahogy nem ezt érzem. A Farming Simulator 19 amolyan óvatos csiszolgatás lett a nagy előrelépés helyett, és ez baj. Ha a műfajon belül a legnagyobb név nem tudott két év alatt fejlődni, mi várható a többiektől? Jelen pillanatban a Pure Farming 2018 áll a legközelebb ahhoz, hogy letaszítsa a trónjáról ezt a sorozatot, de hát ott se tökéletes minden, sőt. Az elkötelezett rajongók úgyis megveszik ezt a részt is (bár ha megvan a 17, nem érdemes sietni a vásárlással), mert igazából nem rossz ez se, csak én többet vártam tőle. A többieknek pedig ha érdekel a modern mezőgazdaság, pénztárcától (és a multiplayerre való rákattanási hajlandóságtól) függően lehet választani a Farming Simulator 19 (esetleg 17) vagy a már emlegetett Pure Farming 2018 között. ■

Farming Simulator 19
Farming Simulator 19Farming Simulator 19Farming Simulator 19Farming Simulator 19Farming Simulator 19Farming Simulator 19Farming Simulator 19Farming Simulator 19Farming Simulator 19Farming Simulator 19Farming Simulator 19

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a SAD Games biztosította.

értékelés


Támogasd oldalunkat,
vásárold meg online!

Farming Simulator 19

Pozitívumok
  • Bődületes gépválaszték (végre John Deere is van)
  • Alapvetően farmolni (nem úgy! ;-) ) még mindig jó
Negatívumok
  • Nem sok előrelépés látszódik a Farming Simulator 17-hez képest
Minimális rendszerigény: Intel Core i3-2100T/AMD FX-4100, 4 GB RAM, GeForce GTX 650/Radeon HD 7770, 20 GB háttértár, 64-bites Windows 7/8/10
Farming Simulator 19
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Farming Simulator 19

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló