25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Disciples Liberation teszt – Egy klasszikus váratlan feltámadása

A recept nem teljesen a régi, az élmény viszont minden, amire a stílus rajongói várhattak.

Írta: Zoo_Lee

Vannak olyan műfajok, amelyekről már elkönyveltem magamban, hogy csillaguk leáldozott, fénykorukon rég túl vannak, nem egészen kompatibilisek a modern játékosok elvárásaival, és ha érkeznek is belőlük új felvonások, azok (jobb esetben) már inkább csak a múlt bevált és ismert nagy öregei előtt tisztelegnek majd. Az RTS mellett ilyen a Heroes of Might and Magic típusú körökre osztott taktikai stratégia is, amely a legnagyobb jóindulattal is látott már szebb napokat. Ám szinte a semmiből nem csak azt jelentették be, hogy a HoMM egyik egykori nagy riválisa, a Disciples kap egy új felvonást a nem túl szépemlékű harmadik rész után, de a Disciples Liberation még idén meg is jelent. A végeredmény alapján pedig kijelenthetem: van még remény.

Disciples Liberation teszt – Egy klasszikus váratlan feltámadása

Ismét Nevendaar földjére látogathatunk, amelyet uralma alá hajtott a vallási terrorral uralkodó, mágiával és brutális katonai erővel operáló Fátyol (Veil). Szembeszállni velük csak zsoldosok és lázadók apró csapatai mernek, ilyen a játék kezdetén hősünk, Avyanna is, aki társával a Fátyol egy magasrangú papját próbálja megölni. Az akció azonban csapdának bizonyul, kalandunk pedig tragikus véget is érne, azonban Avyanna váratlanul akaratán kívül egy mágikus portált nyit, amelyen át Yllian elfeledett, mágikus városában kötnek ki. Néhány hétnyi felfedezés és a helyi mágikus energiák megismerését követően előállnak a nagy tervvel: Ylliant menedékként és főhadiszállásként használva, Nevendaar birodalmait egyesítve szembeszállnak a Fátyollal.

Ezt követően gyakorlatilag ránk van bízva, hogy milyen sorrendben látogatjuk meg Nevendaar népeit, és bírjuk rá vezetőiket a szövetségre (bár nehézségi szint tekintetében vannak köztük eltérések, ezért érdemes az emberek birodalmával kezdeni). A játékmenet első ránézésre ismerős lehet mindenkinek, aki már játszott a King’s Bounty/Heroes of Might and Magic típusú játékokkal (vagy szimplán az előző három résszel), a látszat azonban kissé csalóka. A méretes térképeken szabadon kalandozhatunk, foglalhatunk el bányákat, oldhatunk meg mellékküldetéseket, azonban a klasszikus értelemben vett városunk nincs. Helyette hacsak épp nem csata közben vagy dungeonben járunk, egy portálon át bármikor visszatérhetünk Yllian városába, hogy ott begyűjtsük a legutóbbi látogatásunk óta megtermelt nyersanyagot, fejlesszük épületeinket (minden faj egy sajátot kap, amelynek fejleszthetőségét befolyásolja az adott néphez fűződő diplomáciai kapcsolatunk állása), egységeket toborozzunk, illetve harcosainkat fejlesszük.

Disciples Liberation teszt – Egy klasszikus váratlan feltámadása

Az egyszerre csatasorba állítható karakterek számát sem hetente újratermelődő épületek kvótái vagy a nyersanyagunk határozzák meg, hanem hősünk vezetési szintje, így sokkal nagyobb hangsúlyt kap az önálló egységek fejlesztése (különösen Avyanna felszereléseinek, perkjeinek és új varázslatainak megnyitogatása), különböző egységek megfelelő kombinációja.

Ám még mielőtt ez úgy tűnne, hogy egy idő után monotonitásba és érdektelenségbe fullad, a Disciples Liberation fejlesztői kiváló munkát végeztek az ilyen műfaji csapdák elkerülése érdekében is. Ha például seregünk mérete, egységeink szintje alapján egy opcionális csata triviálisan egyszerű lenne, egy Conquer opció választásával átugorhatjuk/automatikusan megnyerhetjük, miközben egységeink ugyanúgy tapasztalati pontokkal gazdagodnak.

Disciples Liberation teszt – Egy klasszikus váratlan feltámadása

Ha egy kulcsfontosságú bakánkat elveszítettük, Yllianban nemcsak újat toborozhatunk a helyére, de azt akár kapásból fel is fejleszthetjük egészen Avyanna aktuális szintjéig, némi nyersanyag fejében. A küldetések leírásaiban előzékenyen szerepel azok várható nehézsége aktuális szintünkhöz képest, kiválasztásuk után pedig a játék nyilak segítségével segít a navigációban is.

Maga a történet pedig meglepően kellemesen sikerült mind a fő- mind a mellékküldetések tekintetében, arról nem is beszélve, hogy rendszeresen kell döntéseket hoznunk, amelyek meghatározzák az egyes frakciókhoz fűződő viszonyunkat, valamint a történet nagyobb fordulatainak alakulását is. A teljes végigjátszáshoz, és a történet megismeréséhez nem is elég egy végigjátszás, ami elég nagy szó, ha azt tekintjük, hogy egyetlen nekifutás is átlagosan 40 óra körül mozoghat.

Disciples Liberation teszt – Egy klasszikus váratlan feltámadása

A kombinációból egyedül a multi maradt ki, amely alatt mindössze tetszőlegesen összeállított seregekkel küzdhetünk barátaink ellen, a végigjátszás során pedig időről időre szemet szúrt, hogy a játék nem tette teljesen egyértelművé, egy-egy mellékküldetés melyik ponton túl válik teljesíthetetlenné (baráti tanács: mentsetek sokat és használjatok több slotot), illetve mennyire súlyosak lesznek akár már rövidtávon egy-egy döntés következményei.

Azonban ezektől eltekintve igazán komoly negatívumot nem tudok felhozni az új Disciples ellen. Szinte a semmiből jött, magasan felülmúlta az elvárásaimat, gyakorlatilag az, aminek a nemrég megjelent King’s Bounty II-nek kellett volna lennie a műfaj és a stílus rajongói számára. Tény, hogy nem a klasszikus értelemben vett körökre osztott stratégia, egyszerre szakít a hagyományokkal és mégis szükséges valamennyire a műfaj ismerete a teljes élvezethez, ám ha ez kell ahhoz, hogy ez a játékstílus visszatérhessen, azzal azt hiszem, ki tudnék békülni.

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
  • Rengeteg tartalom
  • Ügyes designbeli változások tömkelege, hogy hozzáférhetőbb legyen
  • Teljes mértékben élvezhető akár a korábbi részek ismerete nélkül is
Negatívumok
  • Kissé alaposabban is kihangsúlyozhatná vagy utalhatna arra, hogy egy-egy döntésnek milyen következményei lesznek
  • A multiplayer elég soványka
  • A teljes élvezethez nem árt egy alapfokú rajongás vagy érdeklődés a stílus és a széria iránt

További képek

  • Disciples Liberation
  • Disciples Liberation
  • Disciples Liberation
  • Disciples Liberation
  • Disciples Liberation
  • Disciples Liberation
  • Disciples Liberation
  • Disciples Liberation
  • Disciples Liberation
  • Disciples Liberation
  • Disciples Liberation
  • Disciples Liberation

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!