Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Mortal Kombat 11

Mortal Kombat 11 Ultimate Edition teszt

Xbox Series X-en próbáltuk ki minden idők legvéresebb játékának eddigi legnagyobb kiadását.

2020.12.02. 16:18 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

Azt hiszem, már régóta tudjátok rólam, hogy nagyon szeretem a verekedős játékokat. Ez azért is lehet így, mert zsenge ifjú koromban, az otthoni számítógépek hajnalán (értsd alatta a 16-64 kB-os masinákat) ez volt az egyik első stílus, amivel találkoztam. A másik, amit már bizonyára kapizsgáltok velem kapcsolatban, az az a tény, hogy konkrétan megveszek a technikai újdonságokért. Közéjük tartoznak a videojáték-konzolok is, így gondolom senkinek nem okoz meglepetést, hogy a néhány héttel ezelőtt megjelent legújabb generációs gépek is itt pompáznak a nappalimban. Mai ismertetőm alanya a 2019 márciusában megjelent Mortal Kombat 11 eddigi legteljesebb, Ultimate Edition alcímmel fémjelzett verziója ennek a két szenvedélyemnek egy igen szerencsés ötvözete abból a szempontból, hogy általa az egyik legkedvesebb játékomnak a legújabb generációs konzolokra készült portját volt szerencsém kipróbálni. Mivel a szóban forgó alkotásról jelen írásunk sorban a negyedik lesz – beleértve a bétatesztet is –, ezért ebben kifejezetten az újdonságokra koncentrálok.

Mortal Kombat 11 Ultimate Edition teszt

A játék a széria 2011-es rebootjának második folytatása, és az abban megkezdett, újragondolt sztoriszálat viszi tovább. A Mortal Kombat 11 Ultimate Edition a programhoz eddig a pillanatig megjelent valamennyi tartalmat magába foglalja, amihez egy keveset még hozzá is tesz. Így a moziszerű átvezetőkkel tarkított fő történet és annak Aftermath címre keresztelt, egész estés kiegészítője mellett a tornyok, a kihívások, az on- és offline küzdelmek, a tornák, a gyakorlási módok, a vér, a minden képzeletet felülmúló brutalitás, a kivégzések, valamint a barátságkötési és kis csecsemővé változtatási lehetőségek is helyet kaptak a programban. Az eddigiek mellé újabb 3 régi és új választható karakter került, így összesen 37 harcossal vághatunk neki a küzdelmeknek (az új játékosoknak mondom: azon, hogy Frost kezdetben nem elérhető, senki ne lepődjön meg, őt a kampány során tudjuk feloldani).

Az ebben a programban most debütáló Mileena első ízben a ’93-as Mortal Kombat II-ben tette tiszteletét, míg Raint a ’95-ös Ultimate Mortal Kombat III-ban ismerhettük meg. Mellettük a ’80-as, ’90-es évek halhatatlan akcióhőseit felsorakoztató vonulat legújabb tagjaként nem kisebb kemény legény csatlakozik a szereplőgárdához, mint John James Rambo, akinek a jóvoltából a Terminátorral megmérkőzve így egy Stallone vs. Schwarzenegger álommérkőzést is megvívhatunk. A 3 új karakter egyébként külön is megvásárolható a Kombat Pack 2-ben, ha valakinek csak ez hiányozna a teljes gyűjteményhez. Az újak közül nekem a magát a támadások elkerülésére akár teljes egészében vízzé átváltoztatni képes Rain volt a kedvencem, de a vérszomjas, ördögi mosolyú, tőreivel mesterien bánó Mileenát is nagyon ütős karakternek találtam. Rambo, a megfáradt veterán katona hozta a tőle elvárhatót, szétütött/-vágott/-lőtt mindent és mindenkit, ami és aki csak elé került, de valahogy mégsem tudott igazán jelentőset nyújtani. Az viszont külön jó pont a készítőknek, hogy a többi vendégkarakterhez hasonlóan ezúttal is az őt a mozivásznon is megformáló Sylvester Stallone kölcsönözte mind fizimiskáját, mind pedig hangját digitális önmagához.

Mortal Kombat 11 Ultimate Edition teszt

Az új kiadás legújabb generációs konzolokra átportolt változata nem csupán az összes eddigi DLC-t és szereplőt, de az új géppark erejére szabott egyéb feature-öket is tartalmaz. Ilyenek a minden eddiginél élesebb textúrák, a dinamikus 4K-s felbontású és az eddigiekhez képest felturbózott megjelenítés, az SSD-nek hála minimálisra csökkentett töltési idők és a cross-platform, valamint cross-gen támogatás. Azaz multiban együtt játszhatnak Xbox és PlayStation masinák tulajai, az utóbbi funkciónak köszönhetően pedig Xbox One-ról pedig áthozhatók a mentések és tartalmak Xbox Series X-re, valamint hasonlóképp tehetünk PS4/PS5 esetében is. Ugyanakkor a képi világ, a megjelenítés, a játék sebessége és minden egyéb jelentősen és látványosan javultak. Apró finomság, hogy a régi idők epizódjait felidézve a főmenüben ezúttal is egy marcona férfi hang olvassa be a kiválasztott lehetőséget, vagy játékmódot, ami emlékeim szerint az előző verziókban nem így volt.

A „még szebb, még jobb, még több” szlogennel jellemezhető igen tartalmas kiadás legnagyobb hátulütője számomra éppen annak minden eddiginél nagyobb tartalma volt. Más portokról nem tudok nyilatkozni, de az Xbox Series X verzió esetében valamiért (nem csak ennél a játéknál) nagyon-nagyon lassú a tartalom letöltése és a játékok feltelepítése. Jelen esetben ez kb. 50 GB-ot jelent, amit végül kénytelen voltam majd' egy napra otthagyni, mire teljes egészében hajlandó volt lemászni. Az, hogy minden egyes csomag (szám szerint 35) letöltését gyakran külön is menedzselni, felügyelni kellett, már kicsit sok volt a jóból. Miután nagy nehezen, sok-sok óra elteltével indíthatónak jelezte magát a játék, és már látszólag valamennyi letöltés befejeződött, a programba belépve azt tapasztaltam, hogy néhány játékmód – köztük a fő sztorival – nem volt elérhető. Kis utánajárással sikerült kibogoznom, hogy ez sajnos általános jelenség, amelyet a Microsoft konzolján úgy lehet orvosolni, hogy a játék ikonjára rákattintva külön behozzuk a DLC-k és főbb programrészek menüjét, ahol bizony külön ki kell jelöljük a történet installálását is. Ezzel a módszerrel, no és újabb jó pár óra töltögetéssel végül sikerült megoldani ezt az egyébiránt igen bosszantó problémát. Nem is értem, hogy egy programot miért nem lehet egységes csomagként letölteni, még ha az megannyi kisebb-nagyobb pakkból áll is össze. Erre igazán kitalálhatnának már valamit a készítők, különben az ember igen kellemetlen bosszúságokkal kénytelen szembenézni.

Mortal Kombat 11 Ultimate Edition teszt

A novemberben megjelent, kilencedik generációs konzolok nyitócímeinek sorában megtalálható a NetherRealm Studios 2019-es verekedős játékának legújabb kiadása, a Mortal Kombat 11 Ultimate Edition. Nevéhez méltóan valóban az eddigi legteljesebb, legtartalmasabb, legnagyobb, legvéresebb, és úgy összességében: „legleglegebb” verziója egy eddig is igen tartalmas, kiváló játéknak. A stílus szerelemeseinek mindenképp ajánlom a beszerzését, már amennyiben nem rendelkeznek a program előző verzióival, mert utóbbi esetben a tartalmak költséghatékonyabb módon, a játék verziója pedig egy egyszerű patch-csel upgrade-elhető erre a kiadásra. Száz szónak is egy a vége: aki szereti a verekedős játékokat, aki hozzám hasonlóan imádja a Mortal Kombat univerzumot és kíváncsi az új konzolokban rejlő erőre, annak mindenképpen ajánlom ennek a kiváló, ámde igen véres játéknak a megvásárlását. ■

értékelés

Mortal Kombat 11

Mortal Kombat 11
Pozitívumok
  • Minden szempontból nagyobb, teljesebb, szebb és gyorsabb, mint az eddigi kiadások
  • Az újoncok számára ez lehet a tökéletes kezdőcsomag
  • Cross-platform és cross-gen támogatás
Negatívumok
  • Xbox Series X-en irgalmatlanul lassan tölt le a játék, a letöltés során személyes beavatkozásra is szükség lehet a teljes tartalom eléréséhez
  • Csak annak éri meg, akinek nem volt meg valamelyik előző verzió

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a Cenega biztosította.

Mortal Kombat 11 Ultimate Edition tesztMortal Kombat 11 Ultimate Edition tesztMortal Kombat 11 Ultimate Edition tesztMortal Kombat 11 Ultimate Edition tesztMortal Kombat 11 Ultimate Edition tesztMortal Kombat 11 Ultimate Edition tesztMortal Kombat 11 Ultimate Edition tesztMortal Kombat 11 Ultimate Edition teszt
Mortal Kombat 11
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Mortal Kombat 11

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló