25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Egyéb

Az 5 legjobb vámpíros játék

Tudd meg, melyek szerkesztőségünk vérszívós kedvencei!

Írta: PlayDome 2 hozzászólás

Az 5 legjobb vámpíros játék

A napokban jelent meg az Arcane Studios legújabb FPS-e, a Redfall, amelyben egy csapat vámpírvadásszal vághatunk neki a kalandoknak. A játék rajtja nem volt valami fényes (hamarosan nálunk is olvashattok tesztet), de a megjelenéséhez kapcsolódva megszavaztattuk munkatársainkat, hogy melyek a kedvenc vámpíros játékaik. A voksokat összesítettük, most pedig lássuk az öt – szerintünk – legjobb játékot, amelyben a vérszívóké a főszerep!

5. Legacy of Kain: Soul Reaver

A Legacy of Kain játéksorozatot a több Tomb Raider epizódot is fejlesztő Crystal Dynamics stúdiónak köszönhetjük. A dark fantasy környezetben játszódó akció-kalandjátékok korának jól csengő címei közé tartoztak. Ezek közül is kiemelkedett a Soul Reaver alcímmel ellátott alkotás, ahol nem Kain vámpírlordot irányíthattuk, hanem Raziel nevű tanítványát.

Az 5 legjobb vámpíros játék

Az 1999-ben megjelent alkotás az akkori standardok szerint remek grafikával bírt, 3D-ben megjelenített világa pedig meggyőző és addiktív játékmenetet biztosított. A kalandok szerves részét képezte a valós és szellemvilág közötti váltás lehetősége, amely alapvetően befolyásolta az előrehaladásunkat, ugyanis a két sík között a tereptárgyak és az akadályok is eltérőek voltak. Ezek kiegészítéseként előfordultak doboztologatós ügyességi feladványok is.

A fegyverek és harcok is kiválóan voltak megvalósítva, éreztük a folyamatos fejlődést az újabb fegyverek és képességek megszerzésével. Korábban elérhetetlen helyek váltak később megközelíthetővé, és az ellenfelekkel is könnyebben el tudtunk már bánni. A címben szereplő legendás Soul Reaver kard is a birtokunkba kerül a játék későbbi szakaszában. A kiváló, összetett pályatervezésnek köszönhetően élvezet volt a részese lenni Raziel kalandjának.

A 2001-ben megjelent Soul Reaver 2 tette aztán teljessé Raziel történetét. A folytatás is jól sikerült, de nem ért fel az első rész kreativitásának magas szintjéhez. Akinek kimaradtak a múlt ezen gyöngyszemei, és rajong a gótikus, sötét hangulatú akció-kalandjátékokért, mindenképpen ajánlott pótolnia az élményt. A grafikai megvalósítás nyilván mára idejétmúlt, de a finomra csiszolt játékmenet és a kimagaslóan kreatív pályatervezés bőven kárpótol a kopottas látványvilágért.
Barnabás

4. Castlevania: Lords of Shadow

A Konami egyik sikersorozata még NES-en kezdte pályafutását, majd szép lassan megjárta a konzolok fejlődésének rögös útját. Ez jelentett egyre több pixelt, bitet, polygont, végezetül dimenziót. Személyes kedvencem a Castlevania címek közül egy 2D-s alkotás, a világ egyik legkirályabb retro metriodvaniaja, azaz a Symphony of the Night, de vele párhuzamosan létezik egy másik stuff is, amely a szívemnek kedves (és amely több szavazatot gyűjtött), méghozzá a Lords of Shadow.

Az 5 legjobb vámpíros játék

A 3D-be való átültetés sokszor az okés kategóriát súrolta legfeljebb a Castlevania játékoknál, ellenben a legutolsó modern próbálkozás, amely megélt két epizódot, már 13 éves, és az egyik legélvezetesebb darabja a szériának. Nem is értem, miért nem készült a PlayStation 3-as éra óta új fejlesztés. A Lords of Shadow egy remek hack-and-slashként mutatta meg, hogy igenis van a vámpírhistóriának létjogosultsága, amelyben a Belmont család egyik tagjával vadászhattunk fenevadakra, és magára Draculára.

Bár az emlékeim jócskán megkoptak, és ez köszönhető a gagyi üzletpolitikának is (az első rész nem érhető el digitálisan a felhőből PS4-5 konzolokra), viszont arra hatványozottan emlékszem, hogy milyen jó volt felfedezni a játék világát, és csatázni a rémekkel. A folytatást már kevésbé találtam ennyire jónak, de az eredetivel nem lehet mellényúlni. Ha sikerül kukázni egy PS3/X360 konzolt és egy kópiát, feltétlen pótoljátok be.
Onimushaman

3. Vampyr

A Dontnod stúdió nevét mindenki hajlamos összekötni a Life is Strange szériával és a hasonló kalandjátékokkal. Pedig a csapat első játéka egy külső nézetes akció-szerepjáték volt, a Remember Me. Ennek fényében már nem is tűnik olyan idegennek tőlük a Vampyr koncepciója sem, hiszen ez is egy külső nézetes akció-szerepjáték volt. És nem is akármilyen!

Az 5 legjobb vámpíros játék

A történet az első világháború idején, Londonban játszódik, főhőse pedig Dr. Jonathan Reid, egy elismert orvos. Aki miután visszatért a frontról, egy spanyolnáthajárvány kellős közepén találja magát. És hogy még rosszabb legyen, egy vámpír őt is vámpírrá teszi.

Ezen a ponton két irányba indulhatunk el: vagy megpróbáljuk Jonathant a körülményekhez képest emberként megőrizni, vagy teret adunk a sötét erőknek, és igazi vámpírrémet faragunk belőle. Mindkét választásnak komoly hatásai vannak mind karakterünkre, mind egész Londonra. A Dontnod nagyszerűen oldotta meg, hogy a város a mi cselekedeteink nyomán válik békésebb, biztonságosabb vagy épp veszélyesebb, sötétebb hellyé. A sztori picit ugyan lassú csorgású volt, de tele volt emlékezetes karakterekkel, és akadtak egészen meglepő fordulatok is.

Ráadásul a Vampyr egyik nagy előnye volt, hogy amikor 2018-ban megjelent, épp nagyon régóta nem volt már más érdemi vámpíros játék a piacon. Így azon túl, hogy egyébként is egy egészen jó játék volt, még hiánypótlónak is számított.
GeryG

2. Vampire: The Masquerade – Bloodlines

A Vampire: The Masquerade – Bloodlines kétségtelenül minden idők egyik legjobb vámpíros játéka. A World of Darkness világa szolgál alapjául, ahol egyből a Los Angeles-i vámpírfrakciók közti rivalizálás kellős közepébe csöppenünk. Különlegessége pedig az, hogy a játék során hozott döntéseinknek igenis van következménye. A végkimenetelt érdemben ugyan nem tudjuk befolyásolni, azonban az, hogy karakterünkkel hol állunk az utolsó felvonás végén, jelentheti a különbséget happy end vagy tragédia között.

Az 5 legjobb vámpíros játék

Továbbá a játék elején választott vérvonalunk nemcsak a képességeinket határozza meg, hanem jelenthet teljesen új párbeszéd-lehetőségeket is például a Malkavian-klán esetében, vagy teljesen más játékmenetet a nosferatuknál, akik torz külsejük miatt nem mehetnek csak úgy emberek közé, ezért velük végig lopakodnunk kell.

A játék emiatt többször végigjátszható, amit érdemes is megtenni, hiszen a fő- és mellékkarakterek is rendkívül emlékezetesek. Fat Larry, a kínai fegyverkereskedő vagy a taxisofőr, hogy csak néhányat említsek. (Utóbbiról külön elméletek is születtek, pedig csak egy töltőképernyőn feltűnő NPC.) Csakúgy, mint a pályák. A „hotel” vagy a „vérfarkas” említése is elég, hogy a játék veteránjai számára előhozza a régi traumákat.

Folytatás azonban sajnos még nem készült, hiszen a fejlesztő Troika nem sokkal a megjelenés után csődbe ment, míg a 2019-ben bejelentett második részt bizonytalan időre elhalasztották, és a fejlesztőt is lecserélték.
TheHolyOne

1. Vampire The Masqeuerade – Redemption

Nem egy mai darab ez a játék, viszont abból a szempontból mindenképp kiemelkedő, hogy ez volt az első hivatalosan licencelt Vampire: The Masquerade videojáték, annak háttértörténetével, szabályaival és intrikáival.

Az 5 legjobb vámpíros játék

Hősünk Christof, egy XII. századi kereszteslovag, aki egy Prága melletti csatában megsebesül, és a közeli kolostorban Anezka nővér gondjaira bízzák. Kell-e mondanom, hogy totál egymásba zúgnak? Kell-e mondanom, micsoda lelki gyötrelmet jelent ez mindkettejüknek, hiszen Isten szolgálatára esküdtek fel?

Mivel a várost egy Tzimisce-klánból való vámpír terrorizálja, így hát hősünk felkerekedik, hogy megvédje szíve hölgyét – igen ám, de sikerével felkelti a városban bujkáló Brujah-klán érdeklődését is, és vámpirizálják. Nem folytatom a történet elmesélését tovább, szerintem ez az egyik legerősebb pontja a játéknak (egészen a XX. századig ível a sztori), és nagyon eltalálta a Vampire-ös hangulatot.

Amit kevésbé talált el, az a nehézkes játékmenet és a rettenetes kamerakezelés. Itt sajnos szó sem volt arról, hogy legalább egy csekély automatizmust vigyenek a kamerakezelésbe, így viszont rettenet körülményes volt harcolni, és olykor tájékozódni is.

Társaink mesterséges intelligenciája szintén hagyott kívánnivalót maga után jócskán – halottaknál ugyebár nem beszélhetünk életösztönről, meg aztán alapvetően nehéz egy vámpírt elintézni, de közel sem lehetetlen, és ennek valahogy nem voltak igazán tudatában, így a harcoknál az ellenségeken túl ők okoztak sok fejfájást.

Viszont igen erős multiplayer móddal is rendelkezett, amelyben nemcsak egymás ellen vagy együtt hentelhettünk, de még egy mesélő is beszállhatott a játékba, hogy a saját módján alakítsa a többiek kalandjait.
Sityi

Na és Neked mi a kedvenc vámpíros játékod?

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Dark Archon
Dark Archon [11483]
Mit nem adnék egy Soul Reaver remake-ért vagy valami hasonló játékért. Az egyik legkirályabb karakter Raziel, meg ahogy létsíkot lehet váltani. Nem mondom, hogy nem kaptam agyf@szt néha a pályák felépítésétől, de a sztori überelt mindent.
Berci1
Berci1 [467]
Tényleg ennyire jó a Lords of Shadow? Ajándékba kaptam ps3-ra és az első world-öt megcsináltam, de eddig nem nagy eresztés. De akkor most nagyobb lelkesedéssel ülök neki, mert végigviszem akkor is :-D.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (2 db)