Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Nem számítástechnikai témák

»» A világ hét új csodája

32233 levél
Válasz 11.11.13. 10:16 #40
szbszig
2011. 11. 11. 11:11-kor felkerült a szavazás előzetes végeredménye a vállalkozás honlapjára. Ez alapján az alábbi hét képződmény került kiválasztásra:

AMAZON
HALONG BAY
IGUAZU FALLS
JEJU ISLAND
KOMODO
PUERTO PRINCESA UNDERGROUND RIVER
TABLE MOUNTAIN

Szerintem egész jó eredmények születtek ezúttal. Legalábbis a 28-ból alapvetően jók kerültek a 7-be. Csak néhány helyen változtatnék így utólag:

- A Tábla-hegyet biztos kiszórtam volna. Abban nincs semmi különleges szerintem. Helyette szinte bármelyik hegy jöhetett volna, de kicsit tágabban értelmezve a kategóriát akár a Grand Canyon is.

- Komodo és a Galápagos-szigetek között nem nagyon tudok dönteni. Utóbbi mellett szól, hogy történelmileg fontosabb, és sokkal több őshonos fajjal rendelkezik. Előbbi viszont földrajzilag szebb környezetben fekszik, és a tengeri élővilága gazdagabb.

- Végül a Nagy-korallzátonyt nagyon hiányolom. Nem tudom, melyik másikat tenném ki, hogy helyet szorítsak neki, de annyira egyedülálló formáció az egész világon, hogy ennek mindenképpen ott kéne lennie.

Ami viszont meglep, hogy most nem volt semmi műsor? 2007. 07. 07-én, amikor az emberiség alkotta hét új csodát választották ki, hatalmas, egész estés show-t tartottak a Benfica stadionjában, Lisszabonban számtalan híres fellépővel és meghívottal. Most meg csak kiírták a honlapjukra a végeredményt, és kész? Elfogyott a pénz?...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
32233 levél
Válasz 09.07.22. 23:12 #39
szbszig
Ideje előszedni a topikot, mert két évvel a portugáliai eredményhirdetés után újra megkezdődött az online szavazás, most a világ hét új természeti csodáját lehet kiválasztani.

Erre tessék!

A kellő előzetes tájékozódáshoz pedig Wikipedia-linkek minden mennyiségben, mind a 28 jelöltről, melyekre szavazni lehet:

1. amazonasi esőerdő* - Brazília, Ecuador, Franciaország (Francia Guiana), Guyana, Kolumbia, Paraguay, Peru, Suriname, Venezuela
2. Bu Tinah-i zátonyok - Egyesült Emirátusok
3. Galápagos-szigetek - Ecuador
4. Iguazú/Iguaçu-vízesés - Argentína, Brazília
5. Komodói Nemzeti Park - Indonézia
6. Milford-fjord (Piopiotahi) - Új-Zéland
7. Tábla-hegy - Dél-Afrika
8. Ángel-vízesés - Venezuela
9. Moher sziklái - Írország
10. Nagy Kanyon - Egyesült Államok
11. Dzseita-barlang - Libanon
12. Maldív-szigetek - Maldív-szigetek
13. (gobusztáni) sárvulkánok** - (Azerbajdzsán, Irán, Oroszország)
14. Ayers-szikla (Uluṟu) - Ausztrália
15. Fundy-öböl - Egyesült Államok, Kanada
16. Holt-tenger - Izrael (Palesztina), Jordánia
17. Nagy Korallzátony - Ausztrália
18. Dzsedzsu-sziget - Dél-Korea
19. Mazuri-tavak - Lengyelország
20. Puerto Princesa Nemzeti Park - Fülöp-szigetek
21. Vezúv - Olaszország
22. Fekete-erdő - Németország
23. El Yunque Nemzeti Erdő - Egyesült Államok (Puerto Rico)
24. Hạ Long-öböl - Vietnam
25. Kilimandzsáró - Tanzánia
26. Matterhorn/Cervino - Olaszország, Svájc
27. Szundarbansz Nemzeti Park - Banglades, India
28. Jusan Nemzeti Park - Kína (Tajvan)

Vastagon szedtem azokat, melyek ebben a formában az UNESCO Világörökségének részei. Itt persze azért kevésbé lehet hibáztatni a szakértő bizottságot, amely összeállította a fenti listát, hogy sok olyat beválogatott, melyek nem tartoznak a Világörökségbe, ugyanis a természeti képződmények meghatározása, osztályozása és védelme már csak a terjedelmük miatt is igen problémás, és így az UNESCO sokszor nem tud mit kezdeni velük. Nyilván nem fogja például a kis túlzással fél Dél-Amerikát kitevő Amazonas-medencét világörökségnek nyilvánítani.

*Megjegyzés: Az amazonasi esőerdő határainak meghúzása nem egyértelmű, különböző források különböző területeket jelölnek ki a térképen. A konkrét versenykiírásbeli leírás azonban kilenc országon átívelő természeti jelenségről beszél, úgyhogy ez alapján állítottam össze a birtokló nemzetek listáját.

**Megjegyzés: A sárvulkánok jelölésénél hivatalosan nincs helyszín megállapítva, tehát vonatkozhat a Föld összes sárvulkánjára együttesen is, azonban a részletes leírásban külön kiemeli a Kaszpi-tenger régióját és azon belül az Azerbajdzsánhoz tartozó Gobusztáni Állami Rezervátumot, mint leggyakoribb előfordulási pontot.

Végül egy statisztika a kontinensenkénti megoszlásról:

1. Ázsia: 11
2. Európa: 5
3. Dél-Amerika: 4
4. Észak-Amerika: 3
4. Óceánia: 3
6. Afrika: 2
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
32233 levél
Válasz 07.08.17. 19:35 #38
szbszig
Azt hiszem, ez még ide kapcsolódik.

Az én véleményem az, hogy ennek egy kis része valóban igaz, de hát könyörgök, az ember csak tudja, hogy mit tervez megnézni éppen.
- Az Eiffel-torony és a Szabadság-szobor nem más, mint egy kilátó, és még azon belül is az egyszerű, modern fajtából, ahova felmegy az ember, körbenéz, és lejön. És mindezért sorban áll és nyomorog fél napon át. A probléma persze az, hogy ha az ember elmegy Párizsba vagy New Yorkba, akkor azért "elvárják tőle", hogy felkeresse ezeket, bár felmenni akkor sem kötelező...
- A Times Square, a Ramblas és a Spanyol Lépcső meg aztán teljesen hétköznapi tér és sétálóutca, ami még csak nem is mondható világszerte közismert látványosságnak. Akit nem érdekelnek az utcai árusok, az például ne menjen sétálóutcába, és kész. Ezeket még csak nem is elsődleges fontosságú megnézni.
- Aki viszont a Louvre-ra azt mondja, hogy unalmas, mert csak a Mona Lisáért ment be, és csalódott benne, az tényleg egy tahó paraszt. Ebben az esetben mondjuk a közvéleményt is hibáztatom, mert akármilyen szép is az a festmény, nem kéne a világ legnagyobb múzeumának nevét ezzel az egyetlen művel társítani.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
32233 levél
Válasz 07.07.18. 17:59 #37
szbszig
No hát, ejnye, senki sem törődött ezzel, amíg külföldön voltam? Végülis nem rendeltem jegyet, de Lisszabonban a szállodából néztem tévén, élőben a műsort. A portugálok elég komolyan vették a dolgot, már a repülőn is erről lehetett látni hirdetéseket, a tévében pedig aztán több csatorna gyakorlatilag csak ezzel foglalkozott, egymás után adták a riportokat, és az előkészületektől kezdve folyamatosan mutatták, mi történik a stadionban.

Ami az eredményt illeti, nos, az elég érdekesre sikerült. Európa csúnyán leszerepelt, Ázsia és különösen Amerika pedig szárnyalt, ha a döntőbe jutottak és a megválasztottak arányát nézzük kontinensenként. Most persze le lehetne állni ezt is magyarázni, például oly módon, hogy amelyik kontinensen sok építményre lehetett szavazni, ott jobban megoszlott az emberek szimpátiája, míg máshol egyöntetűbben sorakozhattak fel egy-egy jelölt mögött, de ezt inkább hagyjuk.

Végül pedig szeretném felhívni a figyelmet, hogy ezt a topikot sem kell még temetni, ugyanis a főszervező úriember, mint ahogy azt már a ceremónia alatt meghirdette, ennek a fordulónak a lezárulásával azonnal indított egy újat is, melyben a világ hét új természeti csodáját fogja az emberiség megválasztani. A szisztéma ugyanúgy működik, mint eddig. 08.08.08.-ig lehet jelölteket állítani tetszés szerint, utána a legtöbb szavazatot kapókból szakértő bizottság kiválaszt 21 döntőst, és majdan azokra lehet egy-két évig voksolni. Úgyhogy hajrá!
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
32233 levél
Válasz 07.07.07. 09:42 #36
szbszig
Ugye nem felejtettétek el?
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
32233 levél
Válasz 07.05.18. 13:17 #35
szbszig
További érdekességek. Íme az eredetileg legtöbb szavazatot kapott 77 jelölt, amelyek közül szakértői elbírálással kikerült az a mostani 21 (illetve már csak 20, ugye), amelyekre a végső körben voksolni lehet. A neveket mindenhol a hivatalos kiírás szerint vettem (a nem latin betűs neveknél kicsit szokatlanul, de következetesen mindenhol magyar fonetikával); a linkek pedig az UNESCO honlapjára mutatnak abban az esetben, ha az adott építmény valamilyen formában a világörökség része. Végül a döntőseket vastag betűvel szedtem. Nos, tehát akkor ( tessék csak végigolvasni, volt magyar résztvevő is ):

1. Kínai Nagy Fal, Kína
2. Potala-palota, Lhásza, Tibet, Kína
3. Tádzs Mahal, India
4. Kolosszeum, Róma, Olaszország (lásd 61. és 69. is)
5. Chichén Itzá piramisai, Yucatán, Mexikó
6. Húsvét-szigeti szobrok, Chile
7. Pisai Ferde Torony, Olaszország
8. Eiffel-torony, Párizs, Franciaország
9. Machu Picchu, Peru
10. Vörös tér és Kreml, Moszkva, Oroszország
11. Szanaa városa, Jemen
12. Versailles, Franciaország
13. Alhambra, Granada, Spanyolország
14. Angkor Vat, Kambodzsa
15. Szabadság-szobor, New York, Egyesült Államok
16. Sagrada Familia-katedrális, Barcelona, Spanyolország
17. Hagia Sophia, Isztambul, Törökország
18. Sydneyi operaház, Ausztrália
19. Petra, Jordánia
20. Golden Gate híd, San Francisco, Egyesült Államok
21. Timbuktu, Mali
22. Ménaksi-templom, Madurai, India
23. Császári palota, Kjótó, Japán (lásd 52. is)
24. Empire State Building, New York, Egyesült Államok
25. Aacheni katedrális, Németország
26. Dózsepalota, Velence, Olaszország
27. Aranytemplom, Amritszar, India
28. Akropolisz, Athén, Görögország
29. Brihadesvara-templom, India
30. Arunacsalesvara-templom, Tiruvannamalai, India
31. Bahubali Gommatesvara-szobor, Sravanabelagola Karnataka, India
32. Santiago de Compostela-i katedrális, Spanyolország
33. Parlament, Budapest, Magyarország
34. Stonehenge, Amesbury, Wiltshire, Egyesült Királyság
35. Neuschwanstein-kastély, Füssen, Németország
36. Mahabalipuram, Tamilnadu, India
37. Göltzschtal híd, Vogtland, Németország
38. Dhammakaya Cetiya, Bangkok, Thaiföld
39. Kölni katedrális, Köln, Németország
40. Frauenkirche (Miasszonyunk-templom), Drezda, Németország
41. Giralda, Sevilla, Spanyolország
42. Gízai piramisok, Egyiptom
43. Lótusztemplom, Újdelhi, India
44. Terrakotta hadsereg, Hszian, Kína
45. Prágai vár, Prága, Csehország (lásd 60. is)
46. Tiltott Város, Peking, Kína
47. Kapellbrücke (Kápolnahíd), Luzern, Svájc
48. Tower of London, Egyesült Királyság
49. Big Ben, London, Egyesült Királyság (lásd 54. is)
50. Ikertornyok, Kuala Lumpur, Malajzia
51. Olimpiai stadion és park, München, Németország
52. Kijomizu-templom, Kjótó, Japán (lásd 23. is)
53. Szigirjai fellegvár, Szigirija, Srí Lanka
54. Parlament, London, Egyesült Királyság (lásd 49. is)
55. Mezquita, Córdoba, Spanyolország
56. Abu Szimbel, Aszvan, Egyiptom
57. Szent Pál-katedrális, London, Egyesült Királyság
58. Teotihuacán piramisai, Teotihuacán, Mexikó
59. London Eye, Egyesült Királyság
60. Károly híd, Prága, Csehország (lásd 45. is)
61. Szent Péter-bazilika, Róma, Olaszország* (lásd 4. és 69. is)
62. Ranakpuri dzsainista templom, India
63. Megváltó Krisztus, Rio de Janeiro, Brazília
64. Rushmore-hegyi kőalakok, Dél-Dakota, Egyesült Államok
65. Guggenheim Múzeum, Bilbao, Spanyolország
66. Nazca-vonalak, Peru
67. Mont-Saint-Michel, Franciaország
68. Burdzs El-Arab Hotel, Dubai, Egyesült Emirátusok
69. Sixtusi-kápolna, Róma, Olaszország* (lásd 61. és 69. is)
70. Királyi palota, Madrid, Spanyolország
71. Greenwichi obszervatórium, London, Egyesült Királyság
72. Canadian National Tower, Toronto, Kanada
73. Királyok és Királynők Völgye, Egyiptom
74. Newgrange-i megalit sírdomb, Meath, Írország
75. Segoviai akvadukt, Spanyolország
76. Panathinaikon-stadion (Kallimarmaron), Athén, Görögország
77. Panama-csatorna, Panama

Országonkénti megoszlás (vastagon szedve a legjobb 21-be résztvevőt adó országok):

India: 9
Spanyolország: 8
Egyesült Királyság: 7
Németország: 6
Olaszország: 5*
Kína: 4
Egyesült Államok: 4
Franciaország: 3
Egyiptom: 3
Mexikó: 2
Peru: 2
Japán: 2
Görögország: 2
Csehország: 2
Chile: 1
Oroszország: 1
Jemen: 1
Kambodzsa: 1
Törökország: 1
Ausztrália: 1
Jordánia: 1
Mali: 1
Magyarország: 1
Thaiföld: 1
Svájc: 1
Malajzia: 1
Srí Lanka: 1
Brazília: 1
Egyesült Emirátusok: 1
Kanada: 1
Írország: 1
Panama: 1

*A Szent Péter-bazilika és a Sixtusi-kápolna hivatalosan Olaszország képviseletében lett indítva, bár valójában mindkettő a Vatikán területén található.

Kontinensenkénti megoszlás:

Európa: 38*
Ázsia: 22
Észak-Amerika: 8
Afrika: 4
Dél-Amerika: 4
Ausztrália: 1

*Oroszország és Törökország egy-egy képviselőjét európainak számítva, ugyanis mind a Kreml és a Vörös tér, mind a Hagia Sophia egyértelműen még az európai területeken található.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
32233 levél
Válasz 07.05.07. 02:32 #34
szbszig
Bazze, most esett le, hogy elvileg pont július 7-én utazom majd nyáron a családdal Portugáliába, Lisszabonba. Hát, ez nagyon LOL! Szerezni kéne egy tikettet...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
32233 levél
Válasz 07.05.03. 01:36 #33
szbszig
Na még valami, hogy javítsam egy korábbi tévedésemet is. Szóval valóban nem mindegyik kandidáns része a Világörökségnek, csak nem teljesen azok, amelyikekre én eredetileg gondoltam. Mindenesetre itt egy lista arról, a 21 (azaz most már csak 20) jelölt közül melyik milyen néven került fel a Világörökség listájára. Az eltérések abból adódnak, hogy Világörökségnek általában nemcsak maga az az egy épület, hanem a teljes, azt körülölelő komplexum vagy néhol az egész városrész számít. Hogy melyik a logikusabb hozzáállás, az már másik kérdés (Rómában például a teljes belváros a római kori romoktól a pápai rezidenciákon át a Vatikánig egyetlen óriási világörökségi helynek van tekintve; Chichén Itzában viszont mondjuk illik a főpiramissal együtt kezelni a mellette álló egyéb épületeket is, amikkel a szavazás nem foglalkozik):

Stonehenge: Stonehenge, Avebury and Associated Sites
Gízai piramisok: Memphis and its Necropolis – the Pyramid Fields from Giza to Dahshur
Akropolisz: Acropolis, Athens
Nagy Fal: The Great Wall
Petra: Petra
Kolosszeum: Historic Centre of Rome, the Properties of the Holy See in that City Enjoying Extraterritorial Rights and San Paolo Fuori le Mura
Hagia Sophia: Historic Areas of Istanbul
Chichén Itzá: Pre-Hispanic City of Chichen-Itza
Kiyomizu: Historic Monuments of Ancient Kyoto (Kyoto, Uji and Otsu Cities)
Moai: Rapa Nui National Park
Alhambra: Alhambra, Generalife and Albayzín, Granada
Angkor: Angkor
Timbuktu: Timbuktu
Kreml: Kremlin and Red Square, Moscow
Machu Picchu: Historic Sanctuary of Machu Picchu
Taj Mahal: Taj Mahal
Neuschwanstein: NEM VILÁGÖRÖKSÉG
Szabadság-szobor: Statue of Liberty
Eiffel-torony: Paris, Banks of the Seine
Megváltó Krisztus: NEM VILÁGÖRÖKSÉG
Sydneyi operaház: NEM VILÁGÖRÖKSÉG
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
32233 levél
Válasz 07.05.02. 15:15 #32
szbszig
Nem tudok róla, hogy nyíltan kimondták volna, de teljesen nyilvánvalóan látszik, hogy úgy lett leosztva, hogy minden ország legfeljebb egy pályázót indítson, és emellett minden jelentős ország valóban tudjon is indítani egyet.

Közben fejlemények:

"After careful consideration, the New7Wonders Foundation designates the Pyramids of Giza—the only remaining of the 7 Ancient Wonders of the World—as an Honorary New7Wonders Candidate.

Therefore, you cannot vote for the Pyramids of Giza as part of the New7Wonders campaign.

This decision has also taken into account the views of the Supreme Council of Antiquities of Egypt and the Egyptian Ministry of Culture. The Pyramids are a shared world culture and heritage site and deserve their special status as the only Honorary Candidate of the New7Wonders of the World campaign.

The 7 New Wonders of the World will now be chosen by the people across the globe from the 20 active New7Wonders candidates."


Röviden összefoglalva a gízai piramisokat egyszerűen kiszedték a listából, mert - már régóta lehetett hallani - az egyiptomi kormány annyira ellenségesen állt hozzá ehhez a kezdeményezéshez, hogy nem tudtak mit csinálni. Úgyhogy mostantól csak 20 pályázóra lehet szavazni. Mondjuk az egyiptomiakat sem értem teljesen, mert a piramisok szinte biztosan bent lettek volna a legjobb hétben...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
2590 levél
Válasz 07.04.28. 19:51 #31
Tódee
Na ez pláne hülyeség. Egyiptomból is kettő van, az akkori Görögországból meg négy. Akkor miért ne lehetne egy országból kettő?
There's only one rule of metal: PLAY IT FUCKIN' LOUD!!!
32233 levél
Válasz 07.04.27. 22:53 #30
szbszig
Csak zárójelben jegyzem meg, hogy például mik nem kerülhettek be az egy ország - egy versenyző szabály miatt: Potala-palota, Lhásza, Tibet, Kína.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
32233 levél
Válasz 07.04.22. 16:20 #29
szbszig
Na jó, ez így nem megy, nem tudok dönteni. Mindegy, van még bő két hónapom, a következő ötletem az, hogy ha lesz egy kis időm, akkor osztályozom majd őket külön-külön bizonyos előre meghatározott szempontok szerint (pl. kulturális érték, építészeti érték, kor, méret stb. mittudomén). Kíváncsi vagyok, úgy okosabb leszek-e...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
20667 levél
Válasz 07.04.10. 21:52 #28
Pyrogate
Szerintem a világ hét csodája közül az egyik az internet.

ja h épületről van szó? Ez a lista úgy rossz ahogy van, mert van közte régi, és új épület is, de most döntsük már el, h miről van szó...2 teljesen különböző dolog, hiszen manapság már sokkal egyszerűbb bármit is építeni, hiszen készen vannak az anyagok, a technikák, minden.

Nagy fal, piramisok, tehát alap.

Szenvedély nélkül a foci halott.
2791 levél
Válasz 07.04.10. 20:37 #27
Aryx
Én nem szavaztam, és nem is fogok, mert orbitális marhaságnak tartom. Ezeket szerintem nem a világ, hanem az emberiség hét csodájának kellene nevezni. Arról nem is beszélve, hogy hány kérvényt fognak majd a jövőben benyújtani egyes országok, hogy legyen már a Lánchíd is csoda stb.

Én nagyon azt látom ebben, hogy a világ országai összebeszéltek a háttérben, hogy legyenek új csodák, hogy növekedjen a nemzetközi turisztikai forgalom valamivel. A világ 14 csodája? Ugyan már...
"A tanítómesterem egy macska volt. Tőle tanultam meg a jelenben élni."
5613 levél
Válasz 07.04.09. 11:54 #26
csuvi
ezzel csak az a bibi, hogy van már ilyen lista..


U.S. Army: egy szóval nem mondtam, hogy nem az, csak ebben a listában az én meglátásom szerint még nincs helye
A szó a legerősebb kábítószer, amit ember valaha is használt
2440 levél
Válasz 07.04.09. 10:07 #25
Malin-
Én ezekre szavaztam:
Angkor, Kambodzsa
Chichen Itzá Piramisa, Yucatan-félsziget, Mexikó
Kolosszeum, Róma, Olaszország
Húsvét-sziget szobrai, Chile
Nagy fal, Kína
Gízai Piramisok, Egyiptom
Stonehenge, Amesbury, Egyesült királyság
"Nem tudtam, hogy ennyi tudatlan ember van a világon, míg el nem kezdtem használni az internetet."
32233 levél
Válasz 07.04.08. 23:14 #24
szbszig
Én meg Japán-mániás vagyok, de azt már most kijelentem, hogy a Kiyomizu-templom nem lesz benne a listámban.

De addig továbbra sem szavazok, amíg nem ismertem meg mindegyiket eléggé.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
850 levél
Válasz 07.04.08. 23:03 #23
U.S. Army
Az én top 7-em!

- Chichén Itzá piramisa, Yucatan-félsziget, Mexikó
- Megváltó Krisztus szobra, Rio de Janeiro, Brazília
- Húsvét-sziget szobrai, Chile
- Machu Picchu, Peru
- Gízai piramisok, Egyiptom
- Stonehenge, Amesbury, Egyesült Királyság
- Tádzs Mahal, Agra, India

Egiptom és Dél-Amerika mániás vagyok a többi pedig szívem szerinti nagyságban van!


Csuvi!: Ha hiszed, ha nem, én sokáig csak a Krisztus Szoborról ismertem fel Brazíliát!...Szerintem szép és jó jelkép!
32233 levél
Válasz 07.03.28. 21:02 #22
szbszig
Én nem értek egyet, mint azt lentebb ki is fejtettem, de ettől függetlenül persze ez is egy lehetséges hozzáállás, és tiszteletben tartom.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
29274 levél
Válasz 07.03.28. 20:53 #21
Germinator
egyetértek az érveléssel, bár választani nem tudnék és nem is bíznám magamra a választást (túl modernofil vagyok, tehát ilyen New York-i üvegházak meg hasonlók "izgatnak fel")
Donut wrong, yo. No special dead, just... dead.
2590 levél
Válasz 07.03.28. 20:29 #20
Tódee
Az ókori világ hét csodájának összeállítása nem azon az alapon ment, hogy mekkora történelmi értéket hordoznak, sokkal inkább a kor építészeti mesterművei voltak (főleg, hogy azokat se lehet időtállónak nevezni, már több mint 1000 éve csak egy áll közülük). Szerintem ha a modern világ 7 csodáját kéne összeállítani, akkor építészeti szempontból kéne választani, így simán tagja lenne a sydney operaház vagy a franciaországi Millau híd.
There's only one rule of metal: PLAY IT FUCKIN' LOUD!!!
32233 levél
Válasz 07.03.27. 15:04 #19
szbszig
Az utolsó mondatod a lényeg. Az ilyen modern épületekkel és szobrokkal alapvetően két baj van.

Az egyik, hogy nem érezzük még át a történelmi súlyukat. Mert a turistákon kívül kit érdekel manapság a Szabadság-szobor? Azokat is legfeljebb addig, amíg egy fényképet készítenek róla. Az emberek legtöbbjének természetes, hogy ott áll, egy kisebb részét meg egyenesen irritálja, és legszívesebben lerombolná. De hát hogyan is várhatnánk el, hogy olyan csodálattal vegyes áhítattal nézzünk fel rá, mint egy történelem előtti, rég kihalt civilizáció, megmagyarázhatatlan technikával és megmagyarázhatatlan célból emelt építményére. Majd ha eltelik 2000 év, ha már leatom- meg -hidrogénbombáztuk, és teljesen lakhatatlanná tettük a Földet, és majd amikor valahonnan a Proxima Centauriból elkezdenek visszaszivárogni az első űrrégészek és űrturisták, és a romok alatt megtalálják a Szabadság-szobor maradványait, ami a dicsőséges, 1000 évig világhatalomnak számító USA nemzeti szimbóluma volt, akkor ők is érezni fogják azt, amit mi akkor, ha elmegyünk a piramisokhoz Egyiptomba.

A másik az épület építészeti értéke. Biztos szép a Rio de Janeiro-i Krisztus-szobor, és kellett hozzá egy tehetséges művész, pár év, meg vagy egy tucat munkás, amíg kifaragták, de azért a piramisokat vagy a Nagy Falat egy picit több ember, picit hosszabb ideig és picit komolyabb technikai kihívásokat legyőzve építették fel. És amíg szoborból, még ha akkorából is, amekkora a brazíliai, látunk ezer másikat szerte a világon, addig a piramisokhoz hasonló méretű építményt több ezer évig, a Nagy Falhoz mérhető méretűt pedig mindmáig nem volt képes felhúzni az emberiség.

Fontos viszont, hogy, legalábbis az én szememben, a fenti kettő kritérium nem nélkülözheti egymást. Akkor bevallom, hogy a piramisok és a Nagy Fal mindenképpen tagja lesz a hetes listámnak, de Stonehenge és a húsvét-szigeti szobrok aligha, mert nem áll mögöttük olyan szintű kultúra és történelem, mint a másik kettő mögött. Az, hogy kurva nagy kőtömbök (bocsánat a szimpatizánsoktól), nekem nem elég. Mint ahogy az sem elég, hogy a sydneyi operaház milyen kimondhatatlan nevű építészeti stílus egyedülálló mintapéldája. És az sem elég, hogy a Kijomizu-templomba Japán-szerte zarándokolnak hány évszázada vagy évezrede, ha maga az építmény nem elég grandiózus és egyedülálló.

Na, ez a véleményem kb.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
5613 levél
Válasz 07.03.27. 14:15 #18
csuvi
"Figyelemre méltó, hogy építői a legegyszerűbb eszközökkel hozták létre a kőkört, de különösebb építészeti módszert nem használtak: egyszerűen brutális erővel, rengeteg ember munkájával építették meg. Időtállóságáról meg csak annyit, hogy még Angliában is - ahol gyakorlatilag teljesen békénhagyták - csak eléggé romos állapotban maradt meg, mi lett volna vele Magyarországon, ahol a történelem nem volt túl kegyes az ilyenekhez..."

nem csak az a lényeg ott, hogy meg tudták csinálni, hanem, hogy hogyan állították be. a mondandód második fele meg hülyeség, lévén ott is azért lehet már csak kijelölt ösvényen végigjárni, mert szétszedték a turisták. ráadásul őrzik és kint van a 'csába egy mező közepén, így persze hogy nem rongálja meg pár baromarcú. ez itthon sem lenne másképp (mondjuk én tuti halálra is itélném, aki megrongál egy ilyen műemléket).

a másik dolog, hogy elismerem, hogy jelentős értéket hordoz magában egy eiffel torony, vagy szabadság szobor is, csakhogy ezek sokkal szűkebb rétegnek jelentenek igazán valamit. szerintem ha odamegy egy ember megnézni valamelyiket, azt mondja, "hű de klassz", fotó vele, aztán mehetünk is tovább, de ha szembetalálod magad mondjuk petra sziklába vájt városával, beleremeg a lábad, mikor belegondolsz miféle kitartó, precíz munka kellett egy ilyen létrehozásához. számomra ez egyátalán nem hagyománytiszteletről szól, hanem az értékrendem nem engedi, hogy két ily mértékben különböző alkotást értelmetlenül mérlegre tegyek.

ha a szabadság szobor ezer év múlva is rendületlenül jelképezi majd amerikát, számomra akkor lesz majd értelme érdemmi vitát folytatni erről
A szó a legerősebb kábítószer, amit ember valaha is használt
19406 levél
Válasz 07.03.26. 22:42 #17
sipec
29274 levél
Válasz 07.03.26. 22:30 #16
Germinator
jó hát ezek gyakorlatilag olyan érvek, amiket felhozol, amik pusztán nem is tudom milyen alapúak, talán "hagyománytisztelet", vagy valami hasonló... nem látok logikai kapcsot hogy mér lenne szégyen egy lapon említeni a szabadságszobrot a gízai piramisokkal. Bár kétségtelen, hogy szerintem a "világ csodája" dolog valami olyasmire utal, egy olyan építményre, amit szinte el sem tudunk képzelni, hogyan tudták felépíteni akkoriban. Legalábbis nálam ezt jelenti, és ebben az esetben valóban igaz, hogy a "csoda" jelző túlzás a szabadság szoborra nézve, de a piramisokra azért pontosan ráillik.
A laptop, atomerőmű meg nyugodtan indulhat ilyen "versenyen", csakhát olyan nevűn, mint pl. "csodálatos emberi találmányok", vagy számting lájk det.
Donut wrong, yo. No special dead, just... dead.
345 levél
Válasz 07.03.26. 22:20 #15
Sol Invictus
mi dönti el, mekkora értéket horhoz magában egy csodajelölt?
A Stonehenge lehet, hogy 4-5000 éves, de ettől még nem lesz mestermunka. Figyelemre méltó, hogy építői a legegyszerűbb eszközökkel hozták létre a kőkört, de különösebb építészeti módszert nem használtak: egyszerűen brutális erővel, rengeteg ember munkájával építették meg. Időtállóságáról meg csak annyit, hogy még Angliában is - ahol gyakorlatilag teljesen békénhagyták - csak eléggé romos állapotban maradt meg, mi lett volna vele Magyarországon, ahol a történelem nem volt túl kegyes az ilyenekhez...
Ennek ellenére a Stonehenge nagyon szép meg minden, de azért nem mossa le a Szabadság-szobrot vagy az Eiffel-tornyot a pályáról.
9513 levél
Válasz 07.03.26. 21:52 #14
Mattmaster
Ez nehéz, de amit én mindenképp beleírnék az a Húsvét sziget szobrai, a Kínai nagyfal, Chichén Itzá piramisa, és a Tádzs Mahal
5613 levél
Válasz 07.03.26. 21:33 #13
csuvi
ez remélem vicc volt..

az egyébként benne volt a modern világ hét csodájában, a maga helyén, ahova ezek a szutykok is valók
A szó a legerősebb kábítószer, amit ember valaha is használt
5613 levél
Válasz 07.03.26. 21:31 #12
csuvi
de, én. mindkettőre.

nekem ez a szabadság szobor, eiffel torony, jézus szobor (hogy az operaházat meg se említsem..) nem jelent sokat, nem hordoznak magukban komoly értéket és messze nem annyira időtállók, mestermunkák, mint a többi. ezeket egy lapon említeni egy stonehege-dzsel, vagy a piramisokkal már önmagában is sértő, nemhogy még egyesek szavaznak is rájuk..
beválasztják ezeket a szarokat, és 300 év múlva lehet újra szavazni. a történelem megcsúfolása ez, elődeink, az igazi értékek leköpése. jó hogy nincs versenyben a laptop, meg az atomerőmű..
A szó a legerősebb kábítószer, amit ember valaha is használt
19406 levél
Válasz 07.03.26. 19:54 #11
sipec
es miert nincs empires state building?
15516 levél
Válasz 07.03.26. 19:52 #10
Silent
b+.... a húsvét szobrokra senki se voskol? Stonehenge?

omg... azok az igazán érdekes "csodák". a kicsit utánanézitek, érteni fogjátok, hogy mire célzok.
...mert szegény vagyok, csak álmaim vannak. Álmaimat a lábad elé terítem, Óvatosan lépkedj, mert az álmaimon lépkedsz....
5226 levél
Válasz 07.03.26. 19:28 #9
Skorpio90
Az én listám:

-gizai piramisok
-Petra
-Kolosszeum
-Angkor
-Nagy Fal
-Eiffel torony
-Szabadság szobor
Die Hard 13 - Az élet most aztán már k*rva drága!
345 levél
Válasz 07.03.26. 19:21 #8
Sol Invictus
Én a nyugati vonalat próbáltam erősíteni:
-Akropolisz, Athén, Görögország
- Eiffel-torony, Párizs, Franciaország
- Kolosszeum, Róma, Olaszorszég
- Nagy Fal, Kína
- Neuschwanstein-kastély, Schwangau, Németország
- Gízai piramisok, Egyiptom
- Szabadság-szobor, New York, Egyesült Államok
- Tádzs Mahal, Agra, India

mi a gond a Szabadság-szoborral? építészetileg talán nem nagy cucc, de nem ez számít. Ez az egyesült államok legismertebb jelképe, és így - történelmi vonatkozásai miatt - a szabadság és a demokrácia szimbóluma is. minden szovjet inváziós filmben a Szabadság-szobor dől le először..
15516 levél
Válasz 07.03.26. 18:10 #7
Silent
Jaja, pl az a szabadság szobor... LOL...
...mert szegény vagyok, csak álmaim vannak. Álmaimat a lábad elé terítem, Óvatosan lépkedj, mert az álmaimon lépkedsz....
32233 levél
Válasz 07.03.26. 17:07 #6
szbszig
Hát öh, igen, az ugye látszik, hogy igyekeztek úgy szétszórni, hogy minden jelentősebb ország képviselje, és pontosan eggyel képviselje magát a listában. De azt mondjuk akkor sem értem, hogy Japánból például miért ezt a noname templomot tették be, ami még csak a világörökségnek sem része, amikor olyan szép, történelmi és kulturális jelentőségű épületeik vannak...

Tessék, össze lehet hasonlítani például:
- Kijomizu-dera
- Hórjú-dzsi
Utóbbi komplexumban találhatók a világ legrégebbi, jelenleg is álló faépületei.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
5613 levél
Válasz 07.03.26. 17:03 #5
csuvi
én is szavaztam már. nagyrészt könnyű dolgom volt, csak az utolsó egy-két helynél volt nehéz a döntés, viszont van néhány igazán nevetséges "versenyző", amik nem tudom, hogy kerülhettek be..
A szó a legerősebb kábítószer, amit ember valaha is használt
15516 levél
Válasz 07.03.26. 01:37 #4
Silent
No, én leadtam a voksot
Íme a listám:

- Húsvét-sziget szobrai, Chile
- Stonehenge, Amesbury, Egyesült Királyság
- Angkor, Kambodzsa
- Nagy Fal, Kína
- Gízai piramisok, Egyiptom
- Petra, Jordánia
- Kolosszeum, Róma, Olaszország


Sztem ezek érdemlik meg
...mert szegény vagyok, csak álmaim vannak. Álmaimat a lábad elé terítem, Óvatosan lépkedj, mert az álmaimon lépkedsz....
15516 levél
Válasz 07.03.26. 01:32 #3
Silent
lol
...mert szegény vagyok, csak álmaim vannak. Álmaimat a lábad elé terítem, Óvatosan lépkedj, mert az álmaimon lépkedsz....
19406 levél
Válasz 07.03.26. 01:13 #2
sipec
a garazs nincs benne? felhaborito
32233 levél
Válasz 07.03.25. 23:38 #1
szbszig
Biztos sokan hallottatok erről a szavazásról, szerintem egy topikot megérdemel. Igazából én már tavaly nyáron akartam nyitni neki egyet, én már akkor felfigyeltem rá, pedig akkor még nem hirdették ennyire, de aztán valahogy ez elmaradt. Szóval erről lenne szó itt. 07-07-07-ig, azaz július hetedikéig lehet szavazni 3*7 darab emberkéz alkotta alkotásra, és az első 7 elnyeri a világ hét új csodája címet, amit mindenféle színpompás, világraszóló ceremónián hirdetnek majd ki. A döntő mezőnye:

- Akropolisz, Athén, Görögország
- Alhambra, Granada, Spanyolország
- Angkor, Kambodzsa
- Chichén Itzá piramisa, Yucatan-félsziget, Mexikó
- Megváltó Krisztus szobra, Rio de Janeiro, Brazília
- Kolosszeum, Róma, Olaszország
- Húsvét-sziget szobrai, Chile
- Eiffel-torony, Párizs, Franciaország
- Nagy Fal, Kína
- Hagia Sophia, Isztambul, Törökország
- Kijomizu-templom, Kjótó, Japán
- Kreml és Vörös tér, Moszkva, Oroszország
- Machu Picchu, Peru
- Neuschwanstein-kastély, Schwangau, Németország
- Petra, Jordánia
- Gízai piramisok, Egyiptom
- Szabadság-szobor, New York, Egyesült Államok
- Stonehenge, Amesbury, Egyesült Királyság
- Sydneyi Operaház, Ausztrália
- Tádzs Mahal, Agra, India
- Timbuktu, Mali

Megemlíteném még, hogy az Index az utóbbi időben hétről hétre haladva bemutat egyet-egyet a fentiek közül.

Én még nem szavaztam, igazából nincs még hetes listám. Van egy pár, amire mindenképpen voksolni fogok, és egy pár, amit már teljesen kizártam, de a maradék még eséllyel pályázik úgy három helyre. Mindenesetre kíváncsi lennék, ki mit gondol, kinek melyikek szimpatikusak, illetve ki melyiket tartja a legjelentősebb, az utókor számára is említésre méltó műalkotásnak.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.