Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

NBA 2K20

NBA 2K20 – Huszonegyedik epizódjához ért a 2K kosárlabdás sorozata

Az NBA játékok koronázatlan királya eget ugyan nem renget, de kellemes újításokkal szolgál.

2019.10.25. 00:10 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

A 2K Sports és a Visual Concepts mára ikonikussá érett kosárlabdajáték-sorozatáról szó szerint elmondhatjuk, hogy annak nincs párja! Ez azért is lehet így, mert a nagy rivális EA Sports szériája, az NBA Live nem tudott vele lépést tartani, így a tavalyi harmatgyenge próbálkozás után idén meg sem jelenik. Eközben a producerként nem kisebb alakot, mint LeBron Jamest maga mögött tudó NBA 2K20 az említett franchise huszonegyedik iterációjaként ismét nagy ígéretekkel érkezett meg, és természetesen nem többet szeretett volna letenni az asztalra, mint minden idők legrealisztikusabb kosaras játékát. Lássuk, mit sikerült ebből megvalósítania.

NBA 2K20 – Huszonegyedik epizódjához ért a 2K kosárlabdás sorozata

Idén a hölgyek profi ligája is szerepel a játékban.Az első érdekesség – egyben a teljes játék legnagyobb dobása – mindjárt a kezdőképernyőn fogadja az embert. Itt ugyanis nemcsak az NBA, hanem annak női párja, a WNBA valamennyi együttesének logója is feltűnik. Bizony, idén a hölgyek profi ligája is szerepel a programban, annak összesen tizenkettő csapatával és saját bajnokságával egyetemben. A második szembetűnő, üdvös dolog az irányítás apróbb finomhangolása, amely most még kifinomultabbá, a kontrollerek rezgései révén még érzékelhetőbbé teszi a kezdők számára is az egyébként igen aprólékosan kidolgozott vezérlést. Ennek alapjait van is időnk kellőképpen begyakorolni a rengeteg töltögetés és frissítés során, ami nálam összeadva órákat vett igénybe, pedig nem gyök kettes sebességű a netkapcsolatom.

Tovább nézelődve aztán az ember a már jól megszokott funkciókkal és játékelemekkel, játékmódokkal találkozik. Van itt gyors meccs számos opcióval, sztori mód, liga- és csapatépítési. illetve csapatmenedzselési lehetőség, saját virtuális játékos létrehozása, annak kinevelése, meg minden, ami kell. Most is választhatunk kedvenc gárdát, letolhatjuk a jelenleg is folyó bajnokság aktuális meccseit, megnézhetjük a liga (illetve a ligák) fontosabb történéseit a beépített 2K tévén, hallgathatjuk a szokásos kommentátorok stúdióbeli és pályaszéli értékeléseit, vagy nézhetjük a szünetekben a nagybetűs show-t. A szurkolólányok mellett labdazsonglőrök, pólóágyúval lövöldöző kabalafigurák, BMX-es akrobaták színesítik és teszik már-már valóságossá az élményt, amelyet a televízióból megszokott kameranézetekből is nyomon követhetünk, akár a kispadon zajló eseményekkel vagy egyéb taktikai megbeszélésekkel együtt A játékosokról csurog a víz, arcuk pedig számos érzelmet tükröz, ami a többnyire fapofával ücsörgő edzőkről már kevésbé mondható el.

NBA 2K20 – Huszonegyedik epizódjához ért a 2K kosárlabdás sorozata

Sokkal folyamatosabban mennek át egymásba a mozdulatok, mint eddig.A sportjátékok egyik nagy rákfenéje mindig is a gyakran szögletes, töredezett mozgásanimáció volt, ami a legalaposabb mo-cap ellenére is folyamatosan jelen volt. Nos, az idei NBA 2K játékban szerencsére ez a javára változott meg. Most sokkal folyamatosabban mennek át egymásba a mozdulatok, vagyis az eddigi, az előre letárolt animációk egymásba fűzése során tapasztalható természetellenes – és főleg a fizika törvényeit gyakran meghazudtoló – mozdulatsorok helyett a való életben tapasztalhatóhoz hasonló, folyamatosabb mozgást tud szimulálni a program. Ez számomra nagy előrelépés, mert mindig zavart a hirtelen félbetörő, és teljesen más irányba és módon folytatódó játék. Oké, most sem tökéletes még a dolog, de már legalább nem olyan, mintha kimaradt volna néhány képkocka, vagy tüsszentett volna a marionettkezelő bábművész. Ez a WNBA meccseken még látványosabb, ahol eleve a férfiaknál jóval lassabb, megfontoltabb, taktikusabb a tempó, így az amatőrök számára a női bajnokság meccseit javaslom kezdésnek, ahol remekül beletanulhatnak a programba.

A védekezés még talán a tavalyihoz viszonyítva is javult valamelyest.Van persze külön tanulómód is, de az tapasztalatom szerint kevésbé eredményes, azonban még mindig igencsak meredek az íve, főleg egy a sorozattal csak most ismerkedő játékos számára. Az MI is átesett némi csiszoláson, így a védekezés még talán a tavalyihoz viszonyítva is javult valamelyest, de azért maradtak benne debil elemek jócskán, ami főleg a támadások során vehető észre. Hiába, hagyni kell valamit a következő „legrealisztikusabb” epizódra is. A jelenlegi együttesek mellett ismét vannak klasszikus csapatösszeállítások, amelyek száma tovább nőtt az eddigiekhez képest, így újfent összeereszthetjük minden idők all-star gárdáját a ’95-ös Chicago Bullsszal. A tovább polírozott mozdulatok és vezérlés mellett a kommentár és a hangok a szokásos szuper színvonalat képviselik, de ezen azt hiszem, már senki nem lepődik meg.

NBA 2K20 – Huszonegyedik epizódjához ért a 2K kosárlabdás sorozata

A gyors meccseken vagy az egyszerű kosarazáson kívül ismét számos egyéb lehetőségünk nyílik. Letolhatunk egy kb. öt-hat órás sztori módot a MyCareer képében, ahol olyan sztárok hangján szólalnak meg az NPC-k, mint Idris Elba vagy Rosario Dawson. Senki ne számítson persze katartikus élményre, de a történet mód – főleg néhány előzőhöz képest – jól összerakott, amit érdemes végig vinni. Az immár My GM 2.0 névvel ellátott MyGym szintén rendelkezik átvezetőkkel, így az is kicsit valamiféle kampányra hajaz. Ez sem rossz, tovább színesíti az NBA életérzést. Emellett realisztikusabb is, mint eddig, amire kifejezetten törekedtek a készítők, és ennek során szerencsére nem álltak meg a gondolatok és tervek szintjén. Ismét van MyTeam mód, amelyben kis álomcsapatunkat, és MyLeague mód, amelyben álomligánkat építgethetjük. Persze az eddigi részek – és a mai videojátékok – egyik legtöbbet szidott-vitatott funkciója, a mikrotranzakcó ismét felüti gonosz fejét, de talán valamivel szolidabban és szerényebben, kevésbé agresszíven, mint azt előző években tette.

Hölgyek jelenléte ide, WNBA csapatok bevonása oda, nőkkel egyelőre főleg a sima meccsek során játszhatunk, ami nem orbitális hiba ugyan, de jelzi, hogy még van merre fejleszteni a sorozatot. Az offline lehetőségek bőséges tárháza mellett persze most is kiállhatunk egymás ellen akár otthon, akár a világhálón, ami a program egy jelentős, jól sikerült, tapasztalatom szerint igen kellemes, szerencsére nagyobb problémáktól mentes aspektusa – én legalábbis nem tapasztaltam kifagyást, komolyabb szerver gondokat vagy egyebeket.

NBA 2K20 – Huszonegyedik epizódjához ért a 2K kosárlabdás sorozata

Most pedig engedjétek meg nekem, hogy ismét kis segítőm, 11 esztendős Fanni lányom szóljon néhány szót egyik kedvenc játéksorozatának új darabjáról.
Gyerekszemmel:
Apával nagyon sokat játszom ezzel a játékkal. A régebbi részeit is együtt teszteltük már, kb. 7 éves korom óta. Nagyon szeretem az NBA sorozatot, ami a kosárlabdázást is megszerettette velem. A kedvenc csapatom a ligából a Chicago Bulls, de végre lányokkal is tudunk játszani, ami nekem nagyon tetszik. Számomra az idei epizódban a passzolás és a kosárra dobás is könnyen elsajátítható volt, viszont a védekezés nekem még mindig kevésbé megy, pedig idén könnyeb lett az is. Ajánlom mindenkinek ezt a játékot, mert sokat lehet vele szórakozni egyedül és a családunkkal is. – Fanni

A 2K Sports tavaly igen magasra emelte a lécet az NBA 2K sorozat huszadik, jubileumi epizódjával. Nos, ha jelentősen nem is szárnyalták azt idén túl, az NBA 2K20 bőven szolgál új tartalommal. Idén első ízben a hölgyekkel is pályára léphetünk a WNBA mind a tizenkét csapatában, és számos régi játékmód kapott kellemes, többnyire gondos odafigyeléssel készült új verziót. Emellett a védekező MI, a vezérlés, a hangok, a mozdulatok és számos egyéb került finomhangolásra, amelyek révén elmondhatjuk, hogy az idei kosárlabdaszezon hivatalos játéka valóban minden idők egyik – eddigi – legrealisztikusabb NBA élménye lett. ■

értékelés

NBA 2K20

NBA 2K20
Pozitívumok
  • Még mindig hamisítatlan NBA atmoszféra
  • A játékmódokba láthatóan sok energiát fektettek
  • Végre a hölgyek is színre lépnek
  • Tovább csiszolt védekezés, vezérlés és folyamatosabb mozgás
Negatívumok
  • A mikrotranzakció még mindig erősen jelen van
  • Akadnak grafikai furcsaságok a javítások ellenére is
  • Az edzők arca gyakran olyan, mintha gipszből lenne

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a Cenega biztosította.

NBA 2K20 – Huszonegyedik epizódjához ért a 2K kosárlabdás sorozataNBA 2K20 – Huszonegyedik epizódjához ért a 2K kosárlabdás sorozataNBA 2K20 – Huszonegyedik epizódjához ért a 2K kosárlabdás sorozataNBA 2K20 – Huszonegyedik epizódjához ért a 2K kosárlabdás sorozataNBA 2K20 – Huszonegyedik epizódjához ért a 2K kosárlabdás sorozataNBA 2K20 – Huszonegyedik epizódjához ért a 2K kosárlabdás sorozataNBA 2K20 – Huszonegyedik epizódjához ért a 2K kosárlabdás sorozataNBA 2K20 – Huszonegyedik epizódjához ért a 2K kosárlabdás sorozataNBA 2K20 – Huszonegyedik epizódjához ért a 2K kosárlabdás sorozata
NBA 2K20
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
NBA 2K20

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló