Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Egyéb számítástechnikai témák

»» DVD lemezrk fajtái

913 levél
Válasz 04.05.25. 10:28 #7
toi
A DVD+RW a CD-RW technológián alapuló törölhető formátum. 2001 végén lett elérhető. A DVD+RW-t többek között a Philips, a Sony, a Hewlett-Packard, a Dell, a Ricoh, a Yamaha támogatja. A DVD Forum nem támogatja (annak ellenére, hogy a legtöbb DVD+RW cég a tagok között van), de a Forumnak nincs ereje ahhoz, hogy szabványokat állítson fel. A DVD+RW meghajtók olvassák a DVD-ROM-okat és a CD-ket, és általában elolvassák a DVD-R és a DVD-RW lemezeket, de nem tudják olvasni és írni a DVD-RAM lemezeket. A DVD+RW meghajtók a CD-R és a CD-RW lemezeket is írják. A DVD+RW lemezeket, melyek 4,7 milliárd bájtnyi adatot képesek tárolni oldalanként, a legtöbb DVD-Video lejátszó és DVD-ROM meghajtó olvassa. (Hasonló tükröződésbeli és formátumbeli problémák adódhatnak, mint a DVD-RW esetében.)
A DVD+RW támogatói 1997-ben azt állították, hogy a formátumot csak számítógépes adatok tárolására használják majd, és nem házi videofelvételek készítésére, de ez csak a DVD Forum és a versenytársak megnyugtatására szolgáló kijelentés volt. Az eredeti 1.0-s formátum (kapacitása 3 milliárd bájt, azaz 2,8 gigabájt oldalanként) nem volt kompatibilis a lejátszókkal és a meghajtókkal, és fejlesztését 1999 végén abbahagyták.
A DVD+RW formátum fázisváltós médiát használ nagyfrekvenciás jelölt sávokkal, és ez lehetővé tette a kapcsoló szektorok elhagyását. Ezzel és a hibakezelés elhagyásával a DVD+RW lemezeket olyan módon lehet megírni, amely kompatibilis sok DVD olvasóval. A DVD+RW specifikáció engedélyezi a CLV formátum alkalmazását a folyamatos képelérés érdekében (amelyet CAV sebességgel olvasnak), illetve a CAV formátum alkalmazását a véletlen elérés megvalósításához, de a CAV írást még egyetlen jelenlegi hardver sem támogatja. A DVD+R lemezeket csak CLV módban lehet írni. Csak a CLV formátumú lemezeket lehet használni a hagyományos DVD meghajtókkal és lejátszókkal. A DVD+RW médiát nagyjából 1000-szer lehet újraírni (az eredeti 1.0-s változatban ez az érték még 100000 volt).
A DVD+R a DVD+RW egyszer írható változata, amely 2002 közepén jelent meg. Ez egy hordozófesték alapú médium (hasonlóan a DVD-R-hez), azaz hasonló a kompatibilitása, mint a DVD-R-nek. Az első DVD+RW meghajtók nem váltották valóra azt az ígéretet, hogy egy egyszerű frissítés biztosítja a DVD+R írásának támogatását, így ezeket újabb modellekkel kell helyettesíteni. Másrészt az első Philips DVD+RW felvevők házilag is frissíthetőek a +R írásának támogatásához.

A -R-t meg alant leírtam...
Seed for leechers ... leech to seed
576 levél
Válasz 04.05.22. 10:30 #6
Bomc
És miben különbözik a DVD-RW és a DVD+RW? Engem ez érdekelne inkább!
bomc@freemail.hu -ra is megír6od
2 levél
Válasz 04.05.11. 19:10 #5
indi2
Köszi Toi! Most már valamit kapizsgálok.
913 levél
Válasz 04.05.11. 10:09 #4
toi
azért ennyire nem durva...
Seed for leechers ... leech to seed
1727 levél
Válasz 04.05.10. 20:15 #3
jani0624
Huhh Még jó hogy én nem is akarom megérteni.
913 levél
Válasz 04.05.10. 11:21 #2
toi
from DVDFaq:

A DVD-nek hatféle írható változata van: DVD-R for General, DVD-R for Authoring, DVD-RAM, DVD-RW, DVD+RW, és DVD+R. A DVD-R és a DVD+R csak egyszer írható, hasonlóan a CD-R-hez, míg a DVD-RAM, a DVD-RW és a DVD+RW több ezerszer újraírható, hasonlóan a CD-RW-hez. A DVD-R először 1997 őszén vált elérhetővé. A DVD-RAM követte 1998 nyarán. A DVD-RW Japánban 1999 decemberében debütált, de az Egyesült Államokban csak 2001 tavaszán jelent meg. A DVD+RW 2001 őszén mutatkozott be. A DVD+R 2002 közepén jelent meg.
Az írható DVD először csak a számítógépekben jelent meg. Az otthoni DVD képfelvevők 2000-ben jelentek meg világszinten.

A DVD-RAM inkább egy eltávolítható tárolóeszköz a számítógépek számára, mint egy képrögzítési formátum. Ennek ellenére egyre több DVD képfelvevőben használják, mert nagyon rugalmas a szerkesztés és a felvétel terén. A másik két írható formátumcsalád (DVD-R/RW és a DVD+R/RW) lényegében versenyhelyzetben van. A piac fogja eldönteni melyik lesz sikeres, vagy esetleg mindkettő megmarad, illetve összeolvad. Sokan vitatkoznak azon, melyik formátum a jobb, de igazából nagyon hasonlóak. 2003-ban jó néhány cég olyan meghajtókat kezdett készíteni, melyek mind a "kötőjeles" mind a "pluszos" formátum szerint képesek írni.

A DVD-R (amit "kötőjel R"-nek és nem "mínusz R"-nek kell ejteni) szerves hordozófesték technológiát használ, hasonlóan a CD-R-hez, és kompatibilis a legtöbb DVD meghajtóval és lejátszóval. Az első generáció kapacitása 3,95 milliárd bájt volt, ez később 4,7 milliárd bájtra növekedett. A DVD-ROM kapacitása is 4,7 G, és az asztali DVD gyártáshoz fontos volt a kapacitásbeli egyezés. 2000 elején a formátum egy „fejlesztői” és egy „általános” változatra bomlott. Az általános verziót otthoni használatra tervezték, olcsóbb, 650 nm-es lézerrel ír, hasonlóan a DVD-RAM-hoz. A DVD-R(A) a professzionális fejlesztőket célozza meg, és 635 nm-es lézert használ. A DVD-R(A) lemezeket nem írják a DVD-R(G) írók, és ez visszafele is igaz, azonban mindkét lemeztípus olvassa a legtöbb DVD lejátszó és meghajtó. A legnagyobb különbség – a felvétel hullámhossza mellett – az, hogy a DVD-R(G) csökkenő pre-pit címeket, előre bélyegzett (1.0-s verzió), vagy előre rögzített (1.1-s verzió) vezérlő területet és CPRM-et (lásd 1.11) használ, valamint engedélyezi a kétoldalas lemezeket. Egy harmadik verziót is ki akartak dolgozni „speciális fejlesztési célokra” (ez lehetővé teszi védett film DVD-R médiára való felvételét), de valószínűleg soha nem készítik el..
Seed for leechers ... leech to seed
2 levél
Válasz 04.05.08. 20:01 #1
indi2
Segítsetek! Magyarázza már el valaki, hogy mi a külömbség a DVD-R és a DVD+r lemez között.

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.