Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Filmek - mozi, TV, DVD

»» Bűnök relativizálása filmekben

11028 levél
Válasz 12.04.26. 07:25 #2
Lacko
A következő film, ami szerintem érdekel lehet A tanú. Én még nem hallottam egyetlen Magyarországi magyartól se, hogy ez relativizálná a bűnöket. És szerintem is így van. Egyáltalán nem arról szól, hogy az 50-es évek vicces volt. Egyáltalán nem menti fel (vagy kisebbíti a bűneit) Bástya et-nek, Virág et-nek és Dr Kotásznak! Épp ellenkezőleg. Kőkeményen megmutatja, hogy milyen borzalmas volt, de mindezt feldolgozható, megérthető és megemészthető módon teszi: magyar humorba csomagolva. Éppen ezért érdekes, hogy Bacsó Péter másik, stílusában nagyon hasonló filmjét, a Titánia, Titánia, avagy a dublőrök éjszakája egy csomó erdélyi ismerősöm felháborítónak és a szenvedéseken röhögcsélőnek tartja. Pedig ez a film is olyan, hogy megmutatja a Ceausecu rendszer összes poklát, amit épp ésszel fel sem lehetne fogni, de ha tudunk rajta nevetni, akkor túl is tudunk lépni rajta, de nem elfejetve!
Szintén ebbe a kategóriába tartozik a román Életvonat c. film, ami szintén kapott hideget és meleget egyaránt: vannak akik szerint egy holokauszt tagadás az egész film, míg mások épp az egyik legszebb (mivel a humorba csomagolva mégis feldolgozható a feldolgozhatatlan) holokauszt filmnek tartják.
11028 levél
Válasz 12.04.25. 18:31 #1
Lacko
Ezt a topikot azért indítom, mert kíváncsi vagyok egyrészt arra, hogy más is észrevette-e már, hogy bizonyos filmekben történelmi tényeket, történelmi bűnöket kisebbítenek, azaz relativizálnak. Illetve másrészt arra, hogy mely filmekben.

Vitaindítónak azonnal bedobnék pár filmet:

Az Unknown (Ismeretlen férfi) c. - amúgy remek - filmben például az egyik pozitív főhős, aki egy karakán, becsületes, jószívű ember a Stasi egykori tisztje (tehát nem is csak besúgója) volt. Namármost ez olyan dolog, mintha egy film arról szólna, hogy a gestaposok is csak emberek, akik szerettek és érzéseik voltak és tulajdonképpen nem is rossz emberek. Természetesen ilyen film soha nem készült. Ehhez legközelebb a Fatherland c. film került, ám a Gestaposok természetesen (és jogosan) ott is mind velejéig gonosz, romlott, becstelen férgek. Csupán a főhős (aki azért fele annyira se pozitív szereplő, mint az Unknown Stasi tisztje) egy SS tiszt, aki segít kideríteni, hogy mi is történt a holokauszt idején. Ráadásul Rutge Hauer játssza ezt a tisztet, aki eleve egy negatív arc vagyis majdnem mindig negatív figurákat játszik jól, ellentétben Bruno Ganz-cal, aki éppúgy képes nagyon negatív szerepeket (Hitler) eljátszani, mint nagyon pozitívakat (Luther lelki atyja, vagy éppenséggel egy angyal a Berlin felett az égből). És természetesen az Unknownban is remekül és nagyszerűen játssza a pozitív karaktert, amivel remekül relativizálja a Stasi által elkövetett rémtetteket.

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.